Ch.9 :- Logical Alphabet Number And Time Sequence Test :- Exercise 4


1. If it is possible to make a meaningful word with 4th, 8th and 10th letters of the word ‘COUNTERAIT, which of the following will be the last letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as answer. If more than such word can be made, give ‘M’ as the answer.
(a) A
(b) N
(c) T
(d) X
(e) M

View Answer
Ans.(c)
Word ‘ANT will be formed from 4th, 8th and 10th letters. Hence, T will be the last letter of the word.

2. If the positions of 1st and 6th, 2nd and 7th, 3rd and 8th and so on letters of the word ‘BENEFICIAL’ are interchanged, which letter well come 3rd from the right end after rearrangement?
(a) E
(b) N
(c) C
(d) F
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
New word formed after rearrangement will be ‘ICIALBENEF’ and 3rd letter from the right will be N.

3· Some boys are sitting in a row. P is sitting 14th from the left and Q is 7th from the right. If there are four boys between P and Q, how many boys are there in the row?
(a) 19
(b) 21
(c) 25
(d) 23
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
Total number of students = 14 + 7 + 4 = 25

4. If the following alphabets are arranged ‘in the reverse order, which letter will be 8th letter to the left of 7th letter counting from the right end ?
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
(a) P
(b) O
(c) N
(d) Q
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
If the alphabets are arranged in the reverse order, then 7th letter from the right will be G and 8th to the left of G will be O.

5. In a row of boys, Rajan is lOth from the right and Suraj is 10th from the left. When Rajan and Suraj interchange. their positions, Suraj will be 27th from the left. Which of the following will be Rajan’s position from the right?
(a) lOth
(b) 26th
(c) 29th
(d) 25th
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
Initially, Rajan is tenth from the right and his position is occupied by the Suraj after interchange takes place and this position becomes twenty-seventh from the left.Therefore, total numbers of students = 10 + 27 – 1 = 36 and Rajan’s position from the right = Total number of student-His position from the left + 1.
Therefore, Rajan’s position from the right = 36 – 10 + 1= 27

6. If the positions of 5th and 12th letters of the word “GLORIFICATIONS’ are interchanged and likewise the positions of 4th and 14th letters, the 3rd and lOth letters, 2nd and 11th letters and pt and 1th letters are interchanged, which of the following will be 12th letter from the right end ?
(a) T
(b) O
(c) R
(d) I
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
New word so formed will be ‘NITSOFICAOUGR’ and therefore, 12th letter from the right end will be T.

7.How many 8s are there in the following number series which are exactly divisible by their immediately preceding number and also exactly divisible by immediately succeeding number?
2 4 5 1 7 2 8 4 8 4 2 2 8 2 6 9 8 4 5 4 8 3 2 8 4 3 1 8 3
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
There are four 8s which are divisible by immediately preceding and succeeding numbers.

8.If Mahesh and Sunder are ranked 11th and 12th respectively from the top in a class of 41 students, what will be their respective ranks from the bottom ?
(a) 32nd and 33rd
(b) 29th and 30th
(c) 30th and 31 st
(d) 31st and 30th
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Their respective ranks from the bottom will (41-11) +1 and (41-12) +1 i.e., 31St and 30th

9. Radha remembers that her father’s birthday is after 16th but before 2pt of March, while her brother Mahesh remembers that his father’s birthday is before 22nd but after 19th of March. On which date is the birthday of their father?
(a) 19th
(b) 20th
(c) 21th
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
20th March

10. A meaningful word is made if we take 1st, 4th, 5th, 7th, 1Oth, 11th and 12th letters of the word ‘FELICITATIONS’. Which of the following will be the 5th letter of that word from the right end of the new word?
(a) T
(b) C
(c) N
(d) I
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
The meaningful word is ‘FICTION’ and 5th letter from the right end is C.

11. Sadashiv remembers that Sanjay’s birthday is certainly after January 12 but not later then 16th January. If Mehar remembers that Sanjay’s birthday is before 17th of Jan. but not before 13th Jan., on which of the following day was Sanjay’s birthday?
(a) 14th
(b) 15th
(c) 16th
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Cannot be determined.

12. If an another meaningful word can be formed from all the four letters of the word ‘TAIL’, each letter being used only once, then the last letter of the word is your answer. If more than one meaningful word can be formed then your answer will be ‘X’ and if no such, word can be formed, then your answer will be’S’,
(a) A
(b) I
(c) L
(d) X
(e) S

View Answer
Ans.(e)
No other meaningful word can be formed.

13. How many such pairs of letters are there in the word’ADVERTISEMENT’,which have as many letters between them in the word as in the alphabets?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) More than five
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
There are six pairs D (VERT) I, I (SEM) E, D(VERTISEME) N, R(TISE)M, T (ISEME)N and I(SEME) N which have as many letters between them in the word as in the alphabets.

✦Directions for Q. No.14 to 22 : Study the following information to answer the given questions :
(i) In a class of boys and girls, Amar’s rank is 12th and Meeta’s rank is 8th.
(ii) Amar’s rank among the boys is 6th and Meeta’s rank among girls is 3rd.
(ill) In the class Meeta’s rank is 52nd from the other end.
(iv) From the other end, Amar’s rank among the boys is 26th.

14. How many boys are there in the class?
(a) 31
(b) 28
(c) 29
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
From the information (ii) and (iv), it is known that Amar’s rank among boys from one end and another end is 6th
and 26th respectively. Therefore, total number of boys = (6 + 26) – 1 = 31

15. Which of the following is Meeta’s rank among the girls from the other end ?
(a) 23rd
(b) 28th
(c) 26th
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

b2

From the information (i) and (iii), it is clear that Meeta’s rank in the class is 8th from one end and 52nd from another end. Therefore, total no. of students in the class
=(8 + 52) -1 = 59.
Now, total number of girls Total number of from students – number of boys
= 59 – 31 = 28. Meeta’s rank from the other end = 28 – 3 (Meeta’s rank from one end) +1= 26th

16. How many boys are there before Meeta ?
(a) 4
(b) 5
(c) 3
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
From the figure, it is clear that there are 5 boys and 2 girls before Meeta because Meeta is 3rd among girls and 8th in the class

17. How many boys are there between Amar and last rank,(assuming itis a girl) in the class?
(a) 25
(b) 47
(c) 22
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Numbers of boys between Amar and last rank (girl) = 31-6 = 25.

18. How many boys are there between Amar and Meeta ?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
There are three boys between Amar and Meeta.

19. How many girls are there before Amar ?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
There are three girls before Amar.

20. How many students are there in the class?
(a) 60
(b) 59
(c) 58
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Total number of students = 59 (already calculated for Q. No. 15)

21. How many girls are there between Meeta and Amar ?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
There are three girls between Meeta and Amar.

22. How many girls are there between Meeta and last rank (assuming it is a boy) in the class?
(a) 24
(b) 26
(c) 28
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
Number of girls between Meeta and last rank (boy) = Total number of girls – Meeta’s rank among girl = 28-3 = 25.

✦Directions for Q. No. 23 to 26 : Study the following information carefully and then answer the questions given below it:
25 boy Scouts bearing names A to Y are standing in a row. The teacher wanted to select various teams from among them. He assigned to them random numbers from 3 to 8 as shown below.
A B C D E F G H I J K L M N O
4 4 6 3 5 4 3 3 5 6 7 5 9 3 9
P Q R S T U V W X Y
7 9 4 9 7 7 4 5 6 6

23. If he decides to pick up those exclusive pairs of adjacent boys whose numbers, if totalled, turn out to be exactly 12, how many such pairs would be available?
(a) Nil
(b) Six
(c) Five
(d) Four
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
There are four such adjacent pairs of boys whose numbers totals 12.
KL,MN, NO and XY

24. If he decides to pick up those boys who bear odd numbers but have boys bearing 7 on either side, how many boys will be picked up ?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
There are five such boys bearing odd numbers and having number 7 on either side i.e., L,O, S, T and U.

25. If he decides to pick up those boys who bear even numbers and have boys bearing even numbers on both sides, how many boys will be picked up ?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Only boy B bears even numbers and has boys with even numbers on both sides.

26. If he decides to pick up only those boys who bear even numbers but have on both side students bearing odd numbers, how many boys will be picked up ?
(a) Six
(b) Five
(c) Four
(d) Three
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
F, J, R and V bear even numbers and have boys with odd numbers on both sides.

27. If the letters in the word ‘POWERFUL are ‘ rearranged as they appear in the English alphabet, the position of how many letters will remain unchanged after such rearrangement?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

View Answer
Ans.(b)
P  O  W  E  R  F  U  L
E  F   L   O  P  R  U  W
Only one letter will remain unchanged.

28. If ‘W means white, ‘Y’means yellow, ‘B’means black, ‘G’ means green, ‘R’ means red, which of the following will come next in the sequence given below?

W, W Y, W Y B, W Y B G, W Y B G R, W, W Y, W Y , W Y B.
(a) Red
(b) White
(c) Green
(d) Yellow
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
W, W Y, W Y B, W Y B G, W Y B G R, W W Y, W Y B, W Y B G.
Hence, G, i. e., the green will come next in the sequence.

✦Directions for Q. No. 29 to 33 : Study the following arrangement carefully and answer the questions given be it:
M £ 5 T R E 3 $ P J 1 7 D I 2 N A F H 6 * U 9 # V B @ W

29. If the position of the first fourteen of the above arrangement are reversed, which of the following will be the 22nd from the right end?
(a) J
(b) I
(c) P
(d) 3
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
22nd symbol from the right end will be $.

30. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceeded by
a vowel and immediately followed by a consonant/symbol?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

View Answer
Ans.(c)
I  2  N  A  4  F. Hence, there are two such numbers.

31. What should come in place of question mark (?) in the series given below on the above arrangement ?
R 3 £ P I E ? A F I
(a) DNJ
(b) D21
(c) INI
(d) N4D
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
b3

32. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol but not immediately followed by a number?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

View Answer
Ans.(c)
Required combination is $ P J, # VB

33. Which of the following is 5th towards right of the 17th from the right end?
(a) $
(b) 4
(c) 7
(d) A
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
17th from the right is 7 and 5th towards right of T is A.

34. In the following series, how many such odd numbers are there which are divisible by 3 or 5, then followed by odd numbers and then followed by even number?
11, 19, 21, 3, 25, 18, 35, 20, 22, 21
45, 46, 47, 48, 9, 50, 52, 54, 55, 56
(a) 4
(b) 5
(c) 2
(d) 3

View Answer
Ans.(a)
Required numbers are
18 35 20; 21 45 46; 48 9 50; 54 55 56