Ch.20 :- Analytical Reasoning :- Exercise 1


✦ Directions for Q. No. 1 to 5 : Read the following Iformation carefully and then answer the questions given low it.
six scientists A, B, C, D, E and F have to demonstrate their subject namely Chemistry, Zoology, Botany, Physics, Geology and Maths. One scientist will demonstrate only one day. Demonstration will start from Monday and will end one day. There will be a day of rest.

(i) Chemistry will immediately follow Geology.

(ii) A, who is a mathematician, will demonstration either on 2nd or last day.

(iii) C will demonstrate on 2nd day. Physics will be on the 5th day.

(iv) E, who is Zoologist, demonstrates on 2nd day.

(v) B has demonstrated on Monday and the rest day will be immediately after F’s demonstration day.

1. On which of the following days no demonstration will take place?
(a) Friday
(b) Wednesday
(c) Saturday
(d) Sunday
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

b8

From informations (iii) and (iv), we conclude that A will demonstrate on the last day i.e., Sunday. Since Chemistry immediately follows Geology, Chemistry and Geology will be demonstrated on Thursday and Wednesday, respectively. Rest day will be on Saturday and hence F will demonstrate on Friday.

Since rest day is after F’s demonstration day, hence rest day will be on Saturday.

2. On which day Botany will be demonstrated?
(a) Monday
(b) Saturday
(c) Wednesday
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

b8

From informations (iii) and (iv), we conclude that A will demonstrate on the last day i.e., Sunday. Since Chemistry immediately follows Geology, Chemistry and Geology will be demonstrated on Thursday and Wednesday, respectively. Rest day will be on Saturday and hence F will demonstrate on Friday.

After substituting all the given information in the table, we find that only one subject is left over with a blank space on Monday. Hence, Botany will be demonstrated on Monday.

3. Chemistry is immediately preceded by which of the following subjects ?
(a) Geology
(b) Maths
(c) Botany
(d) Physics
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

b8

From informations (iii) and (iv), we conclude that A will demonstrate on the last day i.e., Sunday. Since Chemistry immediately follows Geology, Chemistry and Geology will be demonstrated on Thursday and Wednesday, respectively. Rest day will be on Saturday and hence F will demonstrate on Friday.

Demonstration of Chemistry is held just before Physics and hence the answer is Physics.

4. Who demonstrates Physics?
(a) B
(b) Cannot be determined
(c) D
(d) F
(e) C

View Answer
Ans.(d)

b8

From informations (iii) and (iv), we conclude that A will demonstrate on the last day i.e., Sunday. Since Chemistry immediately follows Geology, Chemistry and Geology will be demonstrated on Thursday and Wednesday, respectively. Rest day will be on Saturday and hence F will demonstrate on Friday.

From the table we find that F demonstrates Physics.

5. Who among following demonstrates rates just after B and just before C?
(a) E
(b) A
(c) D
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

b8

From informations (iii) and (iv), we conclude that A will demonstrate on the last day i.e., Sunday. Since Chemistry immediately follows Geology, Chemistry and Geology will be demonstrated on Thursday and Wednesday, respectively. Rest day will be on Saturday and hence F will demonstrate on Friday.

E is the person who demonstrates immediately after B and before C

✦ Directions tor Q. No.6 to 10 : Read the following information. I end choose the right alternative for the questions given afterwards.
The sports week of an institute was organised from 19th to 26th
of a month 19th being a Wednesday. During that period six game – cricket (C), Badminton (B), Table-Tennis (T),
Kho-Kho (X), Hockey (H) and Football (F) were played, one game on each day. Further information is

(i) Hockey was not played on the closing day, i.e.,on 26th.

(ii) Table-Tennis was played on the previous day of Cricket.

(iii) Football was not played either on Wednesday or Saturday.

(iv) No game was played on Thursday and Sunday.

(v) Kho-Kho was played on Monday.

(vi) There was a gap of two days between Cricket and Football.

6. The sports week started with which game?
(a) Table-Tennis
(b) Cricket
(c) Kho-Kho
(d) Hockey
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

b9

After substituting informations (i), (iii), (iv) and (vi), we find that Football can be played either on Friday or Tuesday. Now from the information (vi), which states that there is a gap of two days between Cricket and Football, it is found that this condition is complied with only if Football is played on Tuesday and Cricket is played on Saturday. Since as;given information Table, Tennis is played on the previous d~y of Cricket, hence Table, Tennis is played on Friday.

From the table, we conclude that Hockey is played on Wednesday, the opening day

7. How many days’ gap is there between Hockey and Football ?
(a) Three
(d) Two
(b) Four
(c) Five
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

b9

After substituting informations (i), (iii), (iv) and (vi), we find that Football can be played either on Friday or Tuesday. Now from the information (vi), which states that there is a gap of two days between Cricket and Football, it is found that this condition is complied with only if Football is played on Tuesday and Cricket is played on Saturday. Since as;given information Table, Tennis is played on the previous d~y of Cricket, hence Table, Tennis is played on Friday.

The gap between Hockey and Football is of 5 days.

8. Which pair of games was played on Wednesday?
(a) Hockey and Badminton
(b) Hockey and Cricket
(c) Cricket and Tennis
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

b9

After substituting informations (i), (iii), (iv) and (vi), we find that Football can be played either on Friday or Tuesday. Now from the information (vi), which states that there is a gap of two days between Cricket and Football, it is found that this condition is complied with only if Football is played on Tuesday and Cricket is played on Saturday. Since as;given information Table, Tennis is played on the previous d~y of Cricket, hence Table, Tennis is played on Friday.

From the table, we find that Hockey and Badminton are played on two Wednesdays.

9. Which game exactly precedes Kho-Kho ?
(a) Hockey
(b) Football
(c) Cricket
(d) Table-Tennis
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

b9

After substituting informations (i), (iii), (iv) and (vi), we find that Football can be played either on Friday or Tuesday. Now from the information (vi), which states that there is a gap of two days between Cricket and Football, it is found that this condition is complied with only if Football is played on Tuesday and Cricket is played on Saturday. Since as;given information Table, Tennis is played on the previous d~y of Cricket, hence Table, Tennis is played on Friday.

Kho-Kho is played on Monday. From the information no game is played on Sunday. Since Sunday exactly precedes Monday, hence Kho-Kho will be preceded by the rest day on which no game is played.

10. Table-Tennis follows which game?
(a) Hockey
(b) Cricket
(c) Tennis
(d) None of these
(e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(b)

b9

After substituting informations (i), (iii), (iv) and (vi), we find that Football can be played either on Friday or Tuesday. Now from the information (vi), which states that there is a gap of two days between Cricket and Football, it is found that this condition is complied with only if Football is played on Tuesday and Cricket is played on Saturday. Since as;given information Table, Tennis is played on the previous d~y of Cricket, hence Table, Tennis is played on Friday.

Table-Tennis is followed by Cricket which is also gives in the information (ii).

✦ Directions for Q. No. 11 to 15 : Read the information given below and on the basis of the information, select the correct alternative for each question given after the
information:
A training college has to conduct a refresher course for teachers of seven different subjects -Mechanics, Psychology, Philosophy, Sociology, Economics, Science and Engineering from 22nd July to 29th July.

(i) Course should start with Psychology.

(ii) 23rd July, being Sunday, should be a holiday.

(iii) Science subject should be on the previous day of the Engineering subject.

(iv) Course should end with Mechanics subject.

(v) Philosophy should be immediately after holiday.

(vi) There should be a gap of one day between Economics and Engineering.

(vii) There should be a gap of two days between Sociology and Economics.

11. The refresher course will start with which one of the following subjects?
(a) Psychology
(b) Mechanics
(c) Philosophy
(d) Economics
(e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(a)

b10

From the informations (i). (ii), (vi) and v), we get that Psychology is taught on Saturday. Philosophy on Monday and Mechanics is taught on Saturday. Now from the combination of informations (iii), (vi) and (vii), we get an order as shows in the table above.

The refresher course will start with subject Psychology.

12. Which subject will be on Tuesday?
(a) Mechanics
(b) Engineering
(c) Economics
(d) Psychology
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

b10

From the informations (i). (ii), (vi) and v), we get that Psychology is taught on Saturday. Philosophy on Monday and Mechanics is taught on Saturday. Now from the combination of informations (iii), (vi) and (vii), we get an order as shows in the table above.

Economics will be taught on Tuesday.

13. Which subject is followed by Science?
(a) Psychology
(b) Philosophy
(c) Economics
(d) Engineering
(e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(c)

b10

From the informations (i). (ii), (vi) and v), we get that Psychology is taught on Saturday. Philosophy on Monday and Mechanics is taught on Saturday. Now from the combination of informations (iii), (vi) and (vii), we get an order as shows in the table above.

Economics is followed by Science.

14. Which subject precedes Mechanics?
(a) Economics
(b) Engineering
(c) Philosophy
(d) Psychology
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

b10

From the informations (i). (ii), (vi) and v), we get that Psychology is taught on Saturday. Philosophy on Monday and Mechanics is taught on Saturday. Now from the combination of informations (iii), (vi) and (vii), we get an order as shows in the table above.

Sociology is taught before Mechanics and, hence Sociology precedes Mechanics.

15. How many days’ gap is there between Science and
Philosophy?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) No gap
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

b10

From the informations (i). (ii), (vi) and v), we get that Psychology is taught on Saturday. Philosophy on Monday and Mechanics is taught on Saturday. Now from the combination of informations (iii), (vi) and (vii), we get an order as shows in the table above.

From the table it is clear that there is a gap of one day between Science and Philosoply.

✦ Directions for Q. No. 16 to 18 : Read the information given below and then answer the questions based on them.
Out of four persons Arun, Bharat, Chandu and Dharma, two are interested in hockey, two in cricket, two are painters, one is a singer and one is dancer. Each youngman has one outdoor interest and one hobby concerned with fine arts.

(i) Arun is neither a painter nor does he play hockey.

(ii) Bharat does not dance.

(iii) Dancer plays hockey.

(iv) Bharat and Dharma do not play cricket.

16. Who among the following plays cricket and is interested in painting?
(a) Arun
(b) Bharat
(c) Chandu
(d) Arun and Chandu
(e) Bharat and Dharma

View Answer
Ans.(c)

b11

On the basis of the informations (i) and (iv), we conclude that Bharat and Dharma play Hockey, and Arun and Chandu play Cricket. From informations (ii) and (iii), we find that Dharma plays Hockey and also Dances. Bharat and Chandu are interested in Painting.

Chandu is interested in Cricket as well as Painting.

17. Who among the following is a singer?
(a) Dharma
(b) Arun
(c) Chandif
(d) None of these
(e) Bharat

View Answer
Ans.(b)

b11

On the basis of the informations (i) and (iv), we conclude that Bharat and Dharma play Hockey, and Arun and Chandu play Cricket. From informations (ii) and (iii), we find that Dharma plays Hockey and also Dances. Bharat and Chandu are interested in Painting.

From the above table, we find that Arun is a Singer.

18. Which pair shows the correct relationship of the game and hobby of dharma?
(a) Cricket, Singing
(b) Cricket, Painting
(c) Cricket, Dancing
(d) Hockey, Dancing
(e) Hockey, Singing

View Answer
Ans.(d)

b11

On the basis of the informations (i) and (iv), we conclude that Bharat and Dharma play Hockey, and Arun and Chandu play Cricket. From informations (ii) and (iii), we find that Dharma plays Hockey and also Dances. Bharat and Chandu are interested in Painting.

Dharma is interested in Hockey and Dancing.

✦ Directions for Q. No. 19 to 23 : On the basis of information given below, select the correct alternative as answer for the questions which follow the information.
Six plays A, B, C, D, E and F are to be staged one on each day from Monday to Saturday. The schedule of the plays is to be accordance with the following informations.

(i) A must be staged a day before E.

(ii) C must not be staged on Tuesday.

(iii) B must be staged on the day, following the day which F is staged.

(iv) D must be staged on Friday only and should not be immediately preceded by B.

(v) E must not be staged on the last day of the schedule.

19. Which of the following play is staged immediately after E ?
(a) B
(b) D
(c) E
(d) F
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

b12

From the information (iv), it is clear that play D will be staged on Friday. It is also clear from the information (i) and (iii) that play E will follow play A and B will follow play F. And for each such pair, the two consecutive days available are Monday, Tuesday, or Wednesday, Thursday. But it is given in information (iv) that play B can’t be staged immediately before B. Therefore, plays F and B will be staged on Monday and Tuesday, respectively and plays A and E will be staged on Wednesday and Thursday, respectively.

Play D will be staged after E.

20. Which of the following plays is staged on Monday?
(a) E
(b) F
(c) C
(d) B
(e) A

View Answer
Ans.(b)

b12

From the information (iv), it is clear that play D will be staged on Friday. It is also clear from the information (i) and (iii) that play E will follow play A and B will follow play F. And for each such pair, the two consecutive days available are Monday, Tuesday, or Wednesday, Thursday. But it is given in information (iv) that play B can’t be staged immediately before B. Therefore, plays F and B will be staged on Monday and Tuesday, respectively and plays A and E will be staged on Wednesday and Thursday, respectively.

Play Fwill be staged on Monday.

21. Play D is between which of t.
(a) B and E
(b) E and F
(c) A and E
(d) C and E
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

b12

From the information (iv), it is clear that play D will be staged on Friday. It is also clear from the information (i) and (iii) that play E will follow play A and B will follow play F. And for each such pair, the two consecutive days available are Monday, Tuesday, or Wednesday, Thursday. But it is given in information (iv) that play B can’t be staged immediately before B. Therefore, plays F and B will be staged on Monday and Tuesday, respectively and plays A and E will be staged on Wednesday and Thursday, respectively.

From the above arrangement, we find that play D is staged exactly between the day on which E and Care staged.

22. Which of the following is the schedule of plays, with the
order of their staging from Monday?
he following pair of plays?
(a) E, A, B, F, D, C
(b) A, F, B, E, D, C
(c) A, F, B, C, D, E
(d) F, A, B, E, D, C
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

b12

From the information (iv), it is clear that play D will be staged on Friday. It is also clear from the information (i) and (iii) that play E will follow play A and B will follow play F. And for each such pair, the two consecutive days available are Monday, Tuesday, or Wednesday, Thursday. But it is given in information (iv) that play B can’t be staged immediately before B. Therefore, plays F and B will be staged on Monday and Tuesday, respectively and plays A and E will be staged on Wednesday and Thursday, respectively.

The correct sequence of plays is F, B, A, E, D, C. None of the options shows the correct order.

23. Play C cannot definitely be staged on which of the following days in addition to Tuesday?
(a) Monday
(b) Wednesday
(c)Friday
(d) Thursday
(e)Saturday

View Answer
Ans.(c)

b12

From the information (iv), it is clear that play D will be staged on Friday. It is also clear from the information (i) and (iii) that play E will follow play A and B will follow play F. And for each such pair, the two consecutive days available are Monday, Tuesday, or Wednesday, Thursday. But it is given in information (iv) that play B can’t be staged immediately before B. Therefore, plays F and B will be staged on Monday and Tuesday, respectively and plays A and E will be staged on Wednesday and Thursday, respectively.

C can’t be staged on Friday in addition to Tuesday because on Friday Play D will be staged.

✦ Directions for Q. No. 24 to 27 : Read the following
information given below and answer the questions based 0
them.
Four youngmen Anil, Mukesh, Piyush a,nd Yogesh are loving/.
called Munna, Babboo, Prince and Pappoo by everyone. The:
are married to Madhu, Sunanda, Jyoti and Arti

(i) Arti and Madhu are neither married to Piyush or Anil nor their husband is called Babboo.

(ii) Babboo is not married to Sunanda and his name is not Piyush.

(iii) Sunanda is not married to Munna.

(iv) Mukesh is neither Munna nor Prince nor is married to Madhu.

24. Which of the following pair of husband-wife is not correct?
(a) Munna, Madhu,
(b) Babboo, Jyoti
(c) Pappoo, Jyoti
(d) None of these
(e) All the above are correct

View Answer
Ans.(c)

b13

From the information given in the question, we get the matching of nick-names and wives as given in the above table.

From the truth-Table we find that popoo (Mukesh) married to Arti. Hence,option (c)is not correctly matched.

25. What is the nickname of Mukesh ?
(a) Babboo
(b) Pappoo
(c) Munna
(d) Prince
(e) Either Pappoo or Munna

View Answer
Ans.(b)

b13

From the information given in the question, we get the matching of nick-names and wives as given in the above table.

The nick name of mukesh is pappoo.

26. Who is the husband of Sunanda ?
(a) Anil
(b) Mukesh
(c) Piyush
(d) Yogesh
(e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(c)

b13

From the information given in the question, we get the matching of nick-names and wives as given in the above table.

sunanda is married to piyush.

27. Yogesh is married to whom?
(a) Sunanda
(b) Arti
(c) Madhu
(d) Jyoti
(e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(c)

b13

From the information given in the question, we get the matching of nick-names and wives as given in the above table.

yogeshis married to madhu.

✦ Directions for Q. No. 28 to 31 : Read the following
information carefully and then answer the questions given
below it:

(i) P, Q, R S, T and U are six members of a family, each of them engaged in a different profession – Doctor,
Lawyer, Teacher, Engineer, Nurse and Manager.

(ii) Each of them remains at home on a different day of the week from Monday to Saturday.

(iii) The Lawyer in the family remains at home on Thursday.

(iv) R remains at home on Tuesday.

(v) P, a Doctor, does not remain at home either on Saturday or on Wednesday.

(vi) S is neither the Doctor nor the Teacher and remains at home on Friday.

(vii) Q is the Engineer and T is the Manager.

28. Which of the following combinations is not correct?
(a) R-Teacher
(b) Q-Engineer
(c) T-Manager
(d) S-Nurse
(e) All correct

View Answer
Ans.(e)

On basic information given in the direction, data can be grouped in the tabular from as below.

b14b15

From the table, we find that Q, the Engineer and T, the Manager live at home either on Wednesday or Saturday.

It is concluded clearly from the above table that all the combinations given in the table are correct.

29. Which of the following combinations is correct?
(a) Lawyer-Tuesday
(b) Teacher-Wednesday
(c) Manager-Friday
(d) Engineer-Thursday
(e) Nurse-Friday

View Answer
Ans.(e)

On basic information given in the direction, data can be grouped in the tabular from as below.

b14b15

From the table, we find that Q, the Engineer and T, the Manager live at home either on Wednesday or Saturday.

From the table it is clear that S is the Nurse and stays at home on Friday.

30. Who is the Nurse?
(a) S
(b) R
(c) U
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

On basic information given in the direction, data can be grouped in the tabular from as below.

b14b15

From the table, we find that Q, the Engineer and T, the Manager live at home either on Wednesday or Saturday.
S is the nurse.

31. Who among them remains at home on the following days on which R stays at home?
(a) Q
(b) Q or T
(c) S
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
On basic information given in the direction, data can be grouped in the tabular from as below.

b14b15

From the table, we find that Q, the Engineer and T, the Manager live at home either on Wednesday or Saturday.

R stays at home on Tuesday and from the table anyone of Q or T stays at home following the day on which R stays at home i.e., on Tuesday.

✦ Directions for Q. No. 32 to 36 : Read the following information and then answer the questions based on them. The staff of a Bank are Mr. A, Mr. B, Mrs. C, Miss D, Mr. E and Miss F. The positions they occupy are Manager, Asstt. Manager, Cashier, Steno, Teller and a Clerk, though not necessarily in that order. The Asstt. Manager is Manager’s grandson, Cashier is Stenographer’s son-in-law. Mr. A is bachelor. Miss D is Teller’s step-sister and Mr. E is Manager’s neighbour. Mr B. can’t have a grandson or son-in-law as he is only 20 years old.

32. Who is the Manager?
(a) Mr. A
(b) Mrs. C
(c) Mr. E
(d) None
(e) Can’t be determined

View Answer
Ans.(b)

b16

Since the Asstt Manager is Manager’s grandson, hence, Asstt Manager is a male and can’t be Mrs. C, Miss D and
Miss F. Secondly, Manager is a married person and hence can’t be.Miss D or Miss F. Cashier is Stenographer’s son-in law. It means that cashier is a married male and hence can’t he either Mrs. C, or Miss D or Miss F. Consequently, Stenographer is a married person and hence can’t be either Miss D or Miss F. Miss D is Teller’s step-sister-it means that Miss D can not be Teller,step sister-it and hence Miss D is a Clerk, Mr. A is a bachelor-therefore, he can’t be anyone of Cashier, Steno and, Manager. Mr. B can’t have a grandson or son-in-law. Therefore. Mr. B can be neither Manager nor Stenographer. Mr. E is Manager’s neighbour – Therefore, Mr. E can’t be the Manager. After putting these information in the table, we get the respective professions of Mr. A, Mr. B, Mrs. C, Miss D, Mr. E and Miss F as in the table above.

From the table we get Mrs. C as the Manager.

33. Who is the Asstt. Manager?
(a) Mr. A
(b) Miss F
(c) Mrs. C
(d) Mr. B
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

b16

Since the Asstt Manager is Manager’s grandson, hence, Asstt Manager is a male and can’t be Mrs. C, Miss D and
Miss F. Secondly, Manager is a married person and hence can’t be.Miss D or Miss F. Cashier is Stenographer’s son-in law. It means that cashier is a married male and hence can’t he either Mrs. C, or Miss D or Miss F. Consequently, Stenographer is a married person and hence can’t be either Miss D or Miss F. Miss D is Teller’s step-sister-it means that Miss D can not be Teller,step sister-it and hence Miss D is a Clerk, Mr. A is a bachelor-therefore, he can’t be anyone of Cashier, Steno and, Manager. Mr. B can’t have a grandson or son-in-law. Therefore. Mr. B can be neither Manager nor Stenographer. Mr. E is Manager’s neighbour – Therefore, Mr. E can’t be the Manager. After putting these information in the table, we get the respective professions of Mr. A, Mr. B, Mrs. C, Miss D, Mr. E and Miss F as in the table above.

Mr. A is the Asstt Manager.

34. Who is the Teller?
(a) Miss. F
(b) Mrs. C
(c) Mr.A
(d) Miss D
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

b16

Since the Asstt Manager is Manager’s grandson, hence, Asstt Manager is a male and can’t be Mrs. C, Miss D and
Miss F. Secondly, Manager is a married person and hence can’t be.Miss D or Miss F. Cashier is Stenographer’s son-in law. It means that cashier is a married male and hence can’t he either Mrs. C, or Miss D or Miss F. Consequently, Stenographer is a married person and hence can’t be either Miss D or Miss F. Miss D is Teller’s step-sister-it means that Miss D can not be Teller,step sister-it and hence Miss D is a Clerk, Mr. A is a bachelor-therefore, he can’t be anyone of Cashier, Steno and, Manager. Mr. B can’t have a grandson or son-in-law. Therefore. Mr. B can be neither Manager nor Stenographer. Mr. E is Manager’s neighbour – Therefore, Mr. E can’t be the Manager. After putting these information in the table, we get the respective professions of Mr. A, Mr. B, Mrs. C, Miss D, Mr. E and Miss F as in the table above.

Miss F is the Teller.

35. Who is the Clerk?
(a) Mr. B
(b) Miss. D
(c) Miss. F
(d) None
(e) Can’t be determined

View Answer
Ans.(b)

b16

Since the Asstt Manager is Manager’s grandson, hence, Asstt Manager is a male and can’t be Mrs. C, Miss D and
Miss F. Secondly, Manager is a married person and hence can’t be.Miss D or Miss F. Cashier is Stenographer’s son-in law. It means that cashier is a married male and hence can’t he either Mrs. C, or Miss D or Miss F. Consequently, Stenographer is a married person and hence can’t be either Miss D or Miss F. Miss D is Teller’s step-sister-it means that Miss D can not be Teller,step sister-it and hence Miss D is a Clerk, Mr. A is a bachelor-therefore, he can’t be anyone of Cashier, Steno and, Manager. Mr. B can’t have a grandson or son-in-law. Therefore. Mr. B can be neither Manager nor Stenographer. Mr. E is Manager’s neighbour – Therefore, Mr. E can’t be the Manager. After putting these information in the table, we get the respective professions of Mr. A, Mr. B, Mrs. C, Miss D, Mr. E and Miss F as in the table above.

Miss D is the Clerk.

36. Who is the Cashier?
(a) Either Mr. A or Mr. B
(b) Miss F
(c) Mr. A
(d) Mrs. C
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

b16

Since the Asstt Manager is Manager’s grandson, hence, Asstt Manager is a male and can’t be Mrs. C, Miss D and
Miss F. Secondly, Manager is a married person and hence can’t be.Miss D or Miss F. Cashier is Stenographer’s son-in law. It means that cashier is a married male and hence can’t he either Mrs. C, or Miss D or Miss F. Consequently, Stenographer is a married person and hence can’t be either Miss D or Miss F. Miss D is Teller’s step-sister-it means that Miss D can not be Teller,step sister-it and hence Miss D is a Clerk, Mr. A is a bachelor-therefore, he can’t be anyone of Cashier, Steno and, Manager. Mr. B can’t have a grandson or son-in-law. Therefore. Mr. B can be neither Manager nor Stenographer. Mr. E is Manager’s neighbour – Therefore, Mr. E can’t be the Manager. After putting these information in the table, we get the respective professions of Mr. A, Mr. B, Mrs. C, Miss D, Mr. E and Miss F as in the table above.

Mr. B is the Cashier.