Ch.8 :- Sitting Arrangement :- Exercise 2


✦Directions for Q. No. 1 to 5 : Study the following information to answer the questions given below:
(i) Eight persons E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table- two on each side.
(ii) There are three lady members and they are not seated next to each other.
(iii) J is between Land F.
(iv) G is between I and F.
(v) H, a lady member, is second to the left of J.
(vi) F, a male member, is seated opposite to E, a lady member.
(vii) There is a lady member between F and I.

1. Who among the following are the three lady members?
(a) E, Hand J
(b) E, G and J
(c) G, Hand J
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
On the basis of the information given for the questions, the positions of all the eight persons sitting around the square table is as in the Fig.

tt4

It is clear from the figure that the three lady members are H, E, G. Since none of the options shows this combination, hence option (e) is the correct answer..

2. Which of the following is true about J ?
(a) J is a male member
(b) J is a female member
(c) Sex of J cannot be determined
(d) Position of J cannot be determined
(e) None of the these

View Answer
Ans.(a)
On the basis of the information given for the questions, the positions of all the eight persons sitting around the square table is as in the Fig.

tt4

It is clear that J is a male member.

3. Who among the following is’seated between E and H?
(a) I
(b) J
(c) F
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
On the basis of the information given for the questions, the positions of all the eight persons sitting around the square table is as in the Fig.

tt4

K is sitting between E and H.

4. Who among the following is to the immediate left of F?
(a) G
(b) J
(c) I
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
On the basis of the information given for the questions, the positions of all the eight persons sitting around the square table is as in the Fig.

tt4

J is sitting immediately left of F.

5. How many persons are seated between K and F ?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
On the basis of the information given for the questions, the positions of all the eight persons sitting around the square table is as in the Fig.

tt4

There are three persons seated between K and F.

6. There are six houses in a row. Mr. Lal has Mr. Bhasin and Mr. Sachdeva as neighbours. Mr. Bhatia has Mr. Gupta and Mr. Sharma as neighbours. Mr. Gupta’s house is not next to Mr. Bhasin or Mr. Sachedava and Mr. Sharma does not live next to Mr. Sachedeva. Who are Mr.Bhasin’s next door neighbours ?
(a) Mr. Lal and Mr. Bhasin
(b) Mr. Lal and Mr. Sachdeva
(c) Mr. Sharma and Mr. Lal
(d) Only Mr. Lal
(e) None of the above

View Answer
Ans.(c)
We see from the Fig. that Mr. Bhasin’s next door neighbours are Mr. Lal and Mr. Sharma

tt5

✦Directions for Q. No. 7 to 11 :Read the following information and answer the questions given below:
(i) A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a row facing North.
(ii) A is fourth to the right of E.
(iii) H is fourth to the left of D.
(iv) C and F, which are not at the ends, are neighbours Band E, respectively.
(v) H is next to the left of A and A is the neighbour of B.

7. What is the position of F?
(a) Next to the right of E
(b) Next to the right of G
(c) Sixth to the right of D
(d) Between G and H
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
The order of sitting of all the eight persons which satisfies all the conditions will be as in the Fig.

tt6

It is clear from the above order that F is next to the right of E

8. Which of the following statements is not true ?
(a) G is the neighbour of Hand F.
(b) B is next to the right of A.
(c) E is at left end
(d) D is next to the right of B
(e) None of the above

View Answer
Ans.(d)

The order of sitting of all the eight persons which satisfies all the conditions will be as in the Fig.

tt6

Statement D is wrong because C is next to the right of B

9. Who is/are the neighbour/(s) of D?
(a) F alone
(b) C alone
(c) Band C
(d) Can not be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
The order of sitting of all the eight persons which satisfies all the conditions will be as in the Fig.

tt6

Because D is to the extreme right hence has only one neighbour C.

10. Which of the following statements is not true ?
(a) H is second to the right of F.
(b) E is fourth to the left of A.
(c) D is fourth to the right of H.
(d) A is third to the left of D.
(e) Non of the above

View Answer
Ans.(e)
The order of sitting of all the eight persons which satisfies all the conditions will be as in the Fig.

tt6

All the statements are correct.

11. Who are sitting at the ends?
(a) E and C
(b) F and D
(c) G and B
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
The order of sitting of all the eight persons which satisfies all the conditions will be as in the Fig.

tt6

E and D are sitting at the extreme ends.

✦ Directions for Q. No. 12 to 13 : Read the following information carefully to answer the questions given below: Eight friends P, Q, R, S, T, U, V and Ware sitting around a circular table facing center. Q is sitting between V and S. W is third to the left of Q and second to the right of P. R is sitting between P and V. Q and T are not sitting opposite to each other.

12. Which of the following statement is not correct?
(a) S and P are sitting opposite to each other.
(b) V and Q are not sitting opposite to each other.
(c) Rand T are sitting opposite to each other.
(d) U and Q are sitting opposite to each other.
(e) None of the above

View Answer
Ans.(e)
Correct position of eight friends have been shown in the Fig.

tt7

On the basis of given information and the figure as one,all the alternatives are correct.

13. Who is third to the left of S ?
(a) U
(b) P
(c) T
(d) S
(e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(a)
Correct position of eight friends have been shown in the Fig.

tt7

U is third to the left of S.

✦ Directions for Q. No. 14 to 17 : Read the following information carefully and then answer the questions given below it: Five friends A, B, C, D and E are sitting on a bench.
(i) A is sitting next to B.
(ii) IT s sitting next to D
(iii) D is not sitting with E.
(iv) E is on the left end of the bench.
(v) C is on second position from right.
(vi) A is on the right side of B and to the right side of E.
(vii) A and C are sitting together.

14. At what position is A sitting?
(a) Between B and C
(b) Between D and C
(c) Between E and D
(d) Between C and E

View Answer
Ans.(a)
Fig.shows the correct position of five persons sitting in a now

tt8

A is sitting between Band C

15. Who is sitting at the center?
(a) A     (b) B     (c) C     (d) D    (e) E

View Answer
Ans.(a)

tt8
Fig.shows the correct position of five persons sitting in a now

A is sitting at the centre of the now.

16. What is the position of B ?
(a) Second from right
(b) Center
(c) Extreme left
(d) Second from left
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Fig.shows the correct position of five persons sitting in a now

tt8

Bis sitting second from the left.

17. What is the position of D ?
(a) Extreme left
(b) Extreme right
(c) Third from left
(d) Second from left
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Fig.shows the correct position of five persons sitting in a now

tt8

D is sitting at the extreme right of the bench.

✦ Directions for Q. No. 18 to 22 : Study the following infermation carefully and answer the questions given below it :
(i) Eleven students A, B, C, D, E, F, G, H, I, J and K are sitting in a row of the class facing the teacher.
(ii) D, who is to the immediate left of F, is second to the right to f C.
(iii) A, is second to the right of E, who is at one of the ends.
(iv) J is the immediate neighbour of A and B and third to the left of G.
(v) H is to the immediate left of D and third to the right of I.

18. Who is sitting in the middle of the row?
(a) C     (b) I     (c)B     (d) G     (e) None of these

View Answer
Ans.(b)
Eleven students occupy the position in a row as shown in the Fig.

tt9

It is clear from the figure drawn above on the basis of the information that student I is sitting in the middle
of the now.

19. Which of the following group of friends is sitting to the right of G?
(a) IBJA
(b) ICHDF
(c) CHDF
(d) CHDE
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
Eleven students occupy the position in a row as shown in the Fig.

tt9

CHDF are sitting to the right of G.

20. In the above sitting arrangement, which of the following statements could be dispessed with?
(a) (i)     (b) (ii)     (c) (iii)     (d) (iv)     (e) None

View Answer
Ans.(e)
Eleven students occupy the position in a row as shown in the Fig.

tt9

All informations are required to know the positions of all the students in now.

21. Which of the following statements is true in the above sitting arrangement?
(a) There are three students sitting between D and G.
(b) G and C are neighbours sitting to the immediate right of H.
(c) B is sitting between J and I.
(d) K is sitting between A and J.
(e) None of these.

View Answer
Ans.(c)
Eleven students occupy the position in a row as shown in the Fig.

tt9

B is sitting between J and I.

22. If E and D, C and B, A and Hand K and F interchange their positions, which of the following pair of students is sitting at the end ?
(a) D and E
(b) E and f
(c) D and K
(d) K and F
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
Eleven students occupy the position in a row as shown in the Fig.

tt9

D and K will be sitting at the two ends if the positions as given in the question are interchanged

✦ Directions for Q. No. 23 to 25 :Read the following information to answer the questions based on it.Seven letters are arranged in a line as follow.
(i) E and F have one letter between the.
(ii) G is to the right of A.
(iii) B is to the immediate left F.
(iv) There is one letter between D and A.
(v) D is not G neighbour.
(vi) G and F have two letters F between them

23. Which letter is second to the I of letter A ?
(a) C
(b) B
(c) D
(d) E
(e) F

View Answer
Ans.(c)
Seven letters arranged in a line have been shown in the Fig. on the basis of the informations given in the question

f1
Letter D is second to the left of letter A.

24. Which letter will be exactly in the middle of the letter series so obtained?
(a) D
(b) A
(c) E
(d) F
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
Seven letters arranged in a line have been shown in the Fig. on the basis of the informations given in the question

f1

Letter G is in the middle of the letter arrangement.

25. Which pair of the letters is adjacent to the letter B ?
(a) A and C
(b) G and D
(c) E and F
(d) C and A
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
Seven letters arranged in a line have been shown in the Fig. on the basis of the informations given in the question

f1

Letters E and F are adjacent to B.

✦ Directions for Q. No. 26 to 27 :Read the following information carefully and then answer the questions given below:
Seven boys A, B, C, D, E, F and G are standing in a line.
(i) G is between A and E.
(ii) F and A have one boy between them.
(iii) E and C have two boys between them.
(iv) D is to the immediate right of F.
(v) C and B have three boys between them.

26. Who is second from left ?
(a) C
(b) G
(c) E
(d) A
(e) B

View Answer
Ans.(C)
Fig. shows the correct position of all the seven boys in the row.

f2

E is second from the left.

27. C is standing between:
(a) A and F
(b) D and G
(c) A and D
(d) F and G
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
Fig. shows the correct position of all the seven boys in the row.

f2

C is standing between A and F.

✦ Directions for Q. No. 28 to 32: Read the following information. and then answer the questions below: Ten students A, B, C, D, E, F, G, H, I and J are sitting in a row facing West.
(i) Band F are not sitting on either of the edges.
(ii) G is sitting to the left of D and H is sitting to the right of J.
(iii) There are four persons between E and A.
(iv) I is to the North of B and F is to the South of D.
(v) J is in between A and D and G is in between E and F.
(vi) There are two persons between H and C.

28. Who is sitting at the seventh place counting from the left ?
(a) H
(b) C
(c) J
(d) Either H or C
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
Fig shows the order of sitting arrangement of the ten students. On the basis of information exact positions of C and H cannot be determined. However,they will occupy either first or fourth places from the right end.

d1

he exact position of Hand C is not known. However, they will occupy either seventh or tenth position from the left end.

29. Who among the following is definitely sitting at one of the ends?
(a) C
(b) H
(e) E
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
Fig shows the order of sitting arrangement of the ten students. On the basis of information exact positions of C and H cannot be determined. However,they will occupy either first or fourth places from the right end.

d1

E is sitting at the left end.

30. Who are the immediate neighbours of I ?
(a) B and C
(b) B and H
(c) A and H
(d) B and A
(e) Cannot be determined

View Answer
Ans.(e)
Fig shows the order of sitting arrangement of the ten students. On the basis of information exact positions of C and H cannot be determined. However,they will occupy either first or fourth places from the right end.

f3

One of the immediate neighbours of I will either be H or C

31. Who is sitting second left of D ?
(a) G
(B) F
(C) E
(D) J
(E) B

View Answer
Ans.(c)
Fig shows the order of sitting arrangement of the ten students. On the basis of information exact positions of C and H cannot be determined. However,they will occupy either first or fourth places from the right end.

f3

G is sitting to the second left of D.

32. If G and A interchange their positions, then who become the immediate neighbours of E ?
(a) G and F
(b) F only
(c) A only
(d) J and H
(e) D only

View Answer
Ans.(c)
Fig shows the order of sitting arrangement of the ten students. On the basis of information exact positions of C and H cannot be determined. However,they will occupy either first or fourth places from the right end.

f3

If positions of G and A are interchanged, A will become the immediate neighbour of E.

✦ Directions for Q. No. 33 to 37 : Read the following
information carefully and answer the questions given below:
(i) Eight rooms P, Q, R, S, T, U, V and Ware located adjacent to one another in two different rows with four in each row.
(ii) Doors of the rooms of one row open into the doors of the rooms of another row.
(iii) No room of consecutive letter is either adjacent or opposite to each other.
(iv) P and O are the rooms located at the end of two difterent rows.
(v) R is just left of T and is located in the same row in which P is located.
(vi) U is just left of Q.

33. Which room is opposite to P ?
(a) S
(b) U
(c) W
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
From the informations given in the question, the location of all the eight rooms in two different rows can be shown in the fig

f9

Room S is opposite to room P.

34. Which room is diagonally opposite to S ?
(a) Q
(b) W
(c) V
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
From the informations given in the question, the location of all the eight rooms in two ‘different rows can be shown in the fig

f9

Room V is diagonally opposite to room S.

35. Which room is opposite to R ?
(a) U
(b) W
(c) Q
(d) Cannot be determine
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
From the informations given in the question, the location of all the eight rooms in two ‘different rows can be shown in the fig.

f9

Room U is opposite to room R.

36. Which room is/are adjacent.to W?
(a) R
(b) U and S
(c) Q and U
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
From the informations given in the question, the location of all the eight rooms in two ‘different rows can be shown in the fig.

f9

Rooms U and S are adjacent to room W.

37. Which of the following room is not located at either ends?
(a) Q
(b) V
(c) S
(d) W
(e) P

View Answer
Ans.(d)
From the informations given in the question, the location of all the eight rooms in two ‘different rows can be shown in the fig.

f9

Room W is not located at either ends.

✦ Directions for Q. No. 38 to 44 : Read the following information carefully and then answer the questions given below:

(i) Ten rooms numbered 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 and 10 are situated adjacent to one another in two different rows. Doors of the rooms of one row open into the doors of the rooms of another row.

(ii) Persons living in different rooms are engaged in different professions M, N, 0, P, Q, R, S, T, U and V but not in this order.

(iii) Rooms with odd numbers are situated opposite to the rooms with even numbers. And no two rooms with even numbers and no two rooms with odd numbers are adjacent to each other.
Room no. 8 is occupied by a person having profession N and his room is to the extreme left on one row.

(v) Room no. 4 and 6 are not in the row of Room no.5 and any of the rooms numbered 4, 6, 2 are not in which middle of the row.

(vi) The person engaged in profession T lives in room numbered 5 and his room is not situated in the row in which room no. 6 is situated.

(vii) Person related to profession 0 has an odd number room and resides in the row in which the person having profession N resides but both are not adjacement to each other.

(viii) Q’s and R’s rooms are adjacent to Room no.6 However, R’s room is not adjacent to Room no.4.

(ix) M’s and V’s rooms are-in the same row.

(x) P’s room is even numbered and is diagonally opposite to Room no. 1.

(xi) Room no. 6 is second left from its own row.

(xii) No two rooms here consecutive numbers on them and S’s room is neither opposite to Q’s room now adjacent to it.

38. What is the number of room of the person related to profession O ?
(a) 10
(b) 7
(c) 2
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
On the basis of the information given in the question, we have the arrangement of rooms and numbers on it as given in the Fig. But Room no. 4 and 6 may have been occupied by the person having either profession M or V.

d2

Room no. 7 is occupied by the person having profession N.

39. What is the number of room in which person engaged in Q resides?
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
On the basis of the information given in the question, we have the arrangement of rooms and numbers on it as given in the Fig. But Room no. 4 and 6 may have been occupied by the person having either profession M or V.

d2

Room no. 9 is occupied by the person having profession Q.

40. In which company, person who lives just opposite to Room no. 5, is employed?
(a) V
(b) M
(d) Cannot be determined
(c) R
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
On the basis of the information given in the question, we have the arrangement of rooms and numbers on it as given in the Fig. But Room no. 4 and 6 may have been occupied by the person having either profession M or V.

t10

Room no. 7 is occupied by the person having profession N.

41. Which room is opposite to room number 2 ?
(a) 4
(b) 9
(c) 1
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
On the basis of the information given in the question, we have the arrangement of rooms and numbers on it as given in the Fig. But Room no. 4 and 6 may have been occupied by the person having either profession M or V.

t10

Room no. 9 is occupied by the person having profession Q.

42. Which of the following options represents the correct numbers of rooms of any row?
(a) 2, 8, 10,9,5
(b) 1,3,6,4,9
(c) 6,4,9,8,2
(d) 1,3,9,5,6
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
On the basis of the information given in the question, we have the arrangement of rooms and numbers on it as given in the Fig. But Room no. 4 and 6 may have been occupied by the person having either profession M or V.

t10

We cannot determine it because it can be either M or V.

43. Which of the following statement is not correct?
(a) Persons related with V and 0 are in the same row
(b) Person related with M lives either in room no. 6 or 4
(c) Q’s room is adjacent to V’s room
(d) All of the above correct
(e) None of the above

View Answer
Ans.(e)
On the basis of the information given in the question, we have the arrangement of rooms and numbers on it as given in the Fig. But Room no. 4 and 6 may have been occupied by the person having either profession M or V.

t10

Room no. 3 is opposite to Room no. 2.

44. A, B, C, D, E, F and G are sitting ;n a line facing the ends C is immediate right of D. B is at one of the extreme end; and has E as his neighbour. G is between E and F, D is sitting third from the south end. Who are the persons sitting at the extreme ends?
(a) A and E
(b) A and B
(c) F and B
(d) C and D

View Answer
Ans.(b)
On the basis of the information given in the question, we have the arrangement of rooms and numbers on it as given in the Fig. But Room no. 4 and 6 may have been occupied by the person having either profession M or V.

t10

Alternative (b)-1,3,6,4,9 represents the correct order.