Reasoning Quiz – 86 (Puzzle)


Study the following information carefully and answer the questions given below:

Eight people – M, N, O, P , Q, R, S and T – are sitting around a circular are at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of the people are facing the centre while some face outside. (i.e., in a direction opposite to the centre).

S sits second to the right of P. P faces the centre. T sits second to the left of S. T is an immediate neighbour of both O and Q. R sits second to the left of Q. M sits second to the left of R. T sits second to the left of N. M sits second to the left of O. T faces the same direction as Q. N sits third to the right of M.

1. Who sits exactly between S and T, when counted from the left of S?
a) M
b) Q
c) P
d) O
e) N

View Answer
Answer d) O

2. How many people in the given arrangement face the centre?
a) One
b) Three
c) Five
d) Two
e) Four

View Answer
Answer b) Three

3. Who sits second to the right of N?

a) P
b) R
c) T
d) S
e) O

View Answer
Answer a) P

4. Four of the following five are alike in a certain way based on the given sitting arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
a) R
b) S
c) Q
d) M
e) O

View Answer
Answer e) O

5. Which of the following is true regarding T as per the given sitting arrangement?
a) T faces the centre
b) Only two people sit between N and T
c) Only three people sit between T and P
d) S sits second to the left of T
e) Only one person sits between T and R

View Answer
Answer c) Only three people sit between T and P

6. What is M’s position with respect to T?
a) Second to the left
b) Fifth to the right
c) Third to the right
d) Third to the left
e) Fourth to the right

View Answer
Answer c) Third to the right Solution

h8

Study the following information carefully and answer the questions given below:

Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row – 1 J, K , L, M and N are seated and all of them are facing facing north and in row – 2 P, Q, R, S and T are seated and all facing south(but not necessarily in the same order). Each person also likes different flowers namely Gazania, Plumeria, Tulip, Orchids, Lily, Rose, Daffodil, Daisy, Peony and Dahlia(but not necessarily in the same order)

N sits exactly in the centre of the row and faces the one who likes Orchids. Only one person sits between N and the one who likes Lily. S faces one of the immediate neighbours of the one who likes Lily. Only one person sits between P and the one who likes Orchids. P is not an immediate neighbour of S. P faces one of the immediate neighbours of L. M is neither an immediate neighbour of L nor faces S. Q is not an immediate neighbour of S and faces the one who likes Plumeria. M does not face R. M faces one of the immediate neighbours of of the one who likes Rose. Only one person sits between the one who likes Rose and the one who likes Gazania. The one who likes Peony and the one who likes Daisy face each other. Only two people sit between the one who likes Daisy and the one who likes Daffodil. J does not like Daffodil. The one likes Dahlia sits fourth to the right of the one who likes Peony.

7. Who amongst the following is an immediate neighbour of the one who likes Peony?
a) The one who likes Rose
b) The one who likes Lily
c) The one who likes Gazania
d) K
e) T

View Answer
Answer c) The one who likes Gazania

8. Which of the following flowers does S like?
a) Lily
b) Gazania
c) Orchids
d) Rose
e) Daffodil

View Answer
Answer d) Rose

9. Which of the following is definitely true as per the given arrangement?
a) L faces R
b) Q is an immediate neighbour of P
c) The one who likes Daisy is an immediate neighbour of Q
d) Q likes Daffodil
e) The one who likes Dahlia faces N

View Answer
Answer b) Q is an immediate neighbour of P

10. Which of the following pairs represents the people sitting at the extreme ends of the two rows?
a) P, J
b) Q, L
c) R, K
d) S, K
e) S, L

View Answer
Answer a) P, J

11. Who amongst the following likes Tulip?
a) J
b) P
c) S
d) Q
e) N

View Answer
Answer e) N
Solution:

h7