Ch.20 :- Analytical Reasoning :- Exercise 7


✦ Directions for Q. No. 1 to 5 : These questions are based on the information given below. Read the information
carefully and then answer the questions :
At an Electronic Data processing unit, five out of the eight programme sets , Q ,R, S,. T, U, V and Ware to be operated daily. On anyone day, except for ]St day of the month, only three of the programme sets must be the ones that were operated on the previous day. The programme operation must also satisfy the following conditions :

(i) If programme P is to be operated on a day, V can’t be operated on that day.

(ii) If Q is to be operated on a day, T must be one of the programmes to be operated after Q.

(iii) If R is to be operated on a day, V must be one of the programmes to be operated after R.

(iv) The last programme to be operated on any day must be either S or U.

1. Which of the following is true of any day’s valid programme set operation?
(a) p can’t be operated at 3rd place
(b) Q can’t be operated at 3rd place
(c) T can’t be operated at 3rd place
(d) R can’t be operated at 4th place
(e) U can’t be operated at 4th place

View Answer
Ans.(d)

If R comes at 4th place, V has to come after R [as given condition (iii)], but last programme i.e., 5th programme
would be either S or [I, hence R can’t be operated at the 4th place.

2. If the programme sets Rand Ware to be operated on 1st day, which of the following could be the other programmes on that day?
(a) P, T, U
(b) Q, S, V
(c) Q, T, V
(d) T, S, U
(e) T, S, V

View Answer
Ans.(e)

Option (a) : R, W, P, T, U violates condition (iii) – V should come after R.
Option (b) : R, W, Q, S, V violates condition (iii) – T should come after Q.
Option (c) : R, W, Q, T, V violates condition (ii) – last programme should be ether S or V.
Option (d): R, W, T, S, U violates condition (iv) – V should come after R.
Option (e) : R, W, T, S, V complies with all the conditions.

3. If the programme sets operated on a day are P, Q, W, T, U, then each of the following could be the next day’s programme set except?
(a) Q. R, V, T, U
(b) Q, T, V; W, S
(c) W, T, U, V, S
(d) W, R, V, T, U
(e) W, T, S, P, U

View Answer
Ans.(e)

Four of the programme sets can’t be operated on the next day out of those operated on the 1st day.

4. Which of the following could be the set of programme to be operated on the 1st day of a month ?
(a) P, R, v, S, U
(b) Q, s, R, V, U
(c) T, U, R, V, S
(d) U, Q, S, T, W
(e) V, Q, R, T, S

View Answer
Ans.(c)

Option (a) : P, R, v, S, U violates condition (i) – P should not come with V.
Option (b) : Q, S, R, V, U violates condition (ii) – T should come after Q.
Option (c) : T, U, R, V, S is the correct option.
Option (d) : U, Q, S, T, W, the last programme should be either S or U.
Option (e) : V, Q, R, T, S, V should follow R as given per condition (iii).

5. If R is operated at 3rd place in a sequence, which of the following can’t be 2nd programme in that sequence?
(a) Q
(b) S
(c) T
(d) U
(e) W

View Answer
Ans.(a)

If R is operated at 3rd place in a sequence then V will be operated at fourth place and either S or U at last place. On the basis of this sequence, we see that Q cannot be operated at the second place because T cannot be operated after Q as there is no space left for T.

✦ Directions for Q. No. 6 to 9 :,Study the following information to answer these questions:
There are five identically looking box having different objects in it and every box has a label indicating their contents. The following is the description of the contents and the label of each box:

Contents Label
Two pins PP
Two balls BB
Two clips CC
One pin and one clip PC
On ball and one clip BC

Somebody has mischievously interchanged these labels in such a way that no box contains the label correctly explaining is content.

6. If 1st box opened contained label PP and 2nd box opened contained label PC and out of the combined four items, one item was a ball, which of the following will be definitely true?
(a) Other three items will not contain any clip
(b) Other three items will contain at least one clip
(c) Other three items will not contain two pins
(d) Other three items will not contain two balls
(e) None of the above

View Answer
Ans.(e)

None of the above.

7. If 1st box, containing the label BC, was opened and it was found that one item is a ball, which of the following would definitely be true ?
(a) The other item will not be a ball
(b) The other item will also be a ball
(c) The other box with BB label will contain a ball and clip
(d) The other item may either be a ball or a clip
(e) None of the above

View Answer
Ans.(b)

Apart from box BC, box with label BB contains ball. It means that container BB has been labelled BC. From which we conclude that another item will also be a ball.

8. If the information is available that box PC does not contain either any pin’ or any clip and box PP does not contain any pin and box CC contains one clip and one ball, which of the following will definitely be true if only one of the remaining boxes is opened ?
(a) It will have at least one clip
(b) It will have at least one pin
(c) It will have two pins
(d) It will have one pin and one clip
(e) None of the above

View Answer
Ans.(b)

On the basis of information given in the question, we conclude that
P C is labelled as BB.
P P is labelled as CC.
C C is labelled as B C.
If one of the remaining boxes is opened, we shall have at least one of the objects as pin.

9. If the box PP contained two clips, the box CC contained two pins and the box BB contained at least one ball which of the following will definitely be not true?
(a) The box PC contains two balls
(b) The box BB contains one clip
(c) The box BC contains two balls
(d) The box BC contains one pin and one clip
(e) The box BB contains one ball and one clip

View Answer
Ans.(c)

On the basis of the information given in the question we conclude that
CC is labelled as P P
P P is labelled as C C
B C is labelled as B B
On the basis of above labelling pattern, it is confirmed that box BC will not contain two balls.

✦ Directions for Q. No. 10 to 13 : Read the following information carefully and then answer the questions based a them.
A building has six floors, referred to as floors 1-6, from lowest to highest. Six companies L, M, N, 0, P and Q occupy the six floors, not necessarily in the same order, with only ant company to a floor.

(i) N is the same number of floors apart from M as M is from I.

(ii) P and Q are not on adjacent floors.

(iii) Q is on a higher floor than O.

(iv) L is on the floor 5.

10. Which of the following is/are true?
(i) M must be either on floor 3 or floor 4.
(ii) O must be either on floor 1 or floor 2.
(iii) Q must be either on floor 4 or floor 5.
(a) (i) only
(b) (ii) only
(c) (iii) only
(d) (i) & (iii) only
(e) (ii) & (iii) only

View Answer
Ans.(a)
It is given in the conditions that N is the same number of floors apart from M as M from L. This implies that M
is in between N and L at equal distance. It is further given that L is on 5th floor, as a result, M should be either on 3rd floor or 4th floor

11. Which.of the following must be true if N is on floor 1 ?
(a) L and P are on adjacent floors
(b) M and P are on adjacent floors
(c) O is on a floor higher than floor 2
(d) P is on a floor higher than floor 2
(e) Q is on a floor higher than floor 3

View Answer
Ans.(e)

If N is on 1st floor, M would be on the 3rd floor as given condition (i). Now, since as per condition (iii), Q is on a higher floor than 0, Q will always be on a floor higher than floor 3.

12. If O and Q are not on adjacent floors, which of the following is true?
(a) M must be on floor 3
(b) N must be on floor 3
(c) O must be On floor 2
(d) P must be on floor 6
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

13. Which of the following can be true if N is on floor 3 ?
(a) M must be two floors lower than L
(b) N must be on a floor between Land M
(c) O must be one floor lower than Q
(d) Q must be on a higher floor than N
(e) None of the above

View Answer
Ans.(e)

✦ Directions for Q. No. 14 to 20 : Read the following information and then answer the questions based on it.
A sales representative plans to visit, each hf six companies – M, N, P, Q, Rand S exactly once during the course of one day. She is setting up her scheduler the’day according to,the following conditions:

(i) She must visit M before Na~d before R.

(ii) She must visit N before Q.

(iii) The 3rd company she visits must be P.

14. Which of the following could be the order in which sales representative’s visits the six companies ?
(a) M, R, N, Q, P, S
(b) M, S, P, N, R, Q
(c) P, R, M, N, Q, S
(d) P, S, M, R, Q, N
(e) Q, N, P, R, S, M

View Answer
Ans.(b)

15. Which of the following must be true of the sales representative’s schedule for the.day ?
(a) She visits M before Q
(b) She visits N before R
(c) She visits P before J
(d) She visits P before R
(e) She visits Q before R

View Answer
Ans.(a)

16. If the sales representative visits S first, which company must she visit second?
(a) M
(b) N
(c) P
(d) Q
(e) R

View Answer
Ans.(a)

17. Which of the following could representative’s schedule?
(a) She visits M 3rd
(b) She visits N 6th
(c) She visits P 1st
(d) She visits Q 2nd
(e) She visits R 6th

View Answer
Ans.(e)

18. If the sales representative ‘visits Q immediately before R and immediately after S, She must ‘visit Q?
(a) 1st
(b) 2nd
(c) 4th
(d) 5th
(e) 6th

View Answer
Ans.(d)

19. If the sales representative visits S 6th which of the following could be her 1st and 2nd visits, respectively?
(a) M and Q
(b) M and R
(c) N and M
(d) Q and P
(e) Q and R

View Answer
Ans.(b)

20. The sales representative could visit any of the following companies immediately after P except?
(a) M
(b) N
(c) Q
(d) R
(e) S

View Answer
Ans.(a)

✦ Directions for Q. No. 21 to 24 : Suresh did the home work for the five subjects viz. Mathematics, English, physics, Geography and Marathi within the total available time of continuous six hours.

(i) He took rest (R) for one hour immediately after the homework of physics. He had allotted one hour’s time for each subject.

(ii) He did the homework of Geography earlier than that of Marathi,but not immediately before.

(iii) He did not begin his homework, with either Mathematics or Physics.

(iv) He started doing homework of English at 2.00 PM i.e., immidiately after rest.

(v) There was a gap of two hours between the hours during which he did homeworks of Mathematics and English,

21. When did he begin home work of Physics?
(a) 1.00 Pm
(b) 11.00 am
(c) 12 Noon
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

g1

He began homework of Physics at 12.00 noon.

22. How many hours gap was there between the homework of Marathi and Mathematics?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Nil
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

g1

There was a gap of three hours.

23. When did he do the homework of Marathi ?
(a) Immediately before Geography
(b) Immediately after Geography
(e) Two hours after Geography
(d) Cannot be determined
(e) None of the above

View Answer
Ans.(e)

g1

He did the homework of Marathi four hours after the homework of Geography.

24. Which of the following is the correct statement?
(a) He did homework of Geography earlier’ than that of English
(b) He did homework of Maths in the end
(c) He did homework of’ Maths earlier than that of Geography I
(d) He took rest between 12 Noon and 1 : 00 pm
(e) All the above are correct

View Answer
Ans.(a)

g1

The first statement is correct.