Reasoning Quiz – 74 (Mixed)


1. In a certain code language,
(A) ‘pic vic nic’ means ‘winter is cold’
(B) ‘to nic re’ means ‘summer is hot’
(C) ‘re pic boo’ means ‘winter and summer’
(D) ‘vic tho pa’ means ‘nights are cold’
Which word in that language means ‘summer’ ?
a) nic
b) re
c) to
d) pic
e) vic

View Answer
Answer b) re

In statements B and C, the common code word is ‘re’ and the common word is ‘summer’.
So, ‘re’ means ‘summer’.

2. In a certain code language,
(A) ‘pit na som’ means ‘bring me water’
(B) ‘na ja tod’ means ‘water is life’
(C) ‘tub od pit’ means ‘give me toy’
(D) ‘jo lin kot’ means ‘life and death’
Which of the following represents ‘is’ in that language ?
a) jo
b) na
c) tod
d) lin
e) None of these

View Answer
Answer c) tod

In statements A and B, the common code word is ‘na’ and the common word is ‘water’.
So, ‘na’ means ‘water’.
In statements B and D, the common code word is ‘jo’ and the common word is ‘life’.
So, ‘jo’ means ‘life’.
Thus, in statements B, ‘tod’ represents ‘is’.

3. In a certain code, ‘nee tim see’ means ‘how are you’;
‘ble nee see’ means ‘where are you’,
what is the code for ‘where’ ?
a) nee
b) tim
c) see
d) Can’t be determined
e) None of these

View Answer
Answer e) None of these

In the first, and second statements, the common code words ‘nee’ and ‘see’ mean ‘are’ and ‘you’.
So, in the second statement, the remaining code ‘ble’ means ‘where’.

4. If ‘ski rps tri’ stands for ‘nice Sunday morning’;
‘teh sti rps’ stands for ‘every Tuesday morning’ and ‘ski ptr qlm’ stands for ‘nice market place’,
what would ‘Sunday’ stands for ?
a) ski
b) rps
c) tri
d) qlm
e) None of these

View Answer
Answer c) tri

In the first and second statements, the common code word is ‘rps’ and the common word is ‘morning’.
So, ‘rps’ means ‘morning’
In the first and third statements, common code is ‘ski’ and the common word is ‘nice’.
So, ‘ski’ means ‘nice’.

5. In a certain language, ‘pre nat bis’ means ‘smoking is harmful’;
‘vog dor nat’ means ‘avoid harmful habit’ and
‘dor bis yel’ means ‘please avoid smoking’.
Which of the following means ‘habit’ in that language ?
a) vog
b) nat
c) dor
d) bis
e) None of these

View Answer
Answer a) vog

In the first and second statements, the common code word is ‘nat’ and the common word is ‘harmful’.
So, ‘nat’ stands for ‘harmful’.
In the second and third statements, the common code word is ‘dor’ and the common word is ‘avoid’.
So, ‘dor’ stands for ‘avoid’.

Study the following information carefully and answer the questions given below:

K, L, M, N, O, P, Q and R live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the top most floor is numbered eight. Each of them also likes different different superhero, namely Batman, Superman, Captain America, Thor, Hulk, Wolverine, Nova and Ironman, but not necessarily in the same order.

1) The one who likes Thor lives on an even-numbered floor. Only three people live between the one wjo likes Thor and M.
2) Only two people live between M and N. N does not live on the lowermost floor. Only three people live between N and the one who likes Hulk.
3) O lives immediately above K. O lives on even-numbered floor. K does not like Hulk. K lives neither on the floor numbered three nor five.
4) Only two people live between K and the one who likes Nove.
5) Only one person lives between the one who likes Nova and Ironman. The one who likes Ironman lives below the one who likes Nova.
6) L lives immediately above Q. Only one person lives between Q and the one who likes Captain America.
7) The one who likes Wolverine lives immediately above the one who likes Batman.
8) P does not like Thor. K does not like Superman.

6. Which of the following pairs represen those who live immediately above and immediately below N?
a) R, L
b) Other than those given as options
c) L, M
d) K, Q
e) R, Q

View Answer
Answer a) R, L

7. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to that group?
a) K – Floor numbered Five
b) Q – Floor numbered Six
c) L – Floor numbered Two
d) N – Floor numbered Seven
e) R – Floor numbered Eight

View Answer
Answer b) Q – Floor numbered Six

8. Which of the superheroes does R like?
a) Other than those given as options
b) Superman
c) Nova
d) Thor
e) Batman

View Answer
Answer d) Thor

9. Which of the superheroes does P like?
a) Iron man
b) Wolverine
c) Batman
d) Captain America
e) Other than those given as options

View Answer
Answer e) Other than those given as options

10. N lives on which of the following floor numbers?
a) Five
b) Three
c) Seven
d) One
e) Other than those given as options

View Answer
Answer a) Five
Solution:

Person Floor Super Hero
O 8 Wolverine
K 7 Batman
R 6 Thor
N 5 Captain America
L 4 Nova
Q 3 Superman
M 2 Ironman
P 1 Hulk