Reasoning Quiz – 94 (Mixed)


Directions (Q 1-5) In each question, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Study the conclusion for the given statement and select the appropriate answer.

1. Statements: P<L<=A=N>=E>=D;Q>=N<O
Conclusions:
I. L<=E
II. P<Q
a) Only conclusion I is true
b) Only conclusion II is true
c) Neither conclusion I nor II is true
d) Both conclusion I and II are true
e) Either conclusion I or II is true

View Answer
Answer b) Only conclusion II is true

2. Statements: P<=U=N<=C>=H>S;K>=C
Conclusions:
I. P<=C II. U>H
a) Only conclusion II is true
b) Only conclusion I is true
c) Both conclusion I and II are true
d) Neither conclusion I nor II is true
e) Either conclusion I or II is true

View Answer
Answer b) Only conclusion I is true

3. Statements: P<L<=A=N>=E>=D;Q>=N=D
II. A=I>S>=M<=A=A
II. L>I
a) Only conclusion I is true
b) Either conclusion I or II is true
c) Only conclusion II is true
d) Neither conclusion I nor II is true
e) Both conclusion I and II are true

View Answer
Answer d) Neither conclusion I nor II is true

5. Statements: P<=U=N<=C>=H;K>=C
Conclusions:
I. K>U
II. U=K
a) Both conclusion I and II are true
b) Either conclusion I or II is true
c) Only conclusion II is true
d) Only conclusion I is true
e) Neither conclusion I nor II is true

View Answer
Answer b) Either conclusion I or II is true

Directions (Q 6-10) Study the following information carefully and answer the questions given below:-

In a certain code language, ‘committee to review papers’ is written as ‘es fr re pt’, ‘review meeting in morning’ is written as ‘ch ba mo fr’ ‘meeting to appoint members’ is written as ‘re dv ch gi’ and ‘appoint chairman in review’ is written as ‘mo gi fr yu’ (All the codes are two-letter codes only)

6. What is the code for ‘morning’ in the given code language?
a) mo
b) yu
c) ch
d) Other than those given as options
e) ba

View Answer
Answer e) ba

7. In the given code language, what does the code ‘pt’ stand for?
a) appoint
b) Either ‘papers’ or ‘committee’
c) morning
d) review
e) Either ‘for’ or ‘members’

View Answer
Answer b) Either ‘papers’ or ‘committee’

8. What may be the code for ‘review call’ in the given code language?
a) dv iq
b) iq gi
c) iq fr
d) gi es
e) fr dv

View Answer
Answer c) iq fr

9. What is the code for ‘to’ in the given code language?
a) mo
b) fr
c) gi
d) dv
e) re

View Answer
Answer e) re

10. If ‘appoint new members’ is coded as ‘dv wz gi’ in the given code language, then what is the code for ‘new chairman meeting’?
a) wz ch es
b) ch wz yu
c) yu mo wz
d) fr es wz
e) ch yu fr

View Answer
Answer b) ch wz yu