Ch-25:- Statement And Course Of Action : Exercise 3


=> Directions for Q. No. 1 to 5 : In each of the questions below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow(s) worth pursuing.
Give your answer as :
(a) if only I follows
(b) if only Il follows
(c) if either I or II follows
(d) if neither I nor II follows
(e) if both I and II follow                                   (PNBManagement Trainee 2003)

1. Statement: While laying pipelines by one of the utility companies a huge fire broke out due to damage done to the pipeline.
Courses of action:
I. All the licences of the utility company should immediately be suspended pending enquiry into the incident.
II. People residing in the area should be advised to stay indoors to avoid bum injuries.

Answer & Solution
Ans.B It is an accident and hence suspending licence of other utilities for this’ happening is not a right course of action. However, instructions. should be given to the people to remain inside their houses.

2. Statement : There has been large number of internet hacking in the recent months creating panic among the internet users.
Courses of action:
I. The Government machinery should make an all out effort to check those who are responsible and put them behind bars.
II. The internet users should be advised to stay away from using internet till the culprits are caught.

Answer & Solution
Ans.A Only course of action I is appropriate.

3. Statement: There is an unprecedented increase in the number of successful students in this year’s school leaving certificate examination.
Courses of Action:
I. The Government should make arrangements to increase number of seats of intermediate courses in the existing colleges.
II. The Government should take active steps to open new colleges to accommodate all these successful students.

Answer & Solution
Ans.A Only course of action I is appropriate.

4. Statement: After an inadequate monsoon last year, the meteorological department has forecasted scanty monsoon this year as well.
Courses of Action:
I. The Government should immediately set up a water authority for proper management of water resources.
II. The water supply authorities should be asked to implement reduction in regular supply to tackle the situation.

Answer & Solution
Ans.E Both the courses of action are worth pursuing.

5. Statement : As many as ten coaches of a passenger train have derailed and blocked both pairs of the railway tracks.
Courses of Action:
I. The railway authorities should immediately send men and equipment to the spot to clear the railway tracks.
II. All the trains running in both directions should be diverted to other routes.

Answer & Solution
Ans.E Both the courses of action are appropriate

Directions for Q. No. 6 to 10. In each of the questions below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow(s) worth pursuing.
Give your answer as :
(a) if only I follows
(b) if only Il follows
(c) if either I or II follows
(d) if neither I nor II follows
(e) if both I and II follow

6. Statement: The ground water in the locality has been found to contain high level of arsenic making it dangerous to drink.
Courses of Action:
I. The people living in the area should be shifted to another areas to avoid a catastrophic situation.
II. The Government should make arrangements for supply of safe drinking water.

Answer & Solution
Ans.B First course ofaction lacks the practical aspect. Second is feasible.’

7. Statement : A severe storm is likely to hit the city during the next forty-eight hours.
Courses of Action:
I. The administrations should advise all the business and educational establishments to close.
II. The administration should activate its Disaster management Programme to tackle any possible emergency situation.

Answer & Solution
Ans.E Both the courses of action are suitable.

8. Statement: As stated in the recent census report, the female to male ratio is alarmingly low.
Courses of Action:
I. The Government should conduct another census to verify the results.
II. The Government should immediately issue orders to all departments to encourage people to improve the ratio.

Answer & Solution
Ans.E Both the courses of action are suitable.

9. Statement : Prices of essential commodities have risen alarmingly due to prolonged transport strike.
Courses of Action:
I. The transporters’ association should be ordered by the Government to immediately withdraw strike call or else they will face severe consequences.
II. The Government should take help of military vehicles to restore supply of essential goods to the city.

Answer & Solution
Ans.B Every establishment/institution has the legal right to protest by way of strike. However, course of action em is the right course of action.

10. Statement: A large number of students studying in vernacular medium have not passed the xth standard final examination.
Courses of Action:
I. The Government should immediately review the situation and initiate measures to improve the it.
II. All the teachers of these schools should be issued notices to improve performance of the students.

Answer & Solution
Ans.E Both courses of action are suitable for pursuing.

Directions for Q. No. 11 to 15 : In each of the questions below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested coursers) of action is/are logically worth pursuing. (SBI PO 2005)

11. Statement: Many people in the locality have fallen sick and admitted in the local hospital after consuming sweets served during a community meal.
Courses of Action:
I. The police should immediately arrest all the people responsible for making the sweets.
II. The people admitted in the local hospital should immediately be shifted to bigger hospitals.
III. The local food and drug authority should investigate to find out the cause of the sickness and take necessary action.
(a) Only I and III follow
(b) Only II and III follbw
(c) Only n follows
(d) All follow
(e) None follows

Answer & Solution
Ans.C Only III follows. After finding the cause of the sickness. necessary action should be taken.

12. Statement : Many management institutes in the city have enrolled a large number of students for management courses which are not recognized either by . the local university or by the department of technical education.
Courses of Action:
I. All these management institutes should immediately be derecognised by the university and the department of technical education.
II. All these management institutes should be asked to refund fees to all such students and enroll them only for recognized courses.
III. All such students should be advised to switch over to the recognized courses in other institutes.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Only III follows
(d) Only II and III follow
(e) None of the above

Answer & Solution
Ans.A The prime and effective course of action is to decrecognise such institutes by the university. Hence. the course of action I is appropriate.

13. Statement : Large number of students have failed in the recently held sse final examination due to their performance in the English language paper.
Courses of Action :
I. The Government should immediately issue a circular to all the schools to appoint competent’ English language teachers.
II. The Government should immediately instruct all the schools to send their English language teachers for refresher courses to be conducted by the Government.
Ill. The Government should instruct the examining body to lower the difficulty level of the English language paper in the future examinations.
(a) None follows
(b)Only I follows
(c)Only III follows
(d) Only II and III follow
(e)All follow

Answer & Solution
Ans.E To improve the standard in English language, all the courses of action are necessary.

14. Statement: Every year during monsoon quite a few people get drowned and die while swimming in the sea on various beaches in the city.
Courses of Action:
I. The civic administration should deploy at least two life guards on each of the beaches during monsoon.
II. The civic administration should make arrangements to caution people whole swimming in the sea during monsoon.
III. The civic administration should put up prominent sign posts near the treacherous parts of the beaches advising people not to venture into the sea in the monsoon season.
(a) Only I and II follow
(b) Only II and III follow
(c) Only I and III follow
(d)All follow
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.D In order to save the people from getting drowned all the courses of action are necessary.

15. Statement: It is feared by the experts that there may be deficient rainfall in many parts of the country due to weak monsoon.
Courses of Action:
I. The Government should immediately set up a committee of experts to study the amount of rainfall in various parts of the country.
II. The Government should make arrangements for providing relief supplies to the areas affected due to poor monsoon.
III. The farmers in the affected areas should be advised to switch over to crops requiring less water during the Kharif season.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Only III follows
(d) Only I and III follow
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.B Only, the course of action II is appropriate because providing relief supplies .to the affected areas is necessary.

=>  Directions for Q. No. 16 to 20 : In each of the questions below a statement is given followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or an administrative decision to be taken for improvement,follow up a further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested coursers) of action logically follow(s) worth pursuing.

16. Occurrences of natural calamities have now increased as compared to the situation five years ago.
Courses of Action:
I. Government should always be ready with the action plan for disaster management.|
II. Government should not permit development activities which are likely to cause harm to nature.
III. Government should appoint’ a committee of environmentalists and scientists to work out plans to handle various calamities.
(a) Only I and II follow
(b) Only I and III follow
(c) Only II and III follow
(d) All follow
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.D If the government is not ready with the action plan for disaster management, then it is not possible to remove distress, hence course of action I is appropriate. If the government permits development activities which are likely to cause harm to nature, then natural calamities will increase, hence II follows. If the government appoints a committee of environmentalists and scientists and takes action accordingly, then it will be beneficial. Hence, course of action III is appropriate.

17. Despite increasing BPO jobs in our country, a large number of educated youth are unemployed.
Courses of Action:
I. Government should give unemployment allowance to all unemployed youth.
II. Government should introduce various schemes in different areas that will generate employment opportunities.
III. Efforts should be made by the society and the Government to encourage the youth for vocational education.
(a) Only I and II follow
(b) Only II and III follow
(c)Only I and III follow
(d) Only II follows
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.B If the government gives allowances to all the unemployed youths, then there will be a great loss of money and they will not think for their future. Hence, I does not follow. II follows because during various schemes in different areas, it will reduce the unemployment. If the government and society introduce vocational education, it will also reduce unemployment. Hence, course of action III follows

18. Cases of asthama sufferers have been rising, particularly in the big cities.
Courses of Action:
I. Civic authorities should ensure adequate supply of medicines at normal rates.
II. Civic authorities need to control the air pollution caused due to emission from vehicles.
III. Act of tree-cutting without permission should be severely punished.
(a) Only I and II follow
(b)’Only II and III follow
(c) Only III follows
(d) Only II follows
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.A Civic authorities should ensure adequate supply of medicine at normal rate. By this we can control asthama. Hence, course of action I follows. Pollution is caused due to emission of fumes from vehicles. Due to this, problem in breathing is caused and asthama spreads. Hence, controlling pollution is necessary. Hence, II follows. But course of action III is not related to the statement.

19. Many students at School and Degree level are not able to master the subjects even if they have passed out with high scores.
Courses of Action:
I. Education Boards should examine and revise the examination system to tap the real talent.
II. Examination system at all levels should be so designed as to discourage rote learning.
Ill. Difficulty level of the examination paper should be significantly increased.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Both I and II follow
(d) Either lor II follows
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.C Course of action I follows because an examining the examination system, the defects of the education I system may be removed. Course Ofaction II also follows because the system of education should be so designed as to discourage rote learning. But, Course of action III does not follow because it is of no use.

20. A large number of management institutes are mushrooming all over the country and not all the MBA coming out are worth it.
Courses of Action:
I. The Government should follow stringent norms granting permission to the management institutes.
II. The students while taking admission should examine the market value for the degree, they are going to get.
III. The employers should make MBA as an essential qualification only for the positions where it is genuinely essential.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Both I and II follow
(d) All follow
(e) None of these

Answer & Solution
Ans.C It is necessary for the government to follow stringent norms for granting permission to the management institutes. For the students too, it is necessary to examine the market value of the degree while taking admissions. But course III is not related to the statement. Hence, only courses of action I and II are appropriate.

=> Directions for Q. No. 21 to 25 :In each questions, a statement isfollowed by three courses of action numbered I, II and III. Assume everything in the statement to be true. Decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing. (MAT Feb 2006)

21. Statement : In one of the most accidents on a railway level crossing, fifty people died when a bus carrying them collided with a running train.
Courses of Actions:
I. The train driver should immediately be suspended.
II. The driver of the bus should be tried in court for negligence on his part.
III. The railways authorities should be asked to man all its level crossings.
(a) None follows
(b) Only III follows
(c) Only I and II follow
(d) All follow

Answer & Solution
Ans.B Only III logically follows because such accidents may not be repeated, the railways authorities should be asked to man all its level crossing.

22. Statement: There was a spurt in criminal activities in the city during the recant festival season.
Courses of Actions:
I. The police should immediately investigate into the causes of this increase.
II. In future the police should take adequate precautions to avoid recurrence of such a situation during festivals.
III. The known criminals should be arrested before any such reason.
(a) None follows
(b) Only II and III follow
(c) Only I and II follow
(d) All follow

Answer & Solution
Ans.C Only I and II logically follow because it is necessary for police to investigate into the causes and to avoid the recurrence of such situations, police should take adequate precautions.

23. Statement : A mass mortality of Shrimps in ponds on entire Andhra coast has recently been reported due to the presence of a virus.
Courses of Actions:
I. The water of the ponds affected should immediately be treated for identifying the nature of the virus.
II. The catching of Shrimps from the ponds should tempdrarily be stopped.
III. The fishermen should be asked to watch for the onset of such phenomenon in nature.
(a) Only I follows
(b) All follow
(c) Only I and II follow
(d) Only II and III follow

Answer & Solution
Ans.B All courses of actions logically follow. First of all the water of ponds should be treated to identify the nature of the virus. Since the problem is being faced so the catching of the Shrimps from the ponds should be temporarily stopped. Also the fishermen should be asked to watch for the onset of such phenomenon in nature.

24. Statement : The weather bureau has through a recent bulletin forecast heavy rainfall during the next week which may cause waterlogging in several parts of the city.
Courses of Actions:
I. The bulletin should be given wide publicity through the mass media.
II. The civic authority /sflould keep In readiness the pumping system for removal of water from these parts.
III. The people should be advised to stay indoors during period .
(a) None follows
(b) Only II follows
(c) Only I and II follow
(d) Only II and III follow

Answer & Solution
Ans.D Only II and III follow because for such time the pumping system for removal of water should keep in rediness and the people should be advised to stay indoor during the period.

25. Statement : The world will have to feed more than billians people in the next century, of whom half will be in Asia and will eat rice as their staple food.
Courses of Action:
I. More funds should immediately be allocated for rice research to help ensure adequate supplies.
II. The people in Asia should be encouraged to change their food habits.
III. The rice should be grown in countries outside Asia to meet the demand.
(a) Only I and II follow
(b) All follow
(c) only II and III follow
(d) Only I and III follow

Answer & Solution
Ans.D Only I and III courses of action logically follow. Since in the next century the incraesed population will have to feed more rice, hence it is necessary to allocate more funds for rice research to help ensure adequate supplies. Besides, the rice should be grown in countries outside. Asia to meet the demand.