Reasoning Quiz – 6


Q(1 to 3):Read the following information carefully and answer the questions that follow.

Saurabh, Raman, Sushant, Shoumya, Anu and Swati are six friends. Each of them has a different weight, Anu’s weight is more than Saurabh’s but less than Shoumya’s. Only one person is heavier than Sushant. The one whose weight is second lowest is 46 kg and Sushant’s weight is 58 kg. Shoumya is not the heaviest. Swati is not heavier than Saurabh.

1. Whose weight is the second highest?
a) Shoumya
b) Raman
c) Sushant
d) Can’t be determined
e) None of these

View Answer
Answer :- c

2. If Sushant is 8 kg heavier than Anu, what is the possible weight of Shoumya?
a) 47 kg
b) 44 kg
c) 55 kg
d) 60 kg
e) None of these

View Answer
Answer :- c

3. Which of the following statements is true?
a) Raman’s weight is 56 kg.
b) Swati is heavier than Anu.
c) Raman is the heaviest.
d) Shoumya is the heaviest.
e) None of these

View Answer
Answer :- c

(Q. 4-10): Study the following information carefully and answer the given questions.

Eight friends O, P, Q, R, Z, T, U and V are sitting around a circle, facing the centre,but not
necessarily in the same order.P is second to the left of U, who is fourth to the right of Q.V is opposite O,who is second to the right of Z. O is not an immediate neighbour of P or U. R is an immediate neighbour of Q.

4. Who among the following is opposite Z?
a) Q
b) R
c) P
d) T
e) O

View Answer
Answer :- b

5. Starting from O, if all the friends are made to sit in alphabetical order in clockwise direction,the position of how many (excluding O) will remain unchanged?
a) One
b) Two
c) None
d) Three
e) None of these

View Answer
Answer :- c

6. Who among the following sits third to the left of U?
a) O
b) T
c) Q
d) R
e) Z

View Answer
Answer :- d

7. Which of the following pairs are the immediate neighbours of T?
a) O, Z
b) Q, P
c) Z, V
d) R, O
e) None of these

View Answer
Answer :- a

8. If the places of O and V are interchanged, who is third to the right of Q?
a) V
b) O
c) Z
d) T
e) P

View Answer
Answer :- b

9. Which of the following is true, with respect to the given seating arrangement?
a) O sits on the immediate right of Z.
b) U sits exactly between V and P.
c) Z sits second to the right of V.
d) Q is an immediate neighbour of P.
e) None of these

View Answer
Answer :- c

10. T is related to P in a certain way. Similarly, Q is related to U, according to the given seating arrangement. Who among the following is related to Z, following the same pattern?
a) Q
b) P
c) V
d) O
e) R

View Answer
Answer :- e

Q(11 to 15):Read the statements and the conclusions which follow it and Give answer:-
(a) if only conclusion I is true.
(b) if only conclusion II is true.
(c) if either conclusion I or conclusion II is true.
(d) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) if both conclusions I and II are true.

11. Statements : All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.

View Answer
Answer :- c

12. Statements : All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes

View Answer
Answer :-a

13. Statements : All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.

View Answer
Answer :- b

14. Statements : Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.

View Answer
Answer :- d

15. Statements : All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.

View Answer
Answer :- e