Ch-25:- Statement And Course Of Action : Exercise 2


Directions for Q. No. 1 to 20 : In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, folIow up, or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing. Then decide which of the alternatives (a), (b), (c), (d) or (e) is correct.

1. Statement: The army has been alerted in the district following floods triggered by incessant rains.
Courses of Action:
I. Relief to flood affected people should be arranged.
II. Supply of flood articles should be arranged.
III. Adequate medical facilities should be arranged.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Only I and III follow
(d) None follows
(e) All follow

Answer & Solution
Ans.E All the courses of action are worth pursuing for the problem as defined in the statement, because flood affected persons need all sort of relief i.e., food, medical facilities etc.

2. Statement: Faced with a serious resource crunch and a depressing overall economic scenerio, the state ‘X’ is unlikely to achieve the targetted percent compound annual growth rate during the 10th plan.
Courses of Action :
I. The target growth should be reduced for the next Plan.
II. The reasons for the failures should be studied.
III. The state X’s performance should be compared with that of other States.
(a) Only I follows
(b) Only I and III follow
(c) Only II and III follow
(d) None follows
(e) All follow

Answer & Solution
Ans.C Action II and III are worth for pursuing for the problem as defined in the statement. Reasons for failure should be studied and performance of the affected State should be compared with that of other States.

3. Statement: Over 27,000 bonded labourers identified and freed are still awaiting rehabilitation.
Courses of Action:
I. More cases of bonded labourers should be identified.
II. Till the proper rehabilitation. facilities are available, the bonded labourers should not be freed.
III. The impediments in the way of speedy and proper rehabilitation of bonded labourers should be removed.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Only III follows
(d) Only II and III follow
(e) None follows

Answer & Solution
Ans.C Only action III provides a feasible and effective course to combat.the problem, that impediments in the way of speedy and proper rehabilitation should be removed. Action I and II are not effective courses.

4. Statement: Higher disposal costs encourage those who produce waste to look for cheaper ways to get rid of it. Courses of Action:
I. The disposal costs should be made higher.
II. The disposal costs should be brought down.
III. A committee should be set up to study the details in this respect.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Either lor II follows
(d) Only II and III follow
(e) All follow

Answer & Solution
Ans.D Action II and III are feasible and effective to combat the problem.

5. Statement: If the faculty members also join the strike, there is going to be a serious problem.
Courses of Action:
I. The faculty members should be persuaded not to go on strike.
II. Those faculty members who join the strike should be suspended.
III. The mangement should not worry about such small things.
(a) Only I follows
(b) Only I and II follow
(c) Only II and III follow
(d) None follows
(e) All follow

Answer & Solution
Ans.A The best way to prevent faculty members to go on strike is to persuade them. Hence, action I shows the right course of action.

6. Statement: According to the officials, paucity of funds with the organisation has led to the pathetic condition of this Brilliant Architectural Structure.
Courses of Action:
I. A New Architectural Structure for the building should be designed.
II. The reasons for the poor condition of the structure should be found out.
III. Grant should be given to improve the condition of the structure.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Only III follows
(d) Only II and III follow
(e) Only I and III follow

Answer & Solution
Ans.C Condition of the Architectural Structure can be improved by way of adequate finance, hence action III, that grant should be given to improve the condition of the structure, is the right course of action.

7. Statement : In the Teacher’s Day function, Shri Sharma, a State Awardee and a retired Principal, had questioned the celebration of Teacher’s Day in today’s materialistic world.
Courses of Action:
I. The expenditure of Teacher’s Day celebration should be reduced.
II. More funds should be allocated for the celebration of Teacher’s Day.
III. The role and responsibilities of teachers should be seen in today’s perspective.
(a) All follow
(b) None follows
(c) Either I or II follows
(d) Only III follows
(e) Only II and III follow

Answer & Solution
Ans.D In the statement, celebration of Teacher’s Day in today’s materialistic world is in questions which means that the role and responsibilities of teachers should be seen in today’s perspective. Hence, action III is the right course of action.

8. Statement : In the city, over 75% of the people are living in slums and sub-standard houses, which is a reflection on the housing and urban development policies of the Government.
Courses of Action:
I. There should be a separate department looking after housing and urban development.
II. The policies in regard to urban housing should be reviewed.
III. The policies regarding rural housing should also be reviewed so that such problems could be avoided in rural areas.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Only II and III follow
(d) Either II or III follows
(e) Only I and II follow

Answer & Solution
Ans.B The statement speaks of the failure of housing and urban development policies of the Government, hence the policies in regard to urban housing should be reviewed.

9. Statement : Lack of coordination between the university, its colleges and various authorities has resulted in  students ousted from one college seeking migration to another.
Courses of Action:
I. If a student is ousted from a college, the information should be sent to all the other colleges of university.
II. The admissions to all the colleges of the universities should be handled by the university directly.
III. A separate section should be made for taking strict action against students indulging in anti-social activities.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Only III follows
(d) Only I and III follow
(e) Only II and III follow

Answer & Solution
Ans.A Only action I is the right course of action which says that if a student is ousted from a college, the information should be sent to all the other colleges of university. This is the way by which coordination between universities and colleges can be maintained.

10. Statement: The Institute has fixed for the investors a validity period of one year for transfer forms for some of its listed schemes.
Courses of Action:
I. The Institute should consult investors before fixing the duration of validity period.
II. The investors should be duly informed about the validity period.
III. List of schemes covered under this validity period should be communicated.
(a) All follow
(b) Only I and II follow
(c) Only I and III follow
(d) Only III follows
(e) Only II and III follow

Answer & Solution
Ans.E The investors should be informed about the validity period and list of schemes covered under this validity period should be communicated so that investors could be benefitted of this facility.

11. Statement : Without the active cooperation between the proprietor and the employees of the mill, it can’t remain a profitable concern for long.
Courses of Action:
I. The mill should be closed down.
II. The workers should be asked to cooperate with the owners.
III. The owner should be asked to cooperate with the employees.
(a) Only I and II follow
(b) None follows
(c) All follow
(d) Only II and III follow
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.D It is given in the statement that cooperation between the proprietor and the employees is required for a profit-making reasons. It is, therefore, required that both employees and proprietor should cooperate each other.

12. Statement : Some strains of mosquito have become resistant to chloroquine, the widely used medicine for malaria patients.
Courses of Action:
I. Selling of chloroquine should be stopped.
II. Researchers should develop a new medicine for patients affected by such mosquitos.
III. All the patients suffering from malaria should be checked for identification of causal mosquito.
(a) None follows
(b) Only I and II follow
(c) Only II and III follow
(d) All follow
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.C It is given in the statement that chloroquine has become ineffective for malaria patients. Therefore, researchers should develop a new medicine for the patients and all the patients suffering from malaria should be checked for identification of the causal mosquito.

13. Statement: Incessant rain for the past several days has posed the problem of overflowing and flood as the river bed is full of silt and mud.
Courses of Action:
I. The people residing near the rivers should be shifted to a safer place.
II. The people should be made aware about the immediate danger over radio/television.
III. The silt and mud from the river bed should be cleared immediately after the receding of the water level.
(a) Only I and II follow
(b) Only II and III follow
(c) None of these
(d) All follow
(e) Only I and III follow

Answer & Solution
Ans.D All actions given are right course of action following problem caused by the incessant rain for the past several days because each of the courses will provide relief to the victims.

14. Statement : Every year thousands of eligible students don’t get admission in colleges, both in urban and rural areas, after passing their school leaving certificate examination.
Courses of Action:
I. More colleges should be set up in both urban and rural areas.
II. The number of schools in both urban and rural areas should be reduced.
III. None school should offer vocational courses to equip students for taking up their vocation after completing their school education.
(a) Only Ifollows
(b) Only II and III follow
(c) All follow
(d) Only I & III follow
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.D The statement describes the problem of admission in colleges faced by students. Both the courses of action I and III are the right steps towards providing solution of this problem.

15. Statement: Any further increase in pollution level in the city, by way of industrial effluent and automobile exhaustion, would pose a severe threat to the inhabitants.
Courses of Action:
I. All the factories in the city should be immediately closed down.
II. The automobiles should not be allowed to ply on the road for more than four hours a day.
III. The Government should restrict the issue of fresh licenses to factories and automobiles.
(a) Only III follows
(b) All follow
(c) Only II follows
(d) None follows

Answer & Solution
Ans.A Only action III is the right course of action because other courses are not feasible.

16. Statement : India’s pre-eminent position in the world Black pepper production and trade is in danger as some of the countries, which recently started production of the ‘king of the spices’ crop from Indian root stocks, are farming better by adopting modem cultivation practices.
Courses of Action:
I. India should immediately stop supplying root stocks of black pepper to other countries.
II. India should adopt modem technology for  cultivating black pepper to compete in the international market.
Ill. India should reduce the price of its black pepper to remain competitive in the world market.
(a) All follow
(b) Only II follows
(c) Only I follows
(d) Only III follows
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.B Only better quality can put India back in the competitive field of black pepper production. So, India should go for modem technology for cultivating blackpepper to compete in the present international market.

17.Statement : Ablast was triggered off injuring many, when the night shift workers at an ordinance factory were handling ‘fox signalling explosive”.
Courses of Action:
I. The factory management should train its staff as regards to the safety aspects of handling such explosive materials.
II. The service of the supervisor incharge of the night shift should be terminated immediately.
III. The factory should immediately stop carrying out such exercises at night.
(a) None follows
(b) All follow
(c) Only I follows
(d) Only I and II follow
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.D Action I is the right course of action because training to the staff as to the safety aspects of handling explosive material will reduce the chances of such accidents in future. Action II is also a right course as it will work as deterrent to check any negligence, in such work.

18. Statement : Amajor railway accident involving a mail train was averted due to the presence of mind of one signal man at a wayside cabin.
Courses of Action:
I. The railway track for at least 50 km should be cleared off any traffic ahead of all the mail trains.
II. The railway signalling systems should immediately be made automatic.
III. The signal man should be rewarded so as to encourage others.
(a) All follow
(b) None follows
(c) Only I and II follow
(d) Only II and III follow
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.A Actions I and II will directly improve .the working condition of railways. Action III though, not directly related with improving railway traffic conditions but will encourage other signal men to be more watchful on their duties, which, in turn, will reduce the probability of accidents.

19. Statement: Cholera broke out recently in most of the cities killing a large number of people and affecting hundreds of households.
Courses of Action:
I. An enquiry should be initiated to identify the cause of the catastrophe.
II. The civic administration should make the general public aware of, through mass media, the preventive measures  to be adopted in such a situation.
III. The para-military forces should be called in to help the civic administration.
(a) None follows
(b) Only II follows
(c) Both I and II follow
(d) All follow
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.D All the courses of action provide the feasible and effective steps for the problem discussed in the statement.Hence, all the courses of action are correct.

20. Statement : Alarge number of tribal inhabitants are found to have been suffering from various diseases due to exposure to radioactive waste near the uranium mine.
Courses of Action:
I. The Government should immediately close down the mine.
II. The Government should immediately take steps to save local people from exposure to radioactive waste.
III. The tribals should be rehabilitated at a safer place.
(a) Only Il and III follow
(b) Only I and Il follow
(c) Only I and III follow
(d) Only III follows
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.A Action I is not practical one, hence does not folIow Actions II and III are right courses and deal with the problem positively and effectively.

=> Directions for Q. No. 21 to 25 : In each of the questions below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow(s) worth pursuing. (SBIPO 2003)
Give your answer as :
(a) if only I follows
(b) if only Il follows
(c) if either I or II follows
(d) if neither I nor II follows
(e) if both I and II follow

21. Statement : There has been a significant drop in the water level of all the lakes supplying water to the city. Courses of action:
I. The water supply authority should impose a partial cut in supply to tackle the situation.
II. The Government should appeal to all the residents through mass media for minimal use of water.

Answer & Solution
Ans.E Both the courses of action are suitable for pursuing. The water supply authorities should impose a partial cut in supply to cope with the prevailing situation. Also, the Government should appeal to the residents to use water economically.

22. Statement : A very large number of students have failed in the final high school examinations due to wrong questions in one of the subjects.
Courses of action:
I. All the students who have failed in that subject should be allowed to take supplementary examination.
II. All those who are responsible for the error should be suspended and an enquiry should be initiated to find out the facts.

Answer & Solution
Ans.E Both the courses of action are suitable for pursuing. A large number of students failed without’ committing any mistake. Therefore, they should be allowed to take supplementary examinations. Also, the responsible persons should be punished.

23. Statement : The prices of foodgrains and vegetables have substantially increased due to prolonged strike call given by the truck owners association.
Courses of action:
I. The Government should immediately make alternative arrangements to ensure adequate supply of food grains and vegetables in the market.
II. The Government should take steps to cancel the licence of all the vehicles belonging to the association.

Answer & Solution
Ans.A The cause of increase in price of vegetables is strike of trucks owners association. Therefore, the Government should ensure adequate supply of food grains and vegetables in the market. Course of action II .is not appropriate.

24. Statement : A large number of people visiting India from country ‘X’ have been tested positive for carrying viruses of a killer disease.
Courses of action:
I. The Government of India should immediately put a complete ban on people coming to India from country X’ including those Indians who are settled in countryX’.
II. The Government of India should immediately set up detection centres at all its airports and seaports to identify and quarantine all those who have tested positive.

Answer & Solution
Ans.B Only, the course of action II appears 11:0 be appropriate.

25. Statement: There has been an unprecedented increase in the number of requests for berths in most of the long distance trains during the current holiday season.
Courses of action:
I. The railway authority should immediately increase the capacity in each of these trains by attaching additional coaches.
II. The people seeking accomodation should be advised to make their travel plan after the holiday.

Answer & Solution
Ans.A The best course of action would be to increase the capacity in each of the trains.