Reasoning Quiz – 61 (Puzzle)


Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
P, Q, R, S, T, V and W are seven members of a club. Each of them has a favourite sport from—Chess, Table Tennis, Lawn Tennis, Volleyball, Badminton, Basketball and Carrom, not necessarily in the same order. Each of them also has a specific choice of colour from—Blue, Red, Green, Yellow, Grey, Black and White, not necessarily in the same order. R likes Green and his favourite sport is Badminton. V’s choice of colour is neither Red nor Black. T’s favourite sport is neither Table Tennis nor Basketball. The one who likes Blue does not like Carrom. The one who likes Volleyball does not like Yellow and Grey. Q’s favourite sport is Lawn Tennis and he likes Black. S likes White. W likes Basketball. P likes Volleyball. T likes Blue. The one who likes Basketball does not like Grey.

1. What is V’s choice of colour?
1) Black
2) Grey
3) Yellow
4) Data inadequate
5) None of these

View answer
Answer.2
q20

2. What is T’s favourite sport?
1) Basketball
2) Volleyball
3) Chess
4) Data inadequate
5) None of these

View answer
Answer.3
q20

3. Whose favourite sport is Carrom?
1) S
2) R
3) W
4) Data inadequate
5) None of these

View answer
Answer.4
q20

4. Whose favourite sport is basketball?
1) S
2) T
3) W
4) R
5) Data inadequate

View answer
Answer.3
q20

5. What is W’s choice of colour?
1) Green
2) White
3) Black
4) Data inadequate
5) None of these

View answer
Answer.5
q20

6. Which of the following combinations of sport and colour is correct?
1) Table Tennis, Yellow
2) Volleyball, Red
3) Volleyball, Grey
4) Chess, Black
5) Carrom, Green

View answer
Answer.2
q20

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
J, K, H, R, F, L, N and Q are sitting around a circular table facing the centre. H is third to the left of L and is to the immediate right of K. R is third to the left of N but is not a neighbour of H or L. J is second to the right of Q.

1. Who is second to the left of N ?
1) Q
2) K
3) J
4) F or J
5) None of these

View answer
Answer.
q21

2. Which of the following groups of persons has the first person sitting between the next two?
1) LKN
2) QFL
3) JHR
4) JHF
5) None of these

View answer
Answer.
q21

3. Who is to the immediate left of R?
1) Q
2) K
3) F
4) N
5) None of these

View answer
Answer.
q21

4. Which of the following is correct position of J with respect to K?
1) Third to the left
2) Third to the right
3) Second to the left
4) Second to the right
5) Fourth to the right

View answer
Answer.
q21

5. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their seating positions and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
1) RQ
2) LK
3) HJ
4) JR
5) FN

View answer
Answer.
q21