Ch.12 :- Data – Sufficiency : Exercise 2


1. What is the total number of unemployed?
I. 30 % of the total number of unemployed are the educated unemployed.
II. The remaining are uneducated unemployed.

(a) if data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) if the data either in statement’! alone or in the statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are needed to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
Even a combination of both the statements will not be sufficient to answer the question.

2. What is the distance between A and e ?
I. The distance from A to Bis 8 cm.
II. The distance from B to e is 4 cm.

(a) if data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) if the data either in statement’! alone or in the statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are needed to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
Since position of C is not known, it can be anywhere either on the line A B or outside it. Hence, distance between A and C can’t be determined.

3. A figure is composed of ten I-Inch cubes. What is the weight?
I. The ‘cubes are arranged in-five rows of two each.
II. The cubes have an average weight of 1 ounce each.

(a) if data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) if the data either in statement’! alone or in the statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are needed to answer the question.

View Answer
Ans.(b)
1 cube weighs 1 ounce. Hence, 10 cubes will weigh 10 ounces. Statement II alone is sufficient to answer the question.

✦ Directions for Q. No. 4 to 8: Each of the questions below consists of a question and two statements labelled I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question Read both the statements and give your. answer as :

4. What is Meena’s rank from top in a class of twenty students?
I. Ram is 5th from bottom and two ranks above Meena.
II. Ashok is 10th from bottom and three ranks below Meena.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(c)
Question can be solved using either of the statements alone. Hence, the correct answer is (c).

5. Who among P, Q, S, T, V and W is the shortest?
I. S is taller than T, P and Wand is not the tallest.
II. T is shorter than Q but is not the shortest.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
The question can’t be solved even using both the statements.

6. Which of the following means ‘very’ in a certain language?
I. ‘pit jo ha’ means ‘very good boy’ in that code language.
II. ‘jo na pa’ means ‘she is good’ in that code language.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
Data given in both the statements are not sufficeint to solve the question because the code for’ very’ is either ‘pit’ or ‘ha’

7. On which day of the week was Pramod born?
I. Pramod’s sister was born on Wednesday.
II. Pramod’s birthday was after his brother’s birthday before his sister’s birthday.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
The data given in both the statements are not sufficient to answer the question.

8. How many sisters does P have?
I. M and T are sisters of K.
II. D is husband of B who is mother of K and P.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
K, M, P and T are children of Band D. M and Tare sisters of K and P. But we do not know the sex of K and P.

✦ Directions for Q. No. 9 to 17 : Each of the questions below consists of a question and two statements labelled I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give your. answer as :

9. A, B, C, D four persons show their work on four consecutive days by different persons. It is not necessary that the order is same. On which day ‘C’ will show his work?
I. Shows start on 23rd day and D does the shown next day.
II. A does not show his work on 25th. One of shows between A and B.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
Using both the statements, we find that A shows work on 23rd, D on 24th, B on 25th, C on 26th. Hence, both the statements are requried to answer the question.

10. In a code language, ‘al ed hop’ means ‘we play chess What is the code of word ‘chess’?
I. “id him hop’ means ‘we are honest’.
II. ‘gob ots al’ means ‘they play cricket’.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
From both the statements, we find that
s3
It is, therefore, clear that ‘ed’ is the code for chess.

11. Kiran is elder to Manoj and Dilip is elder to Nilam Who is the youngest?
I. Kiran is elder to Nilam.
II. Manoj is younger than Dilip.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
Question can’t be answered even using both the statements. Because either Manoj or Nilam is youngest.

12. A, B, C, D and F are five persons, sitting on a round table facing towards centre of a table. Who is sitting at the right side of B?
I. D is sitting between A and F.
II. e is sitting between Band F.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
s4

Using both the statements, we find that A is sitting to the right side of B.

13. On which day of the week was Varun’s birthday?
I. Varun celebrated his birthday on day after Ashis celebrated his birthday.
II. Varun was born two days after his sister, who was born on 3rd day of the week.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
The birthday of Ashish is not known and 1st day of the week is not known. Hence, both the statements are not sufficient.

14. Among P, Q, T, V and Z, who is 3rd from the top where arranged in descending order of the heights?
I. V is taller than P and Q and is shorter than T who is not the tallest.
II. T is taller than only Z.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
The question can’t be solved even with the help of both the statements.

15. How is M related to P ?
I. P’s mother and K are sisters.
II. M is the only child of D and K.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
K is the mother of M and P’s aunt. Hence, M and Pare cousins. Hence, both the statements are required to solve the question.

16. What is K’s rank from the bottom in a class of thirty students?
I. M’s position is 3rd from the top and there are five students between M and K.
II. P’s position is 4th from the bottom and there are 7th students between P and K.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(c)
K’srank from the top = 30 – (3 + 5) = 22 nd K’srank from the bottom = 30 – (22 -1) = 9th K’ rank from the bottom = 30 – (4 + 17) = 9th.
Therefore, either of statement I and II is sufficient to solve the question.

17. What does ‘pit’ stand for in a certain a code language?
I. ‘na ja ho’ means ‘how and why’ in that code language.
II. ‘ja pit ka’ means ‘how they went’ in the code language.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the both in the statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone are not sufficient the answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and.

(e) if the data both in statement I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
na ja ho → how and why                   ………(1)
ja pit ka → how they went                 ………(2)
Code for pit can’t be determined even using both the statements.

✦ Directions for Q. No. 18 to 22 : Each of the question that follows consists of a question and two statements labelled I and II. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give your answer as :

18. How many sisters does P have?
I. T and V are only sisters of D.
II. D is brother of P.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data in both the statements I and II are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
From both the statements, it is clear that P has two sisters T and V.

19. How is ‘over’ written in a code language?
I. ‘over and again’ is written as ‘ka ja ha’ in that code language.
II. ‘came and go’ is written as ‘ja pa na’ in that code language.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data in both the statements I and II are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
over    and   again   →   ka    ja     ha
came   and    go       →    ja     pa   na
Hence, both the statements are not sufficient to answer the question

20. Who is to the immediate right of Mohan when Mohan, Salil, Bhusan, Suresh and Jayesh are sitting around a circle facing at the centre?
I. Salil is 3rd to the left of Mohan
II. Bhusan is between Salil and.Jayesh.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data in both the statements I and II are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
Both the statements are required to answer the question

s5

So, it is clear that Suresh is to the immediate right of Mohan.

21. How is N related to K ?
I. N’s brother is married to D.
II. D’s sister is married to K.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data in both the statements I and II are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
From statement I, D is’sister-in-law of N.
From statement II, Kis husband of D’s sister.

22. Who among M, T, K,J and R is the shortest but one?
I. T is taller than J and R.
II. K is shorter than Rand M.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data in both the statements I and II are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
From both the statements,
M > J, R
R, M > K

✦ Directions for Q: No. 23 to 30 : Each of the questions below consists of a question and two statements labelled I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are,sufficient to answer the question. Read both the statements and give your answer as :

23. Among P, K, D and R, who is the son of M ?
I. P and Kare sisters of K.
II. D is the mother of K and wife of M.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
s6

As the sex of R is not known, hence the answer of the question cannot be derived with the help of both I and II.

24. How is ‘call’ written in a code language?
I. ‘call me back’ is written as ‘531’ in that code language.
II. ‘you can call me any time’ is written as ‘94163’ in that code language.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
From I, call me back → 531
From II, you can call me any time → 94163
∴ Code of call cannot be determined from I and II together.

25. If ‘over and above’ is written as ‘ja na ta’ in a code language, how is ‘and’ written in that code language?
I. ‘come and go’ is written as ‘ha la ja’ in that code language.
II. ‘he and you written as ‘da ja ma’ in that code language.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(c)
Over and above → ja na ta
From I, come and go → ha la ja
From II, he and you → da ja ma
∴ and → ja
Hence, the answer of the question can be known either by I or by II alone.

26. Among Sanjay, Suresh, Navin, Prakash and karan, who has secured maximum marks in mathematics?
I. Karan has secured more marks in Mathematics than Suresh and Navin.
II. Sarijay and Prakash have secured less marks in Mathematics than Navin.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
From I, Karan > Suresh and Navin
From II, Navin > Sanjay and Prakash
∴ Karan secured maximum marks. Hence, the answer of the question can be known from I and II together.

27. B is the brother of D, D is the sister of K, K is the brother of M. How is M related to B ?
I. P is mother of B.
II. H is husband of P.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(b)

s7

Hence, I and II together are not sufficient to answer the question.

28. On which day in June did the school reopen?
I. Manoj correctly remembers that the school reopened after 12th June but before 16th June.
II. Manoj’s classmate Ashok correctly remembers that the school reopened after 14th June but before 18th June.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
From I, the day of reopening of the school is after 12th and before 16th June.
From II, the day of reopening of the school is after 14th and before 18th June.
∴ From I and II, the school will reopen on 15th June

29. Who among N, F, P, J and D is the youngest?
I. P and J are younger than N and D.
II. F is younger than N, D and P but older than J.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(b)
From statement II alone, we know that J is the youngest.

30. Who among T, Rand S is (are) to the East of P ?
I. R, who is to the West of P, is not as near to S as P is, S is in the farthest East.
II. P is not as far away from S as T is.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(a)
From I, it is clear that S is in the East of P.

31. Who amongst A, B, C, D and E was the first to reach the function?
I. B, who reached earlier than E, A and C was not the first to reach.
II. A, who reached earlier than E and C could not reach earlier than D, who was at the function before B.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(c)
From each statement, the answer can be obtained.

32. How many students did secure 1st class in a class of 48 students ?
I. Double the number of 1st class students secured II and class and all the remaining failed.
II. Number of students failed was twice the number of 1st class students in the class.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
If x students secured I class in the class of 48 students, then from II, number of students who failed = 3 x and from I, x + 2 x + 3 x = 48
∴ x = 8
Hence, I and II together are necessary to answer the question.

33. Kumud is facing which direction?
I. Nikhil is facing North and if he turns to his left he faces opposite direction as that of Kumud.
II. Saroj who is facing East is to the right of Kumud.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(c)
From I, Nikhil is facing North. If he turns to his left, then he will be facing West. Then Kumud, is facing in
opposite direction i.e., in the East. From II, Saroj is facing East and is right of Kumud i.e., Kumud is facing South.

34. What is Sunita’s rank from the top in the class of 40 students.
I. Rani is 4 ranks below Sunita and is thirty first from the bottom.
II. Amit is two ranks above Sunita and is thirty-seventh from the bottom.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(c)
From I, Rani’s rank is 31St from bottom i.e., her rank is 10th from top. Rani is 4 ranks below Sunita. Hence Sunita’s rank from the top is 6th. From II, Amit is 37th from the bottom and is two ranks above Sunita. Hence, he is 6 th from the top.

35. What is the code for ‘comfort’ in the code language?
I. ‘pa ke ta’ means ‘sit with comfort’.
II. ‘ke da raja’ means ‘she sat with confidence’.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(d)
From II, ke da ra ja means ‘she rest with confidence’.
∴ with → ke.
∴ Code of comfort cannot be determined with I and II together.

36. Who is tallest among the five boys Sameer, Ramesh. Rakesh, Karan and Vishwas ?
I. Rakesh is taller than Karan and Ramesh, but not as tall as Sameer.
II. Sameer is not the tallest.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
From I,
Sameer > Rakesh > Karan > Ramesh
From II, Vishwas > Sameer
∴ From I and II, Vishwas is the tallest.

37. How is Nisha related to Nidhi ?
I. Nisha’s mother is sister of Nidhi’s father
II. Nidhi is the daughter of Nisha’s grandmother’s only son.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(e)
From, I

s8

∴ Nidhi is the daughter of Nisha’s maternal uncle.
From, I

s9

∴ Nidhi is the sister of Nisha.

38. What is the colour of the fresh grass?
I. Blue is called green, red is called orange, orange is called yellow.
II. Yellow is called white, white is called black, green is called brown and brown is called purple.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(b)
From II, the colour of fresh grass is green and green is called brown. Hence, the colour of fresh grass is brown.

39. What is the value of 144$16*7#9 ?
I. ‘$’ means ‘÷’, ,*, means ‘x’ and ‘#’ means ‘+’.
II. 16$4*2#2 = 10

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(a)
From I, 144$16*7#9
=> 114 ÷ 16 x 7 + 9
=> 14416 x 7 + 9
= 63 + 9
=72

40. How many children are there in the row of children facing North ?
I. Vasudha who is @h from the left end is eighth to the left of Anish who is twelfth from the right end.
II. Rahul is fifth to the left of Neeta who is seventh from the right end and eighteenth from the left end.

(a) if the data is statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Ans.(c)
From I,
Total number of students = 12 + 8 + 5 -1 = 24
From II,
Total number of students = 18 + 7 – 1 = 24.
Hence, both the statements are individually sufficient to answer the question.