Reasoning Quiz – 97 (Mixed)


Directions (Q 1-3) In these questions, a statement is given followed by two sets of conclusions numbered I and II. These statements show relationship between different elements. You have to assume the statements to be true and then decide which of the given conclusions logically follows from the information given from the statements.

1. Statements: B<=U>S>=G; W<=S; W>=M
Conclusions:
I. G<=B II. M>S
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Both conclusion follows
d) Either conclusion I or II follows
e) Neither conclusion I nor II follows

View Answer
Answer e) Neither conclusion I nor II follows

2. Statements: K>=B=N<=U; T<=N; P>U
Conclusions:
I. P>K
II. T<=K
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Both conclusion follows
d) Either conclusion I or II follows

View Answer
Answer b) Only conclusion II follows

3. Statements: B<=U>S>=G; W<=S; W>=M
Conclusions:
I. M<U
II. G<=W a) Only conclusion I follows b) Only conclusion II follows c) Both conclusion follows d) Either conclusion I or II follows e) Neither conclusion I nor II follows

View Answer
Answer a) Only conclusion I follows

4. In which of the following expressions does the expression ‘Q>=Z’ definitely true?
a) E>=Z>=R>=B=C>=Q
b) N>=Q>=A=C<=I>=Z
c) Q>=R>=M=P<=A>=Z
d) Z<=S=B<=L<O<=Q
e) Z=T<=D<=Y=Z<=Q

View Answer
Answer e) Z=T<=D<=Y=Z<=Q

5. Statements:
No hour is a day.
All months are days.
Some hours are calendars.
Conclusions:
I. No month is an hour
II. All calendars being days is a possibility
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Both conclusion follows
d) Either conclusion I or II follows
e) Neither conclusion I nor II follows

View Answer
Answer a) Only conclusion I follows

6. Statements:
Some comics are books.
All comics are novels.
No novel is an article.
Conclusions:
I. Some novels are books
II. All articles being books is a possibility
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Both conclusion follows
d) Either conclusion I or II follows
e) Neither conclusion I nor II follows

View Answer
Answer c) Both conclusion follows

7. Statements:
No liquid is fluid
All solids are liquids
All gases are solids
Conclusions:
I. At least some solids are fluids
II. All gases are liquids
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Both conclusion follows
d) Either conclusion I or II follows
e) Neither conclusion I nor II follows

View Answer
Answer b) Only conclusion II follows

Amongst five friends P, Q, R, S and T, each scored different marks in an examination out of a total of 100 marks. S scored more than only T. R scored less than P. Only one person scored more than Q. The one who scored second highest marks scored 87 marks.

8. Who scored the third least marks in the examination?
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T

View Answer
Answer c) R

9. Which of the following is true with regard to the given information?
a) Only one person scored more than P.
b) No one scored less than T.
c) R scored more than both Q and S.
d) Amongst the five friends, S is most likely to have scored 95 marks in the examination.
e) None id true.

View Answer
Answer b) No one scored less than T.

10. If S scored 23 marks less than the marks scored by Q, which of the following could possibly be R’s score?
a) 64
b) 93
c) 61
d) 89
e) 78

View Answer
Answer e) 78