Reasoning Quiz – 38


Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions:
P, N, U, W, R, I, Q and S are sitting around a circle, not facing the centre. N is third to the right of P, who is second to the right of I. R is second to the left of Q, who is an immediate neighbour of I. U is second to the right of S.

1. In which of the following combinations is the third person second to the left of the second person?
1) SWN
2) RIU
3) RNU
4) Can’t be determined
5) None of these

View Answer
Answer.(2)

2. Who is on the immediate left of R?
1) I
2) B
3) U
4) N
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

3. Who is third to the right of U?
1) Q
2) P
3) W
4) S
5) None of these

View Answer
Answer.(1)

4. Which of the following pairs are the neighbours of N?
1) IS
2) US
3) WR
4) Can’t be determined
5) None of these

View Answer
Answer.(2)

5. Who among the following is second to the left of S?
1) U
2) N
3) W
4) P
5) None of these

View Answer
Answer.(4)

Q(6-10)In each question given below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer
1) if only conclusion I follows.
2) if only conclusion II follows.
3) if either conclusion I or conclusion II follows.
4) if neither conclusion I nor conclusion II follows.
5) if both conclusions I and II follow.

6. Statements: All hotels are rooms.
All rooms are buildings.
Conclusions: I. All hotels are buildings.
II. All buildings are rooms.

View Answer
Answer.(1)

7.:Statements: Some rivers are hills.
No hill is a mountain.
Conclusions: I. Some mountains are not rivers.
II. Some rivers are not mountains.

View Answer
Answer.(2)

8. :Statements: Some rivers are hills.
No hill is a mountain.
Conclusions: I. Some hills are rivers.
II. Some hills are not rivers.

View Answer
Answer.(1)

9. Statements: All stamps are packets.
Some packets are tubes.
Conclusions: I. All tubes being stamps is a possibility.
II. All packets being tubes is a possibility.

View Answer
Answer.(5)

10. Statements: Some buckets are doors.
Some doors are windows.
Conclusions: I. Some buckets are windows.
II. Some buckets are not windows.

View Answer
Answer.(3)