Ch.11 :- Blood Relations : Exercise 2


1. ‘P + Q’ means that P is the-brother of Q, ‘P – Q’ means that P is the mother of Q and P x Q’ means that P is the sister of Q. Which of the following means that M is the. maternal-uncle of R?
(a) M – R + K
(b) M + K – R
(c) M + K x Q
(d) There is no such symbol
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
‘K – R’ means K is the mother of R. ‘M + K’ means M is the brother of K. Hence, on combining both the informations, we .get that M is the maternal uncle of R.

2. If’S x T’ means that S is brother of T, ‘S + T’ means that S is the father of T, which of the following shows that ‘O’ is the cousin of R?
(a) R x T + O
(b) R + T x O
(c) R x O x T
(d) T x O + R
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
Testing every options for the relationship given in the question, we find that none of the options shows relationship that 0 is cousin of R.

3. If ‘P + Q’ means that P is the sister of Q, ‘P – Q’ means that P is the mother of Q, ‘P x Q’ means that P is the brother of Q, ‘P + Q’ means that P is the father of Q. Which of the following means that M is the maternal-uncle of R?
(a) M x T – R
(b) M ÷ T x R
(c) M + T ÷ K – R
(d) M ÷ N + J
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
‘T – R’ means T is the mother of R, ‘M x 1″ means M is the brother of T. Hence, M is the maternal uncle of R.

4. ‘A + B’ means that A is the son of B, ‘A – B’ means that A is the wife of B. ‘A x B’ means that A is the brother of B. ‘A + B’ means that A is the mother of B, ‘A = B’ means that A is the sister of B’. Which of the following represents P is the maternal-uncle of Q?
(a) R x P ÷ Q
(b) P x R ÷ Q
(c) P + R ÷ Q
(d) P + R x Q
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
‘R ÷ Q’ means R is the mother of Q, and P x R means P is the brother of R. Hence, P is related as uncle to Q.

✦Directions for Q. No. 5 to. 8 : Read the following infomation carefully to answer the questions given below it :
(i) ‘A + B’ means that A is the father of B.
(ii) ‘A- B’ means that A is the wife of B.
(iii) ‘A x B’ means that A is the brother of B.
(iv) ‘A ÷ B’ means that A is the daughter of B.

5. If it is given P ÷ R + S + Q, which of the following is true?
(a) P is the daughter of Q
(b) Q is the aunt of P
(c) P is the aunt of Q
(d) P is the mother of Q
(e) None of the above

View Answer
Ans.(c)
‘S + Q’ means S is the father of Q and ‘R + S’ means R is the father of S. This means that R is the grandfather of Q. Now; P ÷ R means R is the daughter of R. This clearly means P is the aunt (Father’s sister) of Q.

6. If it is given P – R + Q, which of the following statements is true?
(a) P is the mother of Q
(b) Q is the daughter of P
(c) P is the aunt of Q
(d) P is the sister of Q
(e) P is the niece of Q

View Answer
Ans.(a)
From the relations given in the question P – R + Q, R is the father of Q, and P is the wife of R. It is clear that P is the mother of Q.

7. If it is given P x R ÷ Q, which of the following is true?
(a) P is the uncle of Q
(b) P is the father of Q
(c) P is the brother of Q
(d) P is the son of Q
(e) None of the above

View Answer
Ans.(d)
Clearly, from the information given in the question, R is the daughter of Q, and P is the brother of R. Therefore, P is son of Q.

8. If it is given ‘P x R – Q’, which of the following is true?
(a) P is the brother-in-law of Q
(b) P is the brother of Q
(b) P is the uncle of Q
(d) P is the father of Q
(e) None of the above

View Answer
Ans.(a)
Clearly, from the information provided P is related as brother-in-law of Q.

9. Rajiv is the brother of Atul. Sonia is the sister of Sunil. Atul is the son of Sonia. How is Rajiv related to Sonia?
(a) Nephew
(b) Son
(c) Brother
(d) Father

View Answer
Ans.(b)

d1

From the figure given above it is clear that Rajiv is Sonia’s son.

10. A and B are sisters. Rand S are brothers. A’s daughter R’s sister. What is B’s relation to S ?
(a) Mother
(b) Grandmother
(c) Sister
(d) Aunt

View Answer
Ans.(d)
Daughter of A is the sister of R. Therefore, Rand S are sons of A. B is the sister of A. Thus B, is the aunt of S

✦Directions for Q. No. 11 to. 12 :Read the following infomation carefully to answer the questions given below it :
(i) ‘R x Q’ means ‘P is the brother of Q’
(ii) ‘P + Q’ means ‘Q is mother of P’
(iii) ‘P – Q’ means ‘Q is sister of P’
(iv) ‘P ÷ Q’ means ‘P is the father of Q’

11. Which of the following means T is nephew of R ?
(i) R x J ÷ T
(ii) R – M + T – J
(iii) R x J ÷ T x K

(a) (i) only
(b) (ii) only
(c) (iii) only
(d) either (ii) or (iii)
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
(i) R x J ÷ T → R x J means R is the brother of J, J ÷ T means J is the father of T. Therefore, T is either niece or nephew of R.

(ii) R- M + T – J → R- M means M is the sister of R, M + T means T is the mother of R, T – J means J is the sister of T. Therefore, T is the mother of R.

(iii) R x J ÷ T x K→ R x J means R is the brother of J, J ÷ T means J is the father of T. T x K means, T is the brother of K.Therefore, T is the nephew of R.

12. Which of the following is superflous to answer the above question?
(a) (i) only
(b) (ii) only
(c) either (ii) or (iii)
(d) (iii) only
(e) All are required.

View Answer
Ans.(c)

13. Pointing to a boy, Narnrata says “He is the son of grandfather’s only child.” How is that boy related Namrata?
(a) Brother
(b) Cousin
(c) Uncle
(d) Data inadequate
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Son of the only child of Narmata’s grandfather is the brother of Narmata.

14. If Neha’ says-Amrita’s father Raj is the only son of my father-in-law Mahesh, then how is Bindu, who is the sister of Amrita related to Mahesh?
(a) Daugher-in-law
(b) None of these
(c) Daughter
(d) Wife

View Answer
Ans.(b)
Only son of father-in-law of Neha means husband of Neha. Therefore, Raj is the husband of Neha and father of Amrita and Bindu. Hence, Mahesh is the grandfather of Bindu and Bindu is grand-daughter of Mahesh.

15. If ‘A + B’ means that A is the mother of B, A ÷ B means that A is the brother of B, A x B means that A is the son of B, A- B means that A is the sister of B, which of the following means that C is the sister of D ?
(a) C – P + D
(b) P + D + C
(c) D × C – P
(d) D – C

View Answer
Ans.(a)
Using options, we find that option (a) is correct C – P ÷ D, C – P means C is the sister of P. P ÷ D means P is the brother of D. Therefore, C is the sister of D.

✦Directions for Q. No. 16 to 20 : Read the following information carefully to answer the questions given below it:
(i) ‘L % M’ means that M is brother of L
(ii) ‘L x M’ means that L is mother of M
(iii) ‘L + M’ means that L is the sister of M
(iv) ‘L = M’ means that M is father of L

16. Which of the following means “I is the nephew of Q ?”
(i) Q % J = I
(ii) Q ÷ M x B % I
(iii) C ÷ 1= B % Q

(a) Only (iii)
(b) Only (i)
(c) Only (ii)
(d) Both (i) and (iii)
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
Nephew → son of brother/sister
(i) Q % J = I
Q % J means Q is the brother of I and J = I means J is father of 1. Hence, Q will be the uncle of 1.

(ii) Q + D M x B % I
Q + O M → Q is the sister of M
M x B::J → M is the mother of B
B % I → I is the brother of B

∵ M is the mother and Q is the maternal aunt of 1. Therefore, I will be the nephew of Q.

(iii) C ÷ I = B % Q
C ÷ I → C is the sister of 1.
I = B → B is the father of 1.
B % Q → Q is the brother of B.

∵ Q is the uncle of 1.So, I is the nephew of Q. Therefore, both (ii) and (iii) are correct the answer.

17. Which of the following is superflous to answer the above question?
(a) (i) Only
(b) (ii) Only
(c) (iii) Only
(d) (iv) Only
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Only (i)

18. If ‘A $ B’ means that A is the father of B, ‘A * B’ means that A is the mother of B, ‘A @ B’ means that A is the wife of B, then which of the following means that M is the grand-mother of N?
(a) M * R $ T @ N
(b) M * R @ T @ N
(c) M * T $ N @ R
(d) M * T $ N @ R
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
M is the grandfather of N’ would be represented as M * T $ N @ R. Hence, option (d) is the correct answer.

19. B is the husband of P, Q is the only grandson of E, who is wife ofD and mother-in-law of P. How is Brelated to D?
(a) Cousin
(b) Son-in-law
(c) Son
(d) Nephew
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
B is the husband of P. Therefore, P is wife of B and D is the husband of E. E is that mother-in-law of P. Therefore, Bis the son of D.

20. Pointing to a lady in the photograph, “Seema said” Her son’s father is the son-in-law of my mother”. How is Seema related to that lady?
(a) Sister
(b) Mother
(c) Cousin
(d) Aunt
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Her son’s father means the husband of the lady. Son-in-law of Seerna’s mother means brother-in-law of Seema. Therefore, the lady is sister of Seema.

✦Directions for Q. No. 21 to 23 : Read the following information carefully and then answer the questions given below it:
A + B means A is the father of B, A – B means A is the wife of B; A x B means A is the brother of B; A ÷ B means A is the daughter of B.

21. If P + R ÷ Q, Which of the following is true ?
(a) P is the husband of Q
(b) P is the brother of Q
(c) P is the son of Q
(d) P is the father of Q

View Answer
Ans.(a)
P + R → P is the father of R
R ÷ Q → R is the daughter
∵ P, is the husband of Q.

22. If P x R – Q, which of the following.is true?
(a) P is the brother of Q
(b) P is the father of Q
(c) P is the brother-in-law of Q
(d) P is the uncle of Q

View Answer
Ans.(c)
P x R → P is the brother of R
R – Q → R is the wife of Q
∵ P is the brother-in-law of Q.

23. If P – R x Q, which of the following is true ?
(a) P is the sister of Q
(b) Q is the son of P
(c) Q is the husband of P
(d) P is the sister-in-law of Q

View Answer
Ans.(d)
P – R → P is the wife of R
R x Q → R is the brother of Q
∵ P is the sister-in-law of Q.

24. A and B are sisters. A is the mother of D. Bhas a daughter C who is married to F. G is the husband of A. How is B related to F?
(a) Mother
(b) Mother-in-law
(c) Sister-in-law
(d) None of these

View Answer
Ans.(b)
F is the husband of C and B is the mother of C.
Therefore, Bis the mother-in-law of F.

25. A woman walking with a dog meets another woman and on being asked about her relatioship with the boy, she says, “My maternal uncle and his maternal uncle’s maternal uncle are brothers.” How is the boy related to the woman ?
(a) Nephew
(b) Son
(c) Brother-in-law
(d) Grandson

View Answer
Ans.(b)

d2

The boy is the son of the woman.

✦Directions for Q. No. 26 to 30 : Study the following information carefully to answer these questions.
(a) ‘A$B’ means ‘A is mother of B’
(b) ‘A#B’ means ‘A is the father of B’
(c) ‘A@B’ means ‘A is the husband of.B’
(d) ‘A%B’ means ‘A is daughter of B’

26. P@Q$M#T indicates what relationship of P with T ?
(a) Maternal Grandfather
(b) Paternal Grandfather
(c) Maternal Grandmother
(d) None of the above

View Answer
Ans.(b)

d3

Clearly, P is the Paternal grandfather of T.

27. Which of the following expressions indicates ‘R is the sister of H’ ?
(a) R$D@F#H
(b) H%D@F$R
(c) R%D@F$H
(d) H$D@F#R
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

d4

Clearly, R is the sister of H.

28. IfF@D%K#H, then how is F related to H?
(a) Brother-in-law
(b) Sister
(c) Sister-in-law
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

d5

Clearly, F is the brother-in-law of H.

29. Which of the following expressions indicates ‘H is the brother of N’ ?
(a) N%F@D$H
(b) N%F@D%H
(c) N%F@D$H#R
(d) H#R$D$N
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
N%F@D$H#R shows H is the brother of N.

30. If G$M@K, how is K related to G ?
(a) Mother-in-law
(b) Daughter
(c) Aunt
(d) Daughter-in-law
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
G$M → G is the mother of M.
M @ K → M is the husband of K.
∵ K is the daughter-in-law of G.

✦Directions tor Q. No. 31 to 33 : These questions are based on the following information :
‘P@Q’ means ‘P is the mother of Q I
‘P$Q’ means ‘P is the husband of Q’
‘P#Q’ means ‘P is the sister of Q’
‘P*Q’ means ‘P is the son of Q’

31. If F#J*T$R@L, then which of the following is definitely true?
(a) L is the brother of F
(b) F is the sister of L
(c) F is the brother of J
(d) L is the brother of J
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

d6

Since, sex of L is not known hence (a) and (b) cannot be true. However, it is clear that F is the sister of L

32. Which of the following indicates the relationship ‘R is the daughter of T?
(a) R#F*B@T
(b) R#F*B$T
(c) T@B#R*F
(d) T@B#F*R
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
R#F*B$T shows that R is the daughter of T. Hence, H is the mother-in-law of K.

33. M*H@D@K, represents what relation of H with K ?
(a) Mother
(b) Father
(c) Father-in-law
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
None of these options shows the correct answer.

✦Directions for Q. No. 34 to 36 : Following questions are Based on the information given below:
1. ‘p x Q’ means ‘p is the father of Q’
2. ‘P – Q’ means ‘P is the sister of Q’
3. ‘P + Q’ means ‘P is the mother of Q’
4. ‘P ÷ Q’ means ‘P is the brother of Q’

34.’In the expression B+ D x M ÷ N, how is M related to B ?
(a) Granddaughter
(b) Son
(c) Grandson
(d) Granddaughter or Grandson
(e) None of the above

View Answer
Ans.(c)

35. Which of the following represents ‘J is the son of F’ ?
(a) J ÷ R – T x F
(b) J + R – T x F
(c) J ÷ M – N x F
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)

36. Which of the following represents ‘R is the niece of M’ ?
(a) M ÷ K x T – R
(b) M – J + R – N
(c) R – M x T ÷ W
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)