Reasoning Quiz – 47


Directions—(Q. 1–15) In each of following questions a statement is given followed by two conclusions
(A) If only conclusion I follows,
(B) If only conclusion II follows,
(C) If either I or II follows,
(D) If neither I nor II follows and
(E) If both I and II follows.

1. Statements—Company X has marketed the product, go ahead to purchase if its price and quality are in your consideration.
Conclusions—
I. The product must be good in quality.
II. The price of the product must be reasonable.

View Answer
Answer.(E)

It has been mentioned in the statement that the person who considers price as well as quality before buying a product should buy the product of company X. Hence, both I and II follow.

2. Statements—Vegetables prices are soaring in the market.
Conclusions—
I. Vegetables are becoming a rare commodity.
II. People cannot eat vegetables.

View Answer
Answer.(D)

In the given I Statement, the availability of vegetables is not mentioned. So, I does not follow. For the conclusion II, it is not directly related to the statement and so it also does not follow.

3. Statements—This world is neither good nor evil, each man manufactures a world for himself.
Conclusions—
I. Some people find this world quite good.
II. Some people find this world quite bad.

View Answer
Answer.(E)

In the given statement, it has been mentioned that the world for a man is as he make it himself. So, we can say that some people might find it good, and some quite bad. Hence, both I & II follow.

4. Statements—Our security investments carry market risk. Consult your investment advisor or agent before investing.
Conclusions—
I. One should not invest in securities.
II. The investment advisor calculates the market risk with certainity.

View Answer
Answer.(B)

The investment consultants are well acquinted with the market risks. Hence, it has been suggested that one should consult them before investing one’s money in securities.

5. Statements—Today out of the world population of several thousand millions the majority of men have to live under Governments which refuse them personal liberty and the right of dissent.
Conclusions—
I. People are indifferent to personal liberty and right to dissent.
II. People desire personal liberty and right to dissent.

View Answer
Answer.(B)

It is obvious from the given statement that people desire personal liberty and right t dissent.

6. Statements—In diabetes, there is an excess of sugar in the body. Our body needs sugar for energy, the quantity of sugar in excess of body’s requirement is excreted through urine.
Conclusions—
I. The excessive consumption of sugar is likely to lead to diabetes.
II. Consumption of sugar should be avoided.

View Answer
Answer.(A)

It is not advisable for avoiding consumption of sugar is not the right approach to avoid diabetes. So, conclusion II does not follow. However in the context of the statement conclusion I follows as excessive sugar is the most likely cause of diabetes.

7. Statements—Good voice is a natural gift but one has to keep practicising to improve and excel in the field of music.
Conclusions—
I. Natural gifts need nurturing and care.
II. Even though your voice is not good, one keep practicising.

View Answer
Answer.(A)

It is clear that conclusion I follows directly from the statement. But, II is not related to the given statement and so it does not follow.

8. Statement—All the organised persons find time for rest. Sunita inspite of her very busy schedule, finds time for rest.
Conclusions—
I. Sunita is an organised person.
II. Sunita is an industrious person.

View Answer
Answer.(E)

Sunita has a very busy schedule. It denotes that she is an industrious but still she spares time for rest. This shows that she is an organised person. Hence, both I and II follow.

9. Statements—Jade plant has thick leaves it requires little water
Conclusions—
I. All plants with thick leaves require little water.
II. Jade plants may be grown in places where water is not in abundance.

View Answer
Answer.(B)

The given statement talks of jade plants only and not ‘all plants with thick leaves. It, therefore I does not follow ? Also, since Jade plants require little water, so they can be grown in the area where water is not in abundance. Hence, II follows.

10. Statements—Until your country achieves economic equality, political freedom and democracy would be meaningless.
Conclusions—
I. Political freedom and democracy go hand in hand.
II. Economic equality leads to real political freedom and democracy.

View Answer
Answer.(B)

There is nothing mentioned about the relation between political freedom and democracy in the statement. Hence, I does not follow. In case of conclusion II, it is directly followed from the given statement.

11. Statements—In case of outstanding candidates, the condition of previous experience of social work may be waived by the Admission Committee for M.A. (Social work).
Conclusions—
I. Some of the students for M.A. (Social Work) will have previous experience of social work.
II. Some of the students for M.A. (Social Work) will not have previous experience of social work.

View Answer
Answer.(E)

With the given statement, previous experience is an essential condition for candidates for outstanding candidates, this condition can be waived. It shows that some candidates will have previous experience while some will not.

12. Statements—Water supply in wards A and B of the city will be affected about 50% on Friday because repairing work of main lines is to be carried out.
Conclusions—
I. The residents in these wards should economise on water on Friday.
II. These residents in these wards should store some water on the previous day.

View Answer
Answer.(E)

Clearly, the information has been given before hand in order that the residents of that area can collect and store water on the previous day and use less water on Friday. Thus, both I and II follow.

13. Statements—The government of country X has recently announced several concessions and offered attractive package tours for foreign visitors.
Conclusions—
I. Now, more number of foreign tourists will visit the country.
II. The government of country X seems to be serious in attracting tourists.

View Answer
Answer.(E)

It is clear from both the statements that the government has taken the step to attract more tourists. Hence, both I and II follow.

14. Statements—From the next academic year, students will have the option of dropping Mathematics and Science for them school leaving certificate examination.
Conclusions—
I. Students who are weak in Science and Mathematics will be admitted.
II. Earlier students did not have the choice of continuing their education without taking these subjects.

View Answer
Answer.(E)

The new system provides the students the choice of dropping Science and Mathematics so weak students of these subjects can also be admitted. Hence, I follows. Also, it is mentioned that the new system will come in force from the forthcoming academic year. It shows that this system was not prevalent earlier. Hence, II also follows.

15. Statements—Industrial revolution which first of all started has brought about modern age.
Conclusions—
I. Disparity between rich and poor results in revolution.
II. Revolution overhauls society.

View Answer
Answer.(B)

The cause of revolution cannot be deduced from the statement. It, therefore I does not follow but the statement describes that Industrial Revolution brought about modern age. It means that revolution overhauls society. Hence, conclusion II follow.