Reasoning Quiz – 28 (Puzzle)


Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
P, Q, R, S, T, V, W and Z are eight friends studying in three different engineering colleges – A, B and C in three disciplines – Mechanical, Electrical and Electronics with not less than two and not more than three in any college. Not more than three of them study in any of the three disciplines. W studies Electrical in college B with only T, who studies Mechanical. P and Z do not study in college C and study in the same discipline but not Electrical. R studies Mechanical in college C with V, who studies Electrical. S studies Mechanical and does not study in the same college where R studies. Q does not study Electronics. [Corporation Bank PO Exam–2006]

Questions:
1. Which of the following combinations of college-student-specialisation is correct?
1) C-R-Electronics
2) A-Z-Electrical
3) B-W-Electronics
4) B-W-Electrical
5) B-Z-Electronics

View Answer
Answer.(4)

College Student
A P(Electronics), Z (Electronics), S(Mechanical)
B W (Electrical), T (Mechanical)
C R (Mechanical), V (Electrical), Q (Electrical)

2. In which of the following colleges do two students study in Electrical discipline?
1) A only
2) B only
3) C only
4) Cannot be determined
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

College Student
A P(Electronics), Z (Electronics), S(Mechanical)
B W (Electrical), T (Mechanical)
C R (Mechanical), V (Electrical), Q (Electrical)

3. In which discipline does Q study?
1) Electrical
2) Mechanical
3) Electrical or Mechanical
4) Data inadequate
5) None of these

View Answer
Answer.(1)

College Student
A P(Electronics), Z (Electronics), S(Mechanical)
B W (Electrical), T (Mechanical)
C R (Mechanical), V (Electrical), Q (Electrical)

4. In which of the colleges at least one student studies in Mechanical discipline?
1) A only
2) B only
3) C only
4) Both A and B
5) All A, B and C

View Answer
Answer.(5)

College Student
A P(Electronics), Z (Electronics), S(Mechanical)
B W (Electrical), T (Mechanical)
C R (Mechanical), V (Electrical), Q (Electrical)

5. S studies in which college?
1) A
2) B
3) A or B
4) Data inadequate
5) None of these

View Answer
Answer.(1)

College Student
A P(Electronics), Z (Electronics), S(Mechanical)
B W (Electrical), T (Mechanical)
C R (Mechanical), V (Electrical), Q (Electrical)

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees working in three departments – Marketing, Finance and Production – in an organisation with at least two of them in any department. Each of them has a different choice of TV channels from Star, Zee, ESPN, DD, Sony, NDTV, Aaj Tak and BBC not necessarily in the same order. D likes ESPN and he works in Production department with only G. B and F do not work in the same department. H likes DD and does not work in Finance department. A does not work in the same department with either F or C, who does not work in Marketing department. E works with C in the same department and likes Star. B likes Aaj Tak and none of his colleagues in the department likes either Sony or NDTV. G likes Zee. F does not like Sony. [Central Bank of India PO Exam–2006]

Questions:

1. Which channel does A like?
1) DD
2) NDTV
3) BBC
4) Data inadequate
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

Marketing: H(DD), A(BBC), (Aaj Tak)
Finance: C(Sony), F(NDTV), E(Star)
Production: D(ESPN), G(Zee)

2. In which department does F work?
1) Marketing
2) Production
3) Finance
4) Marketing or Finance
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

Marketing: H(DD), A(BBC), (Aaj Tak)
Finance: C(Sony), F(NDTV), E(Star)
Production: D(ESPN), G(Zee)

3. Which channel does F like?
1) Zee
2) NDTV
3) BBC
4) Data inadequate
5) None of these

View Answer
Answer.(2)

Marketing: H(DD), A(BBC), (Aaj Tak)
Finance: C(Sony), F(NDTV), E(Star)
Production: D(ESPN), G(Zee)

4. Which of the following groups work in Marketing department?
1) BAC
2) BGE
3) HBE
4) BAE
5) None of these

View Answer
Answer.(5), H, A and B

Marketing: H(DD), A(BBC), (Aaj Tak)
Finance: C(Sony), F(NDTV), E(Star)
Production: D(ESPN), G(Zee)

5. In which department does B work?
1) Marketing
2) Production
3) Finance
4) Data inadequate
5) None of these

View Answer
Answer.(1)

Marketing: H(DD), A(BBC), (Aaj Tak)
Finance: C(Sony), F(NDTV), E(Star)
Production: D(ESPN), G(Zee)