Ch.7 :- Logic Based Venn Diagrams :- Exercise 2


✦ Directions for Q. No. 1 to 10 :Each of the questions given below contains three items. These items mayor may not have some relation with one another. Each group of the items may fit into one of the diagrams a, b, c, d, and e. You have to indicate, which group of items in each of these questions correctly fits into which of the diagram.

s11

1. Universe, Earth, Europe.

View Answer
Ans.(b)
Universe contains Earth and Earth contains Europe.

2. Picture, TV, Radio.

View Answer
Ans.(a)
Picture is there in TV and radio is not related to both of them

3. Living beings, Animals, Men.

View Answer
Ans.(e)
Both animal and men are living beings but not related to each other.

4. Radio, TV, Cinema-hall.

View Answer
Ans.(d)
All the three items are unrelated to one another .

5. Residence, Resident, Road.

View Answer
Ans.(a)
Resident lives in the residence and road is not related to both-residence and resident.

6. Copy, Stationery, Car.

View Answer
Ans.(a)
Copy is a part of stationery and car is not related to both of them.

7. Coal mines, Factory, Field;

View Answer
Ans.(e)
Both coal mines and factory are located in the field.

8. Clothes, Sari, Dhoti

View Answer
Ans.(e)
Sari and dhoti are both clothes of different types.

9. Chapter, Book, Topic.

View Answer
Ans.(b)
A book has chapters and a chapter has topics.

10. Boys, Class, Girls.

View Answer
Ans.(e)
A book has chapters and a chapter has topics.

✦ Directions for Q. No. 11 to 20: Each of the questions given below contains three items which are represented below by circles, irrespective of their sizes. Your task is to match the right set of items with the right set of circles on the basis of their relationships.

s12

11. Oxygen, Atmosphere, Nitrogen
(a) B    (b) A    (c) E    (d) F    (e) C

View Answer
Ans.(e)
Both oxygen and nitrogen are present in the atmosphere.

12. Water Nitrogen Hydrogen.
(a) B    (b)    C    (c) A    (d) F    (e) D

View Answer
Ans.(c)
Water contains hydrogen. Nitrogen is not related to any of them.

13. Kitchen Clean,Hotel
(a) E    (b) D    (c) A    (d) B    (e) F

View Answer
Ans.(b)
A Clean place may be either a Kitchen or a Hotel.

14.Cloud,River,Mountain
(a) C    (b) B    (c) F    (d) A    (e)E

View Answer
Ans.(b)
All the three are unrelated to one another.

15. Sentence,Word,Letter
(a) F    (b)    C    (c)    E (d)    B    (e) A

View Answer
Ans.(a)
A Sentence has words and word has letter.

16. Boys,Colleges,Infants
(a) A    (b)  C     (c)  E     (d)  B     (e) F

View Answer
Ans.(a)
A College has boys but not infants.

17. Clock,Dial,Stereo
(a) A    (b) B    (c) C    (d) D    (e) E

View Answer
Ans.(a)
A clock has a dial and stereo is not related to both of them.

18. Vegetable,Potato,Rotten
(a) C    (b) B    (c) D    (d) E    (e) F

View Answer
Ans.(d)
Potato is a vegetable and both of them may be and or may not be rotten.

19. Mother,fatty,Father
(a) A    (b) B    (c) C    (d) D    (e) E

View Answer
Ans.(d)
Both father and mother may be or may’not be fatty.

20. Shell,Apple,Nut
(a) A    (b) B    (c) C    (d) D    (e) E

View Answer
Ans.(a)
Shell has nut in it and apple is not related to both of them.

✦ Directions for 21 to 25 :Each of the question below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkages.Each group of elements may fit into one of the diagrams. (A) ,(B) ,(C) ,(D), and (E) you have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagram.

s13

21. Football, Player, Field

View Answer
Ans.
Football, players and field all are different.

22. Mercury, Metal, Zinc

View Answer
Ans.
Mercury and zinc are different but both are metals.

23. Intuition, Intelligence, Insight

View Answer
Ans.
Intuition and insights, both are different but form parts of intelligence.

24. Teacher, Parents, Guardian

View Answer
Ans.
Teacher, guardians and parents, all of these can be related with each other.

25. Fruit, Tree, Flower

View Answer
Ans.
Fruits and flowers are different but both grow from tree.

TYPE-2

In this type of questions, geometrical figures are given that represent different classes.These different classes share some common relationship. Candidates are then asked questions based on such relationships. Following examples will help you know the pattern of such questions.

✦ Directions for Q. No. 26 to 28 : Study the figures ‘given below. It shows that how many men and women in a certain area are educated and employed. Each part of the figure is numbered. Your work is to answer the questions that are given at the end.

m2

26.Which number depicts educated unemployed men ?
(a) 2     (b) 1    (c) 4    (d) 3    (e) None of these

View Answer
Ans.(c)
From the Fig. it is clear that the portion which is common to men and educated persons but uncommon to women and employed contains number 4. Therefore,number 4 depicts educated unemployed men. Hence, our answer is (c).

27. What does number 5 depict?
(a) Educated unemployed women.
(b) Uneducated unemployed women.
(c) Uneducated employed women.
(d) Educated employed women.

View Answer
Ans.
The area containing number 5 is common to the square and triangle and square and triangle represent, educated and women, respectively. Hence, the number 5 depicts educated unemployed women.

28. Uneducated employed men are depicted by the number
(a) 4     (b) 3     (c) 2     (d) 1     (e) None of these

View Answer
Ans.(c)
The area which is common to circle and parallelogram represents the employed men who are not educated. And this area contains number 2. Therefore, our answer is (c)