Ch.4 :- Comparison of Ranks : Exercise 1


1. Priti scored more than Rahul. Yamuna scored as much as Divya. Lokita scored less than Manju. Rahul scored more than Yamuna. Manju scored less than Divya. Who scored the lowest?

(a) Manju     (b) Yamuna     (c) Lokita     (d) Rahul     (e) None of these

Answer & Solution

Ans.(C) As per the information given, the final ranking of marks in the descending order is Priti > Rahul > Yamuna> Divya > Manju > Lokita, from which we find that Lokita scored the lowest marks

2.Roshan is taller than Hardik who is shorter than Sushil. Niza is taller than Harry but shorter than Hardik. Sushil is shorter than Roshan. Who is the tallest?

(a) Roshan     (b) Sushil     (c) Hardik     (d) Harry     (e) Niza

Answer & Solution

Ans.(a) Final ranking of height in descending order is as Roshan > Sushi! > Hardik > Niza > Harry. Therefore, the tallest person is Roshan.

3. Among five boys, Vasant is taller than Manohar, but not as tall as Raju. Jayant is taller than Dutta, but shorter than Manohar. Who is the tallest in the group?

(a) Raju     (b) Manohar    (c) Vasant   (d) Cannot be determined

(e) None of these

Answer & Solution

Ans.(a) Final ranking of height in descending order is as Raju > Vasant > Manohar > Jayant > Dutta. Hence, Raju is the tallest.

⇒ Directions of Q. No.4 to 7 : Read the following information carefully and answer the questions that follow. Among A, B, C, D and E, E is taller than D but not as fat as D. C is taller than A but shorter than B. A is fatter than D but not as fat as B. E is thinner than C who is thinner than D. E is shorter than A.

4. Who is the most thin person in the group?

(a) B     (b) C     (c) D     (d) E     (e) Cannot be determined

Answer & Solution

Ans.(d) In these questions two rankings – one related with height and other with figures of persons are given. On the basis of information, these are ranked in descending order as below:

Height B > C > A > E > D

Figure B > A > D > C > E

From the above result, person E is the most thin person

5. Who is the tallest of well as having the highest weight in the group?

(a) A     (b) B     (c) C     (d) D     (e) E

Answer & Solution

Ans.(b) In these questions two rankings – one related with height and other with figures of persons are given. On the basis of information, these are ranked in descending order as below:

Height B > C > A > E > D

Figure B > A > D > C > E

Person B is the tallest person, and hence is the tallest and possesses the highest weight.

6. If all the persons stood in a line according to their height, who would be in the middle?

(a) A     (b) B     (c) C     (d) D     (e) E

Answer & Solution

Ans.(a) In these questions two rankings – one related with height and other with figures of persons are given. On the basis of information, these are ranked in descending order as below:

Height B > C > A > E > D

Figure B > A > D > C > E

Person A would be in the middle in order of the height.

7. Which person is taller than two but thinner than the remaining two ?

(a) A     (b) B      (c) C     (d) D     (e) E

Answer & Solution

Ans.(c) In these questions two rankings – one related with height and other with figures of persons are given. On the basis of information, these are ranked in descending order as below:

Height B > C > A > E > D

Figure B > A > D > C > E

Person C is taller than A, E and thinner than the remaining two-B, D

8. Among A, B, C and D, B is heavier than A and C but C is taller than him. D is not as tall as C, while A is the shortest. C is not as heavy as A. D is heavier than B but shorter than him. Who is the heaviest?

(a) B     (b) A     (c) D     (d) C   (e) None ofthese

Answer & Solution

Ans.(c) There is a comparison in height and weight of Persons. Orders of weight and height are fixed-type as given below.

Weight     :    D – B – A – C

Height     :     C – B – D – A

9. In the above question, who is the tallest?

(a) D     (b) C     (c) Either A or D     (d) Cannot be determined     (e) None

Answer & Solution

Ans(b) Since in comparison of height, the position of B is not fixed, therefore, either B or C can be tallest.

10. Mukesh is taller than Suresh but shorter than Rakesh. Rakesh is taller than Harish but shorter than Amar. Who among them is the shortest with regard to height?

(a) Mukesh     (b) Suresh     (c) Harish     (d) Cannot be determined

(e) None of these

Answer & Solution

Ans.(d) Order of ranking of heights in the question is of variable nature on account of rank of Harish as AmarRakesh-Harish-Mukesh-Suresh, Therefore,it cannot be determined who will be the shortest.

11. Harish is taller than Manish but shorter than Suresh. Manish is shorter than Anil but taller than Raghu. Who among them is the shortest with regard to height?

(a) Anil     (b) Manish     (c) Raghu     (d) Cannot be determined     (e) None

Answer & Solution

Ans(c) On the basis of information, it can definitely be established that Raghu is the shortest.

12. Ramesh is taller than Vinay who is not as tall as Karan. Sanjay is taller than Anupam but shorter than Vinay. Who among them is the tallest?

(a) Ramesh     (b) Karan     (c) Vinay     (d) Cannot be determined

(e) None of these

Answer & Solution

Ans.(d) In this question ranking of Karan is not defined. Consequently, either Ramesh or Karan occupies the top position with regard to height. Hence, option (d) is the correct choice.

13. Nageena is taller than Pushpa but not as tall as Manish. Reena is taller than Namita but not as tall as Pushpa. Who among them is the tallest?

(a) Manish     (b) Pushpa     (c) Namita    (d) Nageena     (e) Reena

Answer & Solution

Ans(a) Manish is the tallest among all.

 Directions for Q. No. 14 to 18 : Read the information given below and answer the questions.

The age and height of six children in a class are as follows:

(i) Amit is taller and older than Tanu but shorter and younger than Shruti.

(ii) Bharat is taller than Chander who is not as tall as Tanu.

(iii) The oldest is the shortest.

(iv) The youngest would be fourth if the children stood in a line according to their height and one started counting from the tallest.

(v) Bharat is younger than Ritu but older than Chander who is older than Shruti.

14. Who among them is the tallest?

(a) Tanu     (b) Chander     (c) Shruti     (d) Data inadequate

(e) None of these

Answer & Solution

Ans.(d) In the ranking of height and age of the six persons, we find that order of age of the persons is fixed, while the order of height remains varying on account of position of Bharat as under:

2

 

On the basis of above ranking, either Shruti or Bharat can be the tallest. Hence, data is inadequate to answer the question.

15. Who is older than Tanu but younger than Shruti ?

(a) Ritu     (b) Bharat     (c) Amit     (d) Data inadequate     (e) None of these

Answer & Solution

Ans.(c) In the ranking of height and age of the six persons, we find that order of age of the persons is fixed, while the order of height remains varying on account of position of Bharat as under:

2

Amit is younger than Shruti but older than Tanu.

16. Which of the following statements is definitely true?

(a) Bharat is the oldest person in the group

(b) Tanu is the tallest person in the group

(c) Amit is older than Bharat

(d) Ritu is the shortest

(e) None of the above

Answer & Solution

Ans.(d) In the ranking of height and age of the six persons, we find that order of age of the persons is fixed, while the order of height remains varying on account of position of Bharat as under:

2

Ritu occupies the last position in the ranking of height and hence, is the shortest.

17. Which of the following is the correct order of height in descending order?

(a) Amit, Shruti, Bharat, Tanu, Chander and Ritu

(b) Ritu, Bharat, Chander, Shruti, Amit and Tanu

(c) Bharat, Shruti, Amit, Tanu, Chander and Ritu

(d) Shruti, Bharat, Amit, Tanu, Chander and Ritu

(e) Data inadquate

Answer & Solution

Ans.(e) In the ranking of height and age of the six persons, we find that order of age of the persons is fixed, while the order of height remains varying on account of position of Bharat as under:

2

It cannot be determined that who between Shruti and Bharat is tallest. Hence, the question cannot be answered in absence of the sufficient data.

18. Whose Rank in height cannot be positioned definitely?

(a) Tanu     (b) Bharat     (c) Shruti     (d) Chander

Answer & Solution

Ans.(b) In the ranking of height and age of the six persons, we find that order of age of the persons is fixed, while the order of height remains varying on account of position of Bharat as under:

2

Because position of Bharat keeps varying from the position above Tanu and onward.

Directions for Q. No. 19 to 24 : Read the following data and answer the questions that follow. Six compounds are being tested for possible use in a new anti-poison, “Sweet ‘N’Deadly”.

(i) U is sweeter than V and more deadly than Z

(ii) V is sweeter than Y and less deadly than Z

(iii) W is less sweet than X and less deadly than U

(iv) X is less sweet and more deadly than Y

(v) Y is less sweet and more deadly than U

(vi) Z is sweeter than U and less deadly than W

19. Which is the sweetest?

(a) U     (b) W     (c) X     (d) Y     (e) Z

Answer & Solution

Ans(e) The comparisons among the compounds are of two different ranks-taste and effectiveness namely “Sweet and Deadly” as below:

Taste (Sweet)                   :     Z U V Y X W

Effectiveness (Deadly)   :     X Y U W Z V

From the above ranking we find that Z is the sweetest.

20. Which of the following is/are both sweeter and more deadly than V ?

(a) U only     (b) Wonly     (c) Z only     (d) U and Z only     (e) U and W only

Answer & Solution

Ans(d) The comparisons among the compounds are of two different ranks-taste and effectiveness namely “Sweet and Deadly” as below:

Taste (Sweet)                   :     Z U V Y X W

Effectiveness (Deadly)   :     X Y U W Z V

It is clear that Z and U are more sweeter, and more deadly than V.

21. Which of the following adds no new information about sweetness to the statements that precede it ?

(a) (i)     (b) (iii)     (c) (iv)     (d) (v)     (e) (vi)

Answer & Solution

Ans(d) The comparisons among the compounds are of two different ranks-taste and effectiveness namely “Sweet and Deadly” as below:

Taste (Sweet)                   :     Z U V Y X W

Effectiveness (Deadly)   :     X Y U W Z V

Statement V does not add any new information about the sweetness of drugs.

22. Which of the following is/are sweeter than Y and more deadly than W ?

(a) U only     (b) V only     (c) Z only     (d) U and V only     (e) Z and V only

Answer & Solution

Ans(a) The comparisons among the compounds are of two different ranks-taste and effectiveness namely “Sweet and Deadly” as below:

Taste (Sweet)                   :     Z U V Y X W

Effectiveness (Deadly)   :     X Y U W Z V

Compound U is sweeter than Y and more deadly than W

23. Which is the least deadly?

(a) U     (b) V     (c) W      (d) Y     (e) Z

Answer & Solution

Ans(b) The comparisons among the compounds are of two different ranks-taste and effectiveness namely “Sweet and Deadly” as below:

Taste (Sweet)                   :     Z U V Y X W

Effectiveness (Deadly)   :     X Y U W Z V

Compound V is the least deadly

24. Which is the most deadly?

(a) Z     (b) W     (c) U     (d) Y     (e) X

Answer & Solution

Ans(e) The comparisons among the compounds are of two different ranks-taste and effectiveness namely “Sweet and Deadly” as below:

Taste (Sweet)                   :     Z U V Y X W

Effectiveness (Deadly)   :     X Y U W Z V

Compound X is the most deadly