Ch-23 :- Statement And Assumptions :- Exercise 2


=> Directions for Q. No. 1 to 23 : In each of the questions below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give your answer as
(a) if only assumption I is implicit
(b) if only assumption II is implicit
(c) if either I or II is implicit
(d) if neither I nor II is implicit
(e) if both I and II are implicit

1. Statement: The impact of economic sanctions on economy, that is already so weak, could be devastating.
Assumptions: I. Economic sanctions impact only a weak economy.
II. The impact of economic sanctions varies from economy to economy.

View answer & Solution
Ans.B Economic sanctions may also affect a strong economy, hence, it is assumed in the light of statement that impact of economic sanctions varies from economy to economy. Hence, assumption II is implicit.

2. Statement: We should use detergents to clean objects.
Assumptions: I. Detergents help to dislodge grease and dirt.
II. Detergents form more leather.

View answer & Solution
Ans.A It is assumed that detergents help to clear grease and dirt, that is why it has been recommended in the statement. Hence, assumption I is implicit.

3. Statement: Every year doctors, scientists and engineers migrate from India to greener pastures.
Assumptions: I. Brain-drain has affected India adversely.
II. Better scales and better standards of living act as a bait to lure them.

View answer & Solution
Ans.B The statement is based on the assumption that lucrative offers tempt the scientists to migrate abroad. Hence, only assumption II is implicit.

4. Statement: The Government is making efforts to boost tourism in Jammu and Kashmir.
Assumptions: I. Tourism in Jammu and Kashmir dropped during last couple of years.
II. Special discount in the railway fare. has been announced.

View answer & Solution
Ans.A The Government is making efforts to boost tourism in Jammu and Kashmir on the assumption that tourism in Jammu and Kashmir dropped during last couple of – years. Therefore, assumption I is implicit in the statement.

5. Statement: If you don’t get desired response to your fund-raising campaign through the routine advertisements, appeal to the public’s regional sentiments.
Assumptions: I. It is desirable to adopt alternative strategy in case the response to the first fund-raising strategy is lukewarm.
II. People contribute in terms of money if proper appeals are made

View answer & Solution
Ans.E It is advised in the statement to appeal to the people’s regional sentiments if the desired response to fund-raising campaign is not achieved. It is, therefore assumed that it is desirable to adopt alternative strategy in case the response to the first fund-raising strategy is lukewarm. At the same time it is also assumed that people contribute in terms of money. Hence, both the assumptions are implicit in the statement.

6. Statement: If you don’t get desired response to your fund-raising campaigns through the routine advertisements, appeal to the public’s regional sentiments.
Assumptions: I. People in general nurture regional sentiments.
II. Nobody bothers to read advertisements in the newspaper.

View answer & Solution
Ans.A It is assumed in the light of statement that people nurture regional sentiments. Assumption II is not implicit because fund-raising is also expected from appeal through advertisements.

7. Statement: Government should deploy army to rehabilitate the people displaced due to earthquake.
Assumptions: I. Army can be used for purposes other than war also.
II. Only army can rehabilitate the displaced victims of earthquake.

View answer & Solution
Ans.A It is given in the statement that the Government should be deployed to rehabilitate people which means that army can be used for purposes other than war. Hence, assumption I is implicit. The word ‘only’ makes the assumption baseless.

8. Statement: The Government should deploy army to rehabilitate the people displaced due to earthquake.
Assumptions: I. Army should be entrusted with activities other than war to give them enough experience.
II. Rehabilitation of earthquake victims is obligatory for the Government.

View answer & Solution
Ans.B Army is being used as alternate course of action which otherwise is meant for war purpose only. Hence, assumption I that works other than war will give enough experience to army, is not implicit. Secondly, ‘rehabilitation is obligatory for Government, is the correct assumption.

9. Statement: It is not-always true that adoption of sophisticated technology increases production and efficiency.
Assumptions: I. Adoption sophisticated technology is not a difficult thing to achieve.
II. Production and efficiency can be increased by getting rid of sophisticated technology.

View answer & Solution
Ans.D None of the assumptions i implicit in the statement.

10. Statement: “Exercise is necessary to maintain good health”- The advertisement.
Assumptions: I. Exercise is a pre-requisite for good health.
II. Such advertisements have some effect on people.

View answer & Solution
Ans.E It is clearly given in the statement that exercise is necessary to maintain good health, which means that exercise is pre-requisite for good health. Secondly, the advertisement gives this advice. Hence, it is supposed that such advertisements have some effect on people.

11. Statement: The railway authorities have decided to increase the freight charges by 10% in view of the possibility of incurring losses in the current financial year.
Assumptions: I. The volume of freight during the remaining period may remain same.
II. The amount so obtained may set off a part or total of the estimated deficit.

View answer & Solution
Ans.B Nothing can be said about the volume of freight during the remaining period. So, assumption I is not implicit in the statement. Secondly, it is given in the statement that fare has been increased in view of the possibility of incurring losses, i.e., to meet the probable deficit. Hence, assumption II is implicit in the statement.

12. Statement: The Government has decided to reduce the customs duty on computer peripherals.
Assumptions: I. The domestic market price of computer peripherals may go up in near future.
II The domestic manufacturers may oppose the decision.

View answer & Solution
Ans.D None of the assumptions is implicit in the statement.

13. Statement: subodh wrote to his brother at Bangalore to collect personally the Application form from the university for the post-graduation course in Mathematics.
Assumptions: I. The university may issue Application form to a person other than the prospective student.
II. Subodh’s brother may receive the letter well before the last date of collecting the Application form.

View answer & Solution
Ans.E Subodh has written to his brother to collect the form from the university. It is, therefore, assumed that university may issue form to other person also and it is also supposed that his brother may receive the letter well before the last date of collecting the Application form

14. Statement: This book is for those who are interested to know more about “Indian History”.
Assumptions: I. People who are interested to know about the author may read the books.
II. Every book may attract some readers.

View answer & Solution
Ans.D None of the assumptions is implicit in the statement.

15. Statement: Helping the poor is the real service to the humanity.
Assumptions: I. Poor people are in need of help from others.
II. If we don’t help poor, we will not be called human beings.

View answer & Solution
Ans.A The statement means that poor are in need of help from others which is a quality of being a good human being. Hence, only assumption I is implicit in the statement.

16.Statement : The police in India have to cope with tremendous stress and strain, while maintaining security and order.
Assumptions : I. In other countries, the police don’t have to undergo stress and strain while doing their duties.
II. The police are expected to do their duties without stress and stain.

View answer & Solution
Ans.D Statement does not compare Indian police with the police of other country, hence assumption I is not implicit in the statement. Secondly, it is not proper to assume in the light of statement that police are expected to do their duties without stress & strain. Hence, none of the assumptions is implicit.

17. Statement : There is no shopping complex for this colony people have to go to the main market.
Assumption : I. This colony may be far from main market.
II. The people don’t want to go to the main market.

View answer & Solution
Ans.A Assumption II is clearly implicit in the statement. Assumption II is not implicit in the statement because people’s wish to go to the main market is not related with the statement.

18. Statement : If children are to manage our world in future, then they need to be equipped to do so.
Assumption : I. The world has always educated children.
II. It is possible to educate children.

View answer & Solution
Ans.D None of the assumptions is implicit in the statement.

19. Statement : The cotton crop continues to be poor even after the introduction of improved variety of cotton seeds.
Assumption : I. The yield of cotton was expected to increase after introduction of
improved variety of seeds.
II. The yield of cotton was adequate before the introduction of new variety of seeds.

View answer & Solution
Ans.A Improved variety of cotton seeds has been used in anticipation of good crop. Hence, assumption I is implicit in the statement. Clearly, assumption II is not implicit in the statement.

20. Statement : No budgetary provision for the purpose of appointing additional faculty would be made in the context of Institute’s changed financial priorities.
Assumptions : I. Appointment of faculty requires funds.
II. There are areas other appointment of faculty which require more financial attention.

View answer & Solution
Ans. E  It is clear that appointment of faculty requires funds, that is why it has been stated that no budgetary provisions will be made. Secondly, budget has been restricted to be invested in other areas. Hence, both the assumptions are implicit in the statement.

21. Statement: The office building needs repairing just as urgently as it needs internal as well as external painting.
Assumption : I. Efficiency of people working in the office can’t be improved unless office building is repaired.
II. Repairing and painting of office building requires funds.

View answer & Solution
Ans. D Efficiency of people is not related with repairing of building. ‘Secondly, repairing and painting though require fund, but is not related with the statement. Hence, none of the assumptions is implicit in the statement.

22. statement : Interview conducted for selecting people for jobs should measure personality characteristics of the candidates.
Assumptions: I. Performance on the job depends on personality characteristics.                              II. Personality characteristics can be measured in the interview.

View answer & Solution
Ans. E Both the assumptions are directly related with the statement, and hence, implicit in the statement.

23. Statement: I have written several letters to the Branch Manager regarding my account in the bank but did not receive any reply so for.
Assumptions: I. Branch Manager is expected to read letters received from the customer.
II. Branch Manager is expected to reply to the letters received from the customer.

View answer & Solution
Ans. E Person writing letter to the Manager is waiting because he is expecting reply from the Manager and Manage expected to reply. Hence, both the assumptions implicit in the statement.