Ch.20 :- Analytical Reasoning :- Exercise 5


✦ Directions for Q. No. 1 to 5 :Read the following information carefully and then answer the questions given below it:

(i) A, B, C, D, E and F are six members of a family.

(ii) There are two married couples among them.

(iii) C is the mother of A and F.

(iv) E is the father of D.

(v) A is the grandson of B.

(vi) The total number of female members in the family is three.

1. Which of the following pairs is one of the married couples?
(a) E-F
(b) B-D
(d) A-F
(c) E-B
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

On the basis of the information given for the questions, we get the family tree as under:

e2

E-B is one of the married couples.

2. Who is the wife of E ?
(a) B
(b) C
(c) F
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

On the basis of the information given for the questions, we get the family tree as under:

e2

B is the wife of E.

3. How is B related to F ?
(a) Sister
(b) Grandmother
(c) Wife
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

On the basis of the information given for the questions, we get the family tree as under:

e2

B is the grandmother of F.

4. How is F related to A?
(a) Brother
(b) Daughter
(c) Son
(d) Mother
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

On the basis of the information given for the questions, we get the family tree as under:

e2

F is the sister of A.

5. Which of the following is a group of female members?
(a) BDE
(b) APB
(c) DCF
(d) BCF
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

On the basis of the information given for the questions, we get the family tree as under:

e2

The group of persons BCF, is a female group.

✦ Directions for Q. No. 6 to 10 : Read the following information carefully and then answer the questions given
below it:

(i) A, B, C, D, E and F are members of a club. Each of them plays a different game of Carrom, Chess, Cards,
Table Tennis, Badminton and Volleyball.

(ii) D plays Chess and is married to B.

(iii) One out of two couples in the group plays Cards and Table- Tennis.

(iv) No lady plays either Badminton or Volleyball or Chess.

(v) C plays Volleyball and F plays Badminton.

(vi) A is the brother of F.

6. Who plays Table-Tennis?
(a) C
(b) D
(c) A
(d)B
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

No lady plays either Badmintion or Volleyball or Chess. This implies that D, C and F are males. Since A is the brother of F, hence he is a male. Therefore, all the persons are related to one another in the following way:

e3

Since it is given that one of the married pairs plays Table-Tennis, it may be either A or E.

7. How is F related to E ?
(a) Brother
(b) Uncle
(c) Father
(d) Brother-in-law
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

No lady plays either Badmintion or Volleyball or Chess. This implies that D, C and F are males. Since A is the brother of F, hence he is a male. Therefore, all the persons are related to one another in the following way:

e3

F is the brother-in-law of E.

8. Which game does B play?
(a) Table-Tennis
(b) Chess
(c) Carrom
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

No lady plays either Badmintion or Volleyball or Chess. This implies that D, C and F are males. Since A is the brother of F, hence he is a male. Therefore, all the persons are related to one another in the following way:

e3

B Plays Carrom.

9. Which of the following pairs is a couple?
(a) AE
(b) BE
(c) BF
(d) DE
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

No lady plays either Badmintion or Volleyball or Chess. This implies that D, C and F are males. Since A is the brother of F, hence he is a male. Therefore, all the persons are related to one another in the following way:

e3

A E is the married couple.

10. How many male members are there in the group?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

No lady plays either Badmintion or Volleyball or Chess. This implies that D, C and F are males. Since A is the brother of F, hence he is a male. Therefore, all the persons are related to one another in the following way:

e3

There are four male members in the group.

✦ Directions for Q. No. 11 to 15 : These questions are based on the following information. Read the information and than answer the questions based on it.

(i) In a family of six persons, there are people from three generations. Each person has separate profession and also they like different colours. There are two couples in the family.

(ii) Mohan is a CA and his wife is neither a Doctor nor likes Green colour.

(ill) Engineer likes Red colour and his wife is a Teacher.

(iv) Mohini is mother-in-law of Savita and she likes the Orange colour.

(v) Deepak is grandfather of Titu, and Titu, who is a principal, likes the Black colour.

(vi) Neeru is the granddaughter of Mohini and she likes blue colour. Neeru’s mother likes the White colour.

11. Which of the following is the correct pair of two couples?
(a) Deepak-Mohini and Mohan-Neeru
(b) Mohan-Savita and Titu-Neeru
(c) Mohini-Deepak and Mohan-Savita
(d) Cannot be determined
(e) None of the above

View Answer
Ans.(c)

Based on the information given, we get the following table:

e4

Deepak-Mohini and Mohan-Savita.

12. Who is an Engineer?
(a) Mohini
(b) Savita
(c) Neeru
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

Based on the information given, we get the following table:

e4

Deepak is the Engineer.

13. How many ladies are there in the family?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

Based on the information given, we get the following table:

e4

Cannot be determined because sex of Titu cannot be known.

14. What is the profession of Savita ?
(a) Doctor
(b) Teacher
(c) Engineer
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

Based on the information given, we get the following table:

e4

Profession of Savita cannot be determined,

15. Which colour is liked by CA ?
(a) Green
(b) White
(c) Either Green or White
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

Based on the information given, we get the following table:

e4

It cannot be determined .

✦ Directions for Q. No. 16 to 21 : Study the following information to answer the questions given below it :

(i) A, B, C, D, E, F and G are seven members of a family.

(ii) There are two Doctors, two Teachers, two Professors and one Lawyer.

(iii) No lady is either Teacher or Lawyer.

(iv) Teacher’s wife is a Professor and Lawyer’s wife is also a Professor.

(v) C is the daughter-in-law of F and mother of E.

(vi) B, a Doctor, is son of G, and E, who is not a Professor, is the daughter of Lawyer.

(vii) A’s husband is a Teacher and A is the mother-in-law of C and grandmother of B.

(viii) F is the grandfather of Band D.

16. All the family members belong to how many generations?
(a) Four
(b) Two
(c) Either two or three
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

The information given for the questions suggest that all the seven members belong to three generations in the following way:

e5

They belong to three different generations.

17. Which of the following is one of the married couple?
(a) GC
(b) FC
(c) GA
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

The information given for the questions suggest that all the seven members belong to three generations in the following way:

e5

G-C is one of the married pairs.

18. How is D related to A ?
(a) Granddaughter
(b) Son
(c) Grandson
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

The information given for the questions suggest that all the seven members belong to three generations in the following way:

e5

D is the grandson of A.

19. What is D to C ?
(a) Daughter-in-law
(b) Son-in-law
(c) Daughter
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

The information given for the questions suggest that all the seven members belong to three generations in the following way:

e5

D is the son of C.

20. How many female members are there in the family?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

The information given for the questions suggest that all the seven members belong to three generations in the following way:

e5

There are three females in the family.

21. Which of the following is the profession of D ?
(a) Doctor
(b) Professor
(c) Lawyer
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

The information given for the questions suggest that all the seven members belong to three generations in the following way:

e5

D is the male Teacher.

✦ Directions for Q. No. 22 to 26 : Study the following’ information carefully and then answer the questions given below it:
P, Q R, S, T, V and Ware travelling in three different vehicles. There are at least two passangers in each Vehicle-I, II, and III and one of them is a lady. There are two Engineers, two Doctors and three Teachers among them. R is a lady Doctor and she does not travel with the pair of sisters P and V. Q a male Engineer, travels with only W, a Teacher in the Vehicle I. S is a male doctor. Two persons belonging to same profession do not travel in the same Vehicle. P is not an Engineer and travels in vehicle II. T is a male Engineer.

22. What is V’s profession?
(a) Engineer
(b) Teacher
(c) Doctor
(d) Data inadequate
(e) Non of these

View Answer
Ans.(b)

e6

It is clear, that V is a teacher.

23. In which Vehicle does R travel?
(a) I
(b) II
(c) III
(d) II or III
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

e6

R travels in Vehicle I.

24. Which of the following represents the three teachers?
(a) WTV
(b) WTP
(c) WTV or WTP
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

e6

PVW is the group of Teachers.

25. Which of the following is not correct ?
(a) T-male-Teacher
(b) T-Male Engineer
(c) P-Female-Teacher
(d) V-female-Teacher
(e) W-female-Teacher

View Answer
Ans.(a)

e6

T is the male Engineer, hence option (a) is incorrect.

26. How many lady member~ are there among them?
(a) Three
(b) Four
(c) Three or four
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

e6

There are four lady Teachers.

✦ Directions for Q. No. 27 to 31 : Study the following information carefully and then answer the questions given below it:
B, C, D, F, G, Hand J are seven students studying in three colleges P, Q and R. These are three boys and four girls. There are at least one boy and one girl in each college. Three of them are in commerce discipline and two each in Arts and Science. B and her sister G are in Science disciplene but in different colleges. F studies Arts in college Q and he does not study with either J or C. D is not in Commerce and he studies in college R. All the three from Commerce discipline do -not study in the same college. H studies in the same college will her friend G.

27. In which college do only commerce students study?
(a) None
(b) Son-in-law
(c) Doctor
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

On the basis of the information given in the question the following table can be formed:

e7

C, Hand J study commerce. C and J study in college P or Rand H studies in college P or Q.

28. If C and B interchange their colleges satisfying all other conditions, which of the following will definitely represent the girls?
(a) BCHD
(b) BCHG
(c) BFHG
(d) DCHF
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

On the basis of the information given in the question the following table can be formed:

e7

If C and B interchange their colleges, then C must be a girl.
Hence, B, C, G and H would be girls

29. Which of the following represents the three in commerce discipline?
(a) HJC
(b) HDC
(c) HFG
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

On the basis of the information given in the question the following table can be formed:

e7

CH and J are in commerce discipline.

30. In which college do three of them study?
(a)P
(b) R
(c) P or Q
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

On the basis of the information given in the question the following table can be formed:

e7

P or Q

31. Which of the following represents the three boys?
(a) DFJ
(b) DFC
(c) DFJ or DFC
(d) Data inadequate.
(e) None of there

View Answer
Ans.(c)

On the basis of the information given in the question the following table can be formed:

e7

Since the sex or J and C is not known, hence D, F J or
DFC may be the group of boys.

✦ Directions for Q. No. 33 to 37 : Study the information given below carefully and then answer the questions that follow:
Eight people A.. B, C, D, E, F, G and H work in three different companies: X, Y and Z. Out of these two are females who work in different companies and have different specialisations. Two of them are specialists in Finance, two in HR, two in Marketing and one each is an Engineer and a Computer Specialist. D, working in a company X has specialized in HR and her friend G, a Finance specialist is working in company Z. H, an HR specialist, is working with B, a marketing specialist and does not work.in. company Y. C is not a Computer specialist. No two people with the same specialization work together. F is a specialist in Marketing working in company Y and his friend, A has specialized in Finance and is working in company X with only another specialist. Not more than three of them work in any Company Z. No female is an Engineer or Computer specialist.

33. In which two companies do the HR specialist work?
(a) X and Y
(b) Y and Z
(c)X and Z
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

The given information can be presented as in the table given below:

e8

HR specialists work in company X and Z.

34. Who is the computer specialist?
(a) C
(b) E
(c) H
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

The given information can be presented as in the table given below:

e8

E is the Computer specialist.

35. Which of the following represents the two females?
(a) DB
(b) DH
(c) 1 m
(d) Either
(e)Data inadequate

View Answer
Ans.(d)

The given information can be presented as in the table given below:

e8

D andB or G.

36. Which of the following is the speciality of H?
(a) Marketing
(b) Finance
(c) Computer
(d) Engineer
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

The given information can be presented as in the table given below:

e8

H is the HR specialist.

37. In which company does C work?
(a) Y
(b) Z
(c) X
(d) Y or Z
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

The given information can be presented as in the table given below:

e8

C works in company Y.

✦ Directions for Q. No. 38 to 42 :Read the following information carefully and then answer the, questions given below it:

A, B, D, F, G, Hand K are seven members of a family. They belong to three generations. There are two married couples belonging to two different generations. D is the son of H and is married to K,F is the grand-daughter of B. G’s father is grandfather of A. B’s husband isfather-in-law of K. H has only one son.

38. How is K related to G ?
(a) Sister-in-law
(b) Sister
(c) Niece
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

On the basis of information given in the question, a table can be formed as under:

e9

On the basis of the above table two, the married couples are BH and DK. D is the son of Band Hand G is daughter of Band H as H has only one son.

K is the sister-in-law of G.

39. Which of the following is the pair of married ladies?
(a) HK
(b) HD
(c) KF
(d) BF
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

On the basis of information given in the question, a table can be formed as under:

e9

On the basis of the above table two, the married couples are BH and DK. D is the son of Band Hand G is daughter of Band H as H has only one son.

Married ladies are Band K.

40. How is F related to G ?
(a) Son
(b) Nephew
(c) Niece
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

On the basis of information given in the question, a table can be formed as under:

e9

On the basis of the above table two, the married couples are BH and DK. D is the son of Band Hand G is daughter of Band H as H has only one son.

F is the daughter of D and K and hence she is the niece of G.

41. How many female members are there among them?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

On the basis of information given in the question, a table can be formed as under:

e9

On the basis of the above table two, the married couples are BH and DK. D is the son of Band Hand G is daughter of Band H as H has only one son.

The sex of A is not given, other female member are B, F, G and K.

42. How is H related to B ?
(a) Father
(b) Father-in-law
(c) Uncle
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

On the basis of information given in the question, a table can be formed as under:

e9

On the basis of the above table two, the married couples are BH and DK. D is the son of Band Hand G is daughter of Band H as H has only one son.

H is the husband of B.

✦ Directions for Q. No. 43 to 47 : Read the Iformation given below carefully and then answer the questions that follow:
From a group of six boys M, N, 0, P, Q, R and five gins G, H) I, J, K a team of six is to be selected. Some of the criteria of selection are as follows : M and J go together a cannot be placed with N I cannot go with J N goes with H P and Q have to be together K and R go together Unless otherwise stated these criteria are applicable to all the following questions:

43. If the team consists of two girls and I is one of them, the other members are
(a) GMRPQ
(b) KOPQR
(c) HNOPQ
(d) KRMNP

View Answer
Ans.(b)

With M,J is necessary i.e., (a) is not possible. Hence, (c) is not possible. With N, H is necessary. Hence, (d) is not possible.

44. If the team has four boys including a and R, the member of the team other than a and R are
(a) HIPQ
(b) GJPQ
(c) GKPQ
(d) GJMP

View Answer
Ans.(c)

With R, K is necessary. Hence, (a), (b) and (d) are not
possible.

45. If four members are boys, which of the following cannot constitute the team? .
(a) GJMOPQ
(b) JKMNOR
(c) HJMNPQ
(d) JKMPQR

View Answer
Ans.(b)

O cannot be withN. Hence, (b) is not possible.

46. If both K and P are members of the team and three boys in all are included in the team, the members of the team other than K and Pare:
(a) GIRQ
(b) HIRQ
(c) GJRM
(d) IJRQ

View Answer
Ans.(a)

Since H and N want to be together. So, (b) is not possible. P and K want to be together. Hence, (c) is not possible. Since I cannot go with J, hence, (d) is not possible.

47. If the team has three girls including J and K, the members of the team other than J and K are
(a) GHNR
(b) MORG
(c) MNOG
(d) NHOR

View Answer
Ans.(b)

G, H, J and K are four girls so (a) is not possible. O and N do not want to be together. So, (c) and (d) are not possible.