Ch.9 :- Logical Alphabet Number And Time Sequence Test :- Exercise 3


1. If the last four letters of the word ‘CONCENTRATION’are written in reverse order followed by next two in reverse order and next three in the reverse order,counting from the end, which letter would be eighth in the new arrangement?
(a) N
(b) T
(c) E
(d) R
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
The new word formed will be ‘NOITARTNE’, then eighth letter from the end would be O.

2. How many such pairs of letters are there in the word ‘KINDNESS’ each of which have as many letters between them in word as in the alphabets?
(a) Nil
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

View Answer
Ans.(c)
Two pairs of letters I (NDN) E and N (DNES) S have as many letters between them in the word as in the alphabets.

✦Directions for Q. No. 3 to 7 :In the word ‘ELECfROCARDIOGRAPH the first half of the letters are reversed, last but one letter is then prefixed and finally letter’S’ is suffixed.

3. Which letter will be exactly in the middle?
(a) L
(b) R
(c) D
(d) E
(e) I

View Answer
Ans.(d)
Following the instructions as given in the question, the new arrangement of letters would be “PACORTCELERDIOGRAPHS” and therefore letter E exists exactly in the middle.

4. How many vowels will be to the left of the middle letter?
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) 3
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
There are three vowels A, O, E to the left of middle letter E.

5. Which of the two vowels will be adjoining each other?
(a) IE
(b) IO
(c) AE
(d) AO
(e) AI

View Answer
Ans.(b)
IO

6. Which vowel will have a consonant to the left but a vowel to the right of it ?
(a) I
(b) O
(c) A
(d) E
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Vowel I has a consonant D to the left but a vowel to the right of i.

7. Name the letter sandwiched between two vowels?
(a) Rand T
(b) C and L
(c) R and L
(d) D and R
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Letters C and L are sandwiched between two vowels A (C) O and E (L) E.

8. How many 9s in the following sequence of the numbers are immediately preceded by 8 but not immediately followed by 4 ?
9 8 6 2 7 9 6 2 8 9 4 8 8 9 4 9 8 4 8 8 9 4 9 8 4 9
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) None of these
(e) 4

View Answer
Ans.(d)
None.

9. How many 3s in the following sequence of numbers are immediately preceded by 6 and immediately followed by 8?
5 2 6 3 8 7 9 6 3 8 6 3 4
(a) 3
(b) 4
(c) 1
(d) 4
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
There are two such 3s which are preceded by 6 and followed by 8.

10. If the following words are arranged in the alphabetical order, which word will appear at the end?
(a) Olympic
(b) Olympia
(c) Oval
(d) Ovulet

View Answer
Ans.(d)
Word ‘Ovulet’ will appear at the end.

11. If the following words are arranged in the alphabetical order, which word will appear in the middle?
(a) Principal
(b) Principle
(c) Principia
(d) Principled
(e) Priceless

View Answer
Ans.(c)
Word ‘Principia’ will appear at the third position i.e., in the middle.

12. If the following scrambled letters are rearranged to form the name of a-city, the city so formed is famous for its : ‘WILGARO’
(a) Locks
(b) Steel Plant
(c) Temples
(d) Pottery
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
The city is ‘GWALIOR’ and it is famous for temples.

13. If the following scrambled letters are rearranged to form the name of a city, which letter will appear in the middle?
AIDMURA .’
(a) M
(b) R
(c) U
(d) D
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
The city name is’MADURAI’ and.letter U exists exactly in the middle.

14. If it is possible to make a meaningful word with the 2nd, the 6th, the 9th and the 12th letters of the word ‘CONTRIBUTION’, which of the following will be the last letter of that word ? If more than one such word can be formed, give ‘M’ as the answer and if no such word is there, give ‘X’ as the answer.
(a) T
(b) O
(c) N
(d) M
(e) X

View Answer
Ans.(b)
From letters O, I, N, T, only one meaningful word ‘INTO’ can be formed and last letter of this word is O.

15. If the positions of the 1st and the 6th letters in the word ‘COMPROMISE’ are interchanged, similarly the positions of the 2nd and the 7th and so on, which of the letters will be the 7th letter from the right end ?
(a) P
(b) R
(c) E
(d) C
(e) S

View Answer
Ans.(e)
The new set of letters would be ‘OMISECOMPR’ and,therefore ‘7th letter from the right will be S.

16. How many Is are there in the following sequence which are immediately preceded by 9 but not immediately followed by 7 ?
7 1 9 1 1 7 1 8 9 1 7 1 2 1 3 1 1 4 5 7 1 3 9 1 7
(a) One
(b) Two
(c)Three
(d) Four
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Only one 1 is there which is immediately preceded by 9 but not immedately followed by 7.

17. A meaningful word starting with ‘A’ is made from 1st,2nd, 4th, 5th and 6th letters of the word ‘CONTRACT’.
Which of the following is the middle letter of the word ?

(a) C
(b) T
(c) O
(d) R
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
The meaningful word will be ‘ACTOR’ and T will be the required letter.

✦Directions for Q. No. 18 to 22 : Answer the following questions on the basis of the following alphabets :
A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

18. Four of the following five are alike in regard to their positions in the alphabets and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(a) DA
(b) KH
(c) QN
(d) YV
(e) SV

View Answer
Ans.(e)
Except SV, each pair is formed by writing the letters of each pair in reverse order with a gap of two letters.

19. Which letter is 7th to the right of 13th letter from the left ?
(a) S
(b) T
(c) V
(d) U
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
13th letter from the left is M and ‘7th to the right of M is T.

20. If the first half of the alphabet is written in the reverse order, which of the following will be 19th letter from the right end ?
(a) H
(b )F
(c) D
(d) E
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
19th letter from the right will be letter F.

21. If 1St and 2nd letters interchange their positions and similarly 3rd and 4th letters, the 5th and 6th letters and soon, which letter will be 17th from the right end ?
(a) H
(b) I
(c) F
(d) J
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
7th from the right will be letter 1.

22. What should come in place of the question mark (7) in the following letter series ?
CDF, DEG, EFH, ?
(a) FGI
(b) FGH
(c) FHG
(d) EFI
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
1st letter of each group appears in consecutive order starting with C, 2nd letter of each group is the next letter to 1st letter of each group and 3rd letter has a gap of one letter with 2nd letter.

✦Directions for Q. No. 23 to 27 : Answer these questions on the basis of the following alphabets.
A B C D E F G H I
J K L M N 0 P Q R
S T U V W X Y Z

23. Four of the following are alike in regard to their position in the alphabets and hence form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(a) FE
(b) ML
(c) JK
(d) VX
(e) RS

View Answer
Ans.(d)
Except VX, each pair has consecutive letters.

24. Which letter is 9th to the left of 9th letter from the right end ?
(a) J
(b) K
(c) H
(d) Z
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
9th letter from the right, is R and 9th letter to the left of R is 1.

25. If the above alphabets, are divided in two equal halves from A to M and N to Z, which letter in the latter half would be corresponding to the letter J ?
(a) Q
(b) V
(c) X
(d) W
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Because W and J are at equal distance from the end.

26. If the above alphabets, are written in the reverse order, which letter will be 12th to the left of the 16th letter from the left ?
(a) X
(b) W
(c) D
(d) V
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
If the alphabets are written in reverse order, then ’16th
letter from the left would be K and 12th from the left of K will be W.

27. What should come in place of the question mark (?) in the following letter series ?
BD CEF DFGH ?
(a) EGHIJ
(b) EGHI
(c) EFGHI
(d) EGHIJK
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
One letter to each group is added.

28. If the following alphabets are written in the reverse order, which would be the 4th letter to the right of the 15th letter from the left ?
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
(a) G
(b) H
(c) I
(d) S
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
15th letter from the left is L and 4th to the right of L is H.

29. How many 45 immediately preceded by 5 but not immediately followed by 7, are there in the following series of the numbers ?
5 4 8 7 4 9 5 4 7 7 4 5 5 4 6 5 4 7 5 4 7 3 2 4 7
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
There are two 4 which are immediately preceded by 5 but not immediately followed by 7.

30. If 1st and 2nd letter in the word ‘COMMUNICATIONS’were interchanged, also 3rd and 4th letters, 4th and the 6th letters and so on, which letter would be 10th letter counting from the right end in the new arrangement ?
(a) N
(b) A
(c) r
(d) U
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
N will be 10th letter from the right.

31. Two letters in the word ‘PRESENCE’ have as many letters between them in the word as there are between them in the alphabets and in the same order. Which one of the two letters comes earlier in the alphabets ?
(a) C
(b) E
(c) R
(d) P
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
P and S are the two letters which have two letters (RE) between them in the word and two letters (QR) in the alphabets. And of these, P comes earlier. Note that there are two more pairs -R(ESE)N and E(N)C which have as many letters between them in) the word as in the alphabet. But these two pairs are not to be considered because it is given in the question that order of the letters should also be same in the alphabet as in the word. But these two pairs are reverse in order in the question.

32. If the following words are rearranged in the alphabetical order as in the dictionary, which will come in the middle ?
(a) Plane
(b) Plain
(d) Player
(e) Place

View Answer
Ans.(a)
Word ‘Plane’ will come exactly in the middle.

33. Lokesh remembers that his brother Laxman’s birthday is after .20th of August but before 28th of August, while Rita remembers that Laxman’s birthday’ is before 22nd of August but after 12th of August On which date does Laxman’s birthday fall ?
(a) 20th August
(b) 21nd August
(c) 22st August
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
21st August is the date which is common to the memory of both the persons