Reasoning Quiz – 82 (Puzzle)


Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a sports event, different games are scheduled to be held on seven days, starting on Monday and ending on Sunday. Two games are scheduled to be held on Saturday as well as on Sunday and one game on each of the remaining five days. The games to be held in these seven days are: Basketball, football, boxing, sprinting, swimming, shooting, weightlifting, wrestling and cycling, but not necessarily in the same order. Shooting is scheduled to be held on Thursday. Boxing and cycling are scheduled to be held on the same day. Wrestling is scheduled to be held three days before basketball, i.e. two sports are scheduled between wrestling and basketball. Wrestling is not scheduled to be held on Wednesday. Weightlifting is scheduled immediately after the day boxing is scheduled. Football is scheduled immediately after the day wrestling is scheduled. Swimming is not scheduled on Monday.

1. Which of the following games is scheduled to be held on Friday ?
1) Basketball
2) Wrestling
3) Swimming
4) Weightlifting
5) Sprinting

View Answer
Answer.1 Basketball
g1

2. Which of the following games is scheduled to be held on Sunday?
1) Football
2) Wrestling
3) Basketball
4) Cycling
5) Swimming

View Answer
Answer.5 Weighlifting and swimming
g1

3. On which of the following days is sprinting scheduled ?
1) Saturday
2) Friday
3) Wednesday
4) Monday
5) Cannot be determined

View Answer
Answer.4Monday
g1

4. On which of the following days is weightlifting scheduled?
1) Monday
2) Tuesday
3) Wednesday
4) Friday
5) Sunday

View Answer
Answer.5Sunday
g1

5. Shooting is related to Basketball in the same way as Wrestling is related to
1) Sprinting
2) Football
3) Shooting
4) Weightlifting
5) Boxing

View Answer
Answer.2Basketball is scheduled immediately after Shooting. Similarly, Football is scheduled immediately after Wrestling.
g1

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside. Two females sit in the middle of the sides and two at the corners. A sits second to the left of G. G sits in the middle of one of the sides. C sits fourth to the right of his wife and his wife is not an immediate neighbour of A or G. B sits third to right of her husband. B does not sit at any of the corners. Only D
sits between B and H. H is the husband of A. E is a male.

6. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
1) No two males are immediate neighbours of each other
2) G and H do not face each other in the seating arrangement
3) E and D are immediate neighbours of each other
4) F is a male and sits diagonally opposite to E
5) A sits in the centre of one of the sides of the square table

View Answer
Answer.5Option (5) is true.
g2

H is husband of A. C is husband of D. E is husband of B.

7. Who amongst the following is B’s husband?
1) C
2) G
3) E
4) F
5) Cannot be determined

View Answer
Answer.3E is husband of B.
g2

H is husband of A. C is husband of D. E is husband of B.

8. How many people sit between B and C when counted in anti-clockwise direction from B ?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) Four

View Answer
Answer.3Two persons F and G sit between B and C.
g2

H is husband of A. C is husband of D. E is husband of B.

9. Who amongst the following is the wife of C?
1) D
2) F
3) B
4) G
5) Cannot be determined

View Answer
Answer.1D is wife of C.
g2

H is husband of A. C is husband of D. E is husband of B.

10. What is the position of E with respect to C ?
1) Immediately to the left
2) Second to the left
3) Third to the right
4) Immediately to the right
5) Second to the right

View Answer
Answer.5Second to the right.
g2

H is husband of A. C is husband of D. E is husband of B.