Reasoning Quiz – 44


In such type of test, a incident is given and it is to be found that this incident occurs always or never. In some cases, any word or sentence is given and then a question is asked. Which is the most important factor/element in that word or sentence ?’ The questions are based upon Geographical, Scientific, Social, and Sports and Games related information.

Direction—In each of the following questions, many alternative answers are given for a statement. Out of these alternatives only one answer verifies the statement. Find out the correct alternative.

1. If we are going towards South in the morning, will see the Sun rising on the left side—
(A) Always
(B) Sometimes
(C) Generally
(D) Never

View Answer
Answer.(A)

Sun rises in the East in the morning. If we go towards South direction in the morning, we face towards South and our left hand’s position is on East direction. Hence, going towards Southwards Sun always appears rising from our left side.

2. A boy is sitting on the back-seat of the car. When the driver of the car starts it suddenly, the boy bends towards the backside—
(A) Always
(B) Generally
(C) Sometimes
(D) Never

View Answer
Answer.(A)

When car suddenly starts to move, the person who is sitting on the back-seat always bends towards backward.

3. A lady in India can marry with the brother of deceased husband but no man can marry the sister of deceased wife—
(A) Always
(B) Generally
(C) Sometimes
(D) Never

View Answer
Answer.(C)

There is no such type of custom, hence it may happen sometimes.

4. Yesterday I saw an ice-cube which had been melted in the heat of the hearth—
(A) Always
(B) Sometimes
(C) Generally
(D) Never

View Answer
Answer.(D)

The piece of ice is placed near the burning hearth it melts with the heat of the hearth and it never happens that the ice had melted and later we saw the piece of ice.

5. My 10 year niece is taller than my 12 year son—
(A) Always
(B) Generally
(C) Sometimes
(D) Never

View Answer
Answer.(C)

Since, the age of a person does not depend on his/her height, there are many other factors which affect the height.

6. A boy driving a bicycle put the brake suddenly he bends forward—
(A) Sometimes
(B) Never
(C) Generally
(D) Always

View Answer
Answer.(D)

According to the rule of science, a cyclist uses the brakes suddenly he always bend down towards the forward direction.

7. Sun shines on the pole at midnight—
(A) Never
(B) Sometimes
(C) Always
(D) Generally

View Answer
Answer.(C)

8. High tides occurs on Maha-ashtami-
(A) Sometimes
(B) Never
(C) Generally
(D) Always

View Answer
Answer.(B)

9. The main work of Rajya is to formulate the law—
(A) Never
(B) Sometimes
(C) Always
(D) Generally

View Answer
Answer.(A)

10. Whenever the warm current and cold current interact with each other, there is always a fog—
(A) Never
(B) Sometimes
(C) Never
(D) Always

View Answer
Answer.(C)

11. An inferior egg always sinks in water—
(A) Never
(B) Sometimes
(C) Always
(D) Generally

View Answer
Answer.(A)

An inferior egg has low density therefore it sinks on the water.

12. Ice-cube floats on water—
(A) Generally
(B) Sometimes
(C) Never
(D) Always

View Answer
Answer.(D)

Ice is lighter than water hence the piece of ice always float on the water.