Ch.10 :- Logical Arrangement of Words : Exercise 1


Directions :In each of the following questions, arrange the words in a meaningful logical order and then select the appropiate sequence from the alternatives provided below each of the groups of words.

1.  1. Protect 2. Pressure

     3. Relief   4. Rain 

     5. Flood 

    (a) 2, 4, 3, 1, 5      (b) 2, 4, 5, 1, 3     (c) 2, 5, 4, 1, 3      (d) 3, 2, 4, 5, 1

Answer & Solution

Answer : (b)

2. 1. Caste   2. Family   3. Newly married couple

    4. Clan     5. Species 

   (a) 2, 3, 1, 4, 5      (b) 3, 2, 1, 4, 5     (c) 3, 4, 5, 1, 2      (d) 4, 5, 3, 2, 1

Answer & Solution

Answer : (b) 

3. 1. Andhra Pradesh 2. Universe

    3. Tirupati               4. World

    5. India

  (a) 1, 5, 3, 2, 4      (b) 2, 1, 3, 5, 4      (c) 3, 1, 5, 4, 2      (d) 5, 4, 2, 1, 3

Answer & Solution

Answer : (c)

4. 1. Trillion   2. Thousand  

    3. Billion     4. Hundred 

    5. Million

    (a) 1, 2, 4, 3, 5 5      (b) 1, 5, 3, 2, 4     (c) 4, 2, 3, 5, 1     (d) 4, 2, 5, 3, 1

Answer & Solution

Answer : . ( d )

5.  1. Consultation   2. Illness  3. Doctor    

     4. Treatment       5. Recovery

    (a) 2,3,1,4,5      (b) 2, 3, 4, 1, 5     (c) 4, 3,1,2,5      (d) 5, 1, 4, 3, 2

Answer & Solution

Answer : . ( a )

6. 1. Family    2. Community    3. Member

    4. Locality  5. Country

   (a) 3, 1, 2, 4, 5      (b) 3, 1, 2, 5, 4     (c) 3, 1, 4, 2, 5      (d) 3, 1, 4, 5, 2

Answer & Solution

Answer : . ( a )

7. 1. Puberty    2. Adulthood    3. Childhood

    4. Infancy    5. Senescence

   (a) 5, 2, 3, 4, 1      (b) 4, 3, 2, 1, 5      (c) 4, 3, 1, 2, 5     (d) 2, 4, 3, 1, 5

Answer & Solution

Answer :  ( c )

8. 1. Gold   2. Iron   3. Sand

    4. Platinum    5. Diamond

    (a) 2, 4, 3, 5, 1     (b) 3, 2, 1, 5, 4     (c) 4, 5, 1, 3, 2     (d) 5, 4, 3, 2, 1

Answer & Solution

Answer :  ( b )

9. 1. Poverty   2. Population   3. Death

    4. Unemployment   5. Disease

    (a) 3, 4, 2, 5, 1     (b) 2, 4, 1, 5, 3     (c) 2, 3, 4, 5, 1     (d) 1, 2, 3, 4, 5

Answer & Solution

Answer :  ( b )

10. 1. Table   2. Tree   3. Wood

4. Seed     5. Plant

(a) 4, 5, 3, 2, 1     (b) 4, 5, 2, 3, 1     (c) 1, 3, 2, 4, 5     (d) 1, 2, 3, 4, 5

Answer & Solution

Answer :  ( b )

11. 1. Index   2. Contents   3. Title

4. Chapters   5. Introduction

(a) 3, 2, 5, 1, 4     (b) 2, 3, 4, 5     (c) 5, 1, 4, 2, 3     (d) 3, 2, 5, 4, 1

Answer & Solution

Answer :  ( b )

Tags: