Reasoning Quiz – 48


1) What should come next in the following letter series?
P Q R S T A B C D E P Q R S A B C D E P Q E S A B C U P Q
a) R
b) T
c) A
d) B
e) None of these

View answer
Answer: a

2) How many such pairs of letters are there in the won TRIBUNAL each of which has as many letter between them in the word as in the English alphabet?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three

View answer
Answer: e

3) In a certain code language go for morning walk’ is written as ‘$*?#’, ‘good for health’ is written as ‘&?@’ and good to walk fast is written as ‘+@↑ #’ then what is the code for health in that language?
a) &
b) ?
c) #
d) +
e) none of these

View answer
Answer: a

4) In a certain code BOARD is written as 53169 and NEAR is written as 2416. How is NODE written in that code?
a) 2394
b) 2894
c) 2934
d) 2694
e) None of these

View answer
Answer: a

5) What should come next in the following sequence of letters?
B B C B C D B C D E B C D E F B C D E F C B C D E F
a) B
b) G
c) H
d) D
e) None of these

View answer
Answer: b

6) In a certain code SPORADIC is written as QNORDJEB Flow is TROUBLES written in that code?
a) SQTNTFMC
b) TNQSRDKA
c) TNQSTFMC
d) TFQSCMFT
e) None of these

View answer
Answer: c

D. 7-10) In the following question, the symbols @, # % * and $ are used with the following meaning as illustrated below:
P @ Q’ means P is not smaller than Q’.
P # Q’ means P is not greater than Q’.
P % Q’ means P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P *Q’ means P is neither smaller than nor equal to Q.
‘P $ Q’ means P is neither smaller than nor equal to Q.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

7) Statements:
M % R, R #T, T * N
Conclusions:
I. N * R
II. N $ R
III. N $ M
a) All follow
b) Either I or 11 follows
c) Either I or II and III follow
d) Either I or III and II follow
e) None of the above

View answer
Answer: c

8) Statements:
J # N, K @ T, T $ K
Conclusions:
I. J % T
II. T $ N
III. N @ J
a) None follows
b) 1 and II follow
c) I and III follow
d) II and III follow
e) All follow

View answer
Answer: e

9) Statements:
B * D, D @ H, H % F
Conclusions:
I. B * F
II. B $ F
III. D $ F
a) None follows
b) Either I or II follows
c) Either I or II and III follow
d) Only III follows
e) All follow

View answer
Answer: a

10) Statements:
T $ K, K # R, R * M
Conclusions:
I. M * K
II. m $ K
III. M % T
a) All follow
b) Either I or III follow
c) Either I or II follows
d) Either II or III follows
e) None of the above

View answer
Answer: c