Ch-22 :- Decision Making :- Exercise 2


Directions for Q. No. 1 to 7 : Read the following information to answer the given questions.
Following are the conditions for selecting candidates for reaserch fellowship:
The candidate must be a
A. Post-graduate with minimum of 65% marks.
B. not be more than 30 years as on 15th Oct, 1993.
C. have at least 3 years research experience.
D. have diploma in Statistics.
E. have secured at least 50% marks in entrance test.
F. have finalised the topic for research.
However, in case a candidate who fulfils all other criteria except
I. C above, but has M.Phil degree, should be referred to Dean
II. D above, should be referred to Chairman.
III. A above, but secured at least 55% marks in post-graduation and 65% in entrance test, should be en fellowship.
IV. C above, but has at least 45% marks in entrance test, should be waitlisted.
Based on these criteria and information provided below, decide the course of action in each case. You are not to assume anything. If the data provided is not adequate to decide the given course of action, your answer will be ‘data inadequate’. These cases are given to you as on 15th Oct, 1993.

1. Aameer Khan has got 58% marks in the entrance test He has secured 68% marks in his post-graduation and 55% marks in M.Phil. He has got diploma in Statistics and has also finalised the topic for research.
(a) Grant fellowship
(b) Refer to the Dean
(c) Refer to the Chairman
(d) Wait-listed
(e) Data inadequate

View answer & Solution
Ans.E The information with regard to Condition B is not given. Hence, data is not adequate to decide the course of action.

2. 28 years old, Neetu Singh is M.Phil, with 60% marks. She has secured 70% marks in the entrance examination and has finalised the topic of research. She has also got diploma in Statistics.
(a) Grant fellowship
(b) Fellowship not to be granted
(c) Refer to the Chairman
(d) Refer to the Dean
(e) Data inadequate

View answer & Solution
Ans.E The information with regard to Condition A is not given. Hence, data is not adequate to decide the course of action

3. Amar Sikka is 28 years old and has got 65% marks in Post-graduation and 60% marks in M.Phil. He has got 65% marks in entrance examination and has finalised the topic for research. He also has a diploma in Statistics.
(a) Grant fellowship
(b) Fellowship not to be granted
(c) Refer to the Dean
(d) Refer to the Chairman
(e) Data inadequate

View answer & Solution
Ans.C The candidate does not fulfil Condition C. However, he is a M.Phil degree holder. Hence, his case should be referred to the Dean.

4. Madan Paul has got 5 years research experience and has finalised the research topic. He has got 56% marks in Post-graduation. His date of birth is 15th Feb,1996. He has also got diploma in Statistics. He got 70% marks in the entrance test.
(a) Grant Fellowship
(b) Fellowship not to be granted
(c) Refer to the Dean
(d) Data inadequate
(e)None of the above

View answer & Solution
Ans.A The candidate does not satisfy Condition A but has at least 55% marks in Post graduation and 65% in the entrance test. Hence, the candidate should be granted fellowship

5. Sushila Nair has 65% marks in her Post-graduation and is an M.Phil. She has 5 years research experience. She has secured 65% marks in the entrance test and has finalised her research topic. Her date of birth is 11th Aug, 1965.
(a) Grant Fellowship
(b) Wait-listed
(c) Refer to the Dean
(d) Refer to the Chairman
(e) Data inadequate

View answer & Solution
Ans.E The information with regard to Condition D is not given. Hence, data is not adequate to decide the right course of action

6. 26 years old, Mamta Deo is a Post-graduate with 58% marks. She has got 4 years, research experience and has finalised the topic for her research. She got 70% marks in diploma in Statistics and 54% marks in the entrance examination.
(a) Fellowship not to be granted
(b) Refer to the Dean
(c) Refer to the Chairman
(d) Grant Fellowship
(e) Data inadequate

View answer & Solution
Ans.A Fellowship should not be granted to the candidate.

7. Sadhana Suman has got diploma in Statistics with 60% marks and Post-graduation with 56% marks. Her date of birth is 12th Dee, 1968. She has got 1 year research experience and is doing her M.Phil. She has secured 65% marks in the entrance examination and has also finalised her research topic.
(a) Grant fellowship
(b) Fellowship not to be granted
(c) Refer to the Dean
(d) Data inadequate
(e) Waitlisted

View answer & Solution
Ans.B The candidate does not fulfil Conditions A and C. Hence, the candidate does not qualify for fellowship.

~ Directions for Q. No. 8 to 12 : Read the following information carefully and then answer the questions given below it. Following are the criteria of admitting a student in the first year Engineering course in a college.
The student must
A. have passed xIIth Std. examination in science with at least 80% marks.
B. not be more than 20 years old as on 1st Aug, 1994.
C. have secured at least 90 marks in the entrance test out of the total of 150 marks.
D. be able to pay Rs 15,000 as tution fee for 1st semester and Rs 5,000 admission charge at the time of taking admission.
In the case of a candidate, who satisfies all other criteria except at
I. C above but can pay, at least 60% of the stipulated fees, the case may be referred to the Admission Committee.
II. D above but has secured more than 95% marks in xIIth Std. examination, the case may be referred to Chairman-Admissions.
You are given the following cases as on 1st Aug, 1994. Depending upon the information provided in each case and based on the criteria mentioned above, recommend your decision. You are not to assume anything. If the information provided is not adequate to take a decision, mark ‘data inadequate’ as the answer.

8. Salil Malhotra was born on 25th Sep, 1975. He has secured 85% and 65% marks in xIIth Std. examination in Science stream and the entrance test, respectively. He can pay the requisite tution fee and admission charges.
(a) Admit
(b) Don’t admit
(c) Refer to the Chairman-Admissions
(d) Refer to Admission Committee
(e) Data inadequate

View answer & Solution
Ans.A The candidate satisfies all the criteria, and hence should be admitted for the course.

9. Sudha Mirchandani has secured 95% marks in xIIth Std. Science stream and 70% marks in the entrance test. She can pay only 65% of the requisite tution fee and admission charges.
(a) Don’t admit
(b) admit
(c) Data inadequate
(d)Refer to Chairman-Admissions
(e)Refer to Admission Committee

View answer & Solution
Ans.C The age of the candidate is not given. Hence, no decision with regard to his admission can be taken on account of inadequate information.

10. Reema Jaiswal was born on 20th July 1974. She has secured 85% and 75% marks in xIIth standard with Science and the entrance test, respectively, She can pay the requisite tution fees and admission charges.
(a) Refer to Chairman-Admissions
(b) Refer to Admission Committee
(c) Data inadequate
(d) Don’t admit
(e)Admit

View answer & Solution
Ans.D The candidate is over-age, and hence should not be admitted.

11. Subodh Mahapatra was 19 years’ old as on 20 th Dee, 1993. He has secured 98% marks in xIIth Std. examination with Science and has secured 80% marks in the entrance test. He can pay the requisite tution fees and admission charges.
(a) Admit
(b) Refer to the Admission Committee
(c)Data inadequate
(d) Don’t admit
(e) Refer to Chairman-Admissions

View answer & Solution
Ans.A Subodh Mahapatra fulfils all the criteria, and hence should be admitted for the course.

12. Ashok Dubey was born on 27 th Nov 1974. He has secured 90% marks in xIIth standard examination with Science and 95% marks in the entrance test. He can pay Rs 10,000 tution fees and Rs 3,500 admission charges.
(a) Admit
(b) Data inadequate
(c) Refer to Admission Committee
(d) Don’t admit
(e) Refer to Chairman Admissions

View answer & Solution
Ans.D Ashok Dubey can’t pay the required amount of fee, and hence should be not admitted.

~ Directions for Q. No. 13 to 19 : Read the following information to answer the given questions. Below are given the conditions for selecting candidates for Research Fellowship: The candidate must:
A. be a Post-graduate with minimum of 60% marks,
B. not be more than 30 years as on 1st Sep, 1993.
C. have at least 3 years’ research experience.
D. have diploma in Statistics.
E. have secured at least 55% marks in the entrance test.
F. have finalised the topic for research.
However, in case of candidate who fulfils all the other criteria except
I. A above, but has M.Phil degree, should be given fellowship.
II. D above should be referred to Dean
III. A above, but has at least 55% marks in Post-graduation, should be waitlisted.
IV. E above, but has at least 50% marks should be referred to Chairman.
Based on these criteria and information provided below, decide the course of action in each case in the questions given below. You are not to assume anything at your own. If the data provided is not adequate to decide the given course of action. your answer will be ‘data inadequate’. These cases are given to you as on 1St Sep, 1993.

13. Ajay Dwivedy has secured 65% marks in the Post graduation and has gained 5 years research experience. He has secured 65% marks in the entrance test and has finalised his research topic. His date of birth is 11th Aug, 1965.
(a) Grant fellowship
(b) Waitlisted
(c) Refer to Dean
(d) Data inadequate
(e) None of these

View answer & Solution
Ans.D Information with regard to the candidate’s qualification of diploma in Statistics is not given. Hence, data are inadequate to decide the course of action.

14. Vijay Gupta is 24 years’ old and has got 58% marks in the entrance examination. He has secured 63% marks in his Post-graduation and 55% marks in M.Phil. He has got diploma in Statistics and has also finalised the topic for his research.
(a) Grant fellowship
(b) Refer to Dean
(c)Refer to Chairman
(d) Waitlisted
(e)Data inadequate

View answer & Solution
Ans.A The candidate does not have 3 years research experience. However, the candidate has M.Phil degree, hence the candidate should be granted fellowship.

15. Madam Soren has got diploma in Statistics with 60% marks and Post graduation with 56% marks. His date of birth is 12th Dee, 1968. He has got 1 year research experience and is still doing his M.Phil. He has secured 60% marks in the entrance examination and has also finalised the research topic.
(a) Grant fellowship
(b) Fellowship not to be granted
(c)Refer to the Dean
(d) Data inadequate
(e)Waitlisted

View answer & Solution
Ans.E The candidate fulfils Condition C but Condition III or I is not fulfilled. Hence, the candidate should not be granted fellowship.

16. 26 years old Mamta Kulkarni is M.Phil with 60% marks. She has secured 70% marks in the entrance examination and has finalised the topic for research. She has also got diploma in Statistics.
(a) Grant fellowship
(b) Fellowship not be granted
(c) Refer to the Chairman
(d) Refer to the Dean
(e) Data inadequate

View answer & Solution
Ans.E The marks of the candidate in Post-graduation is not known. Hence, the course of action can’t be decided in view of the inadequate data ..

17. 26 years old Janaki Deo is a Post-graduate with 58% marks. She has got 4 years’ research experience and has finalised the topic for research. She got 70% marks in the diploma in Statistics and 54% marks in the entrance examination.
(a) Fellowship not to be granted
(b) Refer to the Dean
(c) Refer to the Chairman
(d) Waitlisted
(e) Data inadequate

View answer & Solution
Ans.A Marks of the candidate in Post-graduation and the entrance test are not qualifying. Hence, fellowship should not be granted to the candidate.

18. Rama Hooda is 28 years’ old and has got 65% marks in post-graduation and 60% marks in M.Phil. He has got 65% marks in the entrance examination and has finalised the topic for research. He also had a diploma in Statistics.
(a) Grant fellowship
(b) Fellowship not to be granted
(c) Refer to the Dean
(d) refer to the Chairman
(e) data inadequate

View answer & Solution
Ans.A The candidate does not have 3 years of research experience but has M.Phil degree. Hence, fellowship should be granted to the candidate.

19. Chander Manj has got 5 years research experience and has finalised the research topic. He has got 56% marks in Post-graduation and 60% marks in the entrance test. His date of birth is 15th Feb, 1966. He has also got diploma in Statistics.
(a) Grant fellowship
(b) Fellowship not to be granted
(c) Refer to the Dean
(d) Data inadequate
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.E Marks of the candidate in Post graduation are above 55%. Hence, he should be wait-listed.

 Directions for Q. No. 20 to 29 : Read the following information carefully and then answer the questions given below it.
Following are the conditions for selecting a ‘Research Officer’ for a reputed Research Institution. The candidate must:
A. be a Post-graduate with minimum 60% marks.
B. have Ph.D degree.
C. have research experience of at least 3 years.
D. have fluency in Hindi and English.
E. have published at least 5 research papers.
F. not be less than 25 years and more than 35 years as on 1st. July, 1993.
G. have diploma in Statistical Applications.

In the case of a candidate who :
I. satisfies all other criteria except A above but has Post-graduate degree with more than 55% marks, his case will be referred to the Director of the Institute.
II. satisfies all other criteria except C above will be referred to the Joint Director.
Now read the information provided in the case of the candidates in each of the questions given below and decide on the basis of the information provided and above conditions, which of the following courses of action is to be taken.
Mark your answer as :
A. if candidate is to be referred to the Director
B. if the data provided are inadequate to decide the course of action
C. if the candidate is to be selected
D. if the candidate is to be referred to the Joint Director
E. if the candidate is not to be selected.

20. 28 years old Sudhir has obtained his Ph.D. degree and is a Post-graduate with 70% marks. He has diploma in Statistical Applications and has experience of 2 years. He has got published 5 research papers and is fluent in ” English and Hindi.

View answer & Solution
Ans.D As required by Condition C, the candidate should have research experience of at least 3 years. But Sudhir has an experience of only 2 years, and hence according to the condition I, his case shall be referred to Joint Director

21. 27 years old Rajesh is a Post-graduate with 61% marks and has obtained Ph.D. degree. He is fluent in Hindi and .English. He has got 5 research papers published and has research experience of 4 years. He has completed diploma in Statistical Applications.

View answer & Solution
Ans.C Rajesh fulfils all the criteria, and hence should be selected.

22. 32 years old Vishal has obtained Ph.D. degree and diploma in Statistical Applications. He obtained 53% marks in post-graduation He has research experience of 4 years and has got published 6 research papers. He is fluent in English and Hindi.

View answer & Solution
Ans.E Vishal does not fulfil Criteria A and his candidature should not be selected

23. Rahul is a Post-graduate with 65% marks and has obtained Ph.D. degree. He is fluent in Hindi and English. He was born on 1st June, 1968. He has research experience of 4 years and has published 6 research papers.

View answer & Solution
Ans.B The information with regard to candidate’s possessing diploma in Statistical Applications is not given. Hence, course of action can’t be decided in view of the inadequate data

24. Anubhav is a Post-graduate with 62% marks. He has obtained Ph.D. degree and has published 5 research papers. He has research experience of 3(1/2) years and fluent in Hindi and English. He has completed diploma in Statistical Applications. His date of birth is 1st Sep, 1968.

View answer & Solution
Ans.C The candidate fulfils all the criteria, and hence should be selected.

25. Sunder has obtained Ph.D. degree and diploma in Statistical Applications. He has 65% marks in Post-graduation. He has research experience of 4 years and has got 6 research papers published. He is fluent in Hindi and English. His date of birth is 29th Sep, 1958.

View answer & Solution
Ans.C The candidate fulfils all the criteria, and hence should be selected.

26. Vasudha is a Post-graduate with 63% marks and has obtained Ph.D. Degree and diploma in Statistical Applications. She is fluent in Hindi and English. She has research experience of 2% years and has got 7 research papers published.

View answer & Solution
Ans.B Age of the candidate is not given. So data are not adequate to decide the course of action.

27. Radhey Raman is a Post-graduate with 67% marks. He has obtained Ph.D. degree and diploma in Statistical Applications. He has research experience of 4 years and has got 7 research papers published.

View answer & Solution
Ans.B The information with regard to Criteria D and F is not given, and hence course of action can’t be decided.

28. Chandra Shekhar is a Post-graduate with 56% marks and has obtained Ph.D. degree. He is fluent in Hindi and English. He got 5 research papers published and has research experience of 4 years. His date of birth is 1st Sep, 1958. He has obtained diploma in Statistical Applications.

View answer & Solution
Ans.A The candidate does not fulfil Criteria A. However he fulfils all criteria, and hence his case should be referred to the Director.

29. 34 years old Kumar is a Post-graduate with 64% marks. He has obtained Ph.D. degree and diploma in Statistical Applications. He has research experience of 5 years and has got 7 research papers published.

View answer & Solution
Ans.B Data with regard to Condition D are not given. Hence, course of action can’t be decided.

 Directions for Q. No. 30 to 34 : Read the following informations to answer the questions given below. Following are the criteria for granting admission to a course: The candidate must
A. be at least a graduate with 1st class.
B. be not more than 25 years as on 15th Aug, 1993.
C. have secured minimum 50% marks in the entrance test.
D. be fluent in Hindi and English.
However, if a candidate …
I. fulfils all other criteria except B above, but is less than 30 years and also belongs to backward class, should be given admission.
II. fulfils all other criteria except A above, but is a Post-graduate with minimum 55% marks should be referred to the Chairman-Admissions.
III. fulfils all other criteria except C above, but has got minimum 45% marks in the entrance test, should be waitlisted.
Based on the above criteria and the information, given in each of the following questions, you have to take the decision in regard to each of the cases given below. These cases are given to you as on 15th Aug, 1993.
Mark your answer as :
(a) if admission is to be given
(b) if the candidate is to be referred to the Chairman Admissions
(c) if to be waitlisted
(d) if data given are not sufficient to take decision and
(e) if not to be admitted

30. Jeeven Singh who belongs to backward class, is fluent in Hindi and English. He is a graduate with 1st class and has got 58% marks in the entrance test. His date of birth is pt June, 1965.

View answer & Solution
Ans.A Jeevan Singh fulfils all the conditions given in the question, and hence should be given admission.

31. Rajni Sikka whose date of birth is 11th Jan, 1970 is a backward class candidate. She has passed her graduation with 1st class this year. She secured 44% marks in the entrance test. She is fluent in both Hindi and English.

View answer & Solution
Ans.C Marks obtained by the candidate in the entrance test is just 44%, and hence does not fulfils even the minimum criteria of 45% marks as stipulated by Condition m. Hence, the candidate should be wait-listed.

32. Ajay Gupta has got 80% marks in the entrance test. He is 20 years old and has 54% marks in his Post-graduation and 59% marks in his graduation.

View answer & Solution
Ans.E The candidate does not fulfill Criteria B, and hence should not be given admission.

33. Vijay Patwardhan is a graduate with 1st class. He has secured 60% marks in entrance test and is fluent in Hindi and English.

View answer & Solution
Ans.D Information with regard to the age of the candidate is not given, hence course of action can’t be decided on account of inadequate data. .

34. 24 years old, Dhram Pratap is a graduate with 75% marks and obtained 60% marks in the entrance test. He is fluent in Hindi and English.

View answer & Solution
Ans.A The candidate, Dhram Pratap fulfils all the conditions, and hence should be given admission.

 Directions for Q. No. 35 to 44 : Study the following information to answer the questions. The following are the criteria for organizing the Trainning Programme of an Institute in different hotels.
To organize the programme in Hotel Taj, the following criteria must be fulfilled:
A. The programme coordinator should be of the rank of Deputy Director or Joint Director.
B. The programme should be in one of these areas HRD, Advertising, Computers or Statistics.
C. The duration of programme should not be more than 7 days.
D. The fee per participant should be not less than Rs 5,000.
E. The number of participants should be at least 50.
If all other criteria are fulfilled except
I. the duration of the course is more than 7 days the programme is to be organized in Hotel Ritz.
II. the programme coordinator is of the rank of Assistant Director, but the fee per participant is more than Rs 7,000, the programme will be organized in Hotel Taj.
III. the number of participants being less than so but more than 30, the programme will be organized in Hotel Sideways.
IV. the fee per participant is less than Rs 5,000 but more than Rs 3,500, the programme should be organized in Hotel Sausy.
V. the programme is in other than the area mentioned in B above, but the programme coordinator is of the joint Director level, the programme should be organized in Hotel Sideways.
Based on the above criteria and the information provided in each of the questions, decide about the appropriate course of action. You are not to assume anything at your own.
Give answer as
(a) if the programme is to be organized in Hotel Taj,
(b) if the programme is to be organized in Hotel Sideways,
(c) if the programme is to be organized in Hotel Ritz,
(d) if the programme is to be organized in Hotel Sausy,
(e) if the data is inadequate.

35. A training programme on Advertising is to be organized for 45 participants, fee per participant being Rs 6,000 and the duration of course is 6 days.

View answer & Solution
Ans.E Rank of the Programme Coordinator is not given. Hence, course of action can’t be decided in absence of adequate data.

36. Dr. (Mrs) Saroj Rao, Deputy Director of the Institute wants to organize a programme for 55 candidates with a fee of Rs 6,000 per participant, the duration of the course is 4 days and it is in the area of Computers.

View answer & Solution
Ans.A The programme is to be organized in Hotel Taj as the information given in the question follows Condition II.

37. Dr. Ashwani Dolke, Joint Director is organizing 5 days’ programme on Research Methodology. The total number of participants is 60 and the fee per participant is Rs 7,000.

View answer & Solution
Ans.b The programme is to be organized in Hotel Sideways as the programme belongs to areas other than that mentioned.

38. Prof. V.D. Dixit, Assistant Director, has offered 4 days’ programme for 60 participants in the area of HRD. The fee per participant is Rs 8,000.

View answer & Solution
Ans.A Since, the Programme Coordinator is of the rank of Assistant Director and fee per participant is more than Rs 7,000.

39. A 5 days’ training programme for 55 participants is to be organized by Shri Jacob Singh, the Assistant Director. The fee per participant is Rs 8,000.

View answer & Solution
Ans.E Area and location of the training programme is not mentioned in the information. Hence, data is inadequate.

40. Dr. Narayan Shiva, Deputy Director is offering a programme on HRD with a total fee of Rs 192,500 at the rate of Rs 5,500 per participant. The duration of the course is 5 days.

View answer & Solution
Ans.B The number of participants lies between 50 and 30, hence programme shall be arranged at Hotel Sideways.

41. Mrs. Shiela Dsoua, Deputy Director, has submitted a proposal to organize 4 days’ programme on Computers. The fee per participant would be Rs 4,000 for 60 participants.

View answer & Solution
Ans.D Since the fee per participant is more than Rs 3500.

42. Nikhil Mukesh, Joint Director, is an expert on Computers. He is offering 5 days’ programme on Mathematics for 60 participants. The fee per participant is Rs 5,300.

View answer & Solution
Ans.B Programme organized is in other area

43. A 5 days’ training programme by Joint Director is to be organized in the field of Statistics. The total fee for the programme is Rs 2,10,000 for 50 participants.

View answer & Solution
Ans.A Since the fee per participant is more than Rs 3,500/-

44. A training programme on Statistics is proposed by the Deputy Director with a fee of Rs 3,30,000 for 50 participants. The duration will be 8 days.

View answer & Solution
Ans.C Fee per participant is Rs 6,600 and duration of the programme is 8 days