Ch.8 :- sitting Arrangement :- Exercise 3


1. A, B, C, D, E, F and G are sitting ;n a line facing the east C is immediate right of D. B is at one of the extreme end; and has E as his neighbour. G is between E and F. D . sitting third from the south end. Who are the persons sitting at the extreme ends?
(a) A and E
(b) A and B
(c) F and B
(d) C and D

View Answer
Ans.(b)
On the basis of the information given in the question the order in which all of them are sitting is as given in Fig. Hence, A and B are sitting at the extreme ends.

s2

2. A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on left end of the bench. C is on the second position from the right. A is on the right of B and E. A and C are sitting together. In which position is A sitting?
(a) Between Band D
(b) Between Band C
(c) Between E and B
(d) Between C and E

View Answer
Ans.(b)
It is dear that A is between Band C

s3

✦ Directions for Q. No. 3 to 6 :Answer the following questions on the basis of the information given below:

s1

The above building plan shows an office block for six officers A, B, C, D, E and F. Both Band C occupy offices to the right of the corridor (as one enters the office block) and A occupies on office to the left of the corridor. E and F occupy offices on opposite sides of the corridor but their offices do not face each other. The offices of C and D face each other. E does not have a corner office. F’s office is further down the corridor than A’s, but on
the same side.

3. If E sits in his office and faces the corridor, whose office is to his left?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

View Answer
Ans.(c)
After analysing in given information we can draw the following diagram:

s4

C’s office is to the left of E.

4. Whose office faces A’s office?
(a) B
(b) C
(c) D
(d) E

View Answer
Ans.(d)
After analysing in given information we can draw the following diagram:

s4

E’s office faces A’s office

5. Who is/are F’s neighbour/Is)?
(a) A only
(b) A and D
(c) C only
(d) B and C

View Answer
Ans.(a)
After analysing in given information we can draw the following diagram:

s4

A is the only neighbour of F.

6. D was heard telling someone to go further down the corridor to the last office on the right. To whose room was he trying to direct that person?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) F

View Answer
Ans.(b)
After analysing in given information we can draw the following diagram:

s4

B’s office is the last office on the right side of corridor

✦ Directions for Q. No. 7 to 9 :Answer the following questions on the basis of the information given below: Seven varsity basket ball players (A, B, C, D, E, F and G) are to be honoured at a special luncheon. The players will be seated on the dias in a row. A and G have to leave the luncheon early and so must be seated at the extreme right. B will receive the most valuable player’s trophy and so must be in the center to facilitate presentation. C and D are bitter rivals and, therefore must be seated as far apart as possible.

7. Which can’t be seated at either end?
(a) C
(b) D
(c) F
(d) G

View Answer
Ans.(c)
After analysing in given information we can draw the following diagram:

s4

Position of either end can not be occupied by F.

8. Which of the following pair cannot be seated together?
(a) Band D
(b) C and F
(c) D and G
(d) E and A

View Answer
Ans.(d)
After analysing in given information we can draw the following diagram:

s4

E and A can not sit together.

9. Which of the following pair cannot occupy the seats Of. either side of B?
(a) F and D
(b) D and E
(c) E and G
(d) C and F

View Answer
Ans.(c)
After analysing in given information we can draw the following diagram:

s4

E and G can not occupy seats on the either side of B.

✦ Directions for Q. No. 10 to 13 :Answer the following questions based on the information given below: A leading socialite decided to organize a dinner and invited a few of her friends. Only the host and hostess were sitting at the opposite ends of a rectangular table, with three persons on each side. The prerequisite of the seating arrangement was that each person must be seated such that at least on one side it has person of opposite sex. Maqbool is opposite to Sobha, who is not the hostess. Ratan has a woman on his right and is sitting opposite of a woman. Manisha is sitting to the hostess’s right, next to Dhirubhai. One person is seated between Madhuri and Urmila, who is not the hostess. The men were Maqbool, Ratan, Dhirubhai and Jackie, while the woman were Madhuri, Urmila, Sobha and Manisha.

10. The eighth person present, Jackie must be :
(i) the host
(ii) seated to Shobha’s right
(iii) seated opposite of Unnila.
(a) (i) only
(b) (iii) only
(c) (i) and (ii) only
(d) (ii) and (iii) only

View Answer
Ans.(c)
Based on the information given for the questions, the sitting arrangement will be as follows:

s5

Jackie is the host and sitting to Sobha’s right.

11. Which of the following person is definitely not seated next to a person of the same sex?
(a) Maqbool
(b) Madhuri
(c) Jackie
(d) Sohba

View Answer
Ans.(d)
Based on the information given for the questions, the sitting arrangement will be as follows:

s5

Sobha is sitting next to Jackie and Dhirubhai. So, she is the only person, who is not seated next to a person of the same sex.

12. If Ratan would have exchanged seats with a person four places to his left, which of the following would have been true after the exchange?
(i) No one was seated between two persons of the opposite sex (e. g., no man was seated between two women)
(ii) One side of the table consisted entirely of persons of the same sex.
(iii) Either the host or the hostess changed their seats.
(a) (i) only
(b) (ii) only
(c) (i) and (ii) only
(d) (ii) and (iii) only

View Answer
Ans.(a)
Based on the information given for the questions, the sitting arrangement will be as follows:

s5

If Ratan would have exchanged seat with a person four places to his left, which is Sobha, the following arrangement would exist.

s5

statement is true because no man is sitting between
two women and no woman is sitting between two men

13. If each person is placed directly opposite of his/her spouse, which of the following pair must be married?
(a) Ratan and Manisha
(b) Madhuri and Dhirubhai
(c) Unnila and Jackie
(d) Ratan and Madhuri

View Answer
Ans.(a)
Based on the information given for the questions, the sitting arrangement will be as follows:

s5

Among the given choices only Ratan and Manisha are sitting opposite each other and hence they must be narried.

14. In a row of children facing North, Shweta is fifteenth from the left and Jyoti is third to the left of Shweta. Ram who is seventh to the right of Jyoti is fifth from the right end of the row. What is Shweta’s position from the right end?
(a) 12th
(b) 1Oth
(c) 8th
(d) 9th
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
From the figure, it is clear that Shweta is 9th from the right end.

s7

15. Boys and girls are sitting in a row in audience in front of a stage which faces North. Rani is fifth to the left of Sunita who is eighth to the right of Nishant. How many children are there between Rani and Nishant
(a) One
(b) Two
(c) Four
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)
From the figure, it is clear that there are two children between Rani and Nishant.

s10

✦ Directions for Q. No. 16 to 20 : Study the following information carefully to answer the questions below:
Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a
circle facing the center. ‘D’ is between ‘A’ and ‘E’ only, ‘F’ is
second to the left of ‘E’. ‘B’ is between ‘C’ and ‘G’ only. ‘F’ is
between ‘G’and ‘H’ only.

16. Who is FOURTH to the right of’B’?
(a) H
(b) D
(c) A
(d) F
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
The figure given below shows the positions of eight persons around the circle.

s9

E’ is fourth to the right of ‘B’. None the options gives
this choice.

17. In which of the following pairs, second person is to the
immediate left of the first person?
(a) ‘H, E’
(b) ‘D, A’
(c) ‘B, G’
(d) ‘B, C’
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
The figure given below shows the positions of eight persons around the circle.

s9

‘C’ is to the immediate left of the ‘B’.

18. Which of the following is definitely true ?
(a) ‘D’ is second to the left of ‘H’
(b) ‘A’ is second to the right of ‘E’
(c) ‘C’ is to the immediate right of ‘B’
(d) ‘E’ is to the immediate left of ‘C’
(e) None of the above

View Answer
Ans.(b)
The figure given below shows the positions of eight persons around the circle.

s9

‘A’ is second to the right of ‘E’.

19. Who is the immediate left of’E’?
(a) ‘D’
(b) ‘A’
(c) ‘H’
(d) ‘F’
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
The figure given below shows the positions of eight persons around the circle.

s9

‘H’ is immediate left of ‘E’

20. Who is third to the right of’G’?
(a) ‘E’
(b) ‘A’
(c) ‘C’
(d) ‘D’
(e) None of these

View Answer
Ans.(a)
The figure given below shows the positions of eight persons around the circle.

s9

‘E’ is third to the right of ‘G’

✦ Directions for Q. No. 21 to 26 : Study the following information carefully and answer the questions below:
B, e, D, E, F, G, Hand J are sitting around a circle facing at the center. B is an immediate neighbour of F and C. E is second to the left of F. G is second to the right of C. D is not an immediate neighbour of G. There are two persons between e and J.

21. Who is to the immediate left of F?
(a) J
(b) D
(c) E
(d) H
(e) None of these

View Answer
Ans.(b)

On the basis of the information given for the questions, the sitting order of all the eight persons is as below:

s11

D is to the immediate left of F

22.Who is to the immediate right of C ?
(a) J
(b) D
(c) H
(d) Cannot be determined
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
On the basis of the information given for the questions, the sitting order of all the eight persons is as below:

s11

H is to the immediate right of C.

23. Who is sitting between D and J?
(a) E
(b) G
(c) Cannot be determined
(d) None of these

View Answer
Ans.(a)
On the basis of the information given for the questions, the sitting order of all the eight persons is as below:

s11

E is sitting between D and J.

24. What is J’s position with respect to B ?
(I) Fourth to the right
(II) Fourth to the left
(a) (I) only
(b) (II) only
(c) Either (I) or (II)
(d) Neither (I) nor (II)
(e) Both (I) and (II)

View Answer
Ans.(e)
On the basis of the information given for the questions, the sitting order of all the eight persons is as below:

s11

J is fourth to the right/left of B.

25. How many persons are between C and D ?
(a) 2 only
(b) 4 only
(c) 5 only
(d) Either 2 or 4
(e) None of these j

View Answer
Ans.(d)
On the basis of the information given for the questions, the sitting order of all the eight persons is as below:

s11

There are either 2 or 4 persons between C an D.

26. In a row of 40 boys facing the North, Amar to the right of Sandeep and Sandeep is 11~ to the left of Vijay. If Amar is 28th from the right end of the row, what is the position of Vijay from the left end of the row?
(a) 17th
(b) 21st
(c) 20th
(d) 18th
(e) None of these

View Answer
Ans.(d)
On the basis of the information given for the questions, the sitting order of all the eight persons is as below:

s11

Position of Amar from the left end = (40 – 28) + 1 = 13
∴ Position of Vijay from the left end = ns + 5) = 18th

s12

✦ Directions for Q. No. 27 to 32 : Study the following information carefully to answer the questions below:
(i) L, M, N, P, Q, Rand S are sitting in a circle and playing cards.
(ii) N, who is the neighbour of P, is not the neighbour of P
(iii) Q is the second to the-left of R.
(iv) N is second to the left of S, who is the neighbour of M

27. Which of the following is true ?
(a) Q is the neighbour of Sand L
(b) M is the neighbourof Sand L ‘
(c) R is the neighbour of P and M
(d) L is the neighbour of P and Q
(e) None of the above

View Answer
Ans.(a)
The sitting arrangement of the seven persons is as follows:

s13

Q is the neighbour of Sand L.

28. Which of the following pairs has the second person sitting second to the right of the first person
(a) RM
(b) NQ
(c) QS
(d) NR
(e) None of these

View Answer
Ans.(e)
The sitting arrangement of the seven persons is as follows:

s13

None of the options is correct.

29. Which of the following pairs has the first person sitting third to the left of the second person
(a) RM
(b) SL
(c) SR
(d) NL
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
The sitting arrangement of the seven persons is as follows:

s13

S is sitting third to the left of S.

30. Who is to the immediate right of S ?
(a) M
(b) R
(c) Q
(d) L
(e) None of these

View Answer
Ans.(c)
The sitting arrangement of the seven persons is as follows:

s13

Q is to immediate right of S.

31. What is the position of L ?
(a) To the immediate right of R
(b) Second to the left of M
(c) To the immediate right of Q
(d) Only between M and R
(e) None of the above

View Answer
Ans.(c)
The sitting arrangement of the seven persons is as follows:

s13

L is to the immediate right of Q.

32. Which of the following is not true ?
(a) R is to the immediate left of L
(b) P is to the immediate right of R
(c) N is to the immediate right of P
(d) L is to the immediate left of R
(e) All the above are true

View Answer
Ans.(a)
The sitting arrangement of the seven persons is as follows:

s13

R is the immediate right of L, hence not true

✦ Directions for Q. No. 33 to 38 : Study the information given below to answer the questions that follow:
(i) Six plays A, B, C, D, E and F are to be organised from Monday to Saturday i.e., 5th to 10th -one play each day.
(ii) There are two plays between C and D and one play between A and C.
(iii) There is one play between F and E and E is to be organised before F.
(iv) B is to be organised before A, not necessarily immediately.
(v) The sequence of plays does not start with B.

33. The sequence of plays would start from which play?
(a) A
(b) F
(c) D
(d) Cannot be determined

View Answer
Ans.(c)
Schedule of the six plays A, B, C, D, E and F is given below:

s14

The organisation would start with play D

34. On which date is play E to be organised ?
(a) 5th
(b) 7th
(c) 6th
(d) Cannot be determined

View Answer
Ans.(b)
Schedule of the six plays A, B, C, D, E and F is given below:

s14

E is to be organised on 7th.

35. The sequence of plays would end with which play?
(a) A
(b) D
(c) B
(d) Cannot be determined

View Answer
Ans.(a)
Schedule of the six plays A, B, C, D, E and F is given below:

s14

The last play would be A.

36. Which day is play B organised ?
(a) Tuesday
(b) Friday
(c) Thursday
(d) None of these

View Answer
Ans.(a)
Schedule of the six plays A, B, C, D, E and F is given below:

s14

B is to be organised on Tuesday.

37. Which of the following is the correct sequence of organizing plays?
(a) AECFBD
(c) BDEFCA
(b) DFECBA
(d) DBECFA

View Answer
Ans.(d)
Schedule of the six plays A, B, C, D, E and F is given below:

s14

The correct sequence of the plays would be DBECFA.

38. Six students are sitting in a row for photo session. K is sitting between V and R. V is sitting next to M. M is sitting next to B, who is at the extreme left side. Q is sitting next to R. V is sitting between which two students?
(a) M and R
(b) M and K
(c) Rand B
(d) B and K·

View Answer
Ans.(b)
Schedule of the six plays A, B, C, D, E and F is given below:

s14

V is sitting between M and K.

s15