Ch.20 :- Analytical Reasoning :- Exercise 4


✦ Directions for Q. No.1 to 4): Read the information given below and then answer the questions that follow There is a family of six persons P, Q R, S, T and U. They professions are Engineer, Doctor, Teacher, Salesman, Manager and Lawyer.

(i) There are two married couples in the family.

(ii) The Manager is the grandfather of U, who is an Engineer.

(iii) R, the Salesman, is married to the lady Teacher.

(iv) Q is the mother of U and T.

(v) The Doctor, S is married to the Manager.

1. How many male members are there in the family?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

From the information given in the question it is clear that there is a family tree of three generations.

c17

It is clear from the information that two married couples will be (P-S) and (R-Q). Sex of U and T can’t be determined from the information.

The sex of U and T can’t be determined. Therefore, we can’t find how many male members are there.

2. How P is related to T?
(a) Father
(b) Grandfather
(c) Mother
(d) Grandmother
(e) Wife

View Answer
Ans.(b)

From the information given in the question it is clear that there is a family tree of three generations.

c17

It is clear from the information that two married couples will be (P-S) and (R-Q). Sex of U and T can’t be determined from the information.

P is the grandfather of T.

3. What is the profession of P ?
(a) Lawyer
(b) Lawyer or Teacher
(c) Manager
(d) None of these
(e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(c)

From the information given in the question it is clear that there is a family tree of three generations.

c17

It is clear from the information that two married couples will be (P-S) and (R-Q). Sex of U and T can’t be determined from the information.

P is the Manager.

4. Who are the two married couples in the family?
(a) PQ and SR
(b) RU and ST
(c) PT and SR
(d) PS and RQ
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

From the information given in the question it is clear that there is a family tree of three generations.

c17

It is clear from the information that two married couples will be (P-S) and (R-Q). Sex of U and T can’t be determined from the information.

Two married couples are (P S) and (RQ).

✦ Directions for Q. No. 5 to 9 : Read the given information carefully and then answer the questions based on them:
Six members of a family A, B, C, D, E and F are Psychologist, Manager, Advocate, Jeweller, Doctor and Engineer but not in the same order.

(i) Doctor is the grandfather of F and he is a psychologist .

(ii) Manager D is married to A.

(iii) C, who is a Jeweller, is married to Advocate

(iv) B is the mother of F and E.

(v) There are two married couples in the family.

5. What is the profession of E ?
(a) Manager
(b) Psychologist
(c) Engineer
(d) Doctor
(e) None

View Answer
Ans.(c)

According to the information given, there are two married couples in the family. One of the two pairs is D (Manager)-A (Doctor) and another would be C (Jeweller) – B (Advocate). E and F would be either of the brother or sister but their sex is unknown. And finally we have the three generations’ relationship as under.

c18

E is an Engineer by profession.

6. How many male members are there in the family?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Cannot be determined
(e) None

View Answer
Ans.(d)

According to the information given, there are two married couples in the family. One of the two pairs is D (Manager)-A (Doctor) and another would be C (Jeweller) – B (Advocate). E and F would be either of the brother or sister but their sex is unknown. And finally we have the three generations’ relationship as under.

c18

Since sex of F and E can’t be determined, male members in the family can’t be determined.

7. How is A related to E ?
(a) Father
(b) Grandmother
(c) Wife
(d) Grandfather
(e) None

View Answer
Ans.(d)

According to the information given, there are two married couples in the family. One of the two pairs is D (Manager)-A (Doctor) and another would be C (Jeweller) – B (Advocate). E and F would be either of the brother or sister but their sex is unknown. And finally we have the three generations’ relationship as under.

c18

A is a the grandfather of E.

8. What is the profession of A ?
(a) Manager
(b) Engineer
(c) Advocate
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

According to the information given, there are two married couples in the family. One of the two pairs is D (Manager)-A (Doctor) and another would be C (Jeweller) – B (Advocate). E and F would be either of the brother or sister but their sex is unknown. And finally we have the three generations’ relationship as under.

c18

A is a Doctor by profession.

9. Who are the two couples in the family?
(a) AD and CB
(b) AB and CD
(c) AE and DE
(d) AC and BD
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

According to the information given, there are two married couples in the family. One of the two pairs is D (Manager)-A (Doctor) and another would be C (Jeweller) – B (Advocate). E and F would be either of the brother or sister but their sex is unknown. And finally we have the three generations’ relationship as under.

c18

Two couples in the family are AD and CB.

✦ Directions for Q. No. 10 to 13 : Read the following information carefully and then answer the questions based 0 them.
In a family of six, there are three men L, M and N and three women R, Sand T. The six persons are Architect, Lawyer, CA. Professor, Doctor and Engineer by profession but not in that same order.

(i) There are two married couples and two unmarried persons.

(ii) N is not R’s husband.

(iii) The Doctor is married to a Lawyer. R’s grandfather is a Professor.

(iv) M is neither L’s son, nor he is an Architect or 2. Professor

(v) The Lawyer is T’s daughter-in-law.

(vi) N is T’s son and the Engineer’s father.

(vii) L is married to the CA.

10. Which among the following is the correct pair of married couples?
(a) LS and NT
(b) LR and NM
(c) LT and NS
(d) SM and NR

View Answer
Ans.(c)

Professor is the grandfather of R therefore, R will be in third generation and professor will be in the first generation. Now it is given that Doctor is married to lawyer and lawyer is T’s daughter- in-law. From here it is clear that one of the married couples is Doctor-lawyer and is in the second generation. T is the wife of the professor in the first generation. From the information (ii) and (vii), we conclude that married couples are L – T and N-R and the final family tree is as follows :

c19

Married couples are LT and NS.

11. Who among the following are two unmarried persons?
(a) L, S
(b) L, M
(c) L, T
(d) R, M

View Answer
Ans.(d)

Professor is the grandfather of R therefore, R will be in third generation and professor will be in the first generation. Now it is given that Doctor is married to lawyer and lawyer is T’s daughter- in-law. From here it is clear that one of the married couples is Doctor-lawyer and is in the second generation. T is the wife of the professor in the first generation. From the information (ii) and (vii), we conclude that married couples are L – T and N-R and the final family tree is as follows :

c19

Rand M are unmarried persons.

12. Who is an Architect?
(a) R
(b) M
(c) N
(d) L
(e) T

View Answer
Ans.(a)

Professor is the grandfather of R therefore, R will be in third generation and professor will be in the first generation. Now it is given that Doctor is married to lawyer and lawyer is T’s daughter- in-law. From here it is clear that one of the married couples is Doctor-lawyer and is in the second generation. T is the wife of the professor in the first generation. From the information (ii) and (vii), we conclude that married couples are L – T and N-R and the final family tree is as follows :

c19

R is the Architect.

13. How T is related to M ?
(a) Mother
(b) Grandmother
(c) Wife
(b) Daughter
(e) Daughter-in-law

View Answer
Ans.(b)

Professor is the grandfather of R therefore, R will be in third generation and professor will be in the first generation. Now it is given that Doctor is married to lawyer and lawyer is T’s daughter- in-law. From here it is clear that one of the married couples is Doctor-lawyer and is in the second generation. T is the wife of the professor in the first generation. From the information (ii) and (vii), we conclude that married couples are L – T and N-R and the final family tree is as follows :

c19

T is the grandmother of M.

✦ Directions for Q. No. 14 to 19 : Study the following information carefully and then answer the questions given below it.

(i) Six persons P, Q, R, S, T and U are residing in the same apartment.

(ii) Out of six persons, three are Judges, one Painter and one Dramatist.

(iii) In the group, there are two married couples. No male member in the group is a Painter or a Dramatist.

(iv) U is in his old age and he lives with his married son R.

(v) Among the three Judges, husband of S, with whom his old aged father lives, earns more ‘than T, who in turn gets more pay than Q.

(vi) The wife of one of the Judges is a Dramatist.

(vii) The Painter earns less than her husband, who in turn earns the least among the Judges.

(viii) The Dramatist earns least in the group.

14.Who is unmarried Judge in the group?
(a) Q
(b) T
(c) R
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

From the information (v), we conclude that three Judges are R, T, Q and one of the married pairs is (R-S). Among the Judges, Q gets the least and therefore, Q is married with a Painter (P). Since wife of one of Judges is a Dramatist, therefore, S is a Dramatist. And we get the results as under.

c20

Tis the unmarried Judge.

15. Who is the husband of Dramatist ?
(a) U
(b) Q
(c) T
(d) R
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

From the information (v), we conclude that three Judges are R, T, Q and one of the married pairs is (R-S). Among the Judges, Q gets the least and therefore, Q is married with a Painter (P). Since wife of one of Judges is a Dramatist, therefore, S is a Dramatist. And we get the results as under.

c20

R is the husband of S (Dramatist).

16. Who among the following gets the highest salary?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S
(e) T

View Answer
Ans.(c)

From the information (v), we conclude that three Judges are R, T, Q and one of the married pairs is (R-S). Among the Judges, Q gets the least and therefore, Q is married with a Painter (P). Since wife of one of Judges is a Dramatist, therefore, S is a Dramatist. And we get the results as under.

c20

R gets the highest salary.

17. Who is the Dramatist in the group?
(a) P
(b) R
(c) S
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

From the information (v), we conclude that three Judges are R, T, Q and one of the married pairs is (R-S). Among the Judges, Q gets the least and therefore, Q is married with a Painter (P). Since wife of one of Judges is a Dramatist, therefore, S is a Dramatist. And we get the results as under.

c20

S is the Dramatist in the group.

18. Which of the following is a pair of female members in the group?
(a) PQ
(b) QR
(c) RS
(d) QS
(e) PS

View Answer
Ans.(e)

From the information (v), we conclude that three Judges are R, T, Q and one of the married pairs is (R-S). Among the Judges, Q gets the least and therefore, Q is married with a Painter (P). Since wife of one of Judges is a Dramatist, therefore, S is a Dramatist. And we get the results as under.

c20

PSis the pair of females.

19. Which of the following is one of the married couples?
(a) PT
(b) QS
(c) RS
(d) PR
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

From the information (v), we conclude that three Judges are R, T, Q and one of the married pairs is (R-S). Among the Judges, Q gets the least and therefore, Q is married with a Painter (P). Since wife of one of Judges is a Dramatist, therefore, S is a Dramatist. And we get the results as under.

c20

RS is one of the married pairs.

✦ Directions for Q. No. 20 to 24 : Read the following information carefully and then answer the questions based on them it:

(i) There is a family of six members A, B, C, D, E and F.

(ii) There are two married couples in the family and the family members represent three generations.

(iii) Each member has a distinct choice of a colour amongst Green, Yellow, Black, Red, White and Pink.

(iv) No lady member likes either Green or White.

(v) C, who likes Black colour, is the daughter-in-law of E.

(vi) B is the brother of F and son of D and likes Pink.

(vii) A is the grandmother of F and F does not like Red.

(viii) The husband has a choice for green colour, his wife likes Yellow.

20. Which of the following is true about F?
(a) Brother of B
(b) Sister of B
(c) Either sister or brother of B
(d) Daughter of C
(e) None of the above

View Answer
Ans.(a)

On the basis of information given in the question, the three generation family tree is formed as under.

Since no lady member likes either Green or White, hence F will be male and brother of B.

21. Which of the following is one of the married couples?
(a) CD
(b) DA
(c) AC
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

On the basis of information given in the question, the three generation family tree is formed as under.

e1

CD is one of the married couples.

22. How many male members are there in the family?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

e1

On the basis of information given in the question, the three generation family tree is formed as under.

e1

There are 3 male members.

23. Which of the following is the colour combination of one of the couples?
(a) Yellow-Red
(b) Green-Black
(c) Red-Yellow
(d) Yellow-Green
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

On the basis of information given in the question, the three generation family tree is formed as under.

e1

Yellow-Green is the correct combination of colour.

24. Which of the following is the colour preference of A ?
(a) Red
(b) Yellow
(c) Either Yellow or Red
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

On the basis of information given in the question, the three generation family tree is formed as under.

e1

Yellow-Green is the correct combination of colour.

✦ Directions for Q. No. 25 to 29 : Study the following information carefully and then answer the questions given
below it.

(i) P, Q, R, S, T and U are six members of a family in which there are two married couples.

(ii) R, a male member, is neither lightest nor the heaviest in the family.

(Hi) T is lighter than R. H, P, the grandmother in the family, is the lightest.

(iv) S is the sister of U. Both Sand U are heavier than Q.

(v) Q is the mother of S, and heavier than T.

25. How many female members are there in the family?
(a) Data inadequate
(b) Two
(c) Four
(d) Three
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

Sex of U can’t be determined, hence data is inadequate.

26. How is T related to U?
(a) Grandfather
(b) Sister
(c) Mother
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

T may be either grandfather or father of U.

27. How is R related to S?
(a) Brother
(b) Father
(c) Uncle
(d) Cousin
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

R may be either grandfather or father of S.

28. Which of the following is a pair of married couple?
(a) PS
(b) QR
(c) PQ
(d) QT
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

None of these.

29. Who among the following will be at 2nd place, if all the members in the family are arranged in the descending order of their weights?
(a) S
(b) P
(c) R
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

2nd position may be occupied either by U or S.

✦ Directions for Q. No. 30 to 34 :Read the following information carefully and then answer the questions based on it:

(i) P, Q, R, S, T and U are six members of a family. Out of six members three are male members.

(ii) There are two married couples among them.

(iii) R is the father of P and U, and T is the mother of R.

(iv) P is the grand-daughter of Q.

30. Which of the following pairs is one of the married couples?
(a) TU
(b) QS
(c) TQ
(d) PU
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

From the information it is clear that P and U are brother-sister with parents R – Sand grandparents Q – T.

One of the pairs of married couples would be Q-T

31. Who is the husband of T?
(a) Q
(b) R
(c) U
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

From the information it is clear that P and U are brother-sister with parents R – Sand grandparents Q – T.

Q is the husband of T.

32. How Q is related to U?
(a) Brother
(b) Grandfather
(c) Husband
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

From the information it is clear that P and U are brother-sister with parents R – Sand grandparents Q – T.

Q is the grandfather of U.

33. How is U related to P ?
(a) Sister
(b) Son
(c) Daughter
(d) Father
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

From the information it is clear that P and U are brother-sister with parents R – Sand grandparents Q – T.

Because there are three male members in the family, therefore, U is the brother of P.

34. Which of the following is a group of male members?
(a) Q, S, T
(b) P, U, Q
(c) s, R, U
(d) Q, R, U
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

From the information it is clear that P and U are brother-sister with parents R – Sand grandparents Q – T.

Q, R and U are the male members in the family.

✦ Directions for Q. No. 35 to 38 : Read the following information carefully to answer the questions based on it.

(i) P, Q, R, S, T and U are six members of a group of which three are male and three are female.

(ii) There are two Engineers, two Lawyers, one Teacher and one Doctor in the group.

(iii) Q, T, P and R are two married couples and no person in the group has the same profession.

(iv) T, a Teacher with blue dress, is married to a male lawyer with brown dress.

(v) Colour of the dresses of both the husbands and that of wives is the same.

(vi) Two persons have blue dress, two have brown and the remaining one each has black and green.

(vii) P is a male Engineer and his sister S is also an Engineer and Q is a Doctor.

35. What is the colour of U’s dress?
(a) Black
(b) Green
(c) Black or Green
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

From the information (vii), and (iv) it is clear that two married pairs will be P (Male Engg) – Q (Female Doctor) and T (Female Teacher) – R (Male Lawyer). From this it is clear that both the males P and R like Brown colour and their wives Q and T like Blue colour. Now as given information (vi), it can be concluded that Sand U like Green and Black colour but not, respectively.

It can be either Black or Green.

36. Which of the following is a pair of married ladies?
(a) Q T
(b) PR
(c) TS
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

From the information (vii), and (iv) it is clear that two married pairs will be P (Male Engg) – Q (Female Doctor) and T (Female Teacher) – R (Male Lawyer). From this it is clear that both the males P and R like Brown colour and their wives Q and T like Blue colour. Now as given information (vi), it can be concluded that Sand U like Green and Black colour but not, respectively.

Both the married ladies are Q and T.

37. Which of the following is a group of female members?
(a) QSU
(b) QSR
(c) QST
(d) UST
(e) QTU

View Answer
Ans.(c)

From the information (vii), and (iv) it is clear that two married pairs will be P (Male Engg) – Q (Female Doctor) and T (Female Teacher) – R (Male Lawyer). From this it is clear that both the males P and R like Brown colour and their wives Q and T like Blue colour. Now as given information (vi), it can be concluded that Sand U like Green and Black colour but not, respectively.

As there are three females, hence QST is the group of females.

38. Who is the wife of P ?
(a) R
(b) T
(c) S
(d) Q
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

From the information (vii), and (iv) it is clear that two married pairs will be P (Male Engg) – Q (Female Doctor) and T (Female Teacher) – R (Male Lawyer). From this it is clear that both the males P and R like Brown colour and their wives Q and T like Blue colour. Now as given information (vi), it can be concluded that Sand U like Green and Black colour but not, respectively.

Q is the wife of P.

✦ Directions for Q. No. 39 to 43 : Study the following? information to answer the questions below it.

(i) There is a family of six persons representing three generations.

(ii) There are two married couples and both the wives are housewives.

(iii) Pratap, the Lawyer, is father of Prashant and has 0 grandchild.

(iv) Pooja, the Doctor, is the sister of the Teacher.

(v) Madhu’s daughter-in-law Sumati is married to Teacher.

(vi) Bindu, grand-daughter of one of the housewives studying in 9th standard.

39. What is the profession of Prashant?
(a) Student
(b) Teacher
(c) Lawyer
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

From the information (iii), it is clear that Pratap (Lawyer) and Prashant are grandfather andfather respectively in the family. From information Iv), we can find that Madhu is the wife of Pratap (Lawyer) and Sumati is the wife of Prashant (Teacher). Pooja is the sister of Prashant an is a Doctor and Bindu is the daughter of Prashant.

Prashant is the Teacher.

40. Who among the following is one of the married couples
(a) Pratap-Bindu
(b) Madhu-Pratap
(c) Prashant-Bindu
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

From the information (iii), it is clear that Pratap (Lawyer) and Prashant are grandfather andfather respectively in the family. From information Iv), we can find that Madhu is the wife of Pratap (Lawyer) and Sumati is the wife of Prashant (Teacher). Pooja is the sister of Prashant an is a Doctor and Bindu is the daughter of Prashant.

One of the married couple is Pratap-Madhu.

41. Who are the children ofMadhu ?
(a) Pooja and Prashant
(b) Sumati and Pooja
(c) Prashant and Sumati
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

From the information (iii), it is clear that Pratap (Lawyer) and Prashant are grandfather andfather respectively in the family. From information Iv), we can find that Madhu is the wife of Pratap (Lawyer) and Sumati is the wife of Prashant (Teacher). Pooja is the sister of Prashant an is a Doctor and Bindu is the daughter of Prashant.

Pooja and Prashant are the children of Madhu.

42. Which of the following statements is not true?
(a) The Doctor is the sister-in-law of the house wife
(b) Pratap has two grand children
(c) Madhu has one son and one daughter
(d) Prashant has two children
(e) Sumati has one son and one daughter

View Answer
Ans.(e)

From the information (iii), it is clear that Pratap (Lawyer) and Prashant are grandfather andfather respectively in the family. From information Iv), we can find that Madhu is the wife of Pratap (Lawyer) and Sumati is the wife of Prashant (Teacher). Pooja is the sister of Prashant an is a Doctor and Bindu is the daughter of Prashant.

Because Sumati has only one child.

43. How many male members are there in the family?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

From the information (iii), it is clear that Pratap (Lawyer) and Prashant are grandfather andfather respectively in the family. From information Iv), we can find that Madhu is the wife of Pratap (Lawyer) and Sumati is the wife of Prashant (Teacher). Pooja is the sister of Prashant an is a Doctor and Bindu is the daughter of Prashant.

There are only two male members in the family.