Ch.9:- Logical Alphabet Number And Time Sequence Test :- Exercise 2


1. Vijay is ranked 14th in a class of 43 students. What is his rank from the bottom?
(a) 30th
(b) 28th
(c) 29th
(d) 31st
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Vijay’s rank from the bottom is (43 -14) +1 = 30th.

2· Jaya is ranked 5th in a class of 53 students. What is her rank from the bottom in the class?
(a) 49th
(b) 48th
(c) 47th
(d) 50th
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Jaya’s rank from bottom wil be (53 – 5) + 1 = 49th.

3. Dilip’s position from the left in a row of students is 10th and Jagdish’s position is 20th from the right. Both of them interchange their positions and Jagdish becomes 23rd from the right. How many students are-there in the row?
(a) 33
(b) 44
(c) 42
(d) 41
(e) 32

View Answer
Ans.(e)
Dilip is 10th from the left and the same position is occupied by Jagdish after interchanging takes place and he becomes 23rd from the right. Therefore, = total number of students in the row = (10 + 23) -1 = 32.

4. Jaya’s position from the left in a row of students is 12th and Rekha’s position from the right is 20th. After interchanging their positions, Jaya becomes zz= from the left. How many students are there in the row?

(a) 30
(b) 31
(c) 41
(d) 34
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
Position of Rekha is 20th from the right which is occupied by Jaya after interchanging takes place and becomes 22nd from the left, therefore total number of students in the row are = (20 + 22) -1 = 41.

5. Samant remembers that his brother’s birthday is after 15 th but before 18th of Feb., while his sister remembers that her brother’s birthday is after 16th but before 19th of Feb. On which date in Feb. is Samant’s brother’s birthday?
(a) 16th
(b) 18th
(c) 19th
(d) 17th
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Her brother’s birthday is on 17th of Feb. as 17th Feb. is common to the both persons’ memory.

6. Rohan is ranked 11th from the top and 27th from the bottom among the students who passed the annual examination in a class. If the number of students who failed in the examination was 12, how many students did appear for the examination?
(a) 48
(b) 49
(c) 50
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Number of students who passed the examination is(11 + 27) – 1 = 37. Number of students who failed in the examination is 12. Therefore, total number of students = 49.

7. Amit is ranked 12th from the top and Ravi is ranked 15th from the bottom in a class of 35 students. How many students are there between Amit and Ravi ?
(a) 8
(b) 9
(c) 6
(d) 7
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
If total number in the class > sum of the positions from both ends, the number of students between Amit and Ravi = 35 – (12 + 15) = 8

8. Ajay is positioned 8th from the left and Arnit is positioned 9th from the right in a row of 15 students. How many students are between Ajay and Arnit ?
(a) 2
(b) 1
(c) 58
(d) 0
(e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(b)
If total number in the row < sum of the position from both ends, then number of students between Ajay and Amit
= (9 + 8) – 15 – 2 = O

9. How many pairs of letters in the word are as far from each other as they are in the alphabets in the word ‘RELATIONSHIP’ ?
(a) None
(b) 1
(c) 2
(d) 3
(e) 4

View Answer
Ans.(a)
There are five pairs E (LAT) I, ON, S(HI) P, HI, and L(AT)I having as many letters between them as they have in the alphabets.

10. How many sets of two letters have as many letters between them as they have in the alphabetical order in the word ‘PRUDENT’ ?
(a) None
(b) 1
(c) 2
(d) 3
(e) 4

View Answer
Ans.(c)
R (UDE) N and DE are the two pairs of letters which have as many letters between them as they have in the alphabets.

11. If Rahul finds that he is 12th from the right in a line of boys and 4th from the left, how many boys should be added to the line such that there are 28 boys in the line ?
(a) 12
(b) 14
(c) 20
(d) 13
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Total number of boys in the line = (12 + 4) – 1 = 15 and therefore 13 more boys should be added to make the total of 28 boy.

12. From the word ‘LAPAROSCOPY’, how many independent meaningful English words can be made without changing the order of the letters and using each letter only once?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Two meaningful words LAP and COPY can be formed.

13. If in the word ‘DISTURBANCE’, the first letter is interchanged with the last letter, the second letter is interchanged with the tenth letter and so on, which letter would come after the letter ‘T in the newly formed word?
(a) I
(d) S
(c) 2
(b) U
(e) T

View Answer
Ans.(d)
The new word formed after interchanging letters would be ‘ECNABRUTSID’.The letter after T is S.

✦Directions for Q. No 14 to 16 : These questions are based on the letters used in the word ‘DISOBEDIENCE’.

14. How many sets of two letters are as much apart from each other as they are in the alphabetical order?
(a) 3
(b) 5
(c) 6
(d) 4
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
We have six pairs ED, 1 (SOB)E, E(N)C, I(ENC)E, B(E)D, I(SOBE)D having as many letters between them as in the alphabets.

15. Is it possible to form a popular word with 2nd, 6th, lOth,11th and l2th letters of the word ? If such word can be formed, which would be the 4th letter of that word?
(a) I
(b) E
(c) N
(d) C
(e) No word can be formed

View Answer
Ans.(d)
‘NIECE’ is the word which will be formed from the 2nd, 6th, lOth, 11th and 12th letters. Therefore, C occupies the fourth position.

16. If the word was to be written in reverse order; which letter would be exactly in the middle of 9th letter from the right end and 8th letter from the left end?
(a) D
(b) I
(c) E
(d) B
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
New word after reversing the order will be’ECNEIDEBOSID’

s1

The 9th letter from the right is E and 8th letter from the left will be B and, therefore letter D lies exactly in the middle.

17. In a class, the names of boys are arranged alphabetically.Gaurav and Saurabh have 14 boys between them, If Gaurav is 37th from the bottom, Saurabh would be at what position from the top?
(a) 25th
(b) 28th
(c) 27th
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Since it is not given that how many boys are before Gaurav, the position of Saurabh from the top cannot be determined.

18. How many 6s in the series are preceded by 5 but not followed by 9 ?
5 6 8 6 7 6 5 6 5 6 8 5 9 6 5 6 9 6 8 6 5 5 6 8 6 5 9 5 6 9 5 6 8
(a) 4
(b) 6
(c) 7
(d) 5
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
There are five 6s which are preceded by 5 but not followed by 9.

19. Which letter will be lOth to the left of the 15th letter from the left end of the following sequence?
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
(a) E
(b) F
(c) G
(d) H
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
15th letter from the left end is 0 and 10th to the left of it is E.

20. Thirty six vehicles are parked in a parking lot in a single row. After the 1st car, there is one scooter, after 2nd car there are two scooters, after 3rd car there are three scooters and so on. Work out the number of scooters in the second half of the row.
(a) 10
(b) 12
(c) 15
(d) 17

View Answer
Ans.(c)
It is clear that on the basis of pattern given in the question, there will be a total 8 cars and 28 scooters. Number of scooters will be calculated as
72[2 + (7 -1) × 1] =72 × 8 = 28. The arrangement of the
same will follow the following pattern :
C S C S S C S S S C S S S S C S S S S S C S S S S S S C S S S S S S S C

Hence, the number of scooters in the second half will be 15.

21. If it is possible to make only one meaningful word with 4th, 5th, 7th and 11th letters of the word ‘PREDICTABLE’,which of the following will be the first letter of the word? If only two such words can be formed, give ‘P’ as the answer and if only three such words can be formed, give ‘Z’ as the answer and if no such word can be formed give ‘X’ as the answer.
(a) E
(b) T
(c) P
(d) Z
(e) X

View Answer
Ans.(c)

a1

Specified letters: D, I, T, E

22. How many such pairs of letters are there in word ‘PRODUCTION’ each of which has as many letters between them as in,the English alphabet?
(a) None
(d) Three
(c) Two
(b) One
(e) More than three

View Answer
Ans.(d)

a2

There are three pairs, (PI), (RU) and (ON) which conform to the given condition.

23. What will come in place the question mark (?) in the following sequence?
SEQUENTIAL, EQUENTIAL, EQUENTI, ?, QUEN
(a) QUENTI
(b) VENTI
(c) QENTI
(d) UENTIA
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
In 1st step, the first letter is deleted and in the 2nd step two letters from the last are deleted and the same rule continues.

24. If it is possible to make a meaningful word with 2nd, 4th,6th and 8th letters of the word ATMOSPHERE, which a’ the following will be the third letter of that word? If more than one such word can be formed, give ‘X’ as the answer and if no such word can be formed, give ‘Y’ as the answer.
(a) 0
(b) T
(c) E
(d) X
(e) Y

View Answer
Ans.(c)
T O P E → P O E T. Third letter is E.

25. If in the English alphabet (given in the bracket) every fourth letter is replaced by the symbol (*), which of the following would be 7th to the left of the 14th element from the left?
(A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z)
(a) H
(b) G
(c) *
(d) T
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
According to the question new sequence would be:
ABC* EFG* IJK* MNO* QRS* UVW*YZ
Hence, 7th to the left of 14th from the left means 7th from the left. Therefore, 7th element from the left is G.

26. How many meaningful English words can be formed by using two letters of the word ‘NOT’?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) More than three
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
Three meaningful words are NO, ON and TO. Hence,option (c) is the correct option.

✦Directions for Q. No. 27 to 32 : Study the following arrangement of English alphabet and answer the questions below:

F J M P O W R N B E Y C K A V L D G X U H Q I S Z T

27. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and hence form a group, Which one does not belong to the group?
(a) OMR
(b) ECN
(c) BRY
(d) KYV
(e) HXI

View Answer
Ans.(b)
Each group except (b) follows the following rule

a3In other words, second letter is two places back of first and third letter is four places forward in the given series.

28. FMJ : TSZ is in the same way as JMP : …?
(a) ZIS
(b) ISZ
(c) SIQ
(d) ZSI
(e) IZS

View Answer
Ans.(d)
a4

29. Which letter is lOth to the right of the letter which is exactly the middle letter between F and D?
(a) G
(b) D
(c) U
(d) H
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
Letter between F and D is B, and 10th to the right of B is X.

30. Which of the following pairs of letters has as many letters between them in the above arrangement as there are between them in the alphabet?
(a) MR
(b) EL
(c) LS
(d) AI
(e) MO

View Answer
Ans.(e)
MO has one letter in the alphabetic series and as well as in the given series.

31. If each letter is attached a value equal to its serial number in the above arrangement starting from your left, then what will be the sum of the numbers attached to all the vowels in the arrangement?
(a) 73
(b) 50
(c) 63
(d) 58
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
0 ⇒ 5, A ⇒ 14, I⇒ 23, E⇒ 10, U ⇒ 20
∴ 5 + 10 + 14 + 20 + 23 = 72

32. If a meaningful word beginning With B can be formed from ‘HACEB’, then the fourth letter of the word is your answer. If no such word can be formed, then your answer is (e), i. e., ‘None of these’.
(a) A
(b) C
(c) E
(d) H
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
The meaningful word is BEACH, and 4th, letter is C. Hence, option (b) is the correct answer.