Ch.8 :- Sitting Arrangement :- Exercise 1


✦Directions for Q. No. 1 to 3 : These questions are based on the information given below: Four ladies A, B, C and D and four gentlemen E, F, G and Hare sitting in a circle round a table facing each other.

(i) No two ladies or two gentlemen are sitting side by side.
(ii) C, who is sitting between G and E, is facing D.
(iii) F is between D and A and is facing G.
(iv) H is to the right of B.

1. Who is sitting to the left of A?
(a) E     (b) F     (c) G    (d) H     (e) None of these

View Answer
Ans.(b)
On the basis of information given in the question the sitting arrangement of the persons will be as given below:

t5

From the Fig. it is clear that F is sitting to the left of A.

2. E is facing whom?
(a) F     (b) B     (c) G    (d) H     (e) None of these

View Answer
Ans.(d)
On the basis of information given in the question the sitting arrangement of the persons will be as given below:

t5
E is facing H.

3. Who are immediate neighbours of B ?
(a) G and H
(b) E and F
(c) E and H
(d) F and H
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
On the basis of information given in the question the sitting arrangement of the persons will be as given below:

t5
G and H are immediate neighbours of B.

✦ Directions for Q. No.4 to 5: These questions are based on the information given below:A group of seven singers, facing the audience, are standing in a line on the stage as follows :

(i) D is to the right of C
(ii) F is standing beside G
(iii) B is to the left of F
(iv) E is to the left of A
(v) C and B have one person between them
(vi) A and D have one person between them

4. Who is on the extreme right?
(a) D     (b) F     (c) G    (d) E     (e) None of these

View Answer
Ans.(c)
On the basis of information, we have the arrangement of the singers in a line as under:

t6
Singer G is to the extreme right of the line.

5. If we start counting from the left, on which number is C?
(a) 1st     (b) 2nd     (c) 3rd     (d) 5th     (e) None of these

View Answer
Ans.(c)
On the basis of information, we have the arrangement of the singers in a line as under:

t6

C is the third from the left.The original sitting position is as follows

✦ Directions for Q. No. 6 to 8 : These questions are based on the information given below: Six girls are sitting in a circle. Sonia is sitting opposite to Radhika. Poonam is”sitting right of Radhika but left of Deepti.Monika is sitting left of Radhika. Kamini is sitting right of Sonia and left of Monika. Now Deepti and Kamini, Moni and Radhika mutually exchange their positions.

6. Who will be opposite to Sonia?
(a) Radhika
(b) Monika
(c) Kamini
(d) Sonia
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

t7

After changing the positions of Deepti with Kamini and Monika with Radhika as given in the question, we have the order of sitting of girls as given in the Fig.

t8

Monika will be opposite to Sonia

7. Who will be sitting left of Kamini ?
(a) Poonam
(b) Deepti
(c) Radhika
(d) Sonia
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)

t7

After changing the positions of Deepti with Kamini and Monika with Radhika as given in the question, we have the order of sitting of girls as given in the Fig.

t8

Poonam will be sitting just left of Kamini

8. Who will be sitting left of Deepti ?
(a) Sonia
(b) Monika
(c) Radhika
(d) Poonam
(e) Can’t be determined

View Answer
Ans.(a)

t7

After changing the positions of Deepti with Kamini and Monika with Radhika as given in the question, we have the order of sitting of girls as given in the Fig.

t8

Sonia will be sitting just left of Deepti

✦Directions for Q. No. 9 to 11 : Read the follow in information carefully and then answer the questions the follow:Six girls A, B, K, D, E and P are standing in a row. B is between D and P. A does not stand next to either P or D. K does n stand next to D. E stands between A and K.

9. P stands between
(a) Band K
(b) E and A
(c) D and B
(d) A and K
(e) Can’t be determined

View Answer
Ans.(a)

t7

On the basis of the informations given in the question, we have the arrangement of standing as per the Fig.

t9

P stands between B and K

10. Who occupy the extreme ends of the row?
(a) D and E
(b) D and A
(c) A and P
(d) Band E
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

t7

On the basis of the informations given in the question, we have the arrangement of standing as per the Fig.

t9

From the figure it is clear that D and A occupy the extreme ends of the row.

11. K stands between
(a) P and B
(b) P and D
(c) P and E
(d) E and A
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)

t7

On the basis of the informations given in the question, we have the arrangement of standing as per the Fig.

t9
K stands between P and E

✦Directions for Q. No. 12 to 15 : Read the following information carefully and then answer the questions that follow:
Six persons are sitting in a circle.A is facing B. B is to the right of E and left of C. C is to the left of D. F is to the right of A Now D exchanges his seat with F, and E with B.

12. Who will be sitting to the left of D?
(a) B     (b) D     (c) E    (d) A     (e) None of these

View Answer
Ans.(d)
After interchanging the positions of D with F and E with B, we have the sitting arrangement as given in Fig.

t10

It is clear from the figure that A is to the left of D

13. Who will be sitting to the left of C ?
(a) E     (b) F     (c) A    (d) B     (e) Can’t be determined

View Answer
Ans.(a)
After interchanging the positions of D with F and E with B, we have the sitting arrangement as given in Fig.

t10

E is sitting to the left of C

14. Who will be sitting opposite of A?
(a) E     (b) F     (c) D    (d) B     (e) None of these

View Answer
Ans.(a)
After interchanging the positions of D with F and E with B, we have the sitting arrangement as given in Fig.

t10

E is sitting opposite to A

15. Who will be sitting opposite to C ?
(a)C     (b)D     (c)B    (d) A     (e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(b)
After interchanging the positions of D with F and E with B, we have the sitting arrangement as given in Fig.

t10

D is sitting opposite to C.

✦ Directions for Q. No. 16 to 19 : These questions are
based on the information given below:
six persons P, Q, R, S, T and U are sitting in a circle facing one
another front to front. P is sitting in front of Q. Q is sitting to
the right of T and left of R P is to the left of U and right of S.

16. Who is sitting opposite to R ?
(a)P     (b)Q     (c)S    (d)T    (e)U

View Answer
Ans.(e)
Fig. shows the exact positions in the sitting arrangement.

t11
U is sitting opposite to R

17. Who is sitting opposite to S ?
(a) U     (b) T     (c) R     (d) Cannot be determined

View Answer
Ans.(b)
Fig. shows the exact positions in the sitting arrangement.

t11

T is sitting opposite to S.

18. Who is sitting between P and R ?
(a) S     (b) T     (c) U     (d) Q     (e) None

View Answer
Ans.(a)
Fig. shows the exact positions in the sitting arrangement.

t11

S is sitting between P and R

19. If the positions of P and R are changed, who will be sitting between Sand U ?
(a) P     (b) R     (c) Q     (d)T     (e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(b)
Fig. shows the exact positions in the sitting arrangement.

t11

R will be sitting between Sand U.

✦ Directions for Q. No. 20 to 22 : These questions are based on the information given below:
five persons are standing in a queue. One of the two persons at the be extreme ends is a Professor and the other is a Businessman. An Advocate is standing to the right of a Student. A Author is co the left of the Businessman. The Student is between the Professor and the Advocate.

20. Counting from the left, the Author is at which place?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)

On the basis of the information given for the questions, we have the arrangement of standing order of persons as given in the fig.

t13

Author is fourth from the left.

21. Which of the following is in the middle of the queue?
(a) Professor
(b) Advocate
(c) Student
(d) Businessman
(e) Author

View Answer
Ans.(b)

On the basis of the information given for the questions, we have the arrangement of standing order of persons as given in the fig.

t13

Advocate is in the middle of queue.

22. If Advocate and the Businessman exchange their positions, and also the Author and the Student, then who will be standing to the left of Student?
(a) Author
(b) Businessman
(c) Professor
(d) Advocate
(e) Student

View Answer
Ans.(b)
On the basis of the information given for the questions, we have the arrangement of standing order of persons as given in the fig.

t13

Businessman will be to the left of student if advocate and businessman, author and student exchange their positions.

✦ Directions for Q. No. 23 to 25 : Read the following information carefully and answer the questions that follow: A, B, C, D, E, F and G are playing cards sitting in a circle.
(i) F is 2nd to the right of G
(ii) B is the neighbour of F but not of E
(iii) E, the neighbour of C, is 4th to the right of G
(iv) D is between E and A

23. Who is fourth to the left of G ?
(a) D     (b) E    (c) C    (d) Cannot be determined     (e)Non of these

View Answer
Ans.(c)
Fig. shows the correct sitting order of the persons around the circular table on the basis of the information given for the questions.

t14

Person C is fourth to the left of G.

24. Who is to the left of G ?
(a) A     (b) C     (C) B     (d)Non of these    (e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(a)
Fig. shows the correct sitting order of the persons around the circular table on the basis of the information given for the questions.

t14

Person A is to the left of G.

25. Who are the neighbours of F?
(a) E and C
(b) F and B
(c) A and B(d) C and B
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Fig. shows the correct sitting order of the persons around the circular table on the basis of the information given for the questions.

t14

C and Bare the neighbours of F.

✦Directions for Q. No. 26 to 27 : Read the information given below and then answer the questions that follow: Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a circle facing the center. B is sitting between G and D. H is third to the left of B and second to the right of A. C is sitting between A and G and Band E are not sitting opposite to each other.

26. Who is third to the left of D ?
(a) F     (b) E     (c) A     (d) Cannot be determined     (e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Fig. shows the correct position of persons sitting around the circular table

tt1

F is third to the left of D.

27. Which of the following statements is not correct?
(a) D and A are sitting opposite to each other.
(b) C is third to the right of D.
(c) E is sitting between F and D.
(d) A is sitting between C and F.
(e) E and C are sitting opposite to each other.

View Answer
Ans.(c)
Fig. shows the correct position of persons sitting around the circular table

tt1

E is sitting between Hand D. Hence, alternative (c) is not correct.

✦ Directions for Q. No. 28 to 30 : Study the following information to answer the given questions:
(i) Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are seated in a circle facing the center.
(ii) D is between Band G and F is between A and H.
(iii) E is second to the right of A.

28. Which of the following is A’s position?
(a) Left of F
(b) Right of F
(c) Between E and F
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
On the basis of the information given for the questions, we have the sitting arrangement of the persons as given in the Fig.

tt2

A is sitting to the right of F

29. Which of the following informations are not required to ascertain the position of C ?
(a) (i)
(b) Either (ii) or (iii)
(c) (iii)
(d) (iv)
(e) All are required

View Answer
Ans.(e)
On the basis of the information given for the questions, we have the sitting arrangement of the persons as given in the Fig.

tt2

All informations given in the questions are required to ascertain the position of C.

30. Which of the following is C’s position?
(a) Between E and F
(b) Between G and E
(c) Second to the left of B
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
On the basis of the information given for the questions, we have the sitting arrangement of the persons as given in the Fig.

tt2

C is sitting between A and E.

✦ Directions for Q. No. 31 to 35 :Read the following information carefully and answer the questions that follow:
(i) Six flats on a floor in two rows facing north and south are allotted to P, Q, R, S, T and U.
(ii) Q gets a north facing flat and is not next to S.
(iii) Sand U get diagonally opposite flats.
(iv) R next to U, gets a south facing flat and T gets a north
facing flat.

31. Whose flat is between Q and S ?
(a) T     (b) U     (c) R     (d) P     (e) Data inadequate

View Answer
Ans.(a)
On the basis of the information,the position of all the six flats can be shown as given in the Fig

tt3

T’s flat is between Q and S.

32. The flats of which of the other pair than SU, is diagonally opposite to each other?
(a) PT     (b) QP     (c) QR      (d) TS     (e) None of these

View Answer
Ans.(b)
On the basis of the information,the position of all the six flats can be shown as given in the Fig

tt3

Apart from SU, PQ are diagonally opposite to each other.

33. If the flats of T and P are interchanged, whose flat will be next to that of U ?
(a) Q     (b) T     (c) P    (d) R     (e) None of these

View Answer
Ans.(d)
On the basis of the information,the position of all the six flats can be shown as given in the Fig

tt3

After interchanging T and P, R’s position does not change and R is next to U.

34. Which of the combination get south facing flats?
(a) URP     (b) UPT     (c) QTS     (d) Data inadequate t      (e) None of these

View Answer
Ans.(a)
On the basis of the information,the position of all the six flats can be shown as given in the Fig

tt3

URP get the south facing flats.

35. To arrive at the answers to the above questions, which of the following statements can be dispensed with?
(a) None     (b) (i) only     (c) (ii) only     (d) (iii) only     (e) None of these

View Answer
Ans.(a)
On the basis of the information,the position of all the six flats can be shown as given in the Fig

tt3

All the informations are required to answer the question.