Ch.9 :- Logical Alphabets Number And Time Sequence Test :- Exercise 1


1. If the second half of the following alphabets is arranged in the reverse order, which letter will be 9th letter to the right of the 9th letter counting from the left end?
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
(a) I
(b) F
(c) V
(d) W
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
A B C D E F G H I J K L M Z Y X W V U T S R Q P O N

f1

The 9 from the left is I and 9 letter to the right of I is the V.

2. If the first half of the above alphabets is written in the reverse order, which letter will be exactly middle between the 9th letter from the left and the 10th letter from the right end?
(a) B
(b) A
(c) N
(d) D
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
M L K J I H G F E D C B A N a P Q R S T U V W X Y Z

f2

The 9th letter from the left is E and 10th letter from the right is Q and therefore we see that A lies exactly in middle between E and Q

3. If the second half of the following alphabets is written in the reverse order, which will be the 10th letter to the left of 9th letter counting from the right end?
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
(a) I
(b) C
(c) J
(d) H
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

f3

9th from right end is V and 10th to the left of V is H.

4. How many 9s are there in the following number series,which are immediately preceded by 3 and followed by 6 ?
3 9 6 9 3 9 3 9 3 9 6 3 6 3 9 5 6 9 5 6 9 3 9 6 3 9
(a) Nil
(b) 3
(c) 2
(d) 4
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
3 9 6 9 3 9 3 9 3 9 6 3 6 3 9 5 6 9 5 6 9 3 9 6 3 9

All the 9 which are immediately preceded by 3 and followed by 6 have been marked with sign 9.Hence, total no. of such 9s is 3.

5. In the following number series, how many 8s are there which are immediately preceded by a number which does not divide it but followed by a number which divides it?
2 8 2 8 3 8 5 8 8 5 3 2 8 2 3 8 4 7 1 5 8 3 8 2 8 6
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
2 8 2 8 3 8 5 8 8 5 3 2 8 2 3 8 4 7 1 5 8 3 8 2 8 6

There are three 8s which are preceded by a number which does not divide it and followed by a number which divides it.

✦Directions for Q. No. 6 to 8 : The questions given below are based on the following signals (numbers, letters and signs)
A B @ * $ d 1 2 f
G h 9
Z U V n M N Q o ?
£ 4 8

6. Out of the five alternatives given below, four are similar on the basis of their position in the above series and thus form a group. Which one does not belong to that group?
(a) * 1 G
(b) d @ f
(c) 2 $ B
(d) V N ?
(e) N ? 8

View Answer
Ans.(b)
Except d @ f in all the groups of letters, there is a gap of
two letters/signs between each consecutive letter/sign.

f4

7. In the following series, what should come in place of the question mark?
1n£, 2NO, fOM, ? , h82
(a) G£Z
(b) G£9
(c) 3&Z
(d) G?Z
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
The 1st letters of each group appear in succession (1 2 f G h), 2nd letters of each group appear in succession with a gap of one letter (n N 0 £ S ) and 3rd letter of each group appears in backward direction with a gap of one, two, three and four letters respectively (£ 0 M Z 2)

8. If the first half part in the above series is written in reverse order, then which signal will be the 11th to the left of the 21 st signal counting from left ?
(a) G
(b) h
(c) *
(d) @
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
If first half of the series given in question is written in reverse order then 21 st letter from the left is ? and 11th letter from the left of it is @.

9. In the following series, how many such odd numbers are there which are divisible by 3 or S, then followed by odd numbers and then also followed by even numbers?
12, 19, 21, 3, 25, 18, 35, 20, 22, 21
45, 46, 47, 48, 9, 50, 52, 54, 55, 56
(a) Zero
(b) Four
(c) One
(d) Two
(e) Five

View Answer
Ans.(d)
3 and 21 are the only odd numbers which are divisible by 3 and followed by odd numbers 25, 45 and then followed by even numbers IS, 46, respectively

10. How many pairs of letters are there in the word’SEQUENTIAL’ which have as many letters between them (from both sides) as there are in the alphabets?
(a) Zero
(b) Four
(c) One
(d) Two
(e) Five

View Answer
Ans.(b)

f5

the pairs which have as many letters between them as
in the alphabetical order

11. How many pairs of letters are there in the word’CONTEMPORARY’ which have as many letters between them in the word as in the alphabets?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) More than four

View Answer
Ans.(e)
ON, PO, MO, OR, OY are the pairs which have as many letters between them in the word ‘CONTEMPORARY’ as in the alphabets.

12. If it is possible to make a meaningful word with 1st, the 5th, 6th and 11th letters of the word ‘COURAGEOUSLY’, which of the following will be third letter of that word? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be made, give ‘M’ as the answer.
(a) 0
(b) A
(c) G
(d) X
(e) M

View Answer
Ans.(d)
The letters C, A, G, L being 1st, 5th, 6th and 11th letters of the word, and as such no meaningful word can be formed from them.

✦Directions for Q. No. 13 to 17 : Answer the questions given below on the basis of the letter-number sequence given below:
E K M 3 P S 7 R T V Z 9 D I F Q X 4 6 G H I 2 8 W

13. Which of the following letter-number will be 7th to the left of the 16th letter-number from the left end?
(a) W
(b) T
(c) J
(d) There is no such letter/number in the above sequence
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
16th letter from the left is Q and 7th to the left of it is T.

14. If the first twelve letters/numbers in the given sequence are written in the reverse order, which of the following will be to the left of 8th of the 13th letter/number from the right end ?
(a) 3
(b) T
(c) R
(d) P
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
f6

The 13th letter from the right is D and gth to the left of it is letter R.

15. Which of the following is exactly in the middle between the 7th letter-number from the left end and the 9th letter-number from the right end of the given sequence?
(a) D
(b) 9
(c) 1
(d) There is no such letter/number
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
The 9th letter from the right end is X and 7th letter from the left end is 7. And 9 lies exactly in the middle
between 7 and X.

16. Four of the following five are alike in a certain way as regard to their position in the given sequence. Which is the one that does not belong to the other four?
(a) 9T
(b) Q6
(c) H4
(d) R9
(e) 4F

View Answer
Ans.(d)
Except R 9 each pair has letters with a gap of one letter in between

17. What should come in place of the question mark -(?) in the following letter-number series with reference to the given sequence?
K3, 5T, ZF,
(a) XJ
(b) XH
(c) 42
(d) QH
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

f7

From the above arrangement, it is clear that there is a gap of one, two, three and four letters, respectively between each successive pair. Hence, next pair will be’ XI

18. How many such letters are there in the word ‘CREATIVE’ which have as many letters between them in the word as in the alphabets?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
There are three pairs C (R) E, A (TIV) E and T(I)V in the word which have as many letters between them in the word as in the alphabetical order.

19. If it is possible to make a meaningful word with the 1st,4th, 7th and 11th letters of the word ‘INTERPRETATION’, which of the following will be the third letter of that word? If more than one such word can be made, give ‘M’ as the answer and if no such word can be formed, give ‘X’ as the answer.
(a) T
(b) I
(c) R
(d) X
(e) M

View Answer
Ans.(e)
Two meaningful words RITE and TIRE can be formed.

✦ Directions for Q. No. 20 to 24 : Answer the following questions based on the letter-number sequence given below:
B 3 K G S P D 7 9 E R J I M T 6 Z H Q 3 W 2 A

20. Which of the following letter/number is exactly in the middle between the 9th letter/number from the left end and 7th letter/number from the right end?
(a) I
(b) R
(c) M
(d) J
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Letter I is exactly in the middle between 9 (9th from the left) and Z (7th from the right).

21. Which of the following letter/number is in the 7th position to the right of the 18th position from the right end?
(a) I
(b) K
(c) J
(d) M
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
18th letter from the right is P and 7th letter to the right of it is 1.

22. Four of the following five are alike in a certain way with regard to their positions in the given sequence. Which is the one that does not belong to the group of the other four?
(a) 3GD
(b) IR7
(c) M6Q
(d) 6HW
(e) P7R

View Answer
Ans.(b)
Except option (b)-IR7, each group of letter/number has been written with a gap of one and two letters/number respectively in the forward direction. IR7 has been written moving in the backward direction.

23. What should come in place of the question mark (?) in the following letter/number series with reference to the given sequence?
3GP, D9R, JM6, ?
(a) ZQW
(b) ZHW
(c) Z82
(d) ZQ2
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
First letter of each group is the next letter/number of last letter/number of preceding group and within each group there is a gap of one letter among the letters/numbers. Hence, next group of letters/numbers will be ZQW.

24. If the first twelve letters/numbers in the given sequence are written in the reverse order, which of the following letter/number will be the 7 the letter/number to the left of 9 the letter/number from the right end?
(a) K
(b) P
(c) S
(d) 7
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
9th letter from the right end is T and 7th to the left of T is 5

jjj1

25. How many pairs of letters in the word “DABBLE”have as many letters between them in the word as in the alphabets?
(a) Nil
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
There are four pairs D (A) B, B (BL) E, A (BBL) E and A (B) B which have as many letters between them in the word as in the alphabetical order

26. Which letter will be the 5th from right if 1st and 2nd, 3rd and 4th and so on are interchanged in the word’COMPANIONATE’ ?
(a) I
(b) 0
(c) A
(d) N
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
After interchanging the place of each letter as directed in the question, we get the word ‘OCPMNAOIANET’.Therefore, 5th letter from the right end is r.

27. Which letter will be 6th to the right of 3rd letter from left of the letter which is exactly in the middle of the letters in the series given below?
A B C D E Z Y X W
V Q R S T U F G H
I J K L M N 0 P A
(a) R
(b) Q
(c) F
(d) G
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
T is the letter which is exactly in the middle of the series. 3rd letter to the right of T is Q and 6th to the right of Q is G

✦Directions for Q. No. 28 to 31 :questions based on the following alphabets:
A B C D E F G H I
J K L M N 0 P Q R
S T U V W X Y Z

28· What should come in place of question mark (?) in the following sequence?
BZA, DYE, GXI, KWM, ?
(a) ovr
(b) NUQ
(c) PVQ
(d) QVA
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
First letter of each group is in succession with a gap of one, two, three and four letters respectively. 2nd letter of each group is written in reverse order and 3rd letter of each group appears in succession with a gap of three letters in each group. Hence, the next group of letters will be PVQ

29· If you pick up from the alphabet, 6th and the 14th letters from the right end and then pick up 5th and 20th letters from the left end and form a meaningful word, what is the first letter of that word?
(a) M
(b) E
(c) No meaningful word can be formed
(d) More than one word can be formed
(e) None of the above

View Answer
Ans.(a)
‘MUTE’ is the meaningful word which is formed witl the selected letters as given in the question.

30. If every letter beginning from ‘B’ is replaced by consecutive odd number beginning with 3, which number/letter will be 3rd to the right of the 10th number/letter counting from the right end?
(a) M
(b) S
(c) 23
(d) 11
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
10th letter from the right end is Q with number 33 and .from the 3rd right of it is the letter Twith number 39

31. If the alphabets are written in the reverse order and every alternate letter starting with Y is dropped, which letter will be exactly in the middle in the remaining letters of alphabets?
(a) M
(b) 0
(c) M or O
(d) N
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
We shall obtain the series of alphabets as given below following the instructions in the question.
X V T R P N L J H F D B
From the above order it is clear that letter N comes in the mid-way

32. How many even numbers are there in the following series of numbers, each of which is immediately preceded by an odd number, but not immediately followed by an even number?
5 3 4 8 9 7 1 6 5 3 2 9 8 7 3 5
(a) Nil
(b) 1
(c) 2
(d) 3
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
There are three such even numbers 6, 2, 8 eacn of which is preceded by an odd number and not followed by an even number.