Ch.20 :- Analytical Reasoning :- Exercise 6


Directions for Q. No. 1 to 6 : Read the following information carefully and answer then questions based on them.
Five Ships J, K, L, M and N are to be unloaded on 5 consecutive days beginning from Monday to Friday.

(i) Each ship takes exactly one day to unload.

(ii) K must be unloaded on the day, preceding the day on which M and N are unloaded.

(iii) L can’t be unloaded on Tuesday.

(iv) M is 2nd ship to be unloaded after J is unloaded.

1. If M is unloaded on Friday, which one of the following is true?
(a) J is unloaded on Wednesday
(b) K is unloaded on Tuesday
(c) L is unloaded on Monday
(d) L is Unloaded on Thursday
(e) N is unloaded on Thursday

View Answer
Ans.(a)

It is given that M is unloaded on Friday. Now as given condition (iv), J is automatically unloaded on Wednesday.

2. If K, M and N are to be unloaded one immediately after the other, the two days on which J can be unloaded are:
(a) Monday and Tuesday
(b) Monday and Friday
(c) Tuesday and Wednesday
(d) Wednesday and Friday
(e) Thursday and Friday

View Answer
Ans.(a)

If K M N are to be unloaded one immediately after the other, those can be arranged only in two following
ways:
Mon Tues Wed Thurs Fri Mon Tues Wed
J        K       M      N         J     K       M      N
On the basis of above two arrangements, we see that J is unloaded either on Monday or Tuesday (refer condition (iv)).

3. If L is unloaded immediately after J, which of the following is true ?
(a) J is unloaded on Wednesday
(b) K is unloaded’ on Monday
(c) L is unloaded on Thursday
(d) M is unloaded on Friday
(e) None of the above

View Answer
Ans.(b)

If L is unloaded immediately after J, we get two orders in which L, J can be unloaded.
Mon Tues Wed Thurs Fri Mon Tues Wed Thurs Fri
J        L                                            J        L
In both the above arrangements we see that K will be unloaded on Monday only because K is followed by M and N, [refer condition (ii)]

4. If J is unloaded on Monday, then which of the following must be true ?
(a) L is unloaded before K
(b) L is unloaded before M
(c) K is unloaded on Tuesday
(d) L is unloaded on Thursday
(e) N is unloaded on Thursday

View Answer
Ans.(c)

If J is unloaded on Monday, M will be unloaded on Wednesday (condition iv). Since K has to always unloaded before M, K will be unloaded on Tuesday.

5. N can be unloaded on any day of the week except
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Thursday
(e) Friday

View Answer
Ans.(a)

N can’t be unloaded on Monday because K has to come before N.

6. On which of the following days, anyone of the five ships can be unloaded ?
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Thursday
(e) Friday

View Answer
Ans.(c)

Wednesday is the day on which any of the five ships can
be unloaded.

✦ Directions for Q. No. 7 to 9 : Read the following information carefully and then answer the questions based on them.
A combination of three Fabrics is to be chosen out of seven
Fabrics – F, G, H, J, K, Land M to decorate the room according to the following conditions :

(i) If For G is chosen, the other must also be chosen.

(ii) Hand J can’t be chosen together.

(iii) Either H or F or both must be chosen.

7. Which of the following confirms to the conditions?
(a) F, H, J
(b) F, K, L
(c) G, H, M
(d) M, J, L
(e) H, K, M

View Answer
Ans.(e)

Option (a) violates condition (ii), option (b) and (c) violate condition (i), option (d) violates condition (iii).
Hence, option (e) is the correct answer.

8. If J is chosen, which of the following could also be chosen?
(a) F, G
(b) F, M
(c) G, H
(d) H, K
(e) K, L

View Answer
Ans.(a)

With one of the fabrics as J, we have following combinations:
Option (a) : J, F, G – complies with all conditions
Option (b) : J, F, M – violates condition (i)
Option (c) : J, G, H -violates condition (i)
Option (d) : J, H, K – violates condition (ii)
Option (e) : J, K, L – violates condition (iii)

9. If K is chosen, which of the following could be chosen?
(a) F, H
(b) F, L
(c) G, H
(d) H, L
(e) L, M

View Answer
Ans.(d)

With K as one of the fabrics, we have following combinations.
Option (a) :K, F, H – violates condition (i)
Option (b) :K, F, L -violates condition (i)
Option (c) : K, G, H -violates condition (i)
Option (d) : K, H, L – complies with all the conditions.
Option (e) : K, L, M – violates condition (iii).

✦ Directions for Q. No. 10 to 14 : Read the information given in the following paragraphs and then answer the questions based on them.
There are 6 soccer teams A, B, C, D, E and F in the soccer league game. All the 6 teams play each Saturday during the season. Each team must play against each of the other teams once and only once during the seasons.

(i) Team A plays against team D 1st and team F 2nd.

(ii) Team B plays against team E 1st and team C 3rd.

(iii) Team C plays against team First.

10. On 1st Saturday, which of the following pairs of teams play against each other?
(a) A and B, C and F, D and E
(b) A and B, C and E, D and F
(c) A and C, Band E, D and F
(d) A and D, Band C, E and F
(e) None of the above

View Answer
Ans.(e)

From condition (i), A plays 1St game With D. Team B will play 1st game with E becasue· its possible
combination of 1st game is ruled out with teams A, D, C, F according to conditions (i) and (iii). And team C will
play its 1st game with team F. None of the options is the right combinations of 1st game, hence options (e) is the right answer

11. Which of the following team must B play second with ?
(a) A
(b) C
(c) D
(d) Either E or A
(e) Either A or D

View Answer
Ans.(e)

Team B can’t play 2nd game with E and C as per condition (ii) and also its possibility with F is ruled but according to condition (i). However, its combination-with either of the teams to A or D can be formed for 2nd. game.

12. What is the total number of games that each team must play during the season?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

Since each team must play against all other teams, therefore, each has to play S games.

13. If D wins 5 games, which of the following must be true?
(a) A loses 5 games
(b) A wins 4 games
(c) A wins its first game
(d) B loses at least 1 game
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

If D wins S games, it means all the teams have lost at least 1 game each. The only alternative definitely stating this is (d)

14. The last set of games could be between?
(a) A and B, C and F, D and E
(b) A and C, B and F, D and E
(c) A and D, Band C, E and F
(d) A and E, Band C, D and F
(e) None of the above

View Answer
Ans.(e)

Since each team must play against all other teams, therefore, each has to play S games.

✦ Directions for Q. No. 15 to 19 : Read the following information carefully to answer the questions that follow:
Nine professors-G, H, I, J, K, L, M, N and are to appear on series of three panels. Each panel will consist of three professor! and each professor will appear exactly once. The panel must be arranged according to the following conditions :

(i) I and N must be on the same panel.

(ii) K and L must be on the same panel.

(iii) and J cannot be on the same panel.

(iv) M must appear on the second panel.

(v) Either J or M or both must appear on the panel write H.

15. Which of the following professors could appear on panel together?
(a) G, L, O
(b) G, J, M
(c) K, I, M
(d) N, I, J
(e) O, I, U

View Answer
Ans.(d)

Option (a) G, L, O-violates condition (ii).
Option (b) G, J, M – violates conditions (iv).
Option (c) K, I, M-violates conditions (i).
Option (d) N, I, J – complies with all the conditions.
Option (e) 0, I, U – violates condition (i).

16. Which of the following can’t be true?
(a) I appears on 2nd panel
(b) H appears on 3rd panel
(c) appears on 3rd panel
(d) J appears on 1st panel, and H appears on the 3rd
(e) G appears on 1st panel and K appears on 3rd

View Answer
Ans.(d)

Since M must appear on the second panel (condition iv), J will have to appear along with H on 3rd panel. Therefore, both J and H can’t appear on different panels.

17. The 3rd panel could consist of all the following except?
(a) K, L, O
(b) K, L, J
(c) G, H, J
(d) G, I, N
(e) G, J, I

View Answer
Ans.(e)

Combination of G, J, I violates condition (i) which requires the combination of I with N.

18. All the following could appear on the same’ panel as K except?
(a) G
(b) I
(c) J
(d) M
(e) O

View Answer
Ans.(b)

If one of the panelists is K, other would be L as given condition (ii). I can’t appear with K and L because I
always appears with N [refer condition (i)] and there can’t be more than three panelists.

19. If J and K appear on the 3rd panel, which of the following professors must appear on 2nd?
(a) G
(b) H
(c) I
(d) L
(e) O

View Answer
Ans.(b)

If J & K appear on 3rd panel, then 3rd professor with them would be L, hence professors (J; K, L) would appear on 3rd Panel. Now, if as given condition (iv) one of the professors on panel on the 2nd day is M, then one of the professors with M would definitely be H [refer condition (V)].

✦ Directions for Q. No. 20 to 24 :Read the following information carefully and then answer the questions based or.
them.
From amongst five doctors A, B, C, D and E,four Engineers G. H, K and L and six Teachers M,N,O,P,Q and R,:some teams are to be selected. Of these A, B, G, H, 0, P and Q are females and the rest are males. The formation of teams’ -is subject to the following conditions:

(i) Whenever there is a male Doctor, .there will be no female teacher.

(ii) Whenever there is a male Engineer” there will be no female Doctor.

(iii) There shall not be more than two male Teachers in any team.

20. If the team consists of two Doctors, two female Teachers and two Engineers, all the following teems are possible except.
(a) OPGHAB
(c) ABGHOQ
(b) ABGHPQ
(d) ABKLPQ

View Answer
Ans.(d)

Option (d) : A B K L P Q violates condition (ii) because female Doctors AB can’t appear with male Engg. K L.

21. If the team consists of two Doctors, three female Teachers, and two Engineers, the members of the team are?
(a) CDOPQGH
(c) CDKLOPQ
(b) ABOPQGH
(d) DEGHOPQ

View Answer
Ans.(b)

Option (a) : CD 0 P Q GH -violates condition (i).
Option (b) : A BOP Q G H – complies with all the
conditions.
Option (c) : CD K L O P Q – violates condition (i)
Option (d) : DE G H O P Q – violates conditioin (i).

22. If the team consists of three Doctors, two male Engineers and two Teachers, the members of the team could be?
(a) CDEKLMN
(b) ABCKLMR
(c) CDEKLPR
(d) BCDKLNR

View Answer
Ans.(a)

Option (a) : CD E K L M N – complies with all the conditions.
Option (b) : AB C K L M R- violates condition (i)
Option (c) : CD E K L P R – violates condition (ii)
Option (d) : BC D K L N R – violates condition (i)

23. If the team consists of two Doctors, one Engineer and four Teachers, all the following teams are possible except?
(a) ABGMNOP
(b) ABKNRPQ
(c) ABHMOPQ
(d) ABHMRPQ

View Answer
Ans.(b)

A B K N R P Q can’t be an acceptable arrangement of two Doctors, one Engineer and four Teachers because female Doctors cannot empanel with a male Engineer.

24. If the team consists of two Doctors, two Engineers and two Teachers, all the following teams are possible except?
(a) CEKLMN
(b) ABGHMN
(c) CDKLOP
(d) ABGHOP

View Answer
Ans.(c)

CD K L O P can’t be an acceptable arrangement of two Doctors, two Engg. and two Teachers because female Teacher cannot empanel with a male Doctors.

✦ Directions for Q. No. 25 to 30 :Read the following Information carefully and then answer the questions based on them.
one Wedding card, two Graduation cards, three Anniversary cards, and four Birthday cards are to be arranged in a
triangular display with one card in t« row, two cards in 2nd three cards in 3rd row and four cards in 4th row. The angement is subject to the following conditions:

(i) There is to be no Birthday card in 4th row.

(ii) There are to be no more than two cards of any type in any of the rows.

(iii) No Birthday card is to be next to and in the same row as an Anniversary card.

25. An acceptable arrangement can include which of the following?
(a) A Birthday card in every row
(b) An Anniversary card in 1st , 2nd and 3rd rows
(c) All the Birthday cards in 2nd and 3rd rows
(d) Two Anniversary cards in the 3rd row

View Answer
Ans.(c)

Option (a) violates condition (i). Since the Birthday cards will be in any first three rows, option (b) is not
correct. Option (c) is the correct option because option (d) violates condition (iii).

26. Which of the following must make up 2nd row ?
(a) Two Birthday cards
(b) Two Anniversary cards
(c) A Birthday and an Anniversary cards
(d) A Wedding card and a Graduation card

View Answer
Ans.(a)

Since Anniversary card can’t come ‘with Birthday card and no more then two cards can appear in any row, 2nd row will be occupied by two Birthday cards.

27. Which of the following must make up 2nd row ?
(a) An Anniversary card and two Birthday cards
(b) A Graduation card and two Birthday cards
(c) A Graduation card and two Anniversary cards
(d) A Wedding card, a Birthday card and a Graduation card.

View Answer
Ans.(b)

Option (a) violates condition (ii). Option (c) is not correct as 3 rd row should contain at least one Birthday card. Option (d) violates condition (ii).

28. If all the Birthday cards are in 2nd and 3rd rows, which of these must be true ?
(a) There is a Wedding card between two Birthday cards
(b) There is an Anniversary card in the 2nd row
(c) There is a Graduation card next to and in the same row as an Anniversary card in 4th row
(d) There is a Graduation card in 3rd row

View Answer
Ans.(c)

2nd and 3rd row should contain birthday cards and 4th row can’t contain more than two Anniversary cards hence both the Graduation cards can be placed together in 4th row.

29. If there is an Anniversary card in 3rd row, which of the following can be true ?
(a) A Birthday card next and in the same row as a Graduation card in the 3rd row
(b) A Birthday card is in the middle of 3rd row
(c) A Birthday card is in pt row
(d) Two Birthday cards are in 2nd row

View Answer
Ans.(c)

A graduation card must be in 4th row and it must be next to an Anniversary card, as 4th row will always contain two Anniversary cards.

30. Which of the following is a complete and accurate list of the rows in which both Graduation cards can be placed
together?

(a) 2nd
(b) 3rd
(c) 4th
(d) 3rd and 4th

View Answer
Ans.(b)

If the Birthday card is in the middle of the 3rd row, then it will be next to an Anniversary card which is not possible.

✦ Directions for Q. No. 31 to 34 : Read the information given below and then answer the questions based on them.
M, N, 0, P, Q and R are two sets of triplets, not necessarily in the order given.

(i) None of the six is married to a sibling or to some one of the same sex.

(ii) Four of the six are males and two are females.

(iii) Neither set of triplets contains three sibling of the same sex.

(iv) N and P are married to each other.

(v) M is Q’s only brother.

31. Who can’t be sister and brother?
(a) M and Q
(b) O and R
(c) P and Q
(d) R and P
(e) R and Q

View Answer
Ans.(e)

On the basis of information (iii) and (IV), it is confirmed that each group of three triplets will consist of two males and one female each. Since M is married to P, they belong to different groups and since N is Q’s only brother, they belong to the same group. And hence we get two possible sets of groups

M P M P
N (Male) O N (Male)
Q R R Q
2 Males 2 Males 2 Males 2 Males
1 Female 1 Female 1 Female 1 Female
A B

From the above sets of groups, we find that Rand Q can’t be brother and sister as both of them belong to different groups ill both sets.

32. R must be female if
(a) M and Q are siblings
(b) O and R are siblings
(c) P and Q are siblings
(d) O is P’s sister-in-law
(e) O is P’s brother-in-law

View Answer
Ans.(e)

On the basis of information (iii) and (IV), it is confirmed that each group of three triplets will consist of two males and one female each. Since M is married to P, they belong to different groups and since N is Q’s only brother, they belong to the same group. And hence we get two possible sets of groups

M P M P
N (Male) O N (Male)
Q R R Q
2 Males 2 Males 2 Males 2 Males
1 Female 1 Female 1 Female 1 Female
A B

If O is P’s brother-in-law, O will be a male and both O and P will belong to different groups. Hence, set B will
be an acceptable set for such a case. Now in set B. N is Q’s only brother. It means that N is a male and Q will
also be a mall’ because P can’t be male. Other wise, N will not be the Q’s only brother. From here it is clear
that N, Q are males and P is a female. If P IS a female, M will be a male, O a male (P’s brother-in-law). Therefore, R will be a female.

33. Which of the following statements must be false?
(a) O is P’s sister-in-law
(b) Q is P’s sister-in-law
(c) N is P’s brother-in-law
(d) O is P’s brother in law
(e) Q is P’s brother-in-law

View Answer
Ans.(b)

On the basis of information (iii) and (IV), it is confirmed that each group of three triplets will consist of two males and one female each. Since M is married to P, they belong to different groups and since N is Q’s only brother, they belong to the same group. And hence we get two possible sets of groups

M P M P
N (Male) O N (Male)
Q R R Q
2 Males 2 Males 2 Males 2 Males
1 Female 1 Female 1 Female 1 Female
A B

If Q is P’s sister-in -law then set A would be an acceptable set. Q is a female (being P’s sister-in- law), N a male (being Q’s only brother). As the given conditions in a group, there would be 2 males and 1 female. therefore,
M will be a n:ale but M can’. be male because N is Q’s only brother and therefore, M has to be a female. Since
there arises a contradiction, hence option (b) is the correct answer.

34. If Q and R are married to each other, which of the following must be true ?
(a) O is a male
(c) M is a female
(b) R is a male
(d) N is a female
(e) P is a female

View Answer
Ans.(a)

On the basis of information (iii) and (IV), it is confirmed that each group of three triplets will consist of two males and one female each. Since M is married to P, they belong to different groups and since N is Q’s only brother, they belong to the same group. And hence we get two possible sets of groups

M P M P
N (Male) O N (Male)
Q R R Q
2 Males 2 Males 2 Males 2 Males
1 Female 1 Female 1 Female 1 Female
A B

Again if N is Q’s only brother, Q has to be male as a result R would be a female. If R is a female, O would be male.