Ch.7 :- Logic Based Venn Diagrams :- Exercise 1


✦ Directions for Q. No. 1 to 5 : Each of the question given below has three items having certain relationship among them. The same relationship is expressed by sets of circles, each circle representing one item irrespective of its size.Match the items with right set of circles.

s1

1. Rivers, Canals, Perennial source of water.
(a) A     (b) B     (c) C     (d) D     (e) E

View Answer
Ans.(e)
Rivers and canals both are perennial sources of water,and hence both are included in it.

2. Rings, Ornaments, Diamond rings.
(a) C     (b) B     (c) A     (d) D     (e) E

View Answer
Ans.(a)
Ring is a part of ornament and diamond ring is a variety of ring.

3. Women, Married persons, Wives who work.
(a) A     (b) C     (c) D     (d) B     (e) E

View Answer
Ans.(d)
Small circle in Fig. B represents wives who work,because wives who work are a part of married persons as well as women.

4. Computer skilled, Graduates, Employed.
(a) A     (b) D     (c) B     (d) E     (e) C

View Answer
Ans.(b)
All the three items are interrelated i.e., computer skilled may and may not be graduate as well as employed.

5. Students, First divisioners, Third divisioners.
(a) B     (b) C     (c) D     (d) A     (e) E

View Answer
Ans.(e)
Because first divisioners and third divisioners both are the parts of students.

✦ Directions for Q. No.6 to 10 : Rach question given below contains three groups of items. You are to choose from the following five numbered diagrams, the diagram that depicts the correct relationship among the three groups of items in each of the question.

s2

6. Vegetable, Fruit, Brinjal

View Answer
Ans.
Brinjal is vegetable and hence included in it. Fruit is unrelated to both of them.

7. Door, Window, House

View Answer
Ans.
Door and window both are the parts of house.

8. Honest, Intelligent, Poor

View Answer
Ans.
All the three items are interrelated.

9. Car, Train, Automobile

View Answer
Ans.
Car is an automobile and train is unrelated to both of them

10. Zinc, Copper, Iron

View Answer
Ans.
All the three are unrelated to one another.

✦ Directions for Q. No. 11 to 20 : In each of the following questions, select the diagram out of the five that best represents the relationship among the items given in the question.

s3

11. Book, Novel, Pen

View Answer
Ans.
Novel is a book and pen is unrelated to both of them.

12. Police, Doctor, Female

View Answer
Ans.
Some of the females are in police and are doctors also,but police and doctors are unrelated to each other.

13. Mammal, Cow, Man

View Answer
Ans.
Cow is a mammal and man is unrelated to both of them.

14. Horse, Hen, Animal

View Answer
Ans.
Horse is animal and hen is unrelated to both of them.

15. Woman, Wife, Daughter

View Answer
Ans.
Both wife and daughter are women.

16. Medicine, Male, Surgeon

View Answer
Ans.
Males and surgeons share common relationship between each other and medicine is unrelated to both the class.

17. Keyboard, Monitor, Mouse

View Answer
Ans.
All the three are the parts of computer and unrelated to one another.

18. Educated persons, Engineers, Doctors

View Answer
Ans.
Both doctors and engineers are educated persons.

19. Dogs, Pets, Cats

View Answer
Ans.
Some dogs and some cats are pets not all of them.

20. Girls, Healthy, Health Club.

View Answer
Ans.
Some girls may be healthy

✦Directions for Q. No. 21 to 30 : Out of the four alternatives in each of the following questions, three alternatives are such that the three words in each are related’ among themselves in one of the five ways represented by (A), (B), (e), (D) and (E) below. And one of the alternatives
represents a relationship which is not represented by any of the figures given below. The relationship! that”complies this condition is your answer.

S4

21.
(a) Army, General, Colonel
(b) Boy, Student, Player
(c) Painter, Scholar, Table
(d) Man, Typist, Peon.

View Answer
Ans.(c)
Painter, scholar and able is a relationship in which painter and scholar share relationship to each other and table is unrelated to both of them and this is represented by the Fig. Since we don’t have this in any of the options, hence (c) is the correct answer

s14

22.
(a) Hen, Dog, Cat
(b) Body, Ear, Mouth
(c) Bed, Ward, Nurse
(d) Tiger, Animal, Carnivorous.

View Answer
Ans.(a)
Hen, Dog, Cat, all the three items are unrelated to each other and are represented by the Fig. Since this relationship is not represented by any of the figures,hence (c) is the correct answer

s6

23.
(a) Mineral, Iron, Copper
(b) Dean, Painter, Singer
(c) Seed, Leaf, Root
(d) Piston, Engine, Wheel

View Answer
Ans.(c)
Seed, leaf and root are unrelated to each other, hence the relationship is as shown in the figure above. Other
have a relationship as defined by

24.
(a) Director, Engineer, Musician
(b) Apple, Orange, Mango
(c) Fruit, Mango, Grass
(d) Oxygen, Air, Water

View Answer
Ans.(b)
Apple, Mango and Orange are unrelated to each other

25.
(a) Bed, Ward, Hospital
(b) Boy, Girl, Player
(c)Copper, Zinc, Iron
(d) Book, Page, Paragraph

View Answer
Ans.(e)
Copper, Zinc and Iron are completely unrelated to eac,other

26.
(a) Atmosphere, Air, Oxygen
(b) Boy, Girl, Student
(c) Man, Worker, Garden
(d) Animal, Dog, Cat

View Answer
Ans.(c)
This relationship can be represented by the Fig which is different from the diagrammatic representation
of the other three.

s7

27.
(a) Body, Hand, Finger
(b) Mammal, Nurse, Woman
(c) Cereal, Wheat, Rise
(d) Males, Cousins,Nephews

View Answer
Ans.(d)
Nephews are males and hence form a subset of it.Cousins may be and may not be males and nephews.And this relationship is represented by the Fig.This relationship is not represented by any of the options and hence it is our answer.

S8

28.
(a) Star, Moon,Mars
(b) Professor, Scholar, Politician
(c) Nurse, Doctor, Woman
(d) Swimmer, Carpenter, Singer

View Answer
Ans.(a)
All three come from three different groups of entities which is not the case with the other options.

29.
(a) Animal, Mammal, Cow
(b) Colour, Cloth, Merchant
(c) Colour, Red, Blue
(d) Male, Horse, Mare.

View Answer
Ans.(b)
Colour, Ans.cloth and merchant are unrelated terms. Hence,they form different group of entities.

30.
(a) Periodicals, Weekly, Book
(b) Mineral, Copper, Wood.
(c) Doctors, Human beings, Married People
(d) Army, Doctors, Engineers.

View Answer
Ans.(c)
This relationship can be represented by the Fig Since this relationship can not be shown by any of the figures, (A), (B), (C), (D) and (E), hence it is the correct answer.

s9

✦ Directions for Q. 31 No. 40 to : Each of the questions “given below contains three groups of items. You have to choose from the following five numbered diagrams, the’diagram that depicts the correct relationship among the three , ‘groups of items in each of the question.

s15

31. Pop, Songs, Classical
(a) C     (b) E     (c) D     (d) A     (e) B

View Answer
Ans.(e)
A song may be classical or pop or of any other type.

32. Maize, Sugarcane, Crops
(a) A      (b) B      (c) C     (d) D     (e) E

View Answer
Ans.(d)
Both maize and sugarcane are the crops.

33. Birds, Owls, Elephants
(a) A      (b) B      (c) C      (d) D      (e) E

View Answer
Ans.(e)
Owl is a bird and elephant is not related to both of them.

34. Apples, Mangoes, Oranges
(a) A       (b) B      (c) C     (d) D      (e) E

View Answer
Ans.(c)
All the three items are unrelated to one another.

35. Asia, Delhi, India
(a) A      (b) B       (c) C     (d) D     (e) E

View Answer
Ans.(a)
India is in Asia and Delhi is in India.

36. Lawyers, Women, Doctors
(a) A     (b) B     (c) C     (d) D     (e) E

View Answer
Ans.(b)
Some of the lawyers and doctors may be women.

37. Brinjal, Glass, Spoon
(a) A     (b) B     (c) C     (d) D     (e) E

View Answer
Ans.(c)
All the three items are unrelated to one another.

38. Pen, Stationery, Powder
(a) A     (b) B     (c) C     (d) D     (e) E

View Answer
Ans.(e)
Pen is stationery and powder is not related to both of them.

39. Vehicle, Car, Jeep
(a) A     (b) B     (c) C     (d) D     (e) E

View Answer
Ans.(d)
Both car and jeep are vehicles.

40.Year, Month, Day
(a) A     (b) B     (c) C    (d) D    (e) E

View Answer
Ans.(a)
Year contains months and the month contains days.