Reasoning Quiz – 49


Direction (1-5): Each of questions below considers of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements
(a) if the data statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question;
(e) if the data in both the statements I and I. together are necessary to answer the question.

1. How many sons does K have?
(i) M and T are brothers of D.
(ii) D is the only daughter of N and K.

View Answer
Answer.(d)

2. Who among Navin, Mohan, Prakash and Kishore reached office first ?
(i) Mohan reached office before Navin and Kishore but was not the first to reach office.
(ii) Kishore reached office after Mohan but before Navin.

View Answer
Answer.(a)

3. How is M related to P?
(i) M’s sister is married to R.
(ii) R’s brother is married to P’s sister.

View Answer
Answer.(d)

4. Among M, N, T, Q and D, who is the youngest?
(i) T and D are younger than M.
(ii) Q is older than T but younger than D and N.

View Answer
Answer.(e)

5. How is ‘steel’ written in a code language?
(i) ‘steel container more costly’ is written as ‘ho na pa da’ in that code language.
(ii) ‘Buy more steel vessels’ is written as `na ka ta ja’ in that code language.

View Answer
Answer.(d)

Directions (6-10): In the following questions, the symbols @, #, %, $ and © are used with the follow in; meanings as illustrated below:
`P # Q’ means `P is neither greater than nor equal to Q.
`P Q’ means `P is neither equal to nor smaller than. Q.
`P % Q’ means `P is neither smaller than nor greater than Q.
`P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
`P @ Q’ means `P is not greater than Q’.
Now in each of the following questions, assuming tie given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

6. Statements:
K # T, T $ B, B @ F
Conclusions:
(i) F $ T
(ii) K # B
(iii) T $ F
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only I and II are true
(d) Only II and III are true
(e) All are true

View Answer
Answer.(a)

7. Statements:
R @ D, D © W, B $ W
Conclusions:
(i) W # R
(ii) B © D
(iii) W $ R
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only III is true
(d) Only either I or III is true
(e) All are true

View Answer
Answer.(d)

8. Statements:
Z # F, R @ F, D O R
Conclusions:
(i) Z # R
(ii) F # D
III. D © Z
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only III is true
(d) Only either I or I II is true
(e) All are true

View Answer
Answer.(a)

9. Statements:
M © R, R % D, D @ N
Conclusions:
(i) M © N
(ii) N $ R
(iii)M © D
(a) Only I and II are true
(b) Only II and III are true
(c) Only I and III are true
(d) All are true
(e) None of these

View Answer
Answer.(b)

10. Statements:
H $ V, V % M, K © M
Conclusions:
(i) K © V
(ii) M @ H
(iii) E © K
(a) Only I and III are true
(b) Only II and HI are true
(c) Only I and II are true
(d) All are true
(e) None of these

View Answer
Answer.(c)