Ch.11 :- Blood Relations : Exercise 1


1. Introducing a girl, Vipin said, “Her mother is the only daughter of my mother-in-law.” How is Vipin related to that girl?
(a) Uncle
(b) Father
(c) Brother
(d) Husband
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
The only daughter of Vipin’s mother-in-law is the wife of ViPin. Therefore, the statement, in other words implies that “Her mother is my wife.” Hence, it is clear that Vipin is the father of that girl;

2. Showing the lady in the park, Vineet said, “She is the daughter of my grandfather’s only son.” How is Vineet related to that lady?
(a) Brother
(b) Cousin
(c) Father
(d) Uncle
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
The only son of Vineet’s grandfather is the father of Vineet and daughter of Vineet’s father is the sister of Vineet. Hence, Vineet is the brother of that lady.

3. A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is that lady related to that man?
(a) Daughter
(b) Sister
(c) Grand-daughter
(d) Mother
(e) Aunt

View Answer
Ans.(b)
Mother’s husband’s sister means that sister of father. Hence, lady is the sister of that man.

4. Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my father.” How is that man related to the woman?
(a) Husband
(b) Brother
(c) Father-in-law
(d) Maternal-uncle
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
The only daughter of the woman’s father is she herself. Hence, the woman and the man has a wife-husband relationship.

5. P is the brother of Q and R. S is R’s mother. T is P’s father. Which .of the following. statements cannot be definitely true?
(a) Q is T’s son
(b) T is Q’s father,
(c) S is P’s mother
(d) P is S’s son
(e) T is S’s husband.

View Answer
Ans.(a)
On the basis of the information given in the question, it is confirmed that S is the mother and T is the father of P, Q and R. Out of them P is male and the sex of Q and R is not determined. Hence, it cannot be definitely said that Q is T’s son because the sex of Q is not known as a result Q may be daughter-of T.

6. ‘Introducing a man, a woman said, “He is the only son of my mother’s mother.” How is the woman related to that man?
(a) Mother
(b) Cousin
(c) Niece
(d) Aunt
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
Son of woman’s mother’s mother means the brother of mother. And brother of mother is maternal-uncle. Hence, woman is related as niece to that man.

7. Pointing to a lady, a man said. “The son of her only brother is the brother of my wife.” How is the lady related to that man?
(a) Mother’s sister
(b) Grandmother
(c) Sister of father-in-law
(d) Mother-in-law
(e) Maternal-aunt

View Answer
Ans.(c)
The statement in other words implies her nephew is my son-in-law. Therefore, it is clear that the lady is sister of man’s wife or in other words, is the sister of father-in-law.

8. If B says that his mother t is the only daughter of A’s mother, how is A related to B?
(a) Son
(b) Father
(c) Brother
(d) Grandfather
(e) Uncle

View Answer
Ans.(e)
As the given information in the question, B’s mother is the only daughter of A’s mother. In other words, B is the grandson of A’s mother. Hence, A is the uncle of B (Assuming A being male).

9. Pointing to a man, a woman said. “He is the brother of my uncle’s daughter.” How is that man related to woman?
(a) Cousin
(b) Son
(c) Brother-in-law
(d) Nephew
(e) Uncle

View Answer
Ans.(a)
Clearly, the man is the cousin of that woman.

10. Poniting to a person, Rohit said to Neha, “His mother is the only daughter of your father.” How is Neha related to that person?
(a) Aunt
(b) Mother
(c) Daughter
(d) Wife
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Only daughter of Neha’s father is Neha herself. Therefore, statement in other words implies that Neha is the mother of that man.

11. Poniting to a man in a photograph, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the woman related to that man in the photograph?
(a) Mother
(b) Sister
(c) Aunt
(d) Daughter
(e) Grandmother

View Answer
Ans.(b)
The only son of woman’s grandfather is father of the woman. Therefore, the information in the question reads as “His brother’s father (his father) is my father.” Hence, woman is related as sister to that man.

12. Introduding a girl, Amit Slid, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” How is Amit related to that girl?
(a) Father
(d) Husband
(c) Grandfather
(b) Father-in-law
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Grandson of Amit’s mother is the son of Amit and son’s wife is Amit’s daughter-in-law. Hence, Amit is related as father-in-law of that girl.

13. Pointing to a man in a photograph, Reena said, “How mother’s only daughter is my mother.” How is Reena related to that man?
(a) Nephew
(b) Sister
(c) Niece
(d) Wife
(e) Grand-daughter

View Answer
Ans.(c)
As given information in the question, “His mother’s only daughter (His sister) is my mother.” Therefore, the man in the photograph is the brother of Reena’s mother, as a result Reena is related as niece to that man.

14. Pointing to a man in the park, Naman said. “His son is my son’s uncle.” How is the man related to Naman?
(a) Brother
(b) Father
(c) Uncle
(d) Grandfather
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Uncle of Naman’s son is the brother of Naman. Hence, as given information, the son of man is brother of Naman. There fore, the man (in the park) is related as father to Narnan.

15. A told B, “Yesterday I met the only brother of the daughter of my grand mother.” Whom did A meet?
(a) Cousin
(b) Brother
(c) Nephew
(d) Son
(e) Father

View Answer
Ans.(e)
The daughter of A’s grandmother is the sister -of A’s father and the only brother of A’s father is A’s father himself. Hence, A met his father.

16. Neelam, who .is Rohit’s daughter, says to Indu, “your mother Reeta is the younger sister of my father, who is the third child of Sohanji.” How is Sohanji related to Indu?
(a) Maternal-uncle
(b) Father
(c) Grandfather
(d) Father-in-law
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
From the information given in the question, it is concluded that Sohanji is the father of Rohit, and brother of Reeta, who is the mother of Indu. Therefore, Sohanji is the grandfather of Indu.

17. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is that man related to the woman?
(a) Nephew
(b) Son
(c) Cousin
(d) Uncle
(e) Grandson

View Answer
Ans.(c)
Brother of woman’s mother is the maternal uncle of the woman and the son of maternal uncle is related as cousin to the woman.

18. Pointing to a girl in a photograph, a person says to his friend, “She is the grand-daughter of the elder brother of my father,” How is that girl in the photograph related to the man?
(a) Niece
(b) Sister
(c) Aunt
(d) Sister-in-law
(e) Maternal-aunt

View Answer
Ans.(a)
Grand-daughter of one’s uncle is related as niece to the person.

19. ‘A x B’ means that A is the sister of B, ‘A -i- B’ means that A is the daughter of B, ‘A – B’ means that A is the son of B. On the basis of this information you have to tell, how is P related to S in the relationship P – Q x R ÷ S ?
(a) Brother
(b) Son
(c) Grandson
(d) Cousin
(e) Daughter’s son

View Answer
Ans.(e)
For P – Q x R ÷ S, on the basis of the information given in the question, R is the daughter of Sand Q is the sister of R. Therefore, Q is also daughter of S, and P is the son of Q. Thus, P is the son of Q, who is daughter of S.Hence, P is related as daughter’s son to S.

20. Pointing to a person in a photograph, Raman said, “She is the only daughter of the mother of my brother’s sister.” How is that person related to Raman?
(a) Uncle
(b) Father
(c) Mother
(d) Cousin
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
The mother of Raman’s brothers sister is the mother of Raman and only daughter of Raman’s mother means Raman’s sister. Hence, the person in the photograph is related as sister to Raman.

21. If Neha says, “Amrita’s father Raj is the only son of my father-in-law Mahesh,” then how Bindu, who is the sister of Amrita is related to Mahesh?
(a) Daughter
(b) Wife
(c) Daughter-in-law
(d) Niece
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
The only son of Neha’s father-in-law is the husband of Neha. Then from the information given in the question, it is clear that Raj, who is father of Arnrita is the husband of Neha and Mahesh is the father of Raj.Therefore, Amrita is the grand-daughter of Mahesh.Bindu is the sister of Amrita, therefore she will also have the same relationship with Mahesh.

22. Pointing to a gentleman, Deepak said. “His only brother is the father of my daughter’s father.” How is that gentleman related to Deepak?
(a) Father
(b) Grandfather
(c) Brother-in-law
(d) Uncle
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Father of Deepak’s daughter is Deepk himself and brother of gentleman is father of Deepak. Hence, that gentleman is related as Uncle to Deepak.

23. Q’s mother is the sister of R and daughter of S and N is the daughter of R and sister of M. How is ‘M’ related to S?
(a) Son
(b) Son’s Son
(c) Brother
(d) Daughter’s son
(e) Data inadequate

View Answer
Ans.(e)
From the information given in the question.tit is clear that S is the mother of R (who’s sex is not known). N is the daughter of R and sister of M (whose sex is not known). Therefore, on the basis of information, we conclude that M may be male or female, hence may be son or daughter of R or son or daughter of S. Hence,data is inadequate.

24. Pointing to a woman in a photograph, Vijay said, “She is the daughter of the father of the sister of my brother”. How is that lady in photograph related to Vijay?
(a) Daughter
(b) Wife
(c) Mother
(c) Grandmother
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
Sister of Vijay’s brother is Vijay’s sister and father of-his sister is Vijay’s father. Again daughter of Vijay’s father is Vijay’s sister. Hence, woman in the photograph is related as sister to Vijay.

25. Poonam said to her friend, ”Yesterday I attended the birthday party of the son of the only son-in-law of my mother’s mother.” How is Poonam related to the man, whose birthday party she attended?
(a) Niece
(b) Daughter
(c) Sister
(d) Mother
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
Only son-in-law of mother of Poonam’s mother is the father of Poonam and his son is.the brother of Poonam. Therefore, Poonam attended the birthday party of her brother.

26. Pointing to a boy, Aruna said to Pushpa, “The mother of his father is the wife of your grand-father (Mother’s father)”. How is Pushpa related to that boy?
(a) Sister
(b) Niece
(c) Cousin sister
(d) Wife
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
It is very clear from the information that Pushpa is cousin sister of that boy.

27. The son of M is the father of N and grand-father (Mother’s father) of R. S is the daughter of N and sister of B. On the basis of this information, how is M related to B?
(a) Grandfather
(b) Grandmother
(c) Data inadequate
(d) Grandmother’s mother
(e) Grandfather’s father

View Answer
Ans.(c)
From the information given in the, question, the sex of M is not determined, hence, n0ge of the options is a definite answer.

28. A is the brother of.B, C is the brother of A. To establish a relationship between B and C, which- of “the following information is required?
(i) Sex of C (ii) Sex of B”

(a) Only (i) is requited
(b) Only (ii) is required
(c) Both (i) & (ii) are required
(d) Neither (i) nor (ii) is required
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
From the information, it is clear that C is the brother of B but how is B related to C depends on the sex of B. Hence, to establish the relationship between B and C, sex of B should be known.

29. Introducing a man, Neeraj said, “His wife is the only daughter of my wife.” How is Neeraj related to that man?
(a) Father
(b) Grandfather
(c) Father-in-law
(d) Son
(e) Brother

View Answer
Ans.(c)
The only daughter of Neeraj’s wife is the daughter of Neeraj and her husband is the son-in-law of Neeraj.

30. Shyama says that father of Rajiv’s father is my father. How is Shyama related to Rajiv?
(a) Sister
(b) Mother
(c) Bua (Father’s sister)
(d) Niece
(e) Mother’s Mother

View Answer
Ans.(c)
From the information given in-the question, it is clear that Rajiv’s father is the brother of shyama. Therefore, Shyama is related as aunt (Father’s sister) to Rajiv.

31. Pointing to Raman in the photograph, Aditi said, “The only son of his mother is my father”. How is Aditi related to Raman?
(a) Mother’s sister
(b) Bua (Father’s sister)
(c) Daughter
(d) Niece
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
The only son of Raman’s mother is the Raman himself and Aditi says that he is her father. Therefore, Aditi is related as daughter to Raman.

32. Pointing to a lady, a man said, “The father of his brother is the only son of my grandfather.”How is that lady related to that man?
(a) Sister
(b) Daughter
(c) Aunt (Father’s sister)
(d) Mother-in-law
(e) Mother

View Answer
Ans.(a)
The father of his brother means his father and the only son of my grandfather means me. Therefore, lady’s father is also the father of the man. Hence, lady is related as sister to that man.

33. A man said to a woman, “The only sister of your brother is my mother.” How is’that man related to ‘that-woman?
(a) Father
(b) Son
(c) Husband
(d) Brother
(e) Grand-father

View Answer
Ans.(b)
The information given in the question can be used as ”The only sister of your brother (you) is my mother”. Hence, man is related as son to that woman.

34. Pointing to a man in the photograph, Archana said, “He is the son of the only son of my grandfather”. How is the man related to Archana?
(a) Cousin
(b) Nephew
(c) Brother
(d) Son
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
The only son.of Archana’s grandfather means Archana’s father and hisson is Archana’s brother. Hence, the man is related as brother to Archana.

35. Pointing to a woman in the photograph, Rajesh said,”The only daughter of her grandfather is my wife.” How is Rajesh related to that woman?
(a) Uncle (Fufa)
(b) Father
(c) Maternal uncle
(d) Brother
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
It is clear from the information given in the question, that Rajesh is the husband of woman’s father’s sister.Hence, option (a) is the correct answer.

36. Pointing to a man in the photograph a lady said, “The father of his brother is the only son of my mother.” How is that man related to that lady?
(a) Brother
(b) Son
(c) Cousin
(d) Grandson
(e) Nephew

View Answer
Ans.(e)
The father of his brother means “his father”. Is the only son of my mother means “my brother”. That means the statement delivered by lady can be read as his father is my brother or in other words lady is the father’s sister of that man’s’father.

37. If ‘A + B’ means that A is the brother of B, ‘A ÷ B’ means that A is the father of B and ‘A x B’ means that A is the sister of B. Which of the following means ‘M’ is the uncle of’P’?
(a) M ÷ N x P
(b) N x P ÷ M
(c) M + S ÷ R x P
(d) M + K ÷ T x P
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Working on each of the options, we find that option M + K ÷ T x P shows the required relationship as explained below:
(i) T x P means T is the sister of P.
(ii) K ÷ T means K is the father of T. Hence, from information (i), K is also the father of.
(iii) M + K means’M is the brother of K.Therefore using information’ (ii); we find that M is the uncle of P.