Reasoning Quiz – 63 (S ‘n A)


Directions—In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to find out from the following assumptions which one is implicit in the satatement.

(A) if only assumption I is implicit.
(B) if only assumption II is implicit.
(C) if either I or II is implicit.
(D) if neither I nor II is implicit.
(E) if both I and II are implicit.

1. Statement—Opening a library in Rambali will be a wastage.
Assumptions—

I. Inhabitants of Rambali are illiterate.
II. Inhabitants of Rambali are not interested in reading.

View answer
Answer.(D) None is implicit in the statements. The statement only says that opening a library would be wastage but it does not mention why ? Assumptions I and II are only guessess. It may be possible that opening a library in Rambali is a wastage because there is already a library there.

2. Statement—“A car is required on rent”—an advertisement.
Assumptions—

I. All types of vehicles are available on rent.
II. People will respond to the advertisement.

View answer
Answer.(B) This statement says that a car is required for rent and it does not say that any vehicle is required. So, it cannot be assumed that any vehicle is available for rent. But assumption II clearly implicit. Whenever any advertisement is published, it is assumed that people will respond to the advertisement.

3. Statement—A’s advice to B—“If you want to study computer, join Institute X”.
Assumptions—

I. Institute X provides good computer education.
II. B listen to A’s advice.

View answer
Answer.(E) Since, ‘A’ advises ‘B’ to join institute X to study computer, hence it is assumed that institute X provides good coaching for computer. Secondly, it is also assumed that B listens ‘A’ advice.

4. Statement—Like a mad man, I decided to follow him.
Assumptions—

I. I am not a mad man.
II. I am a mad man.

View answer
Answer.(A) In the statement, it is said like a mad man. It means ‘not a mad man’. Hence, assumption I is implicit.

5. Statement—If it is easy to become an engineer, I don’t want to be an engineer.
Assumptions—

I. An individual aspires to be professional.
II. One desires to achieve a thing which is hard earned.

View answer
Answer.(B) It is not given in the statement, an individual always aspires to be a professional but we can deduce that the a person desires those things which are hard earned.

6. Statement—All the employees are notified that the organisation will provide transport facilities at half the cost from the nearby railway station to the office except those who have been provided with travelling allowance.
Assumptions—

I. Most of the employees will travel by the office transport.
II. Those who are provided with travelling allowance will not read such notice.

View answer
Answer.(D) From the statement, both the assumptions are not implicit.

7. Statement—An advertisement of a Bank “Want to open a bank account ! Just dial our ‘room service’ and we will come at your doorsteps.”
Assumptions—

I. There is a section of people who require such service at their home.
II. Now a days banking has become very competitive.

View answer
Answer.(E) Both the assumptions are implicit. There is a section of people who can be benefitted by such type of service. This type of advertisement has been given by the bank because now-a-days banking has become competitive.

8. Statement—I can take you quickly from Kanpur to Lucknow by my cab but then you must pay me double the normal charges.
Assumptions—

I. Normally, it will take more time to reach Lucknow from Kanpur.
II. People want to reach quickly but they will not pay extra money for it.

View answer
Answer.(A) The word quickly shows in the statement that normally, it takes more time to reach Lucknow to Kanpur and the cab-drivers promises to save the time. Assumption II does not implicit in the statement.

9. Statement—Patient’s condition would improve after this operation.
Assumptions—

I. The patient can be operated upon in this condition.
II. The patient cannot be operated upon in this condition.

View answer
Answer.(A) It is very much implied in the statement that the patient is in a position to be operated soon. Hence, assumption I is implicit.

10. Statement—Even with the increase in the number of sugar factories in India, we still continue to import sugar.
Assumptions—

I. The consumption of sugar per captia has increased in India.
II. Many of the factories are not in a position to produce sugar to their fullest capacity.

View answer
Answer.(D) Neither of the assumptions is implicit in the statement as there may various reasons for importing sugar.