Ch-23 :- Statement And Assumptions :- Exercise 4


=> Directions for Q. No. 1 to 5 : In each of the questions below is given a statement followed by three assumptions numbered I, II and III. An assumption issomething supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement, then decide which of the answers (a), (b), (c), (d) and (e) is a correct answer and indicate it on your answer sheet.

1. Statement: “‘Z’ TV, is the only TV which gives the viewers chance to watch two programmes simultaneously” – An advertisement.
Assumptions: I. Sale of ‘Z’ TV may increase because of the advertisement.
II. Some people may be influenced by the advertisement and buy ‘Z’ TV.
III. The sale of ‘Z’ TV may be on the downward trend.
(a) None is implicit
(b) Only II and III are implicit
(c) Only I and II are implicit
(d) All are implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.C The advertisement as described in the statement is meant to influence the buyers and thus increasing sale of the television. Hence, assumptions I and II, both are implicit

2. Statement: The company has recently announced series of incentives to the employees who are punctual and sincere.
Assumptions: I. Those who are’ hot punctual at present may get motivated by the announcement.
II. The productivity of it he company may increase.
III. The profit earned by the company may be more than the amount to be spent for the incentive programmes.
(a) None is implicit
(b) All are implicit
(c) Only II and III are implicit
(d) Only I and II are implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.D Incentive is an award for the punctuality and sincerity and will work as a motivation force. This will definitely increase the productivity of the company. However, profitability can’t be predicted definitely as it depends on other factors.

3. Statement: The company has decided to increase the price of all its products to tackle the precarious financial position.
Assumptions: I. The company may be able to wipe out the entire losses incurred earlier by this decision.
II. The buyer may continue to buy its products even after the increase.
III. The company has adequate resources to continue production for few more months.
(a) None is implict
(b) Only II and III are implicit
(c) Only I and III are implicit
(d) Only II is implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.A None of the assumptions is implicit in the statement. Assumption I is not implicit because the word ‘entire’ makes the assumption doubtful. Assumption II is not implicit because neither we know the quality of the product nor the market for this product. Assumption III is not implicit because we can’t SilY anything about the quantity of resources of the company.

4. Statement: The State Government has unilaterally increased by 5% octroi on all commodities’, temering into the State without seeking approval of the Central Government.
Assumptions: I. The State Government may be able to implement its decision.
II. The Central Government may agree to support the State Government’s decision.
III. The State Government may be able to earn considerable amount through the additional octroi.
(a) All are implicit
(b) Only I and II are implicit
(c) None is implicit
(d) Only II and III are implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.A State Government’s decision to increase octroi by 5% is based on the assumption that the State Government is competent to implement the decision ‘and also get the consent of the Central Government. The hike is in view of earning additional amount.

5. Statement: Ashok decided to leave office at.4.00 pm to catch a flight to Bangalore departing at 6.00 pm
Assumptions: I. The flight to Bangalore may be delayed.
II. He may be able to reach airport well before 6.00 pm
III. He may get adequate time to reach for a vehicle to go to the airport.
(a) All are implicit
(b) Only II and III are implicit
(c) None is implicit
(d) Only II is implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.B Ashok has decided to keep a margin of 2 hrs in advance assuming that he may be able to reach the airport well before 6.00 pm and also get adequate time to search for a vehicle to go to the airport.

=>  Directions for Q. No.6 to 10 : In each of questions below is given a statement followed by three assumptions numbered I, II and III.An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement, and then decide which of the answers (a), (b), (c), (d) and (e) is a correct.

6. Statement: We must be prepared to face any eventuality and all the assignments must be completed as their given schedule – Director tells the faculty members.
Assumptions: I. There is possibility of any serious eventuality.
II. Dates are fixed for all the assignments.
III. Faculty members are supposed to complete the assignments.
(a) All are implicit
(b) Only II and III are implicit
(c) None is implicit
(d) Only III is implicit
(e) Only I is implicit

View answer & Solution
Ans.A All the assumptions are clearly implicit in the statement.

7. Statement: Training must be given to all the employees for increasing productivity and profitability.
Assumptions: I. Training is an essential component of productivity.
II. Employees can’t function effectively without proper training.
III. Profitability and Productivity are supplementary to each other.
(a) None is implicit
(b) All are implicit
(c) Only III is implicit
(d) Either I or II is implicit
(e) Both I and III are implicit

View answer & Solution
Ans.D Training has been necessitated in the statement, i.e., it is related to the efficiency and effectiveness of an employee. Therefore, both the assumptions I and II are implicit in the statement.

8. Statement: The situation of this area still continues to be tense and out of control. People are requested to be in their homes only.
Assumptions: I. There had been some serious incidents.
II. People will not go to the office.
III. Normalcy will be restored shortly.
(a) All are implicit
(b) None is implicit
(c) Only I is implicit
(d) Only I & III are implicit
(e) Only I and II are implicit

View answer & Solution
Ans.E The situation is tense, it means that, some serious incident has occurred. Secondly, it ts given that situation still continues to be tense, it. means that people may not go to their offices. However, we can’t say when the normaly will be restored. Hence, only assumptions I and II follow.

9. Statement: State Council for Teacher Education (SCTE) has laid down guidelines in respect of minimum qualifications for a person to be employed as a teacher in universities or in recognised institutions.
Assumptions: I. The authorities will now appoint only qualified teachers.
II. Only qualified people will apply for the teaching post.
III. SCTE decides all the norms of educational qualifications for teaching faculty. (a) All are implicit
(b) None is implicit
(c) Only I is implicit
(d) Both I and II are implicit
(e) Only I and II are implicit

View answer & Solution
Ans.A All the assumptions are clearly implicit in the statement.

=> Directions for Q. No. 10 to 32 : In each of the questions below is given a statement followed by three assumptions numbered I, II and III. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement, then decide which 0: the answers (a), (b), (c), (d) and (e) is correct answer and indicate it on the answer sheet.

10. Statement: Ramesh decided to get the railway reservation in February for the journey he wants to make in May to Chennai.
Assumptions: I. The railway issues reservations three months in advance.
II. There are more than one train to Chennai
III. There will be vacancy in the desired class.
(a) Only II and III are implicit
(b) Only I is implicit
(c) All are implicit
(d) Only I and III are implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.B In the statement, nothing has been given about the numbers of trains and vacancy for reservation. Therefore, assumptions II and III are not implicit. However, it is given that Ramesh takes reservation for May in february clearly indicates that there is provision of three months in advance.So assumption I is implicit.

11. Statement: The school authority decided to open a Summer school this year in the school compound for the students in the age group of 7-14 years. Assumptions: I. All the students will attend the Summer school.
II. All the parents will prefer to remain in city than going out of town for enabling their children to attend the Summer school.
III. Those who can’t afford to go out of the station, will send their children to Summer school.
(a) Only II is implicit
(b) Only II and III are implicit
(c) None is implicit
(d) All are implicit
(e) Only III is implicit

View answer & Solution
Ans.C The use of the word ‘all’ in assumptions I and II makes the assumptions doubtful and also we can’t say that those, who can’t afford to go out of the station, will send their children to Summer school. Hence, none of the assumptions is implicit

12. Statement: “X-Chocolate is an ideal gift for someone you love”.-An advertisement.
Assumptions: I. People generally give gifts to loved ones.
II. Such advertisements generally influence people.
III. Chocolate can be considered as a gift item.
(a) Only I and II are implicit
(b) Only I and III are implicit
(c) All are implicit
(d) Only II and III are implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.C The statement implies that gifts are given for loved ones. It is also assumed that such advertisements generally influence people. Since chocolate has been recommended in the advertisement, hence it is an ideal gift. Therefore, all the assumptions are implicit.

13. Statement: Prabodh wrote a second letter to his mother after a month as he did not receive any reply to the first letter.
Assumptions: I. Prabodh’s mother did not receive the letter.
II. The letter generally reaches within a fortnight.
III. His mother promptly sends reply to his letters.
(a) Only II and III are implicit
(b) Only I and II are implicit
(c) Only III is implicit
(d) Only I and III are implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.C Probodh wrote the second letter to his mother only when he did not receive the reply from his mother. This fact implies that his mother promptly sends reply to his letters. Hence, only assumption III is implicit.

14. Statement: “I want to present a novel written by Prem Chand to Amar on his brithday”-A tells B.
Assumptions: I. Amar does not have any novel written by Prem Chand.
II. Novel is an acceptable gift for birthday.
III. A will be invited by Amar on his birthday.
(a) Only I and II are implicit
(b) Only I and III are implicit
(c) None of these
(d) Only II is implicit
(e) All are implicit

View answer & Solution
Ans.E A wants to present a book on B’s birthday.It means that book is an acceptable gift and also assumption III is implicit. But we do not have this combination as our alternative. Hence, option (e) is the correct answer.

15. Statement: Unable to manage with the present salary, Tarun joined another company.
Assumptions: I. The new company has better work environment.
II. The present company offers moderate pay packet.
III. The new company offers higher salary to the all its employees.
(a) All are implicit
(b) None is implicit
(c) Only II is implicit
(d) Only II and III are implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.C Tarun has left the company due to the meagre salary. Hence, assumption II is implicit. However, we can’t say anything about the work environment and salary of all other employees from this.

16. Statement: The Central Governments has directed the State Governments to reduce the Govt. expenditure in view of the serious resources crunch and it may not be able to sanction every additional grant to the States for the next six months.
Assumptions: I. The State Governments are totally dependent on the Central Governments for its expenditure.
II. The Central Governments has reviewed the expenditure account of the State Governments.
III. The State Govts. will abide by the directives.
(a) Only II and III are implicit
(b) All are implicit
(c) None is implicit
(d) Only III is implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.A The use of the word ‘totally’ makes the assumption doubtful. It is given that Central Government has directed State Government to reduce its expenditure account of the State Government and also State Governments will abide by the directives.

17. Statement: “To make the company commercially viable there is an urgent need to prune the staff strength and borrow money from the financial Institutions.” -Opinion of a consultant.
Assumptions: I. The financial institutions lend money for such proposals.
II. The product of the company has a potential market.
III. The employees of the company are inefficient.
(a) Only II and III are implicit
(b) All are implicit
(c) None is implicit
(d) Only I and II are implicit
(e) Only I and III are implicit

View answer & Solution
Ans.D Consultant in his opinion emphasises the need for mobilising the staff and raising the funds. This means that the product of the company has a potential market and also that the financial institutions provide money for such proposals.

18. Statement: “Buy ‘Y’ TV for better sound quality.”-An advertisement. Assumptions: I. ‘Y’ TV is the only TV in the market.
II. ‘Y’TV is the costliest.
III. People generally ignore such advertisments.
(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Only III is implicit
(d) All are implicit
(e) None is implicit

View answer & Solution
Ans.E Clearly, none of the assumptions is implicit in the statement.

19. Statement: “Look at her audacity. Madhu has not replied to my letter”-A tells B.
Assumptions: I. Madhu received his letter.
II. Madhu did not receive his letter.
III. The letter was sent by post.
(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Only III is implicit
(d) All are implicit
(e) None is implicit

View answer & Solution
Ans.A A has categorically stated that Madhu has not replied to his letter, it means that she has received his letter.

20. Statement: “Put a notice on the board that all the employees should come in time to the office.”-An officer tells his assistant.
Assumptions: I. All the employees come late.
II. Employee read such notice on the board
III. Employees  will follow the instructions.
(a) Only I and II are implicit
(b) Only III is implicit
(c) Only I and III are implicit
(d) Only II and III are implicit
(e) All are implicit

View answer & Solution
Ans.D Assumption II is implicit because instruction is to display the notice on the board. Secondly, it is an official order. Hence, assumption III is also implicit.

21. Statement: “If you want best training in computers, join our classes.”-An advertisement.
Assumptions: I. People want training related with Computers.
II. People read advertisements.
III. People want quality training.
(a) Only I is implicit
(b) All are implicit
(c)Only I and III are implicit
(d) Only II and III are implicit
(e) Only I and III are implicit

View answer & Solution
Ans.B It is assumed in the statement that people want quality training in Computers. Secondly, it is an advertisement. Hence, people read advertisements. Hence, all the assumptions are implicit

22. Statement: “In our report published last week, the name of the author was mis-spelt. We regret the error” – A magazine editor.
Assumptions: I. The name of the author was not easy to spell.
II. Publishing correct names of authors is not as important as the quality of the article.
III. publishing correct names of authors is desirable.
(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Only III is implicit
(d) Only I and III are implicit
(e) Only II and III are implicit

View answer & Solution
Ans.C It is only said in the statement that the name was miss-spelt and that is regretted. It would not be proper to draw assumptions such as I or II. Only assumption III is implicit. If it were not desirable, the name would be spelt correctly.

23. Statement: “As our business is expanding, we need to appoint more staff.”-Owner of a company informs’his staff.
Assumptions: I. The present’ staff is not competent.
II. “More staff will further expand the business.
III. Suitable persons to be taken as staff will be available.
(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Only III is implicit
(d) All are implicit
(e) None is implicit

View answer & Solution
Ans.E Clearly, none of the assumptions is implicit

24. Statement: “Wanted a two bedroom flat in the court area for immediate possession.”-An advertisement.
Assumptions: I. Flats are available in the court area.
II. Some people will respond to the advertisement.
III. It is a practice to give such an advertisement.
(a) None is implicit
(b) Only I and II are implicit
(c) Only II is implicit
(d) All are implicit
(e) None of these

View answer & Solution
Ans.C Advertisement has been given assuming that some people will respond to the advertisement. Hence, only assumption II is implicit. However, assumption I and III are doubtful.

25. Statement: A group of friends decided to go for a picnic to Avon during the next holiday season to avoid crowd of people.
Assumptions: I. Generally many people don’t go to Avon.
II. People prefer other spots to Avon.
III. Many people don’t know about Avon.
(a) All are implicit
(b) Only II is implicit
(c) Only I and II are implicit
(d) Only I and III are implicit
(e)None of the above

View answer & Solution
Ans.C It is given in the statement that friends have decided to go for picnic to avoid crowd. This implies that many people don’t go to Avon. Hence, I and II are implicit. Now we can’t say that reason for the Avon being non-crowdy is people’s unacquaintence with this spot. It may be due to other reasons also.

26. Statement: The Telephone company informed the subscribers through a notification that those who don’t pay their bills by the due date will be charged penalty for every defaulting day.
Assumption : I. Majority of the people may pay their bills by the due date to avoid penalty.
II. The money collected as penalty may settle off the losses due to the delayed payments.
III. People generally pay heed to such notices.
(a) None is implicit
(b) Only I and III are implicit
(c) Only II is implicit
(d) Only II and III are implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.B It can’t be definitely said that for what purpose the money collected as penalty will be used. However, assumptions I and III are in tune with the statement and hence, implicit in the statement.

27. Statement: Considering the tickets sold during the last seven days, the circus authorities decided to continue the show for another fortnight which includes two weekends.
Assumptions: I. People may not turn up on week days.
II. The average number of people who will be visiting circus will be more or less same as that of the last seven days.
III. There may not be enough response at other places.
(a) None is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Both I and II are implicit
(d)All are implicit
(e) None of the above

View answer & Solution
Ans.B The response of the public to the circus shows during the last seven days is reasonably good. It is, therefore, assumed by the authorities to get the similar responses during the extended days. Hence, assumption II is implicit.

28. Statement: “Slogans against smoking in office should be put on the notice board.”-An employee in one office suggests.
Assumptions: I. The employee felt that his suggestion will be considered.
II.People smoke.in the office.
III. Some people will stop smoking in the office after reading the slogans.
(a) Only I is implicit
(b) Only I and II are implicit
(C) Only II and III are implicit
(d) None is implicit
(e) All are implicit

View answer & Solution
Ans.B Assumptions I and II are clearly implicit in the statement. Assumption III represents the consequent effect for which nothing can be said definitely.

29. Statement: “I want to present him a book on techniques of yoga on his birthday.”-A tells B.
Assumptions: I. A and B will be invited for birthday celebrations .
II. The person to whom the book is to be presented, is not keeping good health. III. Book is the best gift for birthdays.
(a) Only I and II are implicit
(b) Only II and III are implicit
(c) Only I and III are implicit
(d) None is implicit
(e) All are implicit

View answer & Solution
Ans.D On the basis of the statement, it can’t be said whether A and B will be invited on his birthday or not. Secondly, it is not necessary that book on yoga is presented to those who do not keep good health and the use of word ‘best’ makes the assumption doubtful. Hence, none of the assumptions is implicit.

30. Statement: “Use ‘Nova’ cold cream for fair complexion.”-An advertisements. Assumptions: I. People like to use cream for fair complexion.
II. People are easily fooled.
III. People respond to the advertisements.
(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Only I and III are implicit
(d) Only I and II are implicit
(e) All are implicit

View answer & Solution
Ans.C Advertisement has been used assuming that product is used by people for various uses. Secondly, advertisement are used for publicity because people respond to the advertisements. Hence, assumptions I and III are implicit. However, we can’t say that people are easily fooled. Hence, assumption II is not implicit

31. Statement: “Since no university has responded to our proposal, we shall not depute any faculty member on the course this year.”
Assumptions: I. The proposal has been received by the universities.
II. The proposal had also indicated financial provision.
III. The proposal was unanimously approved by the State Government also.
(a) Only I is implicit
(b) Only III is implicit
(c) None is implicit
(d) Only I and III are implicit
(e) All are implicit

View answer & Solution
Ans.A Statement contains the reaction of the department over the silent view taken by the university on their proposa; for some course. It is, therefore, assumed that university has accepted the proposal.

32. Statement: “We must introduce objective type tests to reform improve our examination system for admission to MBA.”-The Chairman of the Admission Committee tells the Committee.
Assumptions: I. The admission at present is directly through interview.
II. The Admission Committee is desirous of improving the admission exams.
III. The Chairman himself is an MBA.
(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit.
(c) Only I and II are implicit
(d) Only I and III are implicit
(e) All are implicit

View answer & Solution
Ans.B The present method of admission is not known from the statement. Secondly, it is not necessary that Chairman is an MBA. However, it is clear that intention behind introducing the objective type test is to reform the system of examination

=> Directions for Q. No. 33 to 35 : In these questions, an assumption is given followed by three statements. The assumption is something taken for granted. You have to find out whether the statement(s) is/are based on the given assumption or not, and accordingly choose your answer from the choices below the statements.

33. Assumption :After weekend holidays, a person should be fresh and active. Statements: I. Look, today is Monday. Ask Ravindra to take up the new project and execute it by Wednesday evening.
II. Since it is Monday, office atmosphere is relaxed. After lunch some work will begin.
III. It’s Friday afternoon. Can you give it to me on Monday morning ? I will finish it by lunch.
(a) Only I and II are implicit
(b) Only II is implicit
(c) Only I and III are implicit
(d) Only III is implicit
(e) None is implicit

View answer & Solution
Ans.C In statements I and III, it is emphasised that work, if carried out on Monday, can be executed efficiently Both the statements are related to the assumption that after weekend holiday, a person should be fresh and active.

34. Assumption : Dogs are trainable.
Statements: I. Dogs prefer human contact.
II. Most household dogs are emotionally stable.
III. Dog show is fin important item in any circus.
(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Only III is implicit
(d)Both I and III are implicit
(e) All are implicit

View answer & Solution
Ans.C Assumption that dogs are trainable is implicit only to statement III.

35. Assumption : Mahesh’s birthday was known to his friends.
Statements : I. Mahesh arranges birthday party only for his family members.
II. On his birthday, Mahesh received a bouquet and greeting card from his mother and best wishes from friends.
III. Mahesh received blessings from his mother and best wishes from family members.
(a) Only III is implicit
(b) Only II and III are implicit
(c) Only I and III are implicit
(d) Only II is implicit
(e) Only I is implicit

View answer & Solution
Ans.D Clearly, only statement II is related with the assumption given in the question.