Ch-13 Letter Series : Exercise 2


Directions for Q.no. 1 to 10: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in that order as one of the alternatives below it.
choose the correct alternative.

1. aab – ab – cabcca – bcab – c

(a) bbbc      (b) bbab      (c) cabc      (d) cbab

Answer & Solution

Ans.(d) The pattern of the series is aabc/abbc/abcc/aabc/abbc. In 1st block letter a is written twice, in 2nd block letter b is written twice and in 3rd block letter c is written twice.

2. ccbab – caa – bccc-a-

(a) babb      (b) bbba      (c) baab      (d) babc

Answer & Solution

Ans.(a) The pattern of the series is ccba/bbca/aabc/ccba/b, In each block of four letters, one letter is repeated twice.

3. ba- b-aabb – a–a-bb

(a) bbaabb      (b) ababba      (c) ababab      (d) bababa

Answer & Solution

Ans.(b) The pattern of the series is baab/baab/baab/baab/b. A block of four letters baab is repeated.

4. a-c-abb-a-bc-ab-ca.

(a) cbcaaa      (b) bccab      (c) bccaac      (d) bccacb

Answer & Solution

Ans.(d) The pattern of the series is abc/cab/bca/abc/cab/bca. Last letter of each previous block is taken to the beginning of successive block of three letters.

5. cab-a-c-bc-bc-b-ab

(a) bcbbab      (b) bcbbbc      (c) acacab      (d) cbaaac

Answer & Solution

Ans.(d) The pattern of the series is repetitive block cab/cab/cab of three letters.

6. cccbb- aa – cc – bbbaa – c

(a) acbc      (b) baca      (c) baba      (d) acba

Answer & Solution

Ans.(b) The pattern of the series is ccc, bbb, aaa, ccc, bbb, aaa/c.

7. – abb — bb-a-bbab -ba

(a) bababa      (b) bbabbb      (c) ababaa      (d) aaaabb

Answer & Solution

Ans.(b) A block of four letters babb is repeated. babb/babb/ babb/ ……,

8. ccb – c- bbc – b – cc– ccbb

(a) bccbbb      (b) bcccbb      (c) aaaaba      (d) bbbbbb

Answer & Solution

Ans.(a) A block of four letters ccbb is repeated. ccbb/ccbb/ ccbb/……

9. abca – bcaab – aa – caa – ca

(a) bbac      (b) bbaa      (c) acbb      (d) acac

Answer & Solution

Ans.(c) A block of four letters bcaa is repeated. a/bcaa/bcaa/ bcaa/ ….

10.b-b-bb–bbb-bb-b

(a) bbbbba      (b) bbaaab      (c) ababab      (d) aabaab

Answer & Solution

Ans.(c) A block of five letters babbb is repeated. babbb/ babbb.

Directions for Q. No. 11 to 15 : In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in that order as one of the alternatives below it.
Choose the correct alternative.

11. – aba – cabc- dcba- bab – a

(a) abdca      (b) cbadc      (c) abcdd      (d) cbdaa

Answer & Solution

Ans.(a) aababcabcd/dcbacbabaa. Letters of the series are written in reverse order in 2nd half. In other words, 1st and last, 2nd and 2nd last, 3rd and last but three letters are the same.

12. a – cdaab – cc – daa – bbb – ccddd

(a) bdbda      (b) bddca      (c) bbcad      (d) bbdac

Answer & Solution

Ans.(d) The pattern of the series is abcd/aabbccdd/ aaabbbcccddd. Each of letters abcd written in 1st block is wrjtten twice, three times in 2nd and 3rd block, respectively.

13. a – abbb – ccccd- ddccc – bb – ba

(a) abcda      (b) abdbc      (c) abdcb      (d) abcad

Answer & Solution

Ans.(c) The pattern of the series is aaa/bbbb/cccc/dddd/ cccc/bbbb/a:

14. – bcdbc – dcabd- bcdbc_dc_bd

(a) aaaaa      (b) ccccc      (c) bbbbb      (d) ddddd

Answer & Solution

Ans.(a) The pattern of the series is abcd/bcad/ cabd/abcd/ bcad/…. 2nd and 3rd letters of each previous block become 1st and 2nd letters of the successive block.

15. adb – ac – da – cddcb – dbc – cbda

(a) bccba      (b) cbbaa      (c) ccbba      (d) bbcad

Answer & Solution

Ans.(b) The pattern of the series is adbcacbdabcd/ bcbadbcacbda. Letters of the series are written in reverse order in 2nd half

Directions for Q. No. 16 to 20 : In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it.
Choose the correct alternative.

16. c- bba – cab – ac – ab – ac

(a) bcacb      (b) babcc      (c) abcbc      (d) acbcb

Answer & Solution

Ans.(d) Letters of the series are written in the reverse order in the 2nd half. cabbaccab/baccabbac.

17.  a-bc-c-abb-bcc-

(a) abbba      (b) accba      (c) cccbc      (d) cbbac

Answer & Solution

Ans.(b) The pattern of the series is aabcc/ccabb/bbcca.

18. -c- bd-cbcda-a-db-a

(a) bddcba      (b) daabbc      (c) cdbbca      (d) adabcd

Answer & Solution

Ans.(d) The pattern of the series is acdb/dacb/cdab/acdb/da

19. a- bc-a- bcda-ccd- bcd-

(a) bdbcba      (b) daabbc      (c) adbbad      (d) adabcd

Answer & Solution

Ans.(c) The pattern of the series is aabcd/abbcd/abccd/abcdd.

20. -cb-ca-bacb-ca-bac- d

(a) addddb      (b) addbbb      (c) bddddb      (d) bbbddd

Answer & Solution

Ans.(a) The pattern of the series is acbd/cadb/acbd/ cadb/acbd.

Directions for Q. No. 21 to 25 : In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternatives.

21. adb-ac- d – bcda- bcac-d

(a) bacbd      (b) cbadb      (c) dbacb      (d) acbda

Answer & Solution

Ans.(b) adbcacbd/abcd/adbcacdd

22. – bdbc – d – c – bd – cd

(a) dbdcd      (b) dcbcd      (c) bcdcb      (d) cdbcb

Answer & Solution

Ans.(d) cbdbcddbc/cbdbcd

23. ef – h- gfe – hef – ehgefg-

(a) ehhfg      (b) ggfhe      (c) ghgfh      (d) egffh

Answer & Solution

Ans.(c) efgh/hgfe/ghef/fehg/efgh

24. bc- b – c- ac- ab-ac

(a) aabac       (b) bbacb       (c) cabbc      (d) ccabc

Answer & Solution

Ans.(d) bcc/bcc/aac/bab/cac

In each group one letter is repeated 2 times

25. n – qn – nqt – tqqtn – n – tqt

(a) nnqtq      (b) qtnqt      (c) ttnqn      (d) qqtnt

Answer & Solution

Ans.(c) ntqn/tnqt/ntqq/tnqn/ntqt

In each group one letter is repeated 2 times

Directions for Q. No. 26 to 30 : In each of the following questions a letters series is given. Some of the letters of the series are missing. These missing letters are given in that order as one of the four alternatives below the series. Find out the correct alternatives.

26. ab – cabb – caa – bccab – cab – cc

(a) abbcc      (b) baabc      (c) bcbbb      (d) bcaac

Answer & Solution

Ans.(c) abb cabbcc/aabbcc/abb cabbcc

27. ab – a – bcabc – b – abbabb-

(a) bbacc      (b) aaccb      (c) bccaa      (d) bbcaa

Answer & Solution

Ans.(a) abb abbc/abc abc/abbabbc

28. b- acbda- bd -cb- a-

(a) baadc      (b) dcadc      (c) cbdca      (d) cdacb

Answer & Solution

Ans.(b) bdac/bdac/bdac/bdac

29. c- abbcc- bb-cab – c-abb

(a) abcca      (b) babac      (c) cbbca      (d) cacbc

Answer & Solution

Ans.(d) ccabb/ccabb/ccabb/ccabb

30. aac – a – cbab – b – accab – ba – cb

(a) bcacba      (b) acbaba      (c) cbcacb      (d) cabcab

Answer & Solution

Ans.(c) aacc ab.cbabcb/aaccabcbabcb