ch.6 :- Direction Sense Test :- Exercise 2


1. A is to the South-East of C, B is to the East of C and North-East of A. If D is to the North of A and North-West of B, in which direction of C is D located?

(a) North-West
(b) South-West
(c) North-East
(d) South-East
(e) None of these

View Answer
Ans.ch1

As it is clear from the above figure, D is to the
North-East of C.

2. From point P, Akshay starts walking towards East. After walking 30 m, he turns to his right and walks 10 m. He then turns to his right and walks for 30 m. He again turns to his right and walks 30 m. How far is he from point P and in which direction ?

(a) Point P itself
(b) 10 m, North
(c) 20 m, West
(d) 20 m, North
(e) None of these

View Answer
Ans.d

j2

Akshay finishes his journey at Q which is to the North of
P and at 20 m away from starting point P

3. Ravi starts walking towards North. After walking 15 m he turns towards South. After walking 20 m, he turns towards East and walks 10 m. He then turns towards North and walks 5 m. How far is he from his original position and in which direction?

(a) 10 m, North
(b) 10 m, South
(c) 10 m, East
(d) 10 m, West
(e) None of these

View Answer
Ans.c

j3

Ravi is at a distance of 10 m and towards East from his
starting point.

4. Starting from a point, a person walked 12 m North, he turned right and walked 10 m, he again turned right and walked 12 m, then he turned left and walked 5 m. How far is he now and in which direction from the starting point?

(a) 10 m, towards West
(b) 15 m, towards East
(c) 10 m, towards East
(d) 5 m, towards West
(e) None of the above

View Answer
Ans.b

j4

Person is at a distance of IS m towards East from the
starting point.

5. Ms. A goes for her morning walk at 6 O’clock towards sun for 2 km, then she turns to her right and walks 3 km. She again turns to her left and walks 2 km, finally she turns to her left to walk another 6 km. In which direction is she moving and at what distance from the last turn, she is standing?

(a) 6 km, East
(b) 9 km, East
(c) 6 km, North
(d) 9 km, North
(e) None of these

View Answer
Ans.c

j5

Final position B is at a distance of 6 km towards
North from her last turn.

6. Starting from a point’S’, Mahesh walked 25 m towards South. He turned to his left and walked 50 m. He then again turned to his left and walked 25 m. He again turned to his left and walked 60 m and reached a point
‘7″. How far Mahesh is from Point’S’ and in which direction?

(a) 10 m, West
(b) 25 m, North
(c) 10 m, East
(d) 25 m, West
(e) None of these

View Answer
Ans.a

j6

Mahesh is at a distance of 10 m away and in West
direction from his starting point S.

7. A man starts from his house and walks 10 km in South direction, then he turns right and goes 6 km, again he turns right and goes 10 km and finally turns right and goes 6 km. At what distance is he from the starting point and in which direction?

(a) 2 km, North
(b) 3 km, south
(c) At the starting point
(d) 4 km, East
(e) None of these

View Answer
Ans.c


j7

The person reached the point from where he had
. started.

8. ‘A’ walks 10 m towards East and then 10 m to his right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 m, respectively. How far is he now from his starting point?

(a) 5
(b) 10 m
(c) 15 m
(d) 20 m
(e) None of these

View Answer
Ans.a
j8

Q is the finishing point and is 5 m away from the
starting point P.

9. A watch reads 4.30. If the minute hand points East, in what direction will the hour hand point?

(a) South-East
(b) North-East
(c) North
(d) North-West
(e) None of these

View Answer
Ans.b
j9

When the minute hand points in East, hour hand points
in the north-east direction

10.Going 50 m to the south of my house, I turn left and go another 20 m. Then turning to the north, I go 30 m and then start walking to my house. In which direction am I walking now?

(a) North
(b) East
(c) North-West
(d) South-East

View Answer
Ans.c
j10

Clearly, direction CO shows the final direction and it is
towards north-west. Hence, option (c) is the correct
answer.

11. Two buses start from the opposite points of a main road, 150 km apart. The first bus runs for 25 km and takes a right turn and then runs for 15 km. It, then turns left and runs for another 25 km and takes the direction back to reach the main road. In the meantime, due to the minor breakdown the other bus has run only 35 km along the
main road. What would be the distance between the r NO buses at this point?

(a) 65 km
(b) 80 km
(c) 75 km
(d) 85 km

View Answer
Ans.a

j11

Required distance = PQ
PQ = 150 – (50 + 35) = 65 km

12. A postman was returning to the post office which was in front of him to the north. When the post office, was 100 m away from him, he turned to the left and moved 50 m to deliver the last letter at the Shanti villa. He, then moved in the same direction for 40 m, turned to his right and moved 100 m. How many metres was he away from the post office?

(a) 0
(b) 150
(c) 90
(d) 100

View Answer
Ans.c
j12

Required distance is PO = (40 + 50) = 90 m

13. Raj and Roy start walking in opposite directions. Raj walked 3 km and Roy walked 4 km. Then Raj turned
right and walked 4 km and Roy turned left and walked 3 km. How far is each from the starting point?

(a) 4.5 km
(b) 6 km
(c) 5 km
(d) 8 k

View Answer
Ans.c
j13

Required distance = PO = QO

[latex]sqrt{4^{2} + 3^{2}} = sqrt{25}[/latex]

14. After walking 6 km I turned right and covered a distance of 2 km, then turned left and covered a distance of 5 km.In the end, I was moving towards the north. In whichdirection did I start the journey?

(a) North
(b) South
(c) East
(d) West

View Answer
Ans.aj14

It is clear from the diagram that I started the journey
towards north.

15. Raju starts from a place P towards north and reaches place Q. From there he turns towards north-west and reaches place R. He, then turns towards south-west and walks to a place S. From there he turns towards north-west and finally reaches place T. Which. of the following figures shows the movement of Raju ?

ex2

View Answer
Ans.a

j15

Clearly, diagram (a) shows the correct movement of
Raju.

~ Directions for Q. No. 16 to 20 : These questions are
based on the following diagram showing four persons
stationed at the four corners of a square piece of plot as shown
therein:ex1

16. ‘A’ starts crossing the field diagonally. After walking half the distance, he turns right, walks some distance and turns to left. Which direction is ‘A’ facing now?

(a) North-East
(b) North-West
(c) South-East
(d) South-West

View Answer
Ans.aj16

Clearly, A faces north-east direction.

17. From the original position given in the figure above ‘A’and ‘B’ moves one arm length clockwise and cross over to the diagonally opposite corners. ‘C’ and ‘D’ move one arm length anticlockwise and cross over the diagonally opposite corners. The original configuration A, D, B, C has now changed to :

(a) CBDA
(b) BDAC
(c) DACB
(d) BCAD

View Answer
Ans.aj17

New positions of A, B, C and D are shown in circle.
Hence, original configuration A, D, B, C has changed to
C, B, D,A.

18. From the positions in original figure. ‘A’ and ‘C’ move diagonally to opposite corners and then one side each clockwise and anticlockwise respectively. ‘D’ and ‘B’ move two sides each clockwise and anticlockwise respectively. Where is ‘A’ now?

(a) At the North-East corner
(b) At the North’:west corner
(c) At the South-West corner
(d) At the South-East corner

View Answer
Ans.d

j18

New positions of A, B, C and D are shown within the
circles. Clearly, A is at the south-east corner.

19. From the positions in original figure, ‘A’ and ‘C’ move diagonally to opposite corners and then one side each clockwise and anticlockwise, respectively. ‘D’ and ‘B’ move two sides each clockwise and anticlockwise,respectively. Where is ‘B’how?

(a) At the North-East comer
(b) At the North-West comer
(c) At the South-West corner
(d) At the South-East comer

View Answer
Ans.c
From the above figure, it is clear that B is at south-west
corner.

20. From the original position, D and B move one and a half length of sides, clockwise and anticlockwise, respectively.Which one of the following statements is true?

(a) Band D are both at the mid point between A and C
(b) D is at the mid point between A and C, and B is at the
corner originally occupied by C
(c) B is at the mid point between original position of .-..
and D and D is at the mid-point between original.
positions of Band C
(d) B is at the mid point between A and C, and D is at the
mid point between original positions of Band C

View Answer
Ans.cj20

B is at the mid point between original positions of A
D, and D is at the mid point between original positions
of B and C