Ch.20 :-Analytical Reasoning :- Exercise 2


✦ Directions for Q. No. 1 to 4 : Read the information given below carefully and then answer the
questions that follow:
A, B, C, D and E are Jive cities of which three are industrial
cities, two are port cities, one a hill station and three cities have
a university each.

(i) Hill city has a university but has not a port.

(ii) The industrial cities with universities do not have ports.

(iii) Two industrial cities have universities and C and D are not industrial cities.

(iv) D is not a port city. No port city has a university and B is a port city.

(v) None of the industrial cities has hill station. D is a hill station and E has a university.

1. Which city has industries as well 2.S a port but does not have a university ?
(a) A and D
(b) D and B
(c) B
(d) C
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

c1

From information (iii), we get that A, Band E are industrial cities. From information (iv) and (v), we get that B is a port city and E has a university. From information (i), we get D, being hill city, will have University. Now using all the information again, we can easily complete the above table. On the basis of the table, we can answer all questions.

City B has industries as well as a port but does not have a university.

2. Which two cities have ports?
(a) B and D
(b) D and C
(c) D and E
(d) A and C
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

c1

From information (iii), we get that A, Band E are industrial cities. From information (iv) and (v), we get that B is a port city and E has a university. From information (i), we get D, being hill city, will have University. Now using all the information again, we can easily complete the above table. On the basis of the table, we can answer all questions.

Cities Band Care port cities.

3. Which industrial city does not have a university?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

View Answer
Ans.(b)

c1

From information (iii), we get that A, Band E are industrial cities. From information (iv) and (v), we get that B is a port city and E has a university. From information (i), we get D, being hill city, will have University. Now using all the information again, we can easily complete the above table. On the basis of the table, we can answer all questions.

City B is an industrial city but does not have a university.

4. Which city has neither industries nor a university a hill
station?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

View Answer
Ans.(c)

c1

From information (iii), we get that A, Band E are industrial cities. From information (iv) and (v), we get that B is a port city and E has a university. From information (i), we get D, being hill city, will have University. Now using all the information again, we can easily complete the above table. On the basis of the table, we can answer all questions.

City C neither has industries nor has a university nor is a hill city.

✦ Directions for Q. No. 5 to 9 : Read the information
given below then answer the questions based on it.
Five woman madhu. Kanchan, Chandni; Sheela and Rekha are
married to Doctor. Naval officer, Lawyer, Sales Manager and
Engineer. The ladies are Accountant, Teacher and Doctor by
profession, while two are Housewives.

(i) One husband – and wife have the same profession.

(ii) Madhu and Kanchan are neither Housewives nor they are ,married to the Doctor or the Lawyer.

(iii) Sheela and Rekha are neither Teacher nor Accountant and their husbands are neither the Engineer nor are in Navy.

(iv) The Sales Manager is not Madhu’s or Chandni’s husban I. first wife is an Accountant.

(v) Rekha is not a Doctor.

(vi) Chandni is not a Teacher and the Teacher’s husband is aval officer,

5. Who among following is engaged in Doctor’s profession with her husband?
(a) Sheela
(b) Rekha
(c) Madhu
(d) Chandni
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

Informations given for the questions can be summarised as under:

c2

Using informations (i), (ii), (iii), (iv), we conclude that the Sales Manager can be married either to Kanchan or
Sheela or Rekha but possibility of Sheela and Rekha being the wife of sales Manager is ruled out as Sheela and Rekha can’t be Accountant. Therefore, from here we get that Sale Manager is Kanchan’s Husband and she is an Accountant. Using informations (v) and (vi), we get the husbands of ladies and their professions as in the table above.

Sheela is a Doctor and married to Doctor.

6. Which of the following pairs is the correct match of husband-wife?
(a) Naval Officer, Kanchan
(b) Sales Manager, Madhu
(c) Lawyer, Sheela
(d) Engineer, Chandni
(e) None of the above

View Answer
Ans.(d)

Informations given for the questions can be summarised as under:

c2

Using informations (i), (ii), (iii), (iv), we conclude that the Sales Manager can be married either to Kanchan or
Sheela or Rekha but possibility of Sheela and Rekha being the wife of sales Manager is ruled out as Sheela and Rekha can’t be Accountant. Therefore, from here we get that Sale Manager is Kanchan’s Husband and she is an Accountant. Using informations (v) and (vi), we get the husbands of ladies and their professions as in the table above.

Engineer is married to Chandni.

7. Who among the followings are Housewives?
(a) Chandni, Rekha
(b) Sheela, Chandni
(c) Madhu, Rekha
(d) Chandni, Madhu
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

Informations given for the questions can be summarised as under:

c2

Using informations (i), (ii), (iii), (iv), we conclude that the Sales Manager can be married either to Kanchan or
Sheela or Rekha but possibility of Sheela and Rekha being the wife of sales Manager is ruled out as Sheela and Rekha can’t be Accountant. Therefore, from here we get that Sale Manager is Kanchan’s Husband and she is an Accountant. Using informations (v) and (vi), we get the husbands of ladies and their professions as in the table above.

Chandni and Rekha are Housewives.

8. Who is the wife of Engineer?
(a) Teacher
(b) Accountant
(c) House wife
(d) Doctor
(e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(c)

Informations given for the questions can be summarised as under:

c2

Using informations (i), (ii), (iii), (iv), we conclude that the Sales Manager can be married either to Kanchan or
Sheela or Rekha but possibility of Sheela and Rekha being the wife of sales Manager is ruled out as Sheela and Rekha can’t be Accountant. Therefore, from here we get that Sale Manager is Kanchan’s Husband and she is an Accountant. Using informations (v) and (vi), we get the husbands of ladies and their professions as in the table above.

Wife of the Engineer is a Housewife.

9. Naval officer is the husband of which lady?
(a) Kane an
(b) Rekha
(c) Chandni
(d) Madhu
(e) Sheela

View Answer
Ans.(d)

Informations given for the questions can be summarised as under:

c2

Using informations (i), (ii), (iii), (iv), we conclude that the Sales Manager can be married either to Kanchan or
Sheela or Rekha but possibility of Sheela and Rekha being the wife of sales Manager is ruled out as Sheela and Rekha can’t be Accountant. Therefore, from here we get that Sale Manager is Kanchan’s Husband and she is an Accountant. Using informations (v) and (vi), we get the husbands of ladies and their professions as in the table above.

Madhu is married to the Naval officer.

✦ Direction for Q. No. 10 to 13 : Read the following
information carefully and then answer the questions based
on it.
(i) A, B, C, D, E and F are six members in the family. There are two pair of couples in the family.

(ii) There are two Engineers, one Teacher, one Sociologist and two Artists. Both the Engineers are the same sex.

(iii) A and Care in the same profession.

(iv) The Teacher is married to the Engineer and the Artist is married to the lad, Sociologist.

(v) A is an Artist. E is a male Engineer. Both of them are unmarried.

(vi) F is B’s husband.

10. Who is married with the Teacher?
(a) F
(b) C
(c) E
(d) B
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

Since A and E are unmarried, the two couples will be (F-B) and (C-D). A and C will be Artist: out of which C is married and A is unmarried . Now from the informations (iv), (v and (vi), we get that C the male Artist is married to D, a lady Sociologist and F, Male Engineer is married to B, a Female Teacher.
C                              D
(Male Artist)     (Female Sociologist)
F                              B
(Male Engg)     (Female Teacher)

c3

Male Enggineer F is married to Female Teacher B.

11. Who is Sociologist by profession?
(a) B
(b) F
(c) C
(d) Cannot be determined
(e) None

View Answer
Ans.(e)

Since A and E are unmarried, the two couples will be (F-B) and (C-D). A and C will be Artist: out of which C is married and A is unmarried . Now from the informations (iv), (v and (vi), we get that C the male Artist is married to D, a lady Sociologist and F, Male Engineer is married to B, a Female Teacher.
C                             D
(Male Artist)     (Female Sociologist)
F                             B
(Male Engg)      (Female Teacher)

c3

Female D is a Sociologist.

12. Which of the following are the pairs of couples?
(a) FD and BD
(b) CD and FB
(c) CD and FD
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

Since A and E are unmarried, the two couples will be (F-B) and (C-D). A and C will be Artist: out of which C is married and A is unmarried . Now from the informations (iv), (v and (vi), we get that C the male Artist is married to D, a lady Sociologist and F, Male Engineer is married to B, a Female Teacher.
C                         D
(Male Artist) (Female Sociologist)
F                         B
(Male Engg) (Female Teacher)

c3

CD and FB are the married couples.

13. What is the profession of B?
(a) Engineer
(b) Teacher
(c) Sociologist
(d) Artist
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

Since A and E are unmarried, the two couples will be (F-B) and (C-D). A and C will be Artist: out of which C is married and A is unmarried . Now from the informations (iv), (v and (vi), we get that C the male Artist is married to D, a lady Sociologist and F, Male Engineer is married to B, a Female Teacher.
C                             D
(Male Artist)     (Female Sociologist)
F                            B
(Male Engg)      (Female Teacher)

c3

Profession of B is Teacher.

✦ Directions for Q. No. 14 to 18 :Read the following
information carefully and answer the questions based on it.
P, Q, R, S, T and U are six students procuring their master’s
degree in six different subjects – English, History, philosophy,
Physics, Statistics and Mathematics.

(i) Two of them stay in hostels, two stay as paying guests and the remaining two stay at their home.

(ii) R does not stay as paying guest and studies Philosophy.

(iii) The students studying Statistics and History don’t stay as paying guest.

(iv) T studies Mathematics and S studies Physics.

(v) U & S stay in hostel. T stays as paying guest and Q stays at home.

14. Which of the following pair of students stay one each at hostel and at home?
(a) U,S
(b) S,R
(c) Q,R
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

The information given in the question can be summarised as below.

c4
The information given in the question can be summarised as below.

Sand R stay at hostel and home, respectively.

15. Who studies English?
(a) S
(b) T,Q
(c) U
(d) R
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

The information given in the question can be summarised as below.

c4

P studies English.

16. Which of the following pair of students stay at home?
(a) P,Q
(b) Q,R
(c) R,S
(d) S,T
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

The information given in the question can be summarised as below.

c4

Persons Q and R stay at home.

17. Which of the following combination of subjects and places of stays is not correct?
(a) Physics-Hostel (b) English-Hostel
(c) Philosophy-Home
(d) Mathematics Playing guest
(e) All the above are correct

View Answer
Ans.(b)

The information given in the question can be summarised as below.

c4

Person studying English stays as Paying guest and hence option (b) is not correctly matched.

18. Which subject does Q studies?
(a) History
(b) Statistics
(c) History or Statistics
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

The information given in the question can be summarised as below.

c4

From the table, we find that Q will study either History or Statistics and hence option (c) is the.correct option.

✦ Directions for Q. No. 19 to 23 : Read the following information carefully and then answer the questions based on them:
There are five persons P, Q, R, Sand T. One is a Football player, one is a Chess player, one is a Hockey player. P and S are unmarried ladies and do not participate in any game. None of the ladies plays Chess or Football. There is a married couple in which T is the husband. Q is the brother of R and is neither a Chess player nor a Hockey player.

19. Who is the Football player?
(a) P
(c) R
(b) Q
(d) S
(e) T

View Answer
Ans.(b)

Out of five persons P, R, S, T, P and S are unmarried ladies. Q is the male member as he is brother of R T is also a male as he is the husband. Therefore, R will be a married lady as there is one married couple in the group. Now on the basis of the informations, we get following results.

c5

Since Q neither plays Chess nor Hockey, he will play Football.

20. Who is the Hockey player?
(a) T
(b) S
(c) R
(d) Q
(e) P

View Answer
Ans.(c)

Out of five persons P, R, S, T, P and S are unmarried ladies. Q is the male member as he is brother of R T is also a male as he is the husband. Therefore, R will be a married lady as there is one married couple in the group. Now on the basis of the informations, we get following results.

c5

As the given information, none of the ladies plays either Chess or Football. Therefore, R will play Hockey.

21. Who is the Chess player?
(a) S
(b) P
(c) T
(d) R
(e) Q.

View Answer
Ans.(c)

Out of five persons P, R, S, T, P and S are unmarried ladies. Q is the male member as he is brother of R T is also a male as he is the husband. Therefore, R will be a married lady as there is one married couple in the group. Now on the basis of the informations, we get following results.

c5

Twill play the remaining game i.e., Chess.

22. Who is the wife of T?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S
(e) Data inadequate.

View Answer
Ans.(c)

Out of five persons P, R, S, T, P and S are unmarried ladies. Q is the male member as he is brother of R T is also a male as he is the husband. Therefore, R will be a married lady as there is one married couple in the group. Now on the basis of the informations, we get following results.

c5

R is the wife of T.

23. Which of the following is the correct group of ladies?
(a) P, Q and R
(b) Q, Rand S
(c) P, Q and S
(d) P Rand S
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

Out of five persons P, R, S, T, P and S are unmarried ladies. Q is the male member as he is brother of R T is also a male as he is the husband. Therefore, R will be a married lady as there is one married couple in the group. Now on the basis of the informations, we get following results.

c5

Since R is the wife of T, hence out of the five persons, group of P,Rand S is a group of women.

✦ Directions for Q. No. 24 to 28 : Read the following information and answer the questions below:

(i) There are five teachers A, B, C, D and E who teach different subjects.

(ii) B teaches Psychology and is Ph.D. teaches Sociology and he is also a Ph.D.

(iii) Lady teachers neither teach Education nor Management.

(iv) Teacher who teaches Anthropology is a Ph. D arid he is a man.

(v) A and C don’t have are not Ph.D and A does not teach Education.

24. Who teaches Management?
(a) E
(b) D
(c) A
(d) Either B or C
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

Band D teach Psychology and Sociology respectively and therefore are lady teachers. From the truth-table we get that E teaches Anthropology and is a man.The information can be summarised in the table as beiow :

c6

A, male teacher teaches Management.

25. Who teaches Education?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

Band D teach Psychology and Sociology respectively and therefore are lady teachers. From the truth-table we get that E teaches Anthropology and is a man.The information can be summarised in the table as beiow :

c6

C the male teacher teaches Education.

26. Which of the following statements is true?
(a) Both ladies are Ph.D.
(b) The person who teaches Management is a Ph.D.
(c) All male members are Ph.D.
(d) The teacher, who teaches Sociolbgy, is a man
(e) None of the above

View Answer
Ans.(a)

Band D teach Psychology and Sociology respectively and therefore are lady teachers. From the truth-table we get that E teaches Anthropology and is a man.The information can be summarised in the table as beiow :

c6

Both the ladies Band D are Ph.D.

27. Who teaches Anthropology ?
(a) A
(b) D
(c) E
(d) B
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

Band D teach Psychology and Sociology respectively and therefore are lady teachers. From the truth-table we get that E teaches Anthropology and is a man.The information can be summarised in the table as beiow :

c6

E, teaches Anthropology.

28. Who are the male members? ‘f’
(a) A, B, Q
(b) B; C, D
(c) A, C, B
(d) B, E, D
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

Band D teach Psychology and Sociology respectively and therefore are lady teachers. From the truth-table we get that E teaches Anthropology and is a man.The information can be summarised in the table as beiow :

c6

A, C, E is the group of male teachers. Hence, option (e) is the correct answer.

Directions .for Q. No. 29 to 32 : Read the following information to answer the questions given below it :

(i) Five friends A, B, C, D and E wore shirts of Green, Yellow, Pink, Red and blue colours and shorts of Black, White, Grey, Blue and Green colours.

(ii) Nobody wore shirt and short of the same colour.

(iii) D wore Blue shirt and C wore Green short.

(iv) The one who wore Green shirt, wore Black short and the one who wore Blue short, wore Red shirt.

(v) A wore white short and Pink shirt.

(vi) E did not wear Red shirt.

29. Which colour shirt did C wear?
(a) Yellow
(b) Blue
(c) Green
(d) Pink
(e) Data inadequate

View Answer
Ans.(a)

c7

C wears yellow shirt.

30. Which colour short did B wear ?
(a) Grey
(b) Blue
(c) White
(d) Black
(e) Green

View Answer
Ans.(b)

c7

B wears short of blue colour.

31. Who wore white short ?
(a) E
(b) B
(c) C
(d) A
(e) Data inadequate

View Answer
Ans.(d)

c7

A wears the white short.

32. Who wore black short ?
(a) C
(b) E
(c) B
(d) D
(e) A

View Answer
Ans.(b)

c7

E wears the black short.

✦Directions for Q. No. 33 to 35 : Study the following information and then answer the questions based on it

(i) There is a group of five persons A, B, C,D and E.

(ii) One of them is a Horticulturist, one is a Physicist, one is a Jouranlist one is an Industrialist and one is an Advocate.

(iii) Three of them A, C and the Advocate prefer tea to coffee and two of them B and the Journalist prefer coffee to tea.

(iv) The Industrialist, D and A are friends of one another but two of them prefer coffee to tea.

(v) The Horticulturist is C’s brother.

33. Who is an Industrialist?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

Information given for the questions can be summarised in the table as under:

c9

From the table, it is clear that B is an industrialist.

34. Which of the following groups include a person who likes tea butis not an Advocate?
(a) A, C, E
(b) B, C, E
(c) D, E
(d) B, D
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

Information given for the questions can be summarised in the table as under:

c9

None of’pairs fulfils the’ condition given in the question.

35. Who is the person who likes coffee but is not the Journalist?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

View Answer
Ans.(b)

Information given for the questions can be summarised in the table as under:

c9

It is clek from the tabl~that B and D like coffee. Since
D is the Journalist, person B is our answer.