Reasoning Quiz – 50 (Puzzle)


Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are eight persons working in three different departments viz. Operations, Sales and Finance of an organisation with at least two and not more than three in any department. They are in three different scales viz. I, II and III with at least two in any one scale. Both the employees in Operations department are in Scale II. D works in Sales department and belongs to Scale I. A works in Finance department and does not belong to Scale I. Two employees in Sales department belong to one scale. F works with only H in one of the departments. C works with E in one of the departments. B does not work with either C or A in the same department. G does not belong to Scale III. E does not belong to Scale I.

Questions:

1. Which of the following combinations is correct?
1) Operation — F — I
2) Operation — H — III
3) Sales — B — II
4) Finance — E — III
5) All are correct

View answer
Answer.4 The combination Finance – E – III is Correct.
q11

2. Which of the following groups of employees work in Sales department ?
1) DBE
2) DBC
3) DBG
4) Data inadequate
5) None of these

View answer
Answer.3 B D And G Work in Sales department.
q11

3. H belongs to which scale?
1) I
2) II
3) III
4) Data inadequate
5) None of these

View answer
Answer.2 H belongs to scale II.
q11

4. G belongs to which scale ?
1) II
2) III
3) I
4) I or II
5) None of these

View answer
Answer.3 G belongs to scale I.
q11

5. C belongs to which scale ?
1) I
2) II
3) III
4) I or II
5) None of these

View answer
Answer.3 C belongs to scale III.
q11

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing at the centre. C is third to the left of A and second to the right of E. B is second to the right of C. D is second to the right of F who is second to the right of A. G is not an immediate neighbour of C.

Questions:

1. Who is to the immediate right of C?
1) H
2) G
3) D
4) Data inadequate
5) None of these

View answer
Answer.1
q12

2. Who is to the immediate right of H?
1) D
2) G
3) A
4) Data inadequate
5) None of these

View answer
Answer.5
q12

3. Who is the immediate left of D?
1) C
2) H
3) F
4) E
5) Data inadequate

View answer
Answer.4
q12

4. Who is third to the right of H ?
1) E
2) F
3) D
4) G
5) Data inadequate

View answer
Answer.4
q12

5. Who is second to the right of G ?
1) A
2) D
3) E
4) B
5) Data inadequate

View answer
Answer.3
q12

6. In which of the following is the first person sitting in between the second and the third person ?
1) BHA
2) CHB
3) EDC
4) EFG
5) None of these

View answer
Answer.1
q12