Reasoning Quiz – 78 (Puzzle)


Without doing Mastery in Reasoning Question you can not expect to bring high score in any exam as Puzzle is the integral part of reasoning section. So we are sharing with you a Reasoning Questions to help you prepare better for the IBPS/ SBI/ RBI/ RRB exam.

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 P, Q, R, S, T and V are seated and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row. P sits third to the left of T. Neither P nor T sits at an extreme end of the line. A sits second to the right of E. Neither A nor E faces T or P. A does not sit at an extreme end. R does not face A and R does not sit at an extreme end of the line. Only one person sits between F and C. Neither F nor C faces T. C does not sit at the extreme end. Only one person sits between V and Q. F is not an immediate neighbour of B and A does not face V.

1. How many persons are seated between B and D?
1) One
2) Two
3) Three
4) Four
5) None

View Answer
Answer.(2)
To persons – A and C – are seated between B and D.

h3

2. V is related to B in the same way as Q is related to C. To which of the following is P related to, following the same pattern?
1) F
2) A
3) D
4) E
5) None of these

View Answer
Answer.(1)

V and B are opposite diagonally. Therefore, P is related to F.
h3

3. Which of the following is true regarding V?
1) V faces A
2) T is not an immediate neighbour of V.
3) C faces the one who is second to left of V
4) V sits at one of the extreme ends of the line
5) R sits third to the right of V

View Answer
Answer.(4)

V sits at one of the extreme ends of the line.
h3

4. Who amongst the following sit at extreme ends of the rows?
1) D, F
2) V, S
3) Q, S
4) B, D
5) None of these

View Answer
Answer.(2)
V and S are at extreme ends of the Row-1.

h3

5. Who amongst the following faces B?
1) V
2) S
3) Q
4) R
5) T

View Answer
Answer.(5)
T faces B.

h3

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
Six chemicals L, M, N, O, P and Q are kept in bottles of different colours viz, green, red, blue, white, pink and violet, not necessarily in the same order. These bottles are arranged from left to right, again not necessarily in the same order. Chemical M is kept in white bottle. Chemical L is not kept in green bottle and is kept to the immediate left of the violet bottle. Chemical O is kept in the blue bottle and is kept exactly between the bottles containing chemicals L and M. The red bottle is at the extreme left end. The bottles containing chemical Q is not kept at either of the ends. The green bottle is kept at the extreme right end. Chemical P is not kept near the white bottle.

6. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
l) LM
2) LP
3) QO
4) LQ
5) NO

View Answer
Answer.(4)
Except in LQ, in all others there is a gap of one bottle.

h4

7. Which bottle contains chemical L?
1) Pink
2) Blue
3) Red
4) Cannot be determined
5) None of these

View Answer
Answer.(1)
Chemical L is in Pink bottle.

h4

8. Which of the following combinations of chemical and bottle is correct ?
1) P – Red
2) N – Green
3) P – Green
4) Q – Pink
5) None of these

View Answer
Answer.(3)
P- Green is correct.

h4

9. Which bottle contains chemical?
1) Pink
2) Green
3) Violet
4) Cannot be determined
5) None of these

View Answer
Answer.(3)
Chemical Q is in Violet bottle.

h4

10. If all the six chemicals are arranged alphabetically from left to right, positions of how many will remain unchanged?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) Four

View Answer
Answer.(2)
N M O L Q P
L M N O P Q

h4

11. Which bottle contains chemical N?
1) Green
2) Red
3) Pink
4) Cannot be determined
5) None of these

View Answer
Answer.(2)
Chemical N is in Red bottle.

h4

12. Which chemical is kept in the bottle at the extreme right end ?
1) P
2) N
3) L
4) Cannot be determined
5) None of these

View Answer
Answer.(1)
Chemical Pis kept in the bottle at the extreme right.

h4