Ch.9 :- Logical Alphabet Number And Time Sequence Test :- Exercise 5


1. The position of 1st and 6th digits in the number 2796543018 are interchanged. Similarly, the positions of 2nd and 7th digits are interchanged and so on. Which of the following will be 3rd digit to the left of 7th digit from the left end?
(a) 8
(b) 7
(c) 1
(d) 0
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
The new number after interchanging the digits is 4 3 0
1 8 2 7 9 6 5. So, the required number is 1.

2. How many such 5s are there in the following number series, each one of which is immediately preceded by 3 or 4 but not immediately followed by 8 or 9 ?
3 5 9 5 4 5 5 3 5 8 4 5 6 7 3 5 7 5 5 4 5 2 3 5 1 0

View Answer
Ans.
4 5 5, 4 5 6, 3 5 7, 4 5 2, 3 5 1.
Hence, there are five such 55 which conform to the
required pattern.

3. In a row of children, A is 13th from the left end and D is 17th from the right end of that row. Both of them interchange, their positions and A becomes 16th from the left. What is D’s position from right end.
(a) Twelth
(b) Twentieth
(c) Tenth
(d) Sixth
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Total number of children in the row = (17 + 16) -1 = 32
∴ D’s position from the right end = (32 -13) + 1 = 20th.

✦Directions for Q. No. 4 to 8: Answer the questions given below by referring to the following arrangement of number/ letter/symbols
R * T J L 2 $ D = M # 8 C % B
< K 1 & A W ? P E + Q @ 7 F 6

4. Which of the following is 6th towards the left of the 18th from the left end?
(a) C
(b) %
(c) 8
(d) 1
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
Required number is 8.

5. What should come in place of the question mark (?) in the series given below based on the above arrangement?
*RJ, F6@, LJ$, Q@E, D$M?
(a) PEW
(b) #MC
(c) PE?
(d) P?T
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
PEW

6. If the position of first fifteen elements of the above arrangement are reversed, which will be 21st from the right end?
(a) =
(b) 2
(c) L
(d) $
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Required number is 2.

7. If the above sequence is rearranged in reverse order, which will be 6th element to the right of the 16th element from the right end?
(a) A
(b) 2
(c) B
(d) M
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Required number is M.

8. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?
(a) None
(b) One
(c) Four
(d) Three
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
L 2 #,   k 1 &. There are two such numbers.

9. In the following sequence of instructions, 1 stands for Run, 2 stands for Stop, 3 stands for Go, 4 stands for Sit and 5 stands for Wait. If the sequence .is continued, which instruction will come next?
4, 4, 5, 4, 5, 3, 4, 5, 3, 1, 4, 5, 3, 1, 2, 4, 5, 4, 5, 3, 4 5 3
(a) Wait
(b) Sit
(c) Stop
(d) Run

View Answer
Ans.(d)
4, 45, 453, 4531, 45312, 45, 453 ,4531.
Hence, 1, i.e., Run will come next in the sequence.

10. In a school, the following codes were used during physical exercise period. ‘1’ means “start walking”, ‘2’ means “keep standing”, ‘3’ means start running at the same stop, ‘4’ means “sit down”. How many times will a student who performs the following sequence without error from the beginning to the end has to sit down?
1 2 3 4 2 3 1 4 4 3 2 2 1 2 4 3 1 4 4 1 2
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

View Answer
Ans.(c)
4

✦Directions for Q. No. 11 to 15 : Study the following arrangement of combinations fa English letters, numerals and symbols carefully and answer the questions given below it
8 C M @ N £ T 2 Y 6 S £ Q $ 7 * W # Z 3 U E % A 4.

11. If each symbol is first converted into a numeral and then all the numerals are converted into English letters, how many such converted English letters will be there in the above arrangement of element?
(a) 25
(b) 7
(c) 12
(d) 13
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Required number of letters
=(8,@,£,2, 6, £, $, 7, *, #,3, %, 4) =13
Hence, the correct choice is (d).

12. How many symbols are there in the above series each of which is immediately preceded and also immediately followed by a vowel?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) NIL
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
There is only one such symbol (E%A).

13. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
CMA N£E I 2Y3 (?) $7*
(a) S6£
(b) S£Z
(c) S£#
(d) £Q#
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
The series is
C M A,  N £ E,  2 Y 3,  S £ #……

14. If all the vowels are dropped from the above series,which of the following would be the 8th element to the right of the 13th element from the left end?
(a) 4
(b) %
(c) 8
(d) C
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Required symbol is %.

15. Four of the following five are alike in a certain way with respect to their positions in the above arrangement. Which is one that is different from the other four?
(a) E3#
(b) Q7W
(c) £62
(d) TMN
(e) YTS

View Answer
Ans.(d)
Except (d), in other groups, there is a gap of one letter/symbol between two.

16. In a class among the passed students Neeta is 22nd from the top and Kalyan, who is 5 ranks below Neeta is 34th from the bottom. All the students from the class appeared for an examination. If the ratio of the students who passed in the examination to those who failed is 4 : 1 for the class, how many students were there in the class?
(a) Data inadequate
(b) 60
(c) 75
(d) 90
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
Neeta is 22nd from the top and Kalyan is 22 + 5 = 27th from the top and 34th from the botton who passed the examination. Therefore, total number of students who passed the examination = 27 + 34 – 1 = 60. Therefore, total number of students in the class
=604 x 5 = 75.

✦Directions for Q. No. 17 to 21 : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below it:
4 K % R T 3 E P # A 7 B 9 D I Q @ 2 8 V U © H J 5 F
1 % 6 M W

17. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a letter?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) More than four
(d) Either tenth or eleventh

View Answer
Ans.(c)
Required consonants are three’- K,Band F.

18. Which of the following is the third to the left of the tenth from the left end in the above arrangement?
(a) E
(b) 9
(c) B
(d) P
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
10th from the left is A and third to the left of A is E.

19. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) 2VQ
(b) JF©
(c) 165
(d) TP%
(e) H5U

View Answer
Ans.(d)
b4

20. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a letter but not immediately preceded by a consonant?
(a) Five
(b) Four
(c) Three
(d) Two
(e) One

View Answer
Ans.(e)
Required symbol is one→ U©H

21.Which of the following is the seventh to the right of the fourteenth from the right end in the above arrangement?
(a) 7
(b) 5
(c) J
(d) F
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
14th element from the right end in the above arrangement is 2 and 7th element to the right of 2 is 5.

22. If a meaningful word can be fanned from APSG, by using each letter only once, then the third letter of that word is your answer. If more than one such word can be fanned ,your answer is Y and if no such word can be fanned, then your answer is Z.
(a) Z
(b) Y
(c) P
(d) G
(e) S

View Answer
Ans.(c)
There is only one meaningful word using-letters A, P, G and S, i.e., GAPS.

23. Pradeep correctly remembers that he visited Chennai before twelfth of July but after eighth of July. His friend
correctly remembers that Pradeep visited Chennai after tenth of July but before fourteenth of July. On which day of July did Pradeep visit Chennai ?

(a) Eleventh
(b) Twelfth
(c) Tenth
(d) Either tenth or eleventh
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Common date between the statements given by Pradeep and his friend is 11th.

✦Directions for Q. No. 24 to 28 : Read the following information and then answer the questions below.
All the letters from A to Z are written as A-C-E-& up to Y i.e., dropping each alternate letter and leaving blank space and then all the blanks are filled in with remaining letters in reverse order, i.e., A Z C X E v and ending with B.

24. Which letter would be placed between Q and S ?
(a) L
(b) H
(c) R
(d) J

View Answer
Ans.(d)
According to the question, the new alphabetical series would be
A Z C X E V G T I R K P M N O L Q J S H U F W D Y B

Letter J is between Q and S.

25. Which letters would be to the right and left of G ?
(a) T and V
(b) F and H
(c) Rand T
(d) P and N

View Answer
Ans.(a)
According to the question, the new alphabetical series would be
A Z C X E V G T I R K P M N O L Q J S H U F W D Y B

Letters V and T are to the left and right respectively of letter G.

26. Which letter is to the right of the 16th letter from the left corner?
(a) Q
(b) M
(c) N
(d) R

View Answer
Ans.(a)
According to the question, the new alphabetical series would be
A Z C X E V G T I R K P M N O L Q J S H U F W D Y B

16th letter from the left is L and Q is to the right of letter L.

27. How many pairs of letters in the series are old neighbours from regular alphabetical order?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Non of these

View Answer
Ans.(b)
According to the question, the new alphabetical series would be
A Z C X E V G T I R K P M N O L Q J S H U F W D Y B

There are two such pairs MN and NO.

28. Which is exactly in the middle of the 19th letter from the left end and the 14th letter from the right end?
(a) M
(b) L
(c) N
(d) P

View Answer
Ans.(b)
According to the question, the new alphabetical series would be
A Z C X E V G T I R K P M N O L Q J S H U F W D Y B

19th letter from the left = S and 14th letter from the right = M
M  N  O  L  Q  J  S