Ch-23 :- Statement And Assumptions :- Exercise 1


Directions for Q. No. 1 to 40 : In each of the questions below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give your answer as

(a) if only assumption I is implicit

(b) if only assumption II is implicit

(c) if either I or II is implicit

(d) if neither I nor II is implicit

(e) if both I and II are implicit

1. Statement : It is desirable to put the child in the school at the age of 5 years or so.
Assumptions:  I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.
II. The schools do not admit children after six years of age.

View answer & Solution
Ans.A It is logical to say that at the age of 5 years the child reaches appropriate level of development and is ready to learn. Hence, assumption I is very much implicit in the statement. Assumption II is not implicit as it is not relevant

2. Statement: Even with the increase in the number of sugar factories in India, we still continue to import sugar.
Assumptions: I. The consumption of sugar per capita has increased in India.
II. Many of the factories are not in a position to produce sugar to their fullest capacity.

View answer & Solution
Ans.D None of the assumptions is implicit in the statement as there may be various reasons for the same.

3. Statement: ”You must learn to refer to a dictionary if you want to become a good writer”- A advises B.
Assumptions:  I. Only writers refer to the dictionary.
II. All writers, good or bad, refer to the dictionary.

View answer & Solution
Ans.D None of the assumptions is implicit as nothing can be said definitely.

4. Statement : If it does not rain throughout this month, most farmers would be in trouble this year.
Assumptions:  I. Timely rain is essential for farming.
II. Most of the farmers are generally dependent on rains.

View answer & Solution
Ans.E Since the statement speaks of the essentiality and requirement of rain for farmers, hence both the assumptions are implicit in the statement.

5. Statement: A advises B – “If you want to study English, join institute ‘Y’.
Assumptions:  I. ‘B’ listens to A’s advice.
II. Institute ‘Y’ provides good coaching for English.

View answer & Solution
Ans.E Since A advises B to join institute ‘Y’ to study English, hence it is assumed that institute ‘Y’ provides good coaching for English. Secondly, it is also assumed that B listens to A’s advice.

6. Statement: The leader of the main opposition party asserted that the call for chakka jam turned out to be a great success in the entire State.
Assumptions: I. The people in future will support the main opposition party.
II. People probably are convinced about the reason behind the chakka jam strike call.

View answer & Solution
Ans.B Since the chakkajam call was accepted by and large in the entire State, it is very likely that people are convinced about the reasons behind the chakka jam strike call. However, it is not necessary that people will support the main opposition party in future without any strong and valid reasons.

7. Statement: Government aided schools should have uniformity in charging various fees.
Assumptions: I. The Government’s subsidy comes from the money collected by way of taxes from people.
II. The Government, while giving subsidy, may have stipulated certain uniform conditions regarding fees.

View answer & Solution
Ans.B Assumption I is not related with the statement, hence is not implicit in the statement. Assumption II is implicit as it gives the solid base for the fact defined in the statement.

8. Statement: Unemployed allowance should be given to all unemployed Indian youths above 18 years of age.
Assumptions: I. There are unemployed youths in India who need monetary support.
II. The Government has sufficient funds to provide allowance to all the unemployed youth.

View answer & Solution
Ans.A Assumption I that Indian unemployed youths need monetary support is the solid base for providing allowonces to all the unemployed youths. However, assumption II that the Government has sufficient funds does not give valid reasoning. Hence, only assumption I is implicit.

9. Statement: Everybody loves reading adventure stories.
Assumptions: I. Adventure stories are the only reading material.
II. Nobody loves reading any other material.

View answer & Solution
Ans.D None of the assumptions is implicit as each assumption lacks valid premises.

10. Statement: Please consult before making any decision on exports from the company.
Assumptions: I. You may take a wrong decision if you don’t consult me.
II. It is important to take a right decision.

View answer & Solution
Ans.E It is directed in the statement that consultation is necessary before making any decision on the export. It is, therefore, assumed that person directed may take a wrong decision. Secondly, it is assumed in the light of the statement that it is important to take a right decision.

11. Statement: Postal rates have been increased to meet the deficit.
Assumptions: I. The present rates are very low.
II. If the rates are not increased, the deficit can’t be met.

View answer & Solution
Ans.D On the basis of statement, it is not certain that present rates are very low. We can’t say that increasing the rates is the only way to meet the deficit. Hence, none of the assumptions is implicit.

12. Statement: If degrees are delinked with jobs, boys will think thrice before joining college.
Assumptions: I. Students join college education for getting jobs.
II. A degree is of no use for getting a job.

View answer & Solution
Ans.A Getting a job is the ultimate aim of every student. Hence if degrees are delinked with jobs, students will think twice before joining colleges. Hence, assumption I is Implicit. Assumption II is contrary to it.

13. Statement: The next meeting of the Board of the Institute will be held after one year.
Assumptions: I. The Institute will remain in function after one year.
II. The Board will be dissolved after one year.

View answer & Solution
Ans.A It is clear that the Institute will remain in function after one year as it is given that Governing Board meeting will be held after one year. However, there are no reasons to say that Board will be dissolved after one year. Hence, only assumption I is implicit.

14. Statement: A sentence in the letter to the candidates called for written examination – “you have to bear your expenses on travel etc.”
Assumptions: I. If not clarified, all the candidates may claim reimbursement of expenses.
II. Many organisations reimburse expenses on travel to candidate called for written examination.

View answer & Solution
Ans.E Specific instruction has been given in writing to prevent chance of claim of reimbursement for travelling expenses. Morever, it is also assumed that instruction has been given because expenses are paid by other organisations. Hence, both the assumptions are implicit in the statement.

15. Statement: “The function will start at 3 pm.” You are requested to take your seats before 3 pm .
Assumptions: I. If an invitee is not in his seat before 3 pm, the function will not start.
II. Function will start as scheduled.

View answer & Solution
Ans. B It is mentioned in the invitation that you are requested to take your seats before 3 pm. It means that function will start as scheduled. Hence, assumption II is implicit.

16. Statement: A warning in a train compartment – “To stop train pull chain. Penalty for improper use Rs 500.”
Assumptions: I. Some people misuse the chain.
II. On certain occassions, people may want to stop a running train.

View answer & Solution
Ans.E It is clear that penalty will be imposed for improper use, hence it is clear that some people misuse the chain. Hence, assumptions I and II, both are implicit

17. Statement: Lack of stimulation in the first four or five years of life can have adverse consequences.
Assumptions: I. A great part of the development of observed intelligence occurs during the earlier years of life.
II. 50% of the measurable intelligence at 17th is predictable by the age of four.

View answer & Solution
Ans.A The statement has no direct correlation with assumption II. Assumption I directly follows from the statement. Percentage amount makes the assumption II doubtful as it can be more or less than 50%.

18. Statement: The income tax rules need to be amended so that there is more incentive for the people to declare their actual wealth.
Assumptions: I. The income tax rules are not proper.
II. Some people do not declare their actual wealth.

View answer & Solution
Ans.B It is given in the statement that income tax rules need to be amended to tempt people to declare their actual wealth. It does never mean that income tax rules are not proper. Proper in what respect is not clear. However, assumption II describes the reasons for such amendment of income tax rules. Hence, only assumption II is implicit.

19. Statement: “Considering that his ministry contains many hawala-tainted ministers, the Prime Minister has a moral obligation to resign”. A politician. Assumptions: I. The politician is not close to the Prime Minister.
II. The politician would like to inculcate moral principles in politics.

View answer & Solution
Ans.B In his opinion, the politician basically intends to point towards moral principles of politics. Hence, assumption II is implicit. Politician mayor may not be close to Mr. Rao. So, assumption I is not implicit

20. Statement: “If we need to boost our exports, we can’t ignore our ports”. An economic analyst.
Assumptions: I. Our ports are in a good shape.
II. Our ports are not in good shape.

View answer & Solution
Ans.D None of the assumptions is implicit in the statement.

21. Statement: ”There is concern about the health of the arrested VIP’s but not about the harm they have done to the nation’s health”-A journalist.
Assumptions: I. The VIPs are not more important than the nation.
II. The practice of being concerned over the health of the VIPs should be stopped.

View answer & Solution
Ans.D None of the assumptions is implicit in the statement.

22. Statement: In case of any difficulty about this case, you may contact our company’s lawyer.
Assumptions: I. Each company has a lawyer of his own.
II. The company’s lawyer is thoroughly briefed about this case.

View answer & Solution
Ans.B It is not necessary that every company has a lawyer. So assumption I is not implicit. Since it is advised in the statement that for any difficulty about the case, consult company’s lawyer. It is, therefore, assumed that company’s lawyer is thoroughly briefed about the case. Hence, assumption II is implicit.

23. Statement: A good manager must draw the utmost from each worker.
Assumptions: I. It is possible to get the maximum from each worker.
II. Managers are expected to get the best from their workers.

View answer & Solution
Ans.E Both the assumptions are clearly implicit in the statement.

24. Statement: I. I can take you quickly from Kanpur to Lucknow by my car but then you must pay me double the normal charges.
Assumptions: I. Normally, it will take more time to reach Lucknow from Kanpur.                            II. People want to reach quickly but they will not pay extra money for it.

View answer & Solution
Ans.A From the word ‘quickly’ in the statement, it is clearly assumed that normally it will take more time to reach Lucknow from Kanpur. However, it can’t be said whether people will pay extra money for reaching quickly or not. Hence, only assumption I is implicit in the statement.

25. Statement: A good executive has to be task- oriented as well as people-oriented.
Assumptions: I. Some executives are people-oriented.
II. Some executives are not people-oriented.

View answer & Solution
Ans.D The statement advises that an executive should be task-oriented as well as people-oriented. It is based on the assumptions that some executives are only people-oriented and some executives are only task-oriented. Hence, none of the assumptions follows.

26. Statement: Read this book to get detailed and most comprehensive information on this issue.
Assumptions: I. The person who wants this information can read.
II. There are other books available on this issue.

View answer & Solution
Ans.A It is assumed that the person instructed is capable of reading the book. However, we can’t say anything about the other sources of information. Hence, the assumption I is implicit.

27. Statement: Let us announce attractive incentives for better performance. Assumptions: I. Incentives schemes don’t work in long run.
II. The performance can be improved.

View answer & Solution
Ans.B Since as in the given statement, incentive is meant for better performance, it is, therefore, assumed that incentive will improve the performance.

28. Statement: Why don’t you invite Anthony for the Chirstmas party this year? Assumptions: I. Anthony is not from the same city.
II. Unless invited, Anthony will not attend the party.

View answer & Solution
Ans.B Since as in the given statement, incentive is meant for better performance, it is, therefore, assumed that incentive will improve the performance.

29. Statement: If you offer peanuts, you get only monkeys.
Assumptions: I. Money is not a good motivation.
II. Money can’t buy everything.

View answer & Solution
Ans.D None of the assumptions is related with the statement and hence, not implicit in the statement.

30. Statement: “Though the candidates have been instructed to bring pencils, yet provide some pencils with each invigilator”-An instruction to the administrative staff.
Assumptions: I. Pencils are in short supply.
II. All the candidates will bring the pencils.

View answer & Solution
Ans.D Assumption I is not implicit because it does not give sense to the statement. Assumption II is not implicit because instruction has been issued since there exist some chances that some candidates may not bring pencils

31. Statement: “Please drop this letter in the letter box”-An officer tells his assistant.
Assumptions: I. The assistant knows the address where the letter is to be sent.
II. The assistant would follow the instructions.

View answer & Solution
Ans.B It is assumed that assistant will follow the instructions but it is not assumed that the assistant knows the address because his job is to drop the letter in the letter box. Hence, only assumption II is implicit.

32. Statement: “If you want timely completion of work, provide independent cabins”- An employee tells the director of a company.
Assumptions: I. There are enough cabins.
II. Others’ presence hinders timely completion of work.

View answer & Solution
Ans.B We can’t say about sufficient number of cabins, but it on the other hand assumed that others’ presence hinder timely completion of work. Hence, assumption II is implicit.

33. Statement: “Best way to solve this problem of worker’s dissatisfaction is to offer them cash rewards. If this type of incentive can solve the problem in CIDCO company, then why not here”-A Personnel Manager tells the Chairman of a company.
Assumptions: I. The reason for workers’ dissatisfaction in both the companies was similar.
II. Monetary incentives have universal appeal.

View answer & Solution
Ans.E It is clear that the reasons for worker’s dissatisfaction in both the companies are similar, that is why the same solution has been recommended. Secondly, it is assumed in the light of the statement that monetary incentives have universal appeal.

34. Statement: “We need to appoint more teachers” – Principal informs the school staff.
Assumptions: I. Teachers are available.
II. Present teachers are not good.

View answer & Solution
Ans.A School requires more teachers. It is assumed in the light of statement that teachers are available but it cannot be said that present staff of teachers is hot good. Hence, only assumption I is implicit

35. Statement: Those who are appearing for this examination for the first time, should be helped in filling up the forms,”-An instruction to the invigilating staff.
Assumptions: I. The form is somewhat complicated.
II. Candidates can appear more than once for this examination.

View answer & Solution
Ans.E It is given in the statement that those who are appearing for the first time in the examinations should be helped in filling up the form. The statement is totally based on the assumption that form is somewhat complicated and secondly, candidates can appear more than once in the examinations. Hence, both the assumptions are implicit.

36. Statement: Be humble even after gaining victory.
Assumptions: I. Many people are humble after gaining victory.
II. Generally people are not humble.

View answer & Solution
Ans.D The statement says a man to be humble even after being victorious. This implies that people are usually not humble after victory. Assumption I is just opposite to it, hence is not implicit. Assumption II generalises the statement. Generally, people may be humble! “the point is if they are humble or not after victory. Hence, none follows.

37. Statement: It is dangerous to lean out of a running train.
Assumptions: I. All those who lean out of a train run the risk of being hurt.
II. Generally people don’t like to get hurt.

View answer & Solution
Ans.A Instruction in the statement is based on the assumption that those who lean out of a train carry the risk of being hurt. It is not inferred from the statement that people don’t like to get hurt. Hence, assumption I is implicit

38. Statement: “Buy pure and natural honey of company ‘X’-An advertisement in a newspaper.
Assumptions: I. Artificial honey can be prepared.
II. People don’t mind paying more for pure and natural honey.

View answer & Solution
Ans.A Since the advertisement vouches for pure and natural honey, hence it is assumed that artificial honey can be prepared. However, assumption II is not based on the statement.

39. Statement: “Buy pure and natural honey of company ‘X’–An advertisement in a newspaper.
Assumptions: I. No other company supplies pure and natural honey.
II. People read advertisement.

View answer & Solution
Ans.B Honey produced by company ‘X’ is being recommended because of its quality, not because of the fact that no other company supplies pure and natural honey. Since advertisement recommends it, hence, it is assumed that people read advertisement.

40. Statement: The target of a fiscal deficit of 5% of GDP could not be met because of major shortfall in revenue collection.
Assumptions: I. Shortfall in revenue collection leads to an increase in fiscal deficit.
II. Shortfall in revenue collection leads to a decrease in fiscal deficit.

View answer & Solution
Ans.A Clearly, the statement is based on the assumption that shortfall in revenue collection leads to an increase in fiscal deficit. Hence, assumption I is implicit.