Ch. 24 :- Statement And Conclusion : Exercise 2


✦ Directions for Q. No. 1 to 18 : In each of the questions below a statement is given followed by ‘two conclusions numbered I and II. You have to take the statement to be true. Read both the conclusions and decide which of the two or both follow from the given statement.

1. Statement: To cultivate interest in reading, the school has made it compulsory from June, 1996 for each student to read two books per week and submit a weekly report on the books.
Conclusions:
I. Interest in reading can be created by force.
II. Some students eventually will develop interest in reading.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(b)
Interest of reading can’t be inculcated by force. Hence, conclusion I does not follow. However, a gradual reading will develop a spontaneous inclination towards reading. Hence, conclusion II follows.’

2. Statement: Modern man influences his destiny by the choices he makes, unlike in the past.
Conclusions:
I. Earlier, there were less options available to them.
II. There was no desire in the past to influence the destiny.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(a)
There was desire in the past to influence the destiny but there were less options available that time, hence, conclusion I follows.

3. Statement: While presenting a stage show recently, the famous actor declared that he has a practice of either taking full payment or none for his stage shows.
Conclusions :
I. The actor has taken full payment for his recent stage show.
II. The actor did not take any money for his recent stage show.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(c)
As given in the condition in the statement, the actor either will take the full payment for his recent show or will not take any money for the same. Hence, either of the conclusions follows.

4. Statement: From the next academic year, students will have the option of dropping mathematics and science for their school leaving certificate examination.
Conclusions:
I. Students, who are weak in Science and Mathematics, will be benefitted.
II. Earlier students did not have the choice of continuing their education without taking these subjects.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(e)
Both the conclusions follow. Since the option is available from next year, it implies that this option was not available earlier. Secondly, students, who are weak in Mathematics and Science, will be benefitted.

5. Statement: As far as the rate of literacy is concerned, there is hardly any difference between the States of Kerala and West Bengal, but one is ahead of the other in respect of the percentage of population employed.
Conclusions:
I. Employement is more – in Kerala than in West Bengal.
II. West Bengal has higher unemployment than Kerala.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(d)
It is not given in the statement that which of the two States has more unemployment problem. Therefore, it may be either Kerala or West Bengal.

6. Statement: Until our country achieves Economic equality and Political freedom, Democracy would be meaningless.
Conclusions:
I. Political freedom and Democracy go hand in hand.
II. Economic equality leads to real Political freedom and Democracy.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(a)
As in the given statement, Economic equality is related with Democracy, so conclusion I follows from the
statement. But Economic equality and Political freedom are not related with each other. Hence, conclusion II does not follow.

7. Statement:In the Art Gallery, paintings of a artist are displayed for the public. The prices of the paintings are too high for a common man.
Conclusions:
I. Common man purchases paintings from other places.
II. Costly paintings are generally displayed at the art gallery.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(d)
None of the conclusions definitely follows from the statement as neither it is given in the statement that common man does not purchase painting from the art gallery nor that costly paintings are generally displayed at the art gallery.

8. Statement: Doctors have comprehensive knowledge of human structure .
Conclusions:
I. Anatomy is one of their subjects in curriculum.
II. Other subjects also deal with human structure.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(d)
Both the conclusions are based on assumptions. Conclusions are not based on the facts given in the statement. Hence, none of the conclusions follows.

9. Statement: State Government has agreed in principle to sanction more numbers of posts of primary school teachers in rural and urban areas to reduce the teacher-student ratio.
Conclusions:
I. Student-teacher ratio in urban areas is higher than that of rural areas.
II. Student-teacher ratio in rural areas is higher than that of urban areas.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(d)
Nothing has been given about the comparative ratio of student-teacher ratio between urban and rural areas.

10. Statement: These apples are too expensive to be bad.
Conclusions:
I. When apples are in short supply, the prices go up.
II. The higher the selling price, the superior is the quality of the commodity.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(b)
It is given in the statement that quality is directly proportional to the price. Hence, conclusion II follows.

11. Statement: Of all the television sets manufactured in India, the ‘Solar’ brand has the largest sale
Conclusions :
I. Volume of sales of all the brands of television sets manufactured in India is known.
II. The production of no other television set in India is as large as that of ‘Solar’.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(a)
The statement speaks of the sale of ‘Solar’ brand television sets. It is, therefore, concluded from here that sale of all the TV sets manufactured in India are known. Hence, conclusion I follows. Secondly, production is
not directly proportional to the sale. Hence, conclusion II does not follow

12. Statement: Cases of bride-burning for dowry are not uncommon.
Conclusions:
I. Inspite of anti-dowry law, the ill practice still continues.
II. The punishment inflicted on the ‘ party concerned is not hard enough.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(e)
Both the conclusions are in the light of the statement and follow from it.

13. Statement: National Aluminium Company has moved India from a position of shortage to self-sufficiency in the metal.
Conclusions:
I. Previously India had to import I Aluminium.
II. In this regard, it can soon become a foreign exchange earner.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(a)
It is clear from the statement that India was not self-sufficient in metal, and hence it is concluded that India had to import coal. But it can’t be said that India will soon become a foreign exchange earner.

14. Statement: From all available cutural records, it is evident that even in ancient India, both the masters and disciples valued not the quantity but the quality of knowledge.
Conclusions:
I. Giving importance to quantity of knowledge is meaningless.
II. There was an identity of educational values between teachers and students in ancient India.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(b)
Only conclusion II follows since both the teachers and students valued the quality of knowledge. So, it can be concluded that there existed an identity of educational values between teachers and students in ancient India.

15. Statement: In a one day cricket match, the total runs made by a team were 200, out of which 160 runs were made by spinners.
Conclusions:
I. 80 % of the team consists of spinners.
II. The opening batsmen were spinners.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(d)
Team may consists of the number of spinners more or less than given in conclusion I. Hence, conclusion I does not follow. Secondly, it is not known from the statement that opening batsman were spinners. Hence, conclusion II does not follow.

16. Statement: Inspite of the claim of Government, of terrorism being under check, their nefarious activities still continues.
Conclusions:
I. The terrorists have not come to an understanding with the Government.
II. The Government has been constantly telling a lie.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(a)
Since killing still continues, the terrorists may not have come to an understanding with the Government.

17. Statement: The use of non-conventional source of energy will eliminate the energy crisis in the world.
Conclusions:
I. Modem technology is gradually replacing the conventional source of energy.
II. The excessive exploitation of environment has led to the depletion of conventional sources of energy.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(d)
The statement speaks of a suggestion regarding benefits of the use of non-conventional source of energy. It is not given whether non-conventional methods are replacing conventional methods. Hence, conclusion I does not follow. Conclusion II also does not follow as it is not in the light of the statement.

18. Statement: Computer advertisements now fill magazine pages, but the real Computer revolution in India is taking place quietly, and is a likely organisation of Government.
Conclusions:
I. Both the Central and State Government. are computerising rapidly.
II. The Government does not fill the magazine pages with its computer advertisements.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either I or II follows.
(d) If neither I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

View Answer
Ans.(a)
It is given in the statement that Computer revolution is taking place quietly and is a likely organisation of the Government which means that computerisation is taking place in the departments of State and Central Governments. Hence, only conclusion I follows. Nothing has been given about conclusion II, Hence conclusion II does not follow.

✦ Directions for Q. No. 19 to 22 : In each of these questions, a statement is given followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and then consider the two conclusions together to decide which of them logically follows beyond
reasonable doubtfrom the information given in the statement

19. Statement: The minimum qualification for this job is graduation. However, candidates who have appeared for the final year of graduation can also apply.
Conclusions:
I. All candidates who have yet to graduate will be there in the list of selected candidates.
II. All candidates having graduation as their minimum qualification will be there in the list of selected candidates.
(a) if only conclusion I follows
(b) if only conclusion II follows
(c) if both the conclusions I and II follows
(d) if neither conclusion I nor II follows

View Answer
Ans.(d)
Neither conclusion I nor II follows.

20. Statement: Company X had asked its employees to declare income and assets but it has been strongly opposed by the employees’ his/her union and no employee is going to declare his/her income.
Conclusions:
I. The employees of the company X do not seem to have any additional income besides their salary.
II. The employees’ union want all the senior officers to declare their income first.
(a) if only conclusion I follows
(b) if only conclusion II follows
(c) if both the conclusions I and II follows
(d) if neither conclusion I nor II follows

View Answer
Ans.(d)
Neither conclusion I nor II follows.

21. Statement: The Official Secret Act (OSA) enacted by the ‘ABC’ Government during the war seems to be one of the major sources of corruption in the country X.
Conclusions :
I. The Official Secret Act has to be abolished immediately to put an end to the corruption in the country X.
II. The “ABC’ Government had an intention of encouraging corruption in the Government offices.
(a) if only conclusion I follows
(b) if only conclusion II follows
(c) if both the conclusions I and II follows
(d) if neither conclusion I nor II follows

View Answer
Ans.(a)
Only conclusion I follows.

22. Statement: Good health is a luxury in country ‘X where rate of death due to hunger. malnutrition and unhygienic conditions is very high as compared to other nations of that region.
Conclusions:
I. People in country X can’t afford to have many luxuries life.
II. Good health is a gift of nature.
(a) if only conclusion I follows
(b) if only conclusion II follows
(c) if both the conclusions I and II follows
(d) if neither conclusion I nor II follows

View Answer
Ans.(a)
Only conclusion I follows.

✦ Directions for Q. No. 23 to 27 : In each of the questions below one statement in followed by blank spaces which are followed by a conclusion which can be drawn from either the statements given in the question or from the statement given in the question and an additional statement which may fit in the blank space. You have to study the question and the alternatives which provide a statement and decide which of the answers best fit between the given statement and conclusion.

23. Statement I: The Government has decided to affect a significant increase in the procurement. price of Kharif crops with immediate effect.

Blank space:……………………………………………

Conclusion: The farmers’ income will not get adversely affected this Kharif season.

(A) Statement II : The production of Kharif crops this season has surpassed the production level of all the earlier year.
(B) Statement II : The production of Kharif crops has declined considerably from that of the previous year.
(C) Statement II : The production of Kharif crops this year has remained unchanged in comparison with those of the previous year.
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Anyone of the above statements will fit
(e) No additional statement is required to draw the conclusion

View Answer
Ans.(b)

24. Statement I: A very large number of students of this college have secured more than 99 percent aggregate marks in the final degree examination conducted recently.

Blank Space:…………………………………………..

Conclusion: The question papers set by the university this year for all the colleges under its jurisdiction were comparitively much easier than the earlier years.

(A) Statement II : Students from other colleges under the university also have secured unusually higher percentage of marks.
(B) Statement II : The university does not have required number of teachers to evaluate the answer sheets.
(C) Statement II : Those students who appeared in the previous years’ examination secured comparatively less marks.
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Anyone of the above statements will fit
(e) No additional statement is required to draw the conclusion

View Answer
Ans.(a)

25. Statement I : The agitating workers had taken out a peaceful procession in front of the factory gate to register their protest.

Blank space:…………………………………………

Conclusion: The Government has suspended the police officer in charge of the picket and initiated an inquiry into this incidence of police atrocity.

(A) Statement II : The workers had applied for a mass casual leave on the day of the incidence.
(B) Statement II : The agitating workers did not allow the policemen to enter the factory premises.
(C) Statement II: The police resorted to indiscriminate lathicharge on the agitating workers of the local factory.
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Anyone of the above statements will fit.
(e) No additional statement is required to draw the conclusion.

View Answer
Ans.(c)

26. Statement I : The foreign direct investment in India has remained very low particularly in the infrastructure sector comparitive to that in China.

Blank space:…………………………………………..

Conclusion: The Government has now set up a board of experts which has been given full authority to approve proposals of foreign direct investment in the infrastructure sector within reasonable time frame.

(A) Statement II : The delay in approvals by the Government for the foreign direct investment proposals is inordinate because of complex approval system.
(B) Statement II : The people engaged so far in the approval system did not have the expertise to take quick decisions.
(C) Statement II : The processing time in China to approve the foreign direct investment proposal is comparitively very low.
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Anyone of the above statements will fit
(e) No additional statement is required to draw the conclusion

View Answer
Ans.(c)

27. Statement I : Every year during monsoons, large number of people in the city suffer from various water borne diseases and many of such people even succumb to these diseases.

Blank space:……………………………………….

Conclusion: The civic authority has failed to put in place an effective mechanism to immunise people from such water borne diseases.
(A) Statement II : People are careless particularly in monsoon season about the quality of their food an, drink.
(B) Statement II : The sewage system in the city has become very old resulting into its mixing with rainwater during monsoons.
(C) Statement II : The Government has been cautioning people every year to be careful about the water borne diseases.
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Anyone of the above statements will fit
(e) No additional statement is required to draw the conclusion

View Answer
Ans.(b)