Reasoning Quiz – 72 (Mixed)


1. In a certain language, ‘CHAMPION’ is coded as ‘HCMAIPNO’, how is ‘NEGATIVE’ coded in that code?
a) BGAETVIE
b) ENAGITEV
c) EGAITEVN
d) NEAGVEIT

View Answer
Answer b) ENAGITEV

2. In a certain language, ‘FORGET’ is coded as ‘DPPHCU’, how is ‘DOCTOR’ coded in that code?
a) BPAUPS
b) EMDRPP
c) BPAUMS
d) BRARPP

View Answer
Answer c) BPAUMS

3. If ‘diamond’ is called ‘gold’, ‘gold’ is called ‘silver’, ‘silver’ is called ‘ruby’ and ‘uby’ is called ’emerald’, which is ‘golden yellow metal’?
a) Diamond
b) Silver
c) Gold
d) Ruby

View Answer
Answer b) Silver

4. In a certain language, ‘OVER’ is written as ‘$#%*’and ‘VISIT’ is written as ‘#+×-‘, how is ‘SORE’ written in that code?
a) ×$*%
b) %×$*
c) ×*$%
d) None of these

View Answer
Answer a) ×$*%

5. Certain letters are coded as: TODAY-457338, WROTE-10542, DATE-7342 and DIRTH-79046. What does the code number ‘5’ stand for?
a) D
b) R
c) O
d) T

View Answer
Answer c) O

Read the following information carefully and answer the questions given below:

Among A, B, C, D and E. E is taller than D but not as fat as D. C is taller than A but shorter than B. A is fatter than D but not as fat as B. E is thinner than C who is thinner than D. E is shorter than A.

6. Who is the thinnest person?
a) B
b) C
c) D
d) E
e) Cannot be determined

View Answer
Answer d) E

7. Who is the big giant among the lot?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

View Answer
Answer b) B

8. If all the persons stood in a line according to their height, who would be in the middle?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

View Answer
Answer a) A

9. Who is the shortest person?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

View Answer
Answer d) D

10. Which person is taller than two only?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

View Answer
Answer a) A
Solution:
Taller-
E>D
B>C>A
A>E
Finally,
B>C>A>E>D
Fatter-
D>E
B>A>D
D>C
Finally,
B>A>D>C>E